Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Filistin’de kardeş kanı akıyor

Hamas, Başbakan İsmail Haniye’nin evine dün sabah düzenlenen saldırıyla “El Fetih’in tüm kırmızı hatları aştığını” bildirdi. Hamas, saldırıyı suikast girişimi olarak nitelendirirken, Gazze’de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın bürosunun yakınlarında üç havan topu mermisi patladı. Karşılıklı saldırılarda 5 kişi öldü.

Filistin Yönetimi, Hamas liderlerini darbe hazırlığında olmak ve iç savaşı körüklemekle suçladı. Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’ın ofisinden yapılan açıklamada, Hamas’ın Gazze Şeridi’nde güç kullanarak kontrolü sağlayabileceklerine inandıkları belirtildi. Açıklamada, “Tüm bilgiler ve gelişmeler, Filistin’in meşruiyetine karşı darbe hazırlığı içinde olan Hamas’ın siyasi ve askerî liderlerinin ait olduğu bir grubu işaret ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Bu arada, Hamas, Başbakan İsmail Haniye’nin evine dün sabah düzenlenen saldırıyla “El Fetih’in tüm kırmızı hatları aştığını” bildirdi.

Hamas, saldırıyı suikast girişimi olarak nitelendirirken, Hamas sözcüsü Fevzi Barhum, El Fetih’i, iktidarını zayıflatmak için Hamas’ın kurumlarını hedef almakla suçladı.

Sözcü, “Tüm kırmızı hatları aştılar” dedi. Hamas ayrıca silâhlı El Fetih üyelerinin, örgütün askeri kanadına mensup bir Hamaslıyı kaçırarak sokak ortasında öldürdüğünü bildirdi.

Öldürülen kişinin, İsrail’in 2004’te suikast düzenlediği Hamas liderlerinden Abdülaziz Rantisi’nin kuzeni olduğu belirtildi.

Bu arada güvenlik kaynakları, Gazze’de dün sabah Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın bürosunun yakınlarında üç havan topu mermisinin patladığını, olayda ölen veya yaralanan olmadığını belirtti.

Öte yandan Hamas militanlarının bir üst düzey El Fetih güvenlik görevlisinin evine saldırı düzenlediği, el bombaları ve havan toplarıyla düzenlenen saldırıda 1 çocukla 3 kadının öldüğü belirtildi.

Militanların El Fetihli güvenlik yetkilisi Hasan Ebu Rabiya’yı da kaçırdığı kaydedildi.

Öte yandan, Gazze Şeridi’nde Hamas ve El Fetih militanları arasındaki çatışmalar aralıksız sürerken, çatışmalar, güneydeki Han Yunus’a da sirayet etti.

Öte yandan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a bağlı askerlerin de önceki geceden bu yana alarm durumuna geçtikleri, Abbas’tan Hamaslı militanlara karşı harekete geçilmesi için “emir” bekledikleri belirtiliyor.

Ancak, Abbas’tan şu ana kadar bu yönde bir talimat gelmedi. El Fetih’in askeri kanadı El Akşa Şehitleri Tugayı’nın Nablus’taki bir sözcüsü Ebu Ubay, yaptığı açıklamada, Hamas’a ültimatom vererek, Gazze Şeridi’nde, El Fetihli lider ve üyelere yönelik saldırılarını durdurmadıkları takdirde, Batı Şeria’daki Hamas lider ve üyelerini hedef alacakları uyarısını yaptı.

Bu arada, Hamas ve Abbas’ın başında bulunduğu Fetih örgütleri arasında patlak veren çatışmalarda şu ana kadar 17 kişi hayatını kaybetti.

/ GAZZE

13.06.2007


 

Amerikalılardan Maliki’ye çifte uyarı

ABD’nin Orta Doğu Kuvvetleri Komutanı Amiral William Fallon, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’ye bir ay içinde somut siyasi gelişmeler sağlaması, aksi takdirde ABD Kongresi’nin öfkesini çekeceği uyarısında bulundu.

ynı paralelde iç mutabakat ve petrol yasasının akibetini görüşmek üzere Negroponte’nin Maliki’ye baskı yapmak üzere Bağdat’a gittiği öğrenildi. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John Negroponte, dün daha önceden bildirilmeyen bir ziyaret gerçekleştirdiği Bağdat’ta, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile görüştü.

Maliki’nin ofisinden bir yetkili, “Başbakan Nuri El Maliki, dün sabah sayın Negroponte’yi Bağdat’taki ofisinde kabul etti” dedi.

ABD’nin eski Irak Büyükelçisi olan Negroponte’nin ziyaretiyle ilgili olarak daha fazla açıklama yapılmadı. Daha önce de İngiltere’nin müstakbel başbakanı Gordon Brown Irak’a gelmiş ve yetkililerle görüşmelerde bulunmuştu.

New York Times gazetesinin haberine göre, Fallon, Pazar günü Bağdat’ta Maliki hükümetinden uzun süredir beklenen petrol kanununu bir ay içinde çıkarmasını istedi. Kanun, ülke petrol gelirlerinin bölgeler arasında paylaşımını öngörüyor. Daha önce Independent gazetesi, çıkarılacak kanunla petrol karının büyük bölümünün Batılı dev şirketlerin kasalarına akacağını ve bundan aslan payını da ABD ve İngiltere’nin alacağını yazmıştı.

Amerikalı Amiral’in, Maliki’ye, “Temmuz ayına kadar bazı gelişmeler görmemiz lâzım. İktidar sizde. İnisiyatif almalısınız” dediği belirtildi. ABD’nin Irak Büyükelçisi Ryan Crocker ve Maliki’nin Millî Güvenlik Danışmanı Muvaffak El Rubai’nin de katıldığı görüşmede Irak Başbakanı’nın konu hakkında yaşadığı zorlukları dile getirdiği fakat yine de gelişmeler sağlanacağına dair teminat verdiği ifade edildi.

/ WASHINGTON

13.06.2007


 

Muttaki: ABD’yi pişman edeceğiz!

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, ABD’nin Irak’ta tutukladığı 5 İranlı `’diplomat’’ konusunda, ‘’ABD’yi yaptığına pişman edeceğiz’’ dedi.

Mutteki, diplomatların akıbetine ilişkin soruyu cevaplarken, ABD yönetiminden tutukladığı 5 İranlı ‘’diplomatı’’ derhal serbest bırakmasını istedi. ‘’Bu konuda ABD yönetimini uyarıyorum’’ diyen Mutteki, ‘’ABD’lileri yaptıkları bu çirkin ve kanunsuz girişim nedeniyle pişman edeceğiz’’ ifadesini kullandı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a tekrar mektup göndereceğini belirten Mutteki, konuyu gündemine almadığı ve ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle BM’yi eleştirdi.

Mutteki, Irak yönetiminden de konuyu ciddî şekilde takip etmesini istedi.

Irak’taki ABD güçleri, 11 ocakta, Erbil’deki İran bürosunu basarak dokümanlara el koymuş, 5 çalışanı da tutuklamıştı.

İran, tutuklananların diplomat, ABD ise Devrim Muhafızı olduğunu iddia ediyor. Manuçehr Mutteki, nükleer program konusunda AB ülkeleriyle sürdürülen görüşmeler konusunda da ‘’kapsamlı bir çözüme kavuşmayı umduklarını’’ söyledi.

5 artı 1 ülkeleriyle müzakere ortamının eskiye oranla daha yapıcı olduğunu ifade eden Mutteki, ‘’Çözüm için ortak bir irade var. Bunu çok olumlu olarak değerlendiriyoruz’’ dedi.

Mutteki, ABD ile tekrar görüşüp görüşmeyeceklerine ilişkin soru üzerine de ilk görüşmenin sonuçlarını incelediklerini ve süreci olumlu olarak değerlendirdiklerini bildirdi.

/ TAHRAN

13.06.2007


 

‘Katran vaiz’den katran gibi sözler

Watergate skandalındaki kanunsuz uygulamalara ortak olmasından dolayı aldığı hapis cezasıyla ünlenen Amerikalı Baptist vaiz Chuck Colson’ın İslâma yönelik sözleri tepkilere neden oldu.

Ülkedeki en büyük Protestan topluluğu olan Güneyli Baptistlerin yarın başlayacak yıllık konvensiyonu öncesinde konuşan Colson, “Faşizmle ölümcül evliliği” olduğunu iddia ettiği İslam ile neo-ateizmi, “iki korkunç tehdit” olarak nitelendirdi. “İslam kötü ve habistir” diye konuşan Colson, daha sonra İslam yerine “İslamofaşizm” tabirini kullanarak, “İslamofaşizm kötülüğün mücessem halidir” dedi. “Biz inançlarımız uğruna ölürüz” şeklinde konuşan Colson, “Onlarsa inançları uğruna öldürür.” iddiasında bulundu. Colson, “Problem terörizm değil, problem ideoloji” diyerek, İslam’dan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

/ TEXAS

13.06.2007


 

Hekim kanser tedavisi için yine İran’da

Irak’ın en büyük Şii partisi Irak Yüksek İslâm Konseyi’nin lideri Abdülaziz El Hekim’in kanser tedavisi için yeniden İran’a gittiği bildirildi.

El Hekim’in bir yardımcısı akciğer kanseri olan El Hekim’in kemoterapiye başlamak için İran’a gitmek üzere Irak’tan ayrıldığını belirtti. Aynı yetkili, 57 yaşındaki El Hekim’in Tahran’da ne kadar kalacağını bilmediğini de söyledi.ABD’de akciğer kanseri teşhisi geçen ay konulan El Hekim, tedâvisine başladığı İran’dan ülkesine 1 Haziran’da dönmüştü. Irak meclisindeki en büyük siyasî grup Birleşik Irak İttifakı’nın da lideri olan El Hekim, ülkesinde bulunduğu sürede Necef ve Kerbela’daki kutsal yerleri ziyaret ederek, Iraklı din adamı Büyük Ayetullah Ali El Sistani ile bir araya gelmişti.

/ BAĞDAT

13.06.2007


 

Rum Başpiskoposu’ndan Vatikan çıkarması

Kıbrıs Rum Başpiskoposu 2. Hrisostomos, Katolik Kilisesi’nin üst düzey yetkilileri ile temaslarda bulunmak üzere İtalya’ya gidiyor.

Başpiskopos Hrisostomos, 16 Haziran Cumartesi günü Vatikan’da Papa 16. Benedict ile de görüşecek. Rum Kilisesi’ne yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre Hrisostomos, bu kez büyük bir projenin peşinde. Kıbrıslı Rum Başpapaz, asırlardır araları bozuk olan Katolik Kilisesi ile Rus Ortodoks Kilisesinin aralarını düzeltmeyi amaçlıyor. Gelen haberlere göre 2. Hrisostomos, Papa 16. Benedict ile Moskova Rus Ortodoks Patriği 2. Alexy buluşması için arabuluculuk yapmayı önerecek.

/ LEFKOŞA

13.06.2007


 

Coni’ler, Taliban sanıp polisleri öldürdü

Afganistan’ın doğusunda ABD askerleri yanlışlıkla 7 Afgan polisini öldürdü.

Bir Afgan yetkili, Hogyani bölgesinde Taliban’a bağlı eylemcilerle Afgan polisi arasında gece yarısından hemen önce çatışma çıktığını, olay bölgesine gelen Amerikan askerlerinin yanlışlıkla polislere ateş açtığını belirtti. Bir başka yetkili de bir Amerikan helikopterinden çatışma bölgesine füze saldırısı düzenlediğini, füzelerin polislere isabet ettiğini söyledi. Saldırıda 4 polis yaralandı. Bu arada, ülkenin güneyinde Taliban güçlerine karşı düzenlenen bir operasyonda 1 NATO askeri öldü.

/ KABİL

13.06.2007


 

Nejad klipçilere mi özendi?

Dünya Nejad’ı, İsrail’in haritadan silinmesi gerektiği, soykırımın bir mit olduğu gibi görüşleri ile, ülkesinin nükleer enerji geliştirme hakkını savunduğu ateşli konuşmaları ile tanıyor.

Guardian’ın haberine göre, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, tüm bu konuşmalarını, mesajlarını bir araya toplamaya, kitap ve CD olarak yayınlamaya hazırlanıyor.

“Cumhurbaşkanı iletişim konusundaki hevesini daha önce, kendi internet güncesini başlatarak göstermişti. Ancak görüşlerini ticari bir ürüne dönüştürme fikri muhaliflerinin eleştirilerine neden oldu. Ahmedinecad’ın seleflerinin hiçbirinin böyle bir şey yapmadığına dikkat çekiliyor. Cumhurbaşkanı’nın ise, bu konuda tek örnek olan 1979’daki İslam devriminin lideri Humeyni’yi örnek aldığı tahmin ediliyor. Ahmedinecad kendisine en yakın isimlerden oluşan 15 kişilik bir danışma kuruluna, kitap ve CD projesi için kendisinin çalışma ve fikirlerini derleme görevi verdi.

/ LONDRA

13.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004