Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Serenderlerdeki mimarî şaşırtıyor

Karadeniz Bölgesinde Osmanlı döneminden bu yana kullanılan ve yörede ‘nayla’ olarak da bilinen serenderlerin insan ve tabiat arasındaki ahenkli uyumu akademisyenleri yıllar sonra şaşırtıyor.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Hülya Taş, Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yerel mimarinin en güzel örneği olarak görülen serenderlerde insan ve tabiat arasında ilginç bir ahenk bulunduğunu, bu tablonun günümüze önemli mesajlar verdiğini söyledi.

 Serenderlerin günümüzde bile hâlâ kullanıldığına ve yörenin vazgeçilmez özelliği olduğuna değinen Taş, bu yapıların ‘ambar’ olmasına rağmen önemli bir görevi yerine getirdiğini kaydetti. Nem oranı yüksek olan Karadeniz’in kıyı kesimlerinde yiyeceklerin saklandığı bir nevi ambar olarak kullanılan serenderlerin hemen her evin yanında yer aldığını, nemden korunabilmek amacıyla yerden bağlantısının kesildiğini ve bu yapıların ayaklarına konulan tekerlek biçimindeki engellerin fare gibi zararlı hayvanların tahıllara ulaşmasını engellediğini ifade eden Dr. Taş, şöyle konuştu: “Tek başına bu örnek bile Anadolu’nun konut mimarisinin tekdüze bir yapı olarak karşımıza çıkmadığını, farklı bölgelerin farklı şartlarının mimari üzerinde yerel, ayırt edici özellik oluşturduğunu göstermektedir. Osmanlı coğrafyasında yerel mimarinin doğaya, çevre ve iklime uygunluğu dikkat çekmektedir.”

Kahraman ALPAK

13.06.2007


 

Konya yolcularına Mevlânâ müzesi ücretsiz

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan bir proje ile Konya’ya diğer illerden gelen tüm yolculara, ücretsiz Mevlânâ Müzesi giriş bileti verilmesi planlanıyor.

Akyürek, 2007 yılının UNESCO tarafından Mevlânâ Yılı ilân edilmesinin ardından belediye olarak Mevlânâ , eserleri ve mesajlarının tüm insanlığa duyurulması için çeşitli projelere imza attıklarını belirtti.

Bu çerçevede SÜ’nün de katkılarıyla Mevlânâ ’nın tanıtımı için yeni bir proje hazırladıklarını ifade eden Akyürek, ‘’Proje ile Konya’ya seyahat acenteleriyle, Bursa, İstanbul, Van, Diyarbakır, Ankara, Kayseri gibi şehir dışından gelen yolculara ücretsiz Mevlana Müzesi giriş bileti vereceğiz. Yani Konya’ya gelen vatandaşlarımızın Mevlânâ Müzesi’ni ziyaret etmeden şehirden ayrılmamalarını sağlayacağız’’ dedi.

Müze giriş biletinin maliyetinin yüzde 50’sinin sponsorlar tarafından karşılanacağını dile getiren Akyürek, maliyetin kalan kısmının da seyahat acenteleri tarafından karşılanmasının planlandığını bildirdi.

BİLETLER SINIRLI SAYIDA OLACAK

Seyahat acentelerinin de Konya dışındaki bilet satış noktalarına astıkları afişlerle bu projeyi vatandaşlara duyuracağını anlatan Akyürek, ücretsiz verilecek Müze giriş biletlerinin sınırlı sayıda olacağını, ancak sayıyı henüz belirlemediklerini kaydetti. Akyürek, projenin iç ve dış turizmin hareketleneceği Temmuz veya en geç Ağustos ayına kadar hayata geçirilmesini hedeflediklerini, bu çerçevede çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.

13.06.2007


 

Kabe’nin 8 asırlık anahtarı Erdek’te sergileniyor

Balıkesir’in Erdek ilçesinde 800 yıllık Kabe anahtarı, 5. defa ücretsiz olarak halkın ziyaretine açıldı. Erdek’teki Agrigento Otel’in müzesinde ücretsiz olarak halkın ziyaretine açılan Kabe’nin anahtarını çok sayıda vatandaş ziyaret etti.

Özel cam bölmede güvenlik kameralarıyla korunan kutsal emaneti yıllar önce İstanbul’daki bir müzayedede satın aldığını belirten otel sahibi Osman Mırız, “Kutsal emanetin yer yüzünde sahibi yoktur. Sahibi Allah’tır ve bizler ise sadece bekçileriyiz. Anahtar 500 gram ağırlığında ve 30 santim boyunda. Anahtar, Abbasiler devrinde yapılmış ve üzerinde ‘Ali-İmran’ ve ‘Fetih’ sureleri yazıyor. Zamanında Mekke Emir’i tarafından Yavuz Sultan Selim’e armağan edilmiş. Padişah, anahtarın bir tanesini hocasına hediye etmiş. Yıllardır elden ele gezen kutsal emaneti, en son Bursa’dan İstanbul’a getirmişler. Balıkesir ve Bursa müzelerine kayıtlı olan anahtarın bir eşi de Topkapı Müzesi’nde bulunuyor. Bizler de bu kutsal emaneti insanların görebilmesi için müzemizde ziyarete açıyoruz” dedi.

/ BALIKESİR

13.06.2007


 

Mısırlı san’atçılar Kekova Koyunda

Mısırlı ünlü yönetmen Muhammed El Hariri ve Mısırlı film yıldızları, bir sinema filmi çekimi için Antalya’nın Demre ilçesine bağlı Üçağız köyüne geldi.

Uzun metrajlı ‘’Halisname’’ adlı filmin çekimleri için Üçağız’a gelen Hariri ve ekibinin, köyde 10 gün kalacakları öğrenildi. Mısır-Türk ortak yapımı filmin, iki ay sonra Orta Doğu ülkelerinde vizyona gireceği bildirildi.

Bir bölümü Mısır’da çekilen filmin kalan bölümlerinin Üçağız, Kekova Koyu ve İstanbul Kız Kulesi’nde çekileceğini belirten film ekibi yetkilileri, filmde Suriyeli erkek san’atçı Besim Yahur ile Mısırlı kadın san’atçı Kadel Adel’in başrol oynayacağını kaydettiler.

Filmin Yönetmeni Muhammed El Hariri, ‘’Halisname’’nin Arap ülkelerinde büyük yankı uyandıracak bir film olacağını söyledi.

Filmin büyük bölümünün Kekova ve İstanbul’da çekileceğini belirten Hariri, ‘’Türkiye için önemli bir tanıtım olacak. Bu filmle Cannes Film Festivali’ne katılacağız. Kekova’nın doğal ve tarihi güzelliklerini tüm dünya seyredecek’’ diye konuştu.

/ DEMRE

13.06.2007


 

Altın Koza’da binlerce kişi sinemayla buluştu

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği ve bu yıl uluslar arası statü kazanan 14. Altın Koza Film Festivali kapsamında, 16 bini öğrenci 60 binin üzerinde kişinin sinemayla buluştuğu belirtildi.

Altın Koza Kültür Sanat ve Turizm Hizmetleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Acevit, festivali büyük bir sorun yaşamadan atlatmanın gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Her organizasyonda olduğu gibi bazı hatalar yaptıklarını anlatan Acevit, bunların da her geçen yıl en az seviyeye ineceğini, gelecek yıl daha iyi bir organizasyonun olacağını kaydetti.

Bu yıl ilk kez festival için özel tema belirlendiğini vurgulayan Acevit, “Geleceğimizi tüketiyoruz, çocuklarımızı koruyalım’’ sloganıyla çocuk haklarına dikkat çekildiğini ifade etti.

/ ADANA

13.06.2007


 

Mevlânâ bibliyografyası CD’de

UNESCO tarafından 2007’nin Mevlânâ yılı ilan edilmesi dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca “Mevlânâ Bibliyografyası CD’’si hazırlandı.

Millî Kütüphane Başkanlığı tarafından hazırlanan CD’de bulunan kayıtlar, kitaplar, makaleler ve yazma eserlerden oluşturuldu. Millî Kütüphane dışında 47 üniversite ve 8 kurum kütüphanesinden yararlanılarak hazırlanan bibliyografyada, yazar ve eser adları dizini yer alıyor. Anahtar kelime yardımıyla arama yapılabilen bibliyografya, 9 bin 380 künye ihtiva ediyor.

13.06.2007


 

Mersin Müzik Festivali, Avrupalı oldu

Mersin Uluslararası Müzik Festivali, Avrupa Festivaller Birliği üyeliğine kabul edildi.

Mersin Uluslararası Müzik Festivali, Brüksel’de toplanan Avrupa Festivaller Birliği Kurulu’nda yapılan oylama ile Avrupa Festivaller Birliği üyesi olmaya hak kazandı. 6 yıl önce kurulan Mersin Uluslararası Müzik Festivali, 38 ülkeden 100’den fazla festivalin üye olduğu Avrupa Festivaller Birliği’nin yıllık olağan toplantısında yapılan oylamada kabul görerek, uluslararası alanda kendini ispatlayan bir festival olduğunu ispatlanmış oldu.

13.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004