Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kutuplaşan değil, kucaklaşan Türkiye istiyoruz

Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Ağar, AKP ve CHP’nin Türkiye’yi kutuplaştırdığına dikkat çekerek, “Biz kutuplaşan değil, kucaklaşan Türkiye istiyoruz’’ dedi. Şehit cenazelerindeki tepkilerle ilgili bir soru üzerine Ağar, camilerin siyasetin ve gösterilerin dışında olduğunu belirterek, “Milletin müşterek değeri olan, içerisine girildiği zaman huzur bulunan camilerimize siyaset sokulmamalı” görüşünü dile getirdi.

Önceki akşam CNN TÜRK’te yayınlanan “Liderler Zirvesi” programının ilk konuğu DP lideri Ağar oldu. Programın öncelikli gündem maddesi ise “terör”dü. Mehmet Ağar, DP Genel Merkezi’nden canlı yayınlanan programda bazı gazetelerin genel yayın yönetmenlerinin sorularını cevapladı. Ağar, Kuzey Irak’a operasyon yapılmadan önce Türkiye’ye ne getirip ne götüreceğinin iyi hesaplanması gerektiğini söyledi. “Düz ovada siyaset yapsınlar” sözlerinin hatırlatılması üzerine Ağar, bu konunun tamamen askere bırakılamayacağını belirterek şöyle devam etti:

“PKK’nın arkasında yabancı devletler var. Avrupa devletleri var. Bu mesele artık tamamıyla askere bırakılamaz. O sahada cansiperane mücadele ediyor. Diplomatik anlamda PKK’nın arkasında hiçbir güç kalmamalıdır. Bu bölgede Türkiye’ye rağmen bir oluşumun kurulması mümkün değildi. İçerdeki çatışma alanlarını bitirirsek dışarıdan bir şey gelemez. Ovaya, şehirlere hakim olmak lâzım. Örgütü besleyen damarların ortadan kalkması lâzım. 1999’dan beri süreç boş geçirilmiştir. Barzani, Türkiye’nin Güneydoğu’sunda etkili olmaya çalışmıştır.”

Ağar, ABD ile yürütülen koordinatörlük mekanizmasının da yanlış olduğu görüşünü dile getirdi. Ağar, Hükümetin ‘’muktedir olamayan iktidar’’ örneğini verdiğini söyledi. Başbakan Erdoğan’ın birer gün arayla içerideki ve dışarıdaki terörist sayısıyla ilgili farklı rakamlar verdiğini hatırlatan Ağar, “İlk gün ‘içeride 5 bin dışarı 5 yüz terörist var’ diyen Başbakan bir gün sonra ‘içeride bin 500 dışarıda 3 bin 500 terörist var’ dedi. Bu çelişkilerle törör konusu çözülmez. Benim bazen uykularım kaçıyor. Sabah kalktığı zaman bu sorunu çözebilmesi için Başbakan’ın da uykuları kaçması lazım” ifadelerini kullandı.

Ağar, “Benelüks Modeli”ne ilişkin bir soru üzerine ise şunları söyledi:

“‘Yozgat ile Musul’un kaderi aynı olacak’ dedik. Suriye, Irak, Ermenistan ve Gürcistan gibi komşularımızla ekonomik ve kültürel işbirliği yapıldığı zaman bölgedeki çatışma alanları ortadan kalkacaktır. Türkiye bu coğrafyada 400 seneden fazla hakim olmuş bir devlettir. Türkiye’ye rağmen bu bölgede yeni bir düzenleme yapılamaz. Türkiye bulunduğu bölgelerde güvenin teminatı olmuştur. Bunun için güçlü irade şart.”

“CAMİLER MİLLETİN MÜŞTEREK DEĞERİ”

Ağar’a bir başka soru üzerine de şehit cenazelerindeki tepkilere yaklaşımı sert oldu. Ağar, camilerin siyasetin ve gösterilerin dışında olduğunu belirterek, “Milletin müşterek değeri olan, içerisine girildiği zaman huzur bulunan camilerimize siyaset sokulmamalı” görüşünü dile getirdi.

Merkez sağın değerleri istismar eden değil, değerlerin uzlaşısı üzerinden bir anlayışa sahip olduğunu anlatan Ağar, ‘’AKP ve CHP Türkiye’yi kutuplaştırıyor. Biz kutuplaşan değil, kucaklaşan Türkiye istiyoruz’’ dedi.

“TARİHÎ FIRSAT KAÇMADI ERTELENDİ”

Ağar, merkez sağda birleşme ile ilgili soru üzerine ise şunları söyledi:

“Erkan Mumcu’nun beni canlı yayında tartışmaya çağırması fayda getirmez. Birleşme konusunda tarihi fırsat kaçmadı, ertelendi. DP’nin gelmiş olduğu noktada baraj sorunu yok. Bunların hepsini telafi ederiz. Çok önemli bir hasar olmadığı ortadadır. Hayat, pişmanlık duymamayı gerektiriyor. Bana hiçbir şey kolay nasip olmamıştır. Hep zorlukları aşarak geldim. Bunu da aşacağız. Bu adımı atmış olmayı da başarı olarak görmek lâzım. Benim hanemde hiçbir zaman mağlubiyet yoktur. Birleşme konusu 23 Temmuz’a kaldı.”

“KOLTUĞA YAPIŞIP KALMAM”

Partisinin 1991 seçimlerinden sonra sürekli oy kaybettiğinin hatırlatılması üzerine Mehmet Ağar, 22 Temmuz’da yapılacak seçim için, “Ben büyük iddiaların insanıyım. Türkiye kime güvenecekse onu başbakan yapacak. Geçmişe takılıp kalmak istemiyorum. Ben bu trendi aşacağım. Hedefimiz iktidar olmaktır. Olamadığımız takdirde koltuğa yapışıp kalmam. Partinin vereceği karara göre hareket ederim” şeklinde konuştu.

“CHP’yle koalisyon kurar mısınız?” şeklindeki soruya ise, “AKP-CHP koalisyonu en iyi koalisyon olur. Ülkeyi nasıl gerdilerse birlikte yatıştırırlar” dedi. CHP’ye de yüklenen Ağar, “Allah CHP’ye muhalefet görevi vermiş. Hep o çizgide devam edecekler gibi gözüküyor” ifadelerini kullandı.

“DARBE DÖNEMLERİ GERİDE KALADI”

Darbe dönemlerinin artık çok geride kaldığını, milletin ortaya koyacağı tablonun herkesin rıza göstereceği bir tablo olacağını kaydeden DP lideri Ağar, şöyle devam etti:

“Allah, sandığı milletin önünden eksik etmesin. Medya patronlarının getirdiği bir genel başkan değilim. Kimseye boyun eğmem. 27 Nisan bildirisinden nereden haberim olsun? Haberimiz olsa farklı bir söylem içinde olurduk. Meclis’e girip girmemek farklı bir şey. AK Parti, cumhurbaşkanlığı seçimini dini bir mesele haline getirdi. Siyasetin içinde böyle bir mesele olamaz.”

“27 Nisan bildirisini bilseydim Genel Kurul’a katılırdım.” sözünü bir tepkiyi ortaya koymak amacıyla dile getirdiğini ifade eden Ağar, “27 Nisan bildirisi demokrasiye uygun olmayan bir açıklamaydı. Ben başbakan olsaydım böyle bir ortam olmazdı. Hükümet karşı çıkıp da ne yapmıştır? Normal bir parti gibi beyanat vermiştir. Türkiye’nin normalleşmesi lâzım” dedi.

Mustafa GÖKMEN / İSTANBUL

16.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kutuplaşan değil, kucaklaşan Türkiye istiyoruz

  İptal kördüğüme yol açar

  Mahkeme referandumu beklemeli

  Bir provokasyon daha

  Ordu ve hükümetin hedefleri bir

  Arınç: Atatürk ilham kaynağımız

  Kutan: PKK’ya silâhı kim veriyor?

  Rehn: Laiklik, demokrasiye saygı gösterilerek savunulmalı

  Kapusuz: Referandum Kanunu bekletilmesin

  Laikler daha dar görüşlü

  Uzun tatil başladı

  Yetimler İstanbul’da

  Öğrenciler, kalem kırdı

  İsrafla nesillerin geleceği çalınıyor

  Gurbetçiden eğitime destek

  ÖSS öncesi iyi uyuyun

  Batı, Islâm dünyasıyla köprü kurmak istiyor

  Uzun ömür için tereyağ ve bal

  Bekçi köpeği yerine teknoloji

  Polise “şiddet eğitimi”


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004