Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Kayıtdışı ekonomi ahlâkı bozuyor

Maliye Bakanlığı, kayıtdışı oranının her yıl 2 puan aşağıya çekilebilmesi amacıyla 5 yıllık bir strateji hazırladı. Stratejik planda, kayıtdışı ekonomik faaliyetlerin, ‘’kamu gelirlerini azalttığı, adaletsiz vergi sistemi oluşturduğu, haksız rekabete yol açtığı, hatalı istatistiklere neden olduğu, kaynakları verimsiz alanlara yönelttiği ve ahlâki değerler üzerinde yozlaşmaya sebep olduğu’’ belirtildi.

2008-2012 yıllarını kapsayan Maliye Bakanlığı Stratejik Planında da yer alan kayıt dışı ekonomi ile mücadele programına göre, öncelikle ‘’kayıtdışı ekonomi’’ yeniden tanımlanacak. Daha sonra da sektörlerin kayıtdışılık oranları belirlenecek ve Türkiye geneline yönelik kayıtdışı ekonomi oranı bulunacak.

HANGİ TEDBİRLER ALINACAK?

Mevcut durumun tesbitinin ardından da kayıtdışı ekonomi ile mücadeleye dönük tedbirler hayata geçirilecek. 15 adımdan oluşan tedbirler paketinde de şu tedbirler yer alacak:

Enflasyonun düşürülmesi,

Belge düzeninin yerleştirilmesi,

Vergi oranlarının düşürülmesi, muafiyet ve istisnaların mümkün olduğunca sınırlandırılarak, vergi tabanının genişletilmesi,

Vergi yükünün kayıt içinde faaliyet gösteren mükellefler açısından caydırıcı olmaktan çıkarılması,

Nakit ekonomisinin sınırlandırılması,

Vergi yönetimi ve denetiminin etkinliğinin artırılması,

Mevzuatın sadeleştirilmesi,

Bürokratik işlemlerin azaltılması,

Vergi denetimlerinin artırılması, denetim elemanlarının özlük haklarının ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi,

Risk esaslı denetim anlayışına geçilmesi,

Veri analizi kapasitesinin artırılması,

Uzlaşma müessesesinin yeniden değerlendirilmesi,

Vergi cezalarının etkinliğinin artırılması,

Vergi ahlâkı ve bilincinin yerleştirilmesi,

Kayıtdışı istihdama yönelik tedbirlerin alınması.

“AHLÂKÎ YOZLAŞMAYA

NEDEN OLUYOR”

Stratejik planda, kayıtdışı ekonomik faaliyetlerin, ‘’kamu gelirlerini azalttığı, adaletsiz vergi sistemi oluşturduğu, haksız rekabete yol açtığı, hatalı istatistiklere neden olduğu, kaynakları verimsiz alanlara yönelttiği ve ahlâkî değerler üzerinde yozlaşma oluşturduğu’’ belirtildi.

Stratejide, kayıtdışılığın ekonomik ve mali politikaların üretilme ve uygulanma sürecini baltaladığı ve ticarette haksız rekabete yol açtığına da işaret edildi.

Stratejide, ‘’gizlenen ekonomi’’ olarak da adlandırılan kayıtdışı ekonomi ile mücadalede de vergi denetimlerinin önemine de dikkat çekilerek, denetimlerin kayıp ve kaçağa yönelen mükellefler nezdinde caydırıcı etkisi olacağı vurgulandı. Denetimlerin, iyi niyetli olmakla beraber hata ve eksikleri bulunan mükelleflerin eğitimine de katkı sağlayacağı ifade edildi.

Stratejide, 1998-2005 dönemindeki kayıtdışılık oranlarına da yer verildi. Buna göre, 1998 yılında yüzde 33 olarak belirlenen ekonomideki kayıtdışılık oranı, 1999’da yüzde 34,1, 2000’de yüzde 32,7, 2001 yılında ise yüzde 33,9 oldu.

2002 yılında yüzde 33,7’ye gerileyen kayıtdışılık oranı, 2003 yılında yüzde 28,8’e, 2004’te yüzde 25,8’e, 2005 yılında da yüzde 25,5’e düştü.

/ ANKARA

18.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kayıtdışı ekonomi ahlâkı bozuyor

  AB’de nakit sınırı 10 bin avro

  Köprü ve otoyollar darphane gibi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004