Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Filistin'de İsrail'in istediği oldu

Filistin’de yeni başbakan Selam Feyyaz’ın kabinesinin yemin ederek göreve başladığı bildirildi.Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a önceki gün listesini sunan bağımsız Feyyaz’ın kabinesinin Ramallah’ta yemin ettiği belirtildi. Feyyaz’ın hükümetinde kendisi dışında 10 bakan bulunuyor. Diğer bakanların daha sonra belirleneceği kaydediliyor.

Uluslararası toplum tarafından tanınması beklenen hükümet, Hamas’ın Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirmesinden sonra Filistin topraklarında olağanüstü hali uygulayacak.

Bu arada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin ulusal birlik hükümetini lağvetmesinden sonra, kurulacak azınlık hükümetinin, meclis onayı olmaksızın geçici olarak görevlendirilmesine ilişkin bir kararname yayımladı.

Kararnameye göre, yeni başbakan başkanlığındaki hükümet bir ay süreyle görevlendirilecek ve bu süre içerisinde, Meclis’in onayı istenmeyecek.

Bir ay sonunda ise seçim kararı alınarak, Meclis’e getirilecek. Meclis’in kararı kabul etmemesi durumunda, yetkiler yeniden Abbas’a dönecek.

Olmert Tarihî bir fırsat doğdu

Öte yandan, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Hamas’ın içinde bulunmadığı bir Filistin hükümetini, gelecekteki barış görüşmeler için meşrû bir taraf olarak kabul edecekleri mesajını verdi.

Olmert, 3 günlük resmî bir ziyaret için ABD’ye giderken, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı ve son bir kaç gün içinde Filistin Yönetimi’nde meydana gelen değişikliklere dikkat çekerek, ‘’Son bir kaç gün içinde, uzun süredir hiç olmadığı kadar karşımıza yeni bir fırsat çıktı. Bu fırsatı değerlendirmek için sıkı bir çalışma yapmaya niyetliyiz. Hamassız bir Filistin hükümeti, görüşmeler için bir ortak olabilir’’ diye konuştu.

Olmert, Washington’da, ABD Başkanı George Bush ile biraraya gelerek, son gelişmeleri değerlendirecek.

İsrail tecridi sıkılaştırıyor

Bu arada, İsrail, Gazze Şeridi’ndeki araçlara yakıt sevkiyatını durdurdu.

Askerî radyodaki haberde, Gazze Şeridi’nin Hamas’ın kontrolüne geçmesinden sonra İsrail’in yakıt temininden sorumlu şirketi Dor Alon’un kararı, ordu ile istişarelerde bulunarak aldığı belirtildi.

Haberde, bu önlemin elektrik üreten jeneratörler için gönderilen yakıt sevkiyatını kapsamadığı da kaydedildi.

İsrail Altyapı Bakanlığı verilerine göre, Gazze Şeridi’ndeki benzin istasyonlarında 2 haftalık rezerv bulunuyor.

Altyapı Bakanı Binyamin Ben Eliezer de İsrail’in Gazze Şeridi’ni tecrit etmeyi sürdürme niyetinde olduğunu, bölgeye elektrik ve su dışında hiçbir şeyin geçmesine izin verilmemesi gerektiğini açıkladı. İsrail güvenlik kabinesi üyesi Eliezer, aynı zamanda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a da azami desteğin verilmesi gerektiğini kaydetti.

Bu arada, Gazze şeridi’nde dün meydana gelen, ancak nasıl ve nerede olduğunun ayrıntıları belli olmayan çatışmalarda, 6 kişi öldü. Bir aile ile Hamas’a bağlı güvenlik güçleri ile El Kassam Tugayları’nın çatışmasında 11 kişi yaralandı.

/ RAMALLAH

18.06.2007


 

Yemen’de Havsilerle ateşkes

Yemen’de hükümetle Şiî isyancılar arasında ateşkes yapıldı. Bir Yemenli güvenlik yetkilisi, Katar’ın ara buluculuğunda varılan anlaşmanın, isyancıların ağır silâhlarını hükümete teslim etmesini öngördüğünü belirtti.

Yetkili, hükümetin de tutuklu isyancıları serbest bırakarak, 3 yıldır süren çatışmalarda harap olan köylerin yeniden yapımını karşılamayı ve çatışmalar yüzünden evlerinden olanların geri dönmelerine yardımcı olmayı kabul ettiğini söyledi.

İsyancılar da çatışmaları durdurduklarını ve anlaşmanın hükümlerine uyacaklarını bildirdi.

Yemen’in kuzeyinde hükümete karşı Şii isyanı, Şii din adamı Hüseyin Bedreddin El Havsi’nin 2004’te verdiği talimatla başlamıştı. El Havsi, aynı yıl çıkan bir çatışmada öldürülmüştü.

İsyancılar, hükümeti, yolsuzluk ve Batıyla çok yakın olmakla suçluyor. Yemen’de hükümetle Şiî isyancılar arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi öldü.

/ SANA

18.06.2007


 

Bandar bin Sultan skandalı büyüyor

İngiliz BAE Systems adlı silâh üreticisinin, İngiltere ile Suudi Arabistan arasındaki 40 milyar sterlinlik silâh anlaşmasının görüşmelerini yürüten Suudi Prense rüşvet verdiği iddialarına bir yenisi daha eklendi. İngiliz basını, şirketin, Prens Bandar’ın kızı Prenses Reema’nın balayı masraflarını karşıladığını öne sürdü.

The Sunday Times gazetesinde yayımlanan haberde, balayının BAE Systems’e 250.000 sterline mal olduğu iddia edildi.

Ödemeyi BAE’nin üst düzey bir yöneticisinin onayladığı ve Prens Bandar’ın kızının böylelikle eşiyle birlikte Singapur, Malezya, Bali, Avustralya ve Havai adalarını kapsayan 6 haftalık bir tatil yaptığı belirtildi.

Çiftin, gittiği her yerde geceliği en az 4.000 sterlin olan 5 yıldızlı otellerde kaldığı ve yolculuğun bazı bölümlerinde özel jet kullandığı öne sürüldü.

Balayını organize eden seyahat şirketinin yöneticisi Peter Gardiner, BAE yönetiminin kendisine “unutulmayacak bir seyahat programı hazırlaması ve hiçbir masraftan kaçınmaması yolunda” talimat verdiğini söyledi.

Sunday Times, tartışmaların başından bu yana BAE’nin ve Prens Bandar’ın rüşvet iddialarını yalanladığına dikkat çekerek, Prensin kızının balayı skandalının ortaya çıkmasıyla aslında ilk somut delilin bulunmuş olduğunu savundu.

/ LONDRA

18.06.2007


 

İngiltere, Filistin’i çökertme suçlamasını reddetti

İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett, bir sivil toplum örgütünün, İngiltere’nin “Hamas’ı boykot ederek Orta Doğu’da şiddeti tırmandırdığı” yönündeki suçlamasını reddetti.

Beckett, İngiliz sivil toplum örgütü “The Christian Aid Charity”nin suçlamalarına cevap niteliğindeki açıklamasında, İngiltere’nin Hamas’ı boykot etme siyasetinin bölgede şiddetin tırmanmasına yol açmadığını söyledi. Beckett, The Christian Aid Charity’nin, “Hamas’ı tecrit etme siyaseti, Gazze’deki ekonominin çökmesine, umutsuzluk ortamının oluşmasına ve iç çatışmaların artmasına neden oldu” yönündeki suçlamasına, “İngiliz hükümeti ve uluslararası toplumdaki ortakları Orta Doğu barış sürecinde taahhütlerine sadıktır. Ancak bir taraf diğer tarafın yıkımına ve şiddete odaklanmışsa siyasî bir diyalog mümkün olmaz” dedi. İngiliz Bakan, İngiltere’nin 2006-2007 döneminde Filistin halkına 30 milyon sterlin ve AB aracılığıyla da 40 milyon sterlin gönderdiğini hatırlattı. Hamas’ın Ocak 2006’daki seçim zaferinin ardından aralarında İngiltere’nin de bulunduğu Batılı ülkeler Filistin Yönetimine doğrudan yardımı kesmişti. Hamas, El Fetih ile kanlı çatışmaların ardından, cuma günü Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirmişti.

/ LONDRA

18.06.2007


 

Blair, Irak bataklığının farkındaymış

LONDRA - İngiltere Başbakanı Tony Blair’in, ABD’nin Irak savaşını takip eden dönem için iyi bir plan yapmadığını bildiği ve bundan kaygı duyduğunu sık sık dile getirdiği ortaya çıktı.

İngiliz Channel 4 televizyon kanalında hazırlanan ve birincisi gelecek Cumartesi günü yayımlanacak olan “Tony Blair’in yükselişi ve düşüşü” başlıklı belgeselde, Blair’in o dönemdeki yakın çalışma arkadaşları, Başbakanın Irak konusundaki düşüncelerini anlatıyor.

The Observer gazetesinde, belgeselle ilgili yapılan alıntılarda, Blair’in yakın çalışma arkadaşları, Başbakanın Mart 2003’te Irak’a birlik göndermeye, ABD’nin Saddam Hüseyin devrildikten sonraki savaş sonrası dönem için uygun bir plan yapmamış olduğunu bile bile karar verdiğini söylüyor.

Blair’in başarısızlık konusundaki endişelerini Beyaz Saray’a ilettiği, Başkan George Bush’un da Blair’e bir “çıkış kapısı” gösterdiği ve “Belki İngiltere’yi başka bir biçimde dahil etmenin bir yolu vardır” ifadesini kullandığı, ancak Blair’in “Hayır sizinle birlikte yürüyorum” dediği belirtiliyor.

Blair’in bir dönemin bakanlığını yapmış olan Peter Mandelson da Blair’in ABD’nin hazırlıklarının yetersiz olduğunu bildiğini, ama “hareket kabiliyetine sahip olmadığı bir durumda kaldığını” belirtti.

/ LONDRA

18.06.2007


 

Malikî, aşiretlerin silâhsızlandırılmasına karşı çıktı

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Amerikan kuvvetlerinin Iraklı aşiretlere silah temin ederek yeni bir milis kuvveti oluşturma riski çıkardığını, böyle kararların hükümetini olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Maliki, Newsweek dergisinde yayımlanan yazılı açıklamasında, “Sahadaki Amerikan kuvvet komutanları kimi zaman aşiretleri silâhlandırarak hata yapıyorlar, bu da bir tehlike oluşturuyor, çünkü aşiretleri silâhlandırmak yeni bir milis gücü yaratır. Koalisyon kuvvetleri aşiretlerin kültürlerini ya da tarihçelerini bilmiyor. Bizim saflarımızda yer almayı arzu eden aşiret gruplarını terörle bağlantılı olmamaları şartıyla silâhlandırmak hükümete düşen bir iştir” ifadesini kullandı.

/ WASHINGTON

18.06.2007


 

Newton: Dünyanın sonu 2060

Kudüs Üniversitesi, İngiliz fizikçi, matematikçi, mucit, astronom Isaac Newton'un Kudüs Üniversitesi Milli Kütüphanesi’ninde sergilemeye başlandığı belgelerde, dünyanın sonunun 2060’da geleceğini öngördüğü ortaya çıktı.

Kudüs Üniversitesi, İngiliz fizikçi, matematikçi, mucit, astronom Isaac Newton’un (1642-1727) el yazmalarını sergiliyor.

Bütün zamanların en ünlü bilim adamı olarak kabul edilen Newton’un birçok el yazmasının bulunduğu Kudüs Üniversitesi Milli Kütüphanesi’nin dün sergilemeye başladığı belgelerde, Newton’un dünyanın sonunun 2060’da geleceğini öngördüğü ortaya çıktı. Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, “Newton’un sırları” adlı sergi dolayısıyla ünlü bilim adamının el yazmalarının, 1969’dan beri ilk kez kamuoyuna sunulduğuna dikkat çekildi.

/ KUDÜS

18.06.2007


 

İran’dan, İngiltere’ye Selman Rüşdi tepkisi

İran, İngiltere kraliçesinin İslâm dünyasında tepkiyle karşılanan “Şeytan Ayetleri” adlı kitabın yazarı Salman Rüşdi’ye “şövalye nişanı” vermesine tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, haftalık basın toplantısında, İngiltere kraliçesinin doğum yıldönümü dolayısıyla “şövalyelik nişanıyla” onurlandırılanlar arasında Salman Rüşdi’nin de bulunduğunun hatırlatılması üzerine, “Kraliçenin, İslâm camiasında adı nefret anılan bir şahsa böyle bir unvanı vermesi, İngiltere üst düzey yetkililerinin İslâm karşıtı olduğunu bir kez daha göstermiştir” dedi.

/ TAHRAN

18.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004