Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Üreticiler faiz affı istiyor

‘’Devletin kamburu’’ olarak görülen ve çıkarılan yasayla özerkleştirilen 16 tarım satış kooperatif ve birliğinin yeniden yapılandırılmalarını sağlamak amacıyla oluşturulan fona, 2000 yılından günümüze kadar 600 milyon YTL borçlandığı bildirildi.

Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Yeniden Yapılandırma Üst Kurulu Üyesi ve ÇUKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Öztürk, 16 Haziran 2000 tarihinde yürürlüğe giren 4572 sayılı kanun öncesinde, 16 birliğin devlete her yıl ortalama 500 milyon YTL yük getirdiğini hatırlattı. Söz konusu kanunla kooperatiflerin asli görevine döndüğünü ve devlete kambur olmaktan çıktığını belirten Öztürk, bugün tek sorunun öz sermayenin oluşturulamaması olduğunu belirterek, ‘’Bu sermaye oluşturulsa birliklere sürekli gelir kaynağı sağlanacak, böylece bu kadar fazla kredi kullanma gereği de duyulmayacak’’ dedi.

Birliklerin, borçlarını ödemedikleri takdirde ‘’temerrüt’’ diye tabir edilen yüksek faizle karşı karşı kaldığını vurgulayan Öztürk, bu sebeple ana borçlarını ödenmek koşuluyla faiz affına getirilmesi ya da sembolik denilebilecek faizle sorunun çözümlenmesini beklediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: ‘’Fon havuzundaki para 16 birlik sayesinde 250 milyon YTL’den 700 milyon YTL’ye çıktı. Yani, yasadan önce yılda 500 milyon YTL harcayan birlikler, 250 milyon YTL ve sonrasında elde edilen faiz birikintileriyle 7 yıldır yönetiliyor. Eğer, bizim talebimiz yerine getirilir ve faiz affı yoluna gidilirse birlikler rahatlayacak, daha iyi hizmet üretecek, kendi öz sermayelerini oluşturmaya çalışacaklardır. Böyle bir uygulamaya gidildiği takdirde birliklerin tamamı borçlarının ana parasını tek kalemde öder.’’

/ ADANA

13.06.2007


 

Unakıtan: Durgunluk geçici

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan,“Sıkı para politikası sebebiyle zaman zaman küçük esnafta bazı durgunluklar görülüyor fakat bunlar geçicidir ve enflasyonla mücadele devam edecektir” dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2013 yılında kişi başına milli gelirin 10 bin dolar seviyesine ulaşacağını söyledi.

Kemal Unakıtan, geçen 20 çeyrek dönemde büyüme hedefi yüzde 5 olmasına rağmen ortalama yüzde 7.4 büyüme sağlandığını söyledi.

2013 yılında kişi başına milli gelirin 10 bin dolar seviyesine ulaşacağını ifade eden Unakıtan, “Bu sonucu yakaladığımızda Türk insanının yürüyüşü dahi değişecek” dedi. Büyümenin büyük oranda özel sektör yatırımlarından kaynaklandığını ifade eden Unakıtan, bu durumun yatırımların sağlam olduğunu gösterdiğini dile getirdi. “Sıkı para politikası sebebiyle zaman zaman küçük esnafta bazı durgunluklar görülüyor fakat bunlar geçicidir ve enflasyonla mücadele devam edecektir” diyen Unakıtan, enflasyonun önümüzdeki günlerde de düşmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.

Bütçe 2 milyar YTL fazla verdi

Bütçenin Mayıs ayında 2 milyar YTL fazla verdiğini, faiz dışı fazlanın da 6.6 milyar YTL olduğunu açıklayan Unakıtan, beş aylık dönemde bütçe açığının ise 3.3 milyar YTL olduğunu söyledi.

/ ANKARA

13.06.2007


 

Bankalarda 6.8 milyon YTL unutuldu

Bankalarda unutulan mevduatlardan, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na geçen yıl toplam 6.8 milyon YTL kaldı.

Bankalar Yasası’na göre, bankalar nezdinde en son talep, işlem veya hesap sahibinin herhangi bir şekilde yazılı talimatı tarihinden başlayarak 10 yıl içinde aranmayarak zamanaşımına uğrayan mevduat, emanet ve alacaklar Fon’a devrediliyor. Bu kapsamda 2006 yılında bankalardan TMSF’ye toplam 6 milyon 864 bin 8008 YTL tutarında zamanaşımına uğramış kıymet geliri kaydedildi. Geçen yıl Fon’a gelir kaydedilen zamanaşımına uğramış mevduatların 2 milyon 350 bin 25 YTL kısmını YTL mevduatlar oluşturdu. Ayrıca 1 milyon 211 bin 559 Euro, 1 milyon 184 bin 86 dolar tutarında döviz mevduatı da 10 yıl süreyle aranmadığı için Fon’a devredildi.

Kur riski yükseldi

Bankaların kur riski yılın ilk çeyreğinde, geçen yıl sonuna göre yüzde 19 oranında artarak 9 milyar 289 bin YTL’ye yükseldi.

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, ilk çeyrek itibariyle geçen yıl sonuna kıyasla, bankaların kur riski 1 milyar 485 milyon 952 bin YTL arttı. Yüzde 19’a karşılık gelen bu artışla kur riski 9 milyar 289 milyon 704 bin YTL’ye yükseldi. Bankaların toplam yükümlülükleri ise 1 milyar 133 milyon 149 bin YTL artışla 182 milyar 700 milyon 278 bin YTL’ye yükseldi. Yükümlülüklerin 119 milyar YTL’si dolar, 58 milyar YTL’si euro, 426 milyon YTL’si yen, 4 milyar YTL’si diğer yabancı para cinsinden meydana geldi.

/ ANKARA

13.06.2007


 

Yetişkin işsizlik ve çocuk uyarısı

DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, resmi rakamlarla Türkiye’de 4 milyon, dünya genelinde ise 200 milyondan fazla çocuk işçi bulunduğunu belirtti.

Çam, “Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü” sebebiyle yaptığı açıklamada, çocuk işçiliğinin, emek sömürüsünün en vahşi biçimi olduğunu kaydetti. Çam, şunları kaydetti: “Bugün resmi rakamlarla ülkemizde 4 milyon, dünya genelinde ise 200 milyondan fazla çocuk işçi bulunmaktadır. Türkiye’de küçük ölçekli işyerlerinde kayıt dışı çalışan çocuklar da göz önünde bulundurulduğunda, karşımıza bir buz dağı çıkmaktadır. Asıl sorun, buzdağının görünmeyen kısmındadır.”

İşini kaybeden yetişkinlerin yerini, maliyet hesaplarına dahil edilmeyen bir işgücü olarak çocukların aldığını belirten Çam, “Yoksullaşan ailelerde günlük yaşamı sürdürmek çocukların gelirine bağlı bir hale gelmiştir. Kayıt dışı alanda süren ekonomik etkinlikler, çalışma hukukunun dar kapsamı ve yetersiz denetim, ucuz işgücü olarak kadın ve çocukların bu alanda tüketilmesine neden olmaktadır” dedi.

/ ANKARA

13.06.2007


 

İstanbullu merkezden uzaklaşıyor

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, İstanbul’un eski yerleşim bölgelerinden yeni yapılan sitelere göçün son bir yılda çok hızlandığına dikkat çekerek, ‘’Son bir yıldır İstanbul’da kimse evini kolay kolay kiraya veremiyor. İstanbul’un her tarafı boş’’ dedi.

Ateş, insanların alım sıkıntısı içinde olması, eski yerleşim yerlerindeki binaların depreme dayanıklı olmaması ve kiraların pahalı olması sebebiyle şehir merkezlerinden, özellikle Üsküdar, Kadıköy, Beşiktaş, Fatih, Eminönü, Bakırköy, Bayrampaşa gibi bölgelerden Büyükçekmece, Silivri, Kurtköy gibi daha uzak mesafelerde yeni yapılan sitelerin göç almaya başladığını belirtti.

“Eski bölgelerden yeni yapılan sitelere göç son bir yılda çok hızlandı. Şehir merkezlerinde mevcut kiralık konutlar itibar görmezken İstanbul’un 30-35 kilometre dışında yapılan siteler rağbet görüyor’’ diyen Ateş, şu anda eski yerleşim bölgelerinde yüzde 10 ile yüzde 30 arasında kirası düşen yerler bulunduğunu belirtti.

/ İSTANBUL

13.06.2007


 

“Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’’

Çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ‘’TİSK/TÜRK-İŞ Çocuk İşliğine Karşı Toplumsal İşbirliği Projesi’’ ile ortadan kaldırılması için çalışmalar sürdürülüyor.

Proje Koordinatörü Doç. Dr. Ferdi Tanır, 12 Haziran Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, tüm dünyada olduğu gibi çocuk işçiliğinin Türkiye için de önemli bir sorun olduğunu belirtti.

Tanır, Türkiye İşçi Kurumu verilerine göre, 2006 yılında Türkiye’de 6-17 yaş grubu çalışan çocukların sektörel dağılımı incelendiğinde, yüzde 40.9’unun tarım, yüzde 28.3’ünün sanayi, yüzde 21.4’ünün ticaret ve yüzde 9.4’ünün hizmetler sektöründe çalıştığının ortaya çıktığını belirtti.

/ ADANA

13.06.2007


 

Para kurulu toplanıyor

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 14 Haziran Perşembe günü toplanarak, kısa vadeli faiz oranlarını belirleyecek.

20 Temmuz 2006 toplantısından bu yana faizi değiştirmeyen Kurulun bu toplantıda da oranları sabit tutması bekleniyor. Merkez Bankası’nın Başkanı Durmuş Yılmaz, siyasal iradenin faizlerin indirilmesi baskısına rağmen, son dönemde gerçekleştirdiği Bakanlar Kurulu ve TBMM sunumları ile faiz indiriminin faturasının ağır olacağını vurgulamıştı.

/ ANKARA

13.06.2007


 

Türkmenistan ile ortak petrol arayacağız

Türkmenistan’da bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkmenistan’da petrol ve doğal gaz arama konusunda ortak çalışmaların başlatılması hususunda prensipte anlaşmaya varıldığını kaydetti.

Bakan Güler: “Burada Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Türkmenistan sahalarında ortak petrol ve gaz arama yapabilecek. Kuyular hakkında bilgi aldılar. Türkiye Petrolleri uzmanları bunun üzerinde çalışma yapacak. Daha sonra bakanlar nezdinde biraraya gelerek, değerlendirmeler yaptıkdan sonra somut projeler üzerinde çalışma yapabileceğiz”. dedi.

Türkmenistan ile olan doğalgaz anlaşmasını tekrar gözden geçirdiklerini ifade eden Güler, “Elektrik konusunda da Türkiye ile Türkmenistan arasında iletim ağlarını güçlendireceğiz. Burada santral kurarak, doğal gazı elektriği dönüşmüş haliyle Türkiye’ye getirmeyi düşünüyoruz.” diye konuştu.

/ AŞKABAT

13.06.2007


 

Çocukları “düşünen” koleksiyon: Brillant Junior

Baydemirler Grubu, Türk ev tekstiline dair markalaşma adımlarına devam ediyor. Perde kategorisindeki üstünlüğünü Brillant markasıyla sunan Baydemirler Grubu, şimdi de bir ilke imza atarak Brillant Junior koleksiyonu ile adından söz ettiriyor.

Baydemirler Grubu, “çocukları” düşünerek ürettiği Brillant Junior koleksiyonuyla daha önce yapılmayanı gerçekleştiriyor. Sadece çocuk odaları için tasarlanan ürünlerden oluşan ve özgün bir konsepti içeren bu yeni koleksiyon, çocukların ve onların özel odalarını daha da “özel” kılabilecek bir nitelik taşıyor. Brillant Junior, sektörde büyük ölçüde eksikliği hissedilen çocuk grubunda düz dokuma, jakar dokuma ve nakış grubu özel tasarım ürünleriyle büyük bir boşluğu doldurmuş olacak.

Brillant Junior koleksiyondaki ürün zenginliği sadece çocuklarla sınırlı kalmayıp genç odalarına da hitap edebilen özellikler taşıyor. 46 ürünü içeren Brillant Junior’ın özel standı da, özgün tasarımdan oluşan ürünleriyle Türkiye genelinde müşterileriyle buluşuyor.

Yeni Asya / İSTANBUL

13.06.2007


 

140 bin kişi Telsim’e borcunu ödedi

‘’Telsim’e Borcu Olan Kalmasın Kampanyası’’ kapsamında toplam ödeme miktarı 20 milyon YTL’yi aştı.

Telsim Mobil Telekomünikasyon Hizmetleri AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Adıgüzel, yaptığı açıklamada, 8 Haziran Cuma günü sona ermesi gereken kampanyanın, ödemelerde yaşanan yığılma sebebiyle 20 Haziran 2007 tarihine uzatıldığını hatırlattı.

Bugüne kadar yapılan toplam ödeme miktarının 20 milyon YTL’yi aştığını bildiren Adıgüzel, ödeme yapan kişi sayısının ise 140 bine ulaştığını söyledi. Bunun iyi bir rakam olduğunu ifade eden Adıgüzel, ‘’Yüzde 10 hedefliyorduk, bunu ulaşılmış oldu’’ dedi.

/ İSTANBUL -

13.06.2007


 

Meyve ihracatında rekor

Antalya’dan yapılan yaş meyve sebze ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56 oranında artarak rekor seviyeye ulaştığı bildirildi.

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (AYMSİB) Başkanı Mustafa Satıcı, 1 Ocak-10 Haziran döneminde Antalya’dan yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56 oranında artarak, 174 milyon 170 bin 18 dolara ulaştığını bildirdi.

İhracatta tonaj bakımından geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış olmasına rağmen dolar bazındaki gelirin yüzde 56 oranında arttığına dikkati çeken Satıcı, ‘’Rekora ulaşan bu ihracat, Türk ihracatçısı ve üreticisinin başarısıdır’’ dedi.

İhracattaki rekor artışın tamamen Türk ihracatçısı ve üreticisinin payı olduğunu ifade eden Satıcı, ‘’Türk üreticisi son yıllarda kaliteli ürün yaparak bunun mükafatını almaya başladı. İhracatçı da kaliteli ürünü pazarda en iyi şekilde pazarladı. Türk ihracatçısı hedef pazarlara yerleşti. Üretici de son 2-3 yıldır kaliteli üretim yaparak pazarda hakimiyet sağladı’’ dedi.

/ ANTALYA

13.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004