Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Bu ninniler uyutmaz

Türkiye ve dünyanın değişik yerlerinde söylenen ninniler bir albümde toplandı. ON Müzik tarafından piyasaya sürülen “IQ Çocuk / Anadolu ve Dünya Ninileri” isimli albümde farklı kültürlere ait 12 ninni yer alıyor.

Uzman Psikolojik Danışman ve Psikolog Yaprak Veziroğlu ise Anadolu’dan ve Dünya’nın değişik ülkelerinden seçilerek hazırlanan ninnileri içeren albümün bir pedagog eşliğinde hazırlandığını belirterek, ninnilerin sadece bebeğin huzursuz olduğu ve uyuyacağı saatlerde değil günün her saatinde dinlenebileceğini söyledi. Ninnilerin içerdikleri seslerle bebeklerin saf dünyasına girebileceğine ve ritmik özellikleriyle beyinsel gelişimine katkıda bulunabileceğine dikkat çeken Yaprak Veziroğlu, “Bilimsel kaynaklara dayanılarak bir pedagog eşliğinde kapakta fotoğrafı bulunan Kızım Emira’ya bu ninnileri defalarca dinletip aldığımızı tepkileri değerlendirerek bu albümü oluşturduk. Onun rahat uykuya daldığını ve gün içerisinde ninnileri dinlettiğimizde daha huzurlu ve keyifli olduğunu gözlemledik” şeklinde konuştu.

Bu albümün enstrümental olmasını bebek için en uygun sesin annesinin sesi olmasına bağlayan Veziroğlu, bebeklerin annelerinin sesini tanıyarak kendilerini güven içinde hissetmeleri sebebiyle albümde yer alan ninnileri başkalarının sesiyle okumaktan kaçındıklarını kaydetti. Albümdeki ninnilerin bebeğe daha anne karnındayken dinletilmeye başlamasının yararlı olacağına değinen Veziroğlu, bebeğin doğumunun ardından bu sesleri hatırlayacağını, anne karnındaki huzuru ve güveni hatırlayarak rahatlayacağını ifade etti.

Eflatun’un “Müzik ruh terbiyesinin aracıdır.” sözüne atıfta bulunan Veziroğlu, “Bizim için çok değerli olan çocuklarımıza her konuda olduğu gibi bu konuda da hassasiyet göstermeli, bebek için müzik seçiminde bilinçli olmalıyız.” diye konuştu.

Derleme albüm üstüne bir açıklama yapan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Belgin ağlayan bir bebeği sakinleştirmenin en iyi yolunun ninni söylemek olduğunu belirtti. Yüzyıllardır annelerin bebeklerini sakinleştirmek ve uyutmak için ninni söylediğine değinen Belgin, ninnilerle rahatlayan bebeğin uykuya kolayca geçebileceğini, ev içindeki ritmik ve tanıdık sesler ya da tabiat seslerinin bebeklerin ilgisini çekerek onları sakinleştireceğini kaydetti.

Belgin, “Bebek beşikte bile olsa, annesi ona ninni söylüyorken annesinin orada olduğunu bilir ve kendini güvende hisseder. Aynı zamanda müzik, beynin işitsel algısını ve buna bağlı becerileri geliştirmek için uygun bir uyarandır.” dedi. ON Müzik tarafından piyasaya sürülen albümde şu ninnilere yer veriliyor: “İstanbul Ninnisi, Van Ninnisi, Gaziantep Ninnisi, Erzincan Ninnisi, Kütahya Ninnisi, Rumeli Ninnisi, Alman Ninnisi, İrlanda Ninnisi, Çin Ninnisi, İngiliz Ninnisi, İtalyan Ninnisi ve İskandinav Ninnisi”

12.06.2007


 

Serin bir İstanbul akşamında Tatar rüzgârı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen, Kültür A.Ş ve Tataristan Kültür Bakanlığı işbirliğiyle organize edilen Tataristan Kültür Günleri, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşen ikinci gününde yine ilgi çekici görüntülere sahne oldu.

Faaliyet kapsamında, “Göç Eden Tomarlar – Haber” başlıklı serginin açılışının yanı sıra La Primera Oda Orkestrası’da bir konser verdi.

Faaliyetin ikinci günü “Göç Eden Tomarlar – Haber” başlıklı serginin açılışıyla başladı. Açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Mustafa Büyük, Tataristan Kültür Bakanı Müsteşarı Ayraat Zapparov, Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Aleksandr Krivenkov, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültürel ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ahmet Çınar ve dünya literatüründeki önemli dört sesten biri olan Tataristan millî san’atçısı Ahmed Ahmedov katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Tataristan Kültür Bakanı Yardımcısı Ayraat Zapparov, 2007 yılının Rusya Federasyonu’nda “Türk Kültür Yılı” ilan edildiğini ve bundan büyük onur duyduklarını ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Mustafa Büyük ise yaptığı konuşmada bu tür faaliyetlerin kültürel gelişmeye imkân sağladığını ve toplumlararası dostluk ilişkilerini geliştirdiğini söyledi.

12.06.2007


 

Minik mehtergönülleri fethediyor

Türkiye’nin ilk minik okul mehter takımı, yapılan ziyaretlerde konserleri ile gönülleri fethediyor. İlkokul 3. sınıf öğrencilerinden oluşan Bursa Küçükler Mehter Takımı başarılarıyla göz dolduruyor.

10 yaşındaki mehtercilere yurtdışı ve Türkiye’nin birçok yerinden konser dâveti geliyor. 23 Nisan İlköğretim Okulu öğrencilerinden oluşan Türkiye’nin ilk minik mehter takımında 32 öğrenci bulunuyor. Bursa Mehter Takımı üyelerinin desteğiyle eğitilen minik mehterciler görenlere parmak ısırtıyor. Okul aile birliği tarafından özel olarak diktirilen orijinal mehter kıyafetlerini giyen minik mehterciler, okul çıkışı kendilerine göre yapılmış aletlerle çalışıyor.

Bursa Küçükler Mehter Takımı, okulun huzurevi ve değişik yerlere yaptığı ziyaretlerde konserler vererek görenleri şaşırtıyor.

23 Nisan İlköğretim Okulu Müdürü Yılmaz Kağanoğlu, “Kültürümüzü yaşatmak maksadıyla, öğrencilerimizin ve velilerimizin desteğini alarak, çok kısa bir süre içerisinde böyle bir mehter takımı kurduk. Bizim gayemiz, mehter kültürünü gelecek nesillere aktarmaktır. Öğrencilerimiz 2 aylık eğitimle bu hale geldi. İleride daha da başarılı konserler verip, ülkemizin adını yurt dışında duyuracaklar. Okulumuzun çeşitli faaliyetlerinde görev yapan minik mehter üyelerini alttan gelen öğrencilerle yeniliyor, ekibi genişletiyoruz” dedi.

12.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004