Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Gönül: TSK’nın parasını hiç kısmadık

Millî Savunma Bakanı Vecdi Gönül, TBMM’de bugüne kadar kendisinin götürdüğü, Türk Silahlı Kuvvetlerinin talep ettiği hiçbir ödenekte kısıntı olmadığını belirterek, ‘’Silâhlı Kuvvetlerimiz hangi aracı istemişse o aracı alacak paramız vardır. Hangi silahı istediyse o silaha yönelmişizdir. TBMM ve Hükümetimiz, silahlı kuvvetlerin arkasındadır’’ dedi.

Seçim çalışmaları için İzmir’de bulunan AKP 2. Bölge 1. sıra milletvekili adayı ve Milli Savunma Bakanı Gönül, Bornova Sanayici ve İş Adamları Derneğinin (BOSİAD), düzenlediği toplantıda iş adamlarıyla bir araya geldi.

Toplantıda iş adamlarının sorularını yanıtlayan Bakan Gönül, Türk Silahlı Kuvvetleriyle Hükümet arasında herhangi araç gereç alımı konusunda sıkıntı yaşanıp yaşanmadığı yönündeki soruya şu cevabı verdi:

‘’TBMM’de bugüne kadar, benim götürdüğüm, silahlı kuvvetlerin talep ettiği hiç bir ödenekte, hiç bir kısıntı olmamıştır. Silahlı Kuvvetlerimiz hangi aracı istemişse, o silaha yönelmişizdir. Avrupa’da çok az ülkenin tanker uçağı vardır. 3 veya 4’ü geçmez. Türk Hava Kuvvetlerinin tanker uçağı vardır. Böylece uçaklarımızın vuruş gücü, sınır tanımaz hale gelmiştir.

Avrupa’da Awacs uçağı olan ülkeler Almanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda’dır. 5. olarak Türkiye oluyor. Uçağın bedeli 1.5 milyar dolardır. Biz göreve geldiğimiz zaman 12 milyon çiftçimizin borçlarının toplamı da 1.5 milyar dolardı. Hükümetimiz hiç tereddüt etmeden bunu vermiştir. Silahlı Kuvvetlerimize, çok şey borçlu olduğumuz insanlara hizmet etsin diye ne ödenekte, ne bütçede bir sıkıntımız vardır. Bunu en yetkili olarak söyleyecek kişi benim. Silahlı Kuvvetlerin bütçesini, kanunlarını Mecliste savunan benim. Bütçe Komisyonu bana sıkıntı verseydi gazetelerden okurdunuz. Hiçbir sıkıntımız yoktur. Ödeneklerimiz tamdır. TBMM ve Hükümetimiz silahlı kuvvetlerin arkasındadır.’’

Genelkurmay’dan çelik yelek açıklaması

Bu arada Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, TSK’nın çelik yelek konusun bir zafiyetinin olmadığının altı çizilerek, kendi tesislerinde yeterli miktarda üretildiğini ifade etti. Açıklamada şöyle denildi:

“Son günlerde Genelkurmay Başkanlığına ulaşan bilgi ve belgelerden, bazı derneklerin TSK’ya çelik yelek almak amacı ile bağış kampanyaları açtıkları öğrenilmiştir.

Daha önce yayımlanan 5 Eylül 2006 tarihli basın açıklamasında da belirtildiği üzere, bu konuda TSK’nın bir zafiyeti yoktur. Kullanılan çelik yelekler, Silahlı Kuvvetlere ait tesislerde yeteri kadar üretilebilmektedir.”

/ İZMİR

18.06.2007


 

BAŞLARINI AÇTIRDILAR

1 milyon 600 bini aşkın öğrencinin katıldığı sınava başörtüleriyle gelen öğrenciler, girişlerde kurulan özel kabinlerde başlarını açtıktan sonra içeri alındılar. Uygulama, 3 Kasım 2002 seçimiyle tek başına iktidar olan AKP’nin, 2003’teki ÖSS’den beri her defasında “Bu son olsun” temennîsiyle dile getirilen “yasağın kalkması” beklentisine, beş yıllık iktidarının sonunda da cevap veremediğini ve sorunun çözülmediğini bir kez daha gözler önüne serdi.

AKP iktidarının beşinci yılında bir kez daha ÖSS sınavı başörtüsüne yasak utancıyla gerçekleştirildi. 1 milyon 600 bini aşkın öğrencinin katıldığı sınava başörtüleriyle gelen öğrenciler, girişlerde kurulan özel kabinlerde başlarını açtıktan sonra içeri alındılar. Uygulama, 3 Kasım 2002 seçimiyle tek başına iktidar olan AKP’nin, 2003’teki ÖSS’den beri her defasında “Bu son olsun” temennîsiyle dile getirilen “yasağın kalkması” beklentisinin, beş yıllık iktidarın sonunda da karşılık bulamadığını ve sorunun çözülmediğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Yasağın beş yıllık AKP iktidarında da kaldırılamaması, aksine daha da yaygınlaştırılması, mağdurların ve bu haksızlığı içine sindiremeyenlerin yoğun tepki ve itirazına konu olurken, seçmenlerin 22 Temmuz’da oylarını kullanmak için sandık başına gittiklerinde gerek yasakçı zihniyete, gerekse yasağa boyun eğenlere tepkilerini oy tercihleriyle de ortaya koymaları bekleniyor.

HER ŞEY ÜNİVERSİTELİ OLMAK İÇİN...

Üniversite öğrencisi olmak isteyen 1 milyon 640 bin 259 adayın ter döktüğü ÖSS, dün saat 9:30’da başlayıp saat 12.45’te tamamlandı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 81 il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC’nin başşehri Lefkoşa’da, toplam 5 bin 381 binada, 83 bin 583 salonda gerçekleştirilen sınavda 247 bin 242 kişi görev yaptı.

Üniversitelerin yabancı dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyen adaylar, 24 Haziran Pazar günü Yabancı Dil Sınavı’na (YDS) girecekler. Sınav sonuçlarının, Temmuz ayının son haftası açıklanması planlanıyor.

ÖSS sınavının yapıldığı okullarda yoğun güvenlik tedbiri alan polis ekipleri sınav salonlarının girişinde yaptıkları aramalarda öğrencilerin sınava cep telefonları, ses kayıt cihazları ve müzik dinleme aletleriyle girmelerine izin vermediler.

Başörtülüler salona alınmadı

Türkiye genelinde 1 milyon 640 bin 259 adayın ter döktüğü ÖSS’ye başörtülü adayların girişine izin verilmedi. İstanbul Üniversitesi’nin Beyazıt’taki Merkez Kampüsünde sınava giren öğrencilerden başörtülü olanlar, güvenlik noktasında başlarını açtıktan sonra içeri giriş yaptı. Sınava giren oğlunu kutlayan veli Sibel Kovancılar, eğitim sistemini eleştirdi. İkinci kez sınav stresi yaşadıklarını anlatan Kovancılar, ‘’Çocuklarımızı yarış atına döndürüyoruz. Hem çocuklar hem aileler, birlikte bu stresi yaşıyoruz’’ dedi. NEREDE NE YAŞANDI? *Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oktik’in makam şoförü Mustafa Ekincik, ÖSS’ye kızı Münevver Evren Ekincik ile aynı salonda girdi. * Muğla Anadolu Lisesi öğrencisi Anıl Yıldırım da ayağı alçılı olarak Muğla Meslek Yüksek Okulunda sınava girdi. * Kayseri’de Öğrenci Seçme Sınavı sebebiyle alış veriş merkezinin havalandırma klimaları polis ekiplerince durduruldu. *Hava sıcaklığının 30 derecenin üzerinde ölçüldüğü Muğla’da bazı okullarda, çocuklarının sınavdan çıkmasını bekleyen velilerin güneşten etkilenmesini önlemek için çadır kuruldu. Bazı veliler, çocukları sınavdayken gazete okudu, bazıları ise örgü ördü. *Bolu’da, öğrencilerin ÖSS’ye girmesinin ardından, veliler duâ okudular, el işi yaptılar. Polis ekipleri, sınavın başlamasıyla, gürültüyü önlemek amacıyla velileri okul önlerinden uzaklaştırdılar. * Bartın’da, sınav görevlileri, başı kapalı öğrencilerin başörtülerini çıkarmalarının ardından girişlerine izin verdiler. * Mersin’de, Eğriçam ve Viranşehir mahallelerinde davullu zurnalı düğün yapmak isteyen kişiler polisin uyarısı üzerine düğüne sınav bitimine kadar ara verdi. * Nevşehir’de, adres değişikliğinden dolayı sınav giriş belgeleri ulaştırılamayan 2 adaya belgeleri, sınava girecekleri okulda Nevşehir PTT Başmüdürlüğü görevlilerince teslim edildi. * Adana’da bazı parti görevlileri, çocuklarını Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) için okula getiren velilere parti broşürü dağıttı. *Muğla’da çocuklarını Öğrenci Seçme Sınavı’na (ÖSS) getiren aile, trafik kazası geçirdi. Kazada, 1’i ağır 2 kişi yaralandı. Funda Yıldırım’ın kullandığı 48 RB 523 plakalı otomobil A.U’nun kullandığı 34 BR 6553 plakalı otomobille çarpıştı. Kazada, sürücü Funda Yıldırım, hafif, araçta yolcu olarak bulunan Türkan Yıldırım ağır yaralandı. * Kayseri Kapalı Cezaevinde gerçekleştirilen ÖSS’ye, 5’i tutuklu 10’u hükümlü 15 mahkum girdi. Mahkûmlar, son pişmanlığın fayda vermediğine dikkat çekerek, “Özgürlüğün ve diplomanın kıymetini şimdi anladık. Kimse dört duvar arasına girmek için çaba göstermesin. Sakin olsunlar” dedi. * Isparta’da ÖSS için yollar kapandı, aileler okul bahçelerinden dışarı çıkartıldı.

/ ANKARA

18.06.2007


 

Adaylar sınavda, aileleri ise okul bahçesinde ter döktü

Adaylar, sınava girdikleri okullarda ter dökerken, aileleri de dışarıda heyecan içinde bekledi. Adaylar, 195 dakika süren sınavda, aileleri ise okul bahçesinde ter döktü.

Veliler, 3 saate yakın süre dışarıda çocuklarının sınavdan çıkmasını heyecanla beklerken, Kur’ân-ı Kerim ve duâlar okuyarak sınavın sona ermesini bekledi. Ailelerden bazıları ise bulmaca çözüp çekirdek yiyerek heyecanlarını yatıştırmaya çalışırken, bazıları da güneşli havada çimlere uzanarak sınavın bitmesini bekledi. Aileler, uzun süren bekleyişin ardından sınavdan çıkan çocuklarına sarılarak tebrik etti.

18.06.2007


 

Yasağa tepki

Kayseri İnanç Platformu, üniversite sınavında başörtülü öğrencilere uygulanan yasağı eleştirerek, tepki gösterdi. Platform adına konuşan Rabia Yelken, “Yetkilileri, yanlıştan dönmeye çağırıyoruz” dedi.

Cumhuriyet Meydan’ın da düzenlenen basın açıklamasında başörtülü kadınlar ve kızlar, ellerinde “Başörtü siyasî değil, İlâhî bir simgedir” dövizleri taşıdı. İnanç Platformu adına konuşan Rabia Yelken, ÖSS sınavına giren başörtülü adaylarının başlarını açmak zorunda bırakılmaları, onlar üzerinden son derece olumsuz etki yapacağını dile getirdi.

/ KAYSERİ

18.06.2007


 

Anne kalbi heyecana dayanamadı

Bursa’da merkez Osmangazi ilçesi Soğanlı Mahallesi Yusuf Köstem İlköğretim Okulu’nda ÖSS stresi okul bahçesinde bekleyen bir veliyi hastanelik etti.

Kızının sınavdan çıkmasını bekleyen anne Pembe Akkuş, heyecandan tansiyonu düşüp baygınlık geçirdi. Yere düşüp kafasını çarpan kadına ilk müdahale olay yerinde bulunanlar tarafından yapılıdı. Daha sonra ambulans çağrıldı. Sınavdan çıkan kızı Ergin Akkuş da endişeli gözlerle ambulansa koştu.

/ BURSA

18.06.2007


 

Seçim takvimi işliyor

YSK’nın seçim takvimine göre, aday listelerindeki eksikliklerin, ilgili siyasî partilerce tamamlanarak, YSK’ya bildirilmesi dün sona erdi. Milletvekili kesin aday listeleri seçim çevreleri itibariyle ilân edilmek üzere; yarın il seçim kurullarına, Resmî Gazete, radyo ve televizyonda yayınlanmak üzere ilgili mercilere gönderilecek.

Milletvekili kesin aday listeleri seçim çevreleri itibariyle ilan edilmek üzere; yarın il seçim kurullarına, Resmi Gazete, radyo ve televizyonda yayınlanmak üzere ilgili mercilere gönderilecek. Seçim çevrelerine ilişkin kesin aday listeleri de aynı gün il seçim kurullarına gönderilecek. Birleşik oy pusulası basımına; basım tamamlandıkça bir plan dahilinde dağıtımına da 19 Haziran Salı günü başlanacak. Gümrük kapılarında kullanılacak oy pusulalarının basımı ve diğer araç ve gereçlerle birlikte ilgili seçim kurullarına gönderilmesine de aynı gün başlanacak.Bağımsızlar dahil milletvekili kesin aday listeleri radyo, televizyon, Resmi Gazete ve illerde 20 Haziran Çarşamba günü ilan edilecek. Gümrük kapılarında oy verme 25 Haziran Pazartesi günü başlanacak.

PROPAGANDA SIRASI

Seçim takvimine göre, bundan sonraki süreç şöyle işleyecek:

-8 Temmuz Pazar: Seçimlere katılan siyasi partilerin radyo ve televizyon propagandası için başvurularının ve propaganda sırasının belirlenmesi için kuraya katılacak temsilcilerin YSK’ya bildirilmesinin son günü.

-10 Temmuz Salı: Siyasi partilerin radyo ve televizyonda propaganda sıralarının belirlenmesi için YSK’da kura çekilecek.

-11 Temmuz Çarşamba: Seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı

tamamlanacak ve dağıtılamayanlar ilgili ilçe seçim kurulu başkanlarına teslim edilecek.

-12 Temmuz Perşembe: Seçim propagandası ve yasakları başlayacak.

-15 Temmuz Pazar: Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.

-16 Temmuz Pazartesi: Görevlilerle ilgili eğitim çalışmaları tamamlanacak.

-17 Temmuz Salı: Taksirli suçlardan hükümlüler ile tutuklu seçmen listeleri kesinleştirilecek.

-18 Temmuz Çarşamba: İlçe seçim kurulları, malzeme torbalarını sandık kurulu başkanlıklarına teslim edecek ve göreve hazır durumu getirilecek.

-21 Temmuz Cumartesi: Seçim propagandası saat 18.00’de sona erecek.

-22 Temmuz Pazar: Oy verme günü. Seçim yasakları saat 24.00’de sona erecek.

/ ANKARA

18.06.2007


 

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin başvurusunu yarın görüşecek

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin, ‘’Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, seçimlerin 4 yılda bir yapılması’’ yönünde Anayasa’da değişiklik yapan 5660 sayılı Kanun’un iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebini yarın görüşecek.

CHP, Anayasa’da değişiklik yapan ve cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi ve seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını içeren 5660 sayılı Kanun’un ikinci görüşmesinde oluşturulan düzenlemelerin, ‘’Anayasa’ya aykırı eylemli İçtüzük değişikliği’’ olduğu iddiasıyla yasanın iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Yüksek Mahkeme, yarın Anayasa değişikliği paketiyle ilgili başvuruyu esastan ele alacak.

SEZER DE BAŞVURACAK

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 5660 sayılı ‘’Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’’u iade etmiş, kanunun TBMM’de bir kez daha görüşülmesini istemişti. TBMM, kanunu 5678 sayılı Kanun olarak aynen kabul etmişti. Sezer, 5678 sayılı Kanun’u, Anayasa’nın 175. maddesi uyarınca, halkoyuna sunulmak üzere yayımlanması için Başbakanlığa göndermiş, ayrıca Anayasa Mahkemesinde dava açacağını bildirmişti.

/ ANKARA

18.06.2007


 

Üniversitede şarap kursu

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Best Öğrenci Grubu tarafından şarap kursu düzenlendi. ODTÜ Best Grup Başkanı Burhan Ünalan, yaptığı açıklamada, bu yıl ilk kez ilgi duyan öğrenciler için şarap üretimi, içiciliği ve sunumu konusunda bilgi vermek üzere öğretim üyelerinin de katkısıyla 12-22 Haziran günleri arasında ‘’Şarap Kursu’’ düzenlediklerini söyledi.

Uluslararası bir değişim programı kapsamında şaraba ilgi duyan öğrencileri de kursa davet ettiklerini, 100’ün üzerinde başvuru olmasına karşın 14 ülkeden 18 öğrenciyi kabul edebildiklerini anlatan Ünalan, bu öğrencileri, dünyaca ünlü Kalecik Karası Şaraplarının üretim yeri olan Kalecik’teki fabrikalara getirdiklerini kaydetti. Kalecik Karası’nın sadece Türkiye’de, özellikle de Kalecik’te üretildiğini hatırlatan Ünalan, bu organizasyonun şarabın gençlere anıtımı açısından önem taşıdığını savundu.

/ KALECİK

18.06.2007


 

Atalay: Şehit cenazelerinde ucuz siyaset yapılıyor

Devlet Bakanı Beşir Atalay, ‘’Cenaze ortamlarında çok kurgu bazı olayları da bizzat yaşıyoruz. Bunlar biraz ucuz siyasetin tezahürleridir. Şehit cenazeleri üzerinden siyaset yapmanın görüntüleridir’’ dedi.

Atalay, Kanal 7 televizyonu canlı yayınında, ‘’Başkent Kulisi’’ programında soruları cevapladı. Atalay, terör konusundaki soruları cevaplarken, terörün hükümetin en önemli konusu olduğunu belirtti. Son günlerde yaşanan terör olaylarıyla ilgili ‘’gerginleşmeden, kutuplaşmadan beslenen partiler, görüşler bulunduğunu’’ söyleyen Atalay, ‘’Bunlar onu kullanmak istiyor. Acı duyduğumuz, duâlarla gittiğimiz cenaze ortamlarında çok kurgu bazı olayları da bizzat yaşıyoruz. Bunlar biraz ucuz siyasetin tezahürleridir. Şehit cenazeleri üzerinden siyaset yapmanın görüntüleridir’’ dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde yaşananları da sorular üzerine değerlendiren Atalay, bu sürecin çok açık cereyan ettiğini, ‘’akıl dışı şeyler olduğunu’’ söyledi. Atalay, bu durumu hükümetin ve sistemin soğuk kanlılıkla karşıladığını belirtti.

/ ANKARA

18.06.2007


 

Merzifon şehidini bağrına bastı

Şırnak’ta Küpeli Dağı’nda operasyondan dönerken terör örgütü PKK üyelerinin döşediği mayına basarak yaşamını yitiren jandarma eri Ramazan Cuma’nın (21) cenazesi, Amasya’nın Merzifon ilçesinde toprağa verildi.

Şehit Jandarma Er Ramazan Cuma’nın cenazesi, dün sabaha karşı askeri uçakla Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanlığına getirildi. Ardından Merzifon Hava Hastanesi morguna getirilen cenaze, şehit erin annesi Sabriye ve kardeşlerinin, üniversite sınavına girenleri rahatsız etmemek için ilçede tören yapılmasını istememesi üzerine, buradan alınarak Merzifon ilçesinin Yeşiltepe köyüne getirildi.

Köy meydanında düzenlenen cenaze töreni sırasında şehit erin annesi Sabriye, kardeşleri ve nişanlısı, yakınları tarafından teskin edilmeye çalışıldı. Şehit Cuma’nın askere gitmeden önce nişanlandığı Kezban İçöz, fenalık geçirdi.

Tezkeresine 40 gün kala şehit düşen Cuma’nın annesi Sabriye Cuma, oğluyla geçen hafta telefonla konuştuğunu söyledi. Sabriye Cuma, ‘’Benden terhis için elbiselerini istemişti. İçime doğmuştu yavrumu şehit vereceğim. Ateş düştüğü yeri yakar. Askerden sonra düğün yapacaktık. Biz onun tezkeresini beklerken, Türk bayrağına sarılı tabutu geldi’’ dedi.

Abisi Erol Cuma da (29) kardeşiyle ölmeden 2 gün önce telefonla konuştuğunu kaydederek, ‘’Bana, bir süre önce şehit düşen yarbay, binbaşı ve bir erle aynı bölgede görev yaptığını söyledi. ‘Onlar şehit oldu, sıra bize geldi’ dedi. Hakkımızı helal etmemizi istedi. ‘Azdılar bunlar, bunların kökünü kazıyıncaya kadar savaşa devam’ demişti. Vatan sağ olsun’’ diye konuştu.

Şehit erin cenazesi, köy camisinde kılınan öğle namazının ardından köy mezarlığında babası Abdullah Cuma’nın mezarının yanına defnedildi. Bu arada şehit erin ailesinin İstanbul’da yaşadığı öğrenildi.

/ MERZİFON

18.06.2007


 

İnönü: Askerin gözü Çankaya’da olur

TBMM eski Başkanlarından Sabit Osman Avcı, Yeni Asya’nın sorularını cevaplandırdı. Avcı, bir hatırasını aktarırken şöyle konuştu: “İsmet Paşa bir gün yanıma gelmişti. Genelkurmay’la Millî Savunma’nın odasını göstererek, ‘Ne var ne yok?’ dedi. ‘Paşalarda sükûnet var’ dedim. ‘Sen onların sükûnetine inanma, akşamdan karar verirler, sabahtan ne yapacakları belli olmaz’ dedi.”

İsmet Paşanın, kendisine “Yok” diyerek itiraz ettiğini anlatan Sabit Osman Avcı, “Bunun üzerine Paşanın ‘Bak. Harbiye’den rütbeyi takıp bahçeye indiklerinde gözleri Çankaya’da olur. Buradan mezun olmuş olanlar orada oturmuştu. Acaba ben ne zaman oturacağım derler” cevabını verdiğini söyledi. Avcı, bütün bunlara rağmen demokraside büyük merhale alındığını ifade etti.

Röportaj bölümünü tıklayın

Hasan Hüseyin KEMAL

18.06.2007


 

Tren tünelde raydan çıktı: 4 yaralı

Bingöl’ün Solhan ilçesi yakınında Tatvan-Elazığ seferini yapan yük treni raydan çıktı. Kazada 4 görevli yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, Tatvan-Elazığ seferini yapan 5555 sayılı yük treni Kale ile Turna istasyonları arasında bulunan tünelde henüz bilinemeyen bir sebepten dolayı raydan çıktı.

Raydan çıkan trenin tünel duvarına çarpması sonucu Orhan Keklik, Zülküf Özgen, Veli Yıldız ve Akif Kurt adlı 4 demiryolu çalışanı yaralandı.

Genç Devlet Hastanesi’nde ilk tedavileri yapılan ve Bingöl’e sevk edilen yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu, yük treninin raydan çıkış sebebinin ise araştırıldığı bildirildi.

/ BİNGÖL

18.06.2007


 

Arınç: Meclis, çevreye karşı duyarlı

TBMM Başkanı Bülent Arınç, ‘’Yüce Meclisimiz, çevre sorunlarına büyük duyarlılık göstermektedir’’ dedi.

Arınç, Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, hayatın vazgeçilmezleri hava, su ve toprağın, insanoğlunun bu üç temel hayat kaynağına yönelik negatif tutum ve davranışları nedeniyle ciddi tehditlerle karşı karşıya olduğunu belirtti. Küresel ısınma, doğal kaynakların bilinçsiz kullanımıyla ilgili sonuç alıcı adımlar atılmadığı için toprakların çölleştiğine, kirliliğin arttığına ve suların kuruduğuna işaret eden Arınç, şunları kaydetti: ‘’Aynı sorunlar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşanmaktadır. Ülkemiz, doğanın bilinçsiz kullanımı sonucu en çok toprak kaybeden ülkelerin başında geldiğinden sorunun önünü almak hayatî önem taşımaktadır. Doğa, gelecek nesillere en iyi şekilde aktaracağımız bir miras olduğundan Yüce Meclisimiz, bu ve benzeri çevre sorunlarına büyük duyarlılık göstermektedir. Doğanın korunmasıyla ilgili kanunlar hızla çıkartılırken, çevre sorunlarıyla ilgili komisyonlar kurulmaktadır. Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü, bunun için büyük bir fırsattır. Topraklarımızın çölleşmemesi hepimizin elindedir. Doğal kaynaklara sahip çıkmalı, israftan kaçınmalı ve ağaçlandırmaya önem verilmelidir.

Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü dolayısıyla tüm vatandaşlarımızı doğaya ve topraklarımıza sahip çıkmaya çağırıyor ve onlara, bozulan ekolojik dengenin düzeltilmesinin elimizde olduğunu hatırlatıyorum.’’

/ ANKARA

18.06.2007


 

Güvenlik probleminin çözümü ortak mücadelede

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, dünyada güvenlik sorunlarının ortak olduğunu, çözümün ortak akıl ve mücadele ile olacağını söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğünce düzenlenen ve üç gündür devam eden ‘’2. İstanbul Demokrasi ve Küresel Güvenlik Konferansı’’ önceki gün sona erdi.

Conrad Oteli’deki kapanış oturumunda konuşan Köksal, 3 gün süren konferansta küreselleşen dünyada demokrasiden ayrılmadan nasıl güvenliğin sağlanacağının detaylı tartışıldığını ve bu süre sonunda çok güzel sonuçların ve insanlık adına çok güzel anlaşmaların çıktığını dile getirerek, 80’e yakın ülkeden yaklaşık bin kişinin ahenk ve iş birliği içinde çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi. Emniyet Genel Müdürü Köksal, sözlerini şöyle tamamladı:

‘’Dünyada elbette güvenlik sorunu var. Gittikçe bu sorunun boyutları ve şekilleri değişerek artmakta. Güvenlik sorunları ortak sorunlardır. Bütün ülkeleri ve insanları ilgilendiren ortak sorunlardır. Çözüm, ortak akıl ve ortak mücadeledir. Eğer bu ortaklığı gerçekleştirebilirsek evlatlarımıza daha yaşanılır, daha güzel, daha mutlu insanların yaşadığı, güvenlik problemlerinin en asgariye indirildiğini insanların güvenlik problemini çözme yerine daha müreffeh, daha rahat yaşama koşullarını aradığı, bunu düşündüğü bir dünya bırakacağımıza inanıyorum. İki yıl sonra aynı tarihte görüşmek üzere.’’

/ İSTANBUL

18.06.2007


 

Adan: Merkez sağın adresi DP

DP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, Demokrat Parti’nin; merkez sağı birleştiren bir adres, ılımlılığın, dengenin ve istikrarın siyasi karşılığı olduğunu belirtti.

“DP’nin iktidarında Türkiye, söz dinleyen değil dinleten ülke olacaktır’’ diyen Adan, şunları kaydetti:

‘’Mağduriyet politikalarından, milletimiz bıkmış usanmıştır. Beş yıllık icraatı hakkında tek kelime edemeyen AKP, sanki beş yıldır muhalefetteymiş gibi sürekli mazeretler dile getirmektedir. Bunu kendisi yaptığı gibi, karanlık şayialara da destek vermektedir.

Türkiye’de demokrasinin ve özgürlüğün öncülüğünü yapmış, temellerini halk iradesinden almış olan DP’ye dil uzatmak, kırk yıldır söylediklerini bir gecede değiştiren kişilerin haddi değildir. DP seçmenini barajla korkutmaya çalışan AKP, bütün barajları yıkıp gelen millet iradesinin altında kalacaktır."

/ ANKARA

18.06.2007


 

DP, Amasya adaylarını tanıttı

Demokrat Parti (DP), Amasya milletvekili adaylarını tanıttı. DP Amasya İl Binasında düzenlenenaday tanıtım toplantına basın ve partililerin ilgisi yoğun oldu.

Kürsüye çağrılarak tek tek tanıtılan adaylar şu isimlerden oluşuyor:

1. sıra Ömer Kabakçı: Eczacı. Adalet Patisi (AP) Gençlik Kolları Başkanlığı, Doğru Yol Partisi (DYP) Amasya İl Başkanlığı ve Amasya Belediye Başkanlığı görevlerinde bulundu.

2. sıra Ömer Akın: Sanayici. DYP Amasya İl Başkanlığı Yönetim Kurlu Üyesi ve Amasya Belediyes Başkanı yardımcılığı görevlerinde bulundu.

3. sıra Gürsene Öztopçu: Öğretmen. DYP Kadın Kolları Başkanlığı ve Amasya Belediyesi encümenlği yaptı.

Adaylar, tanıtım toplantısının ardından, Amasya’nın ilçelerine ön tanışma gezisine çıktılar.

Bekir ANAR / SULUOVA

18.06.2007


 

Doğuda temizlik hareketi sürüyor

Şırnak’ta güvenlik güçlerinin terör örgütü PKK’ya karşı temizlik harekatı sürerken, Gabar ve Cudi dağlarında nokta operasyonlar başladı.

Şırnak’ta terör örgütü PKK’ya yönelik operasyon sürüyor. Gabar Dağı Küpeli mevkiinde bir askerin mayına basması sonucu şehit olmasının ardından Mehmetçik bölgede güvenlik önlemlerini artırdı. Mehmetçik tarafından terör örgütü PKK’ya karşı başlatılan temizlik harekatı sürerken, Gabar ve Cudi dağlarında nokta operasyonları başladı. Bolu Tugay Komutanlığı ve Siirt’ten komando askeri birliklerinin sevk edildiği bölgede operasyonlar devam ediyor. İkizce Taburu’nda bekletilen birlikler Kızılsu üzerinden Gabarz Dağı’na yönlendirildi. Bölgeye zırhlı ve sivil araçlarla asker gönderilmeye devam ediliyor.

/ ŞIRNAK

18.06.2007


 

NATO görevlileri hırsızlıktan gözaltına alındı

İzmir’de NATO Güneydoğu Avrupa Müşterek Kuvvetler Komutanlığında görevli 2 Amerikalı personel, İzmir Limanı’nda park halindeki bir taksiyi çaldıktan sonra gittikleri çorbacıda polis ekiplerince yakalandı.

Alınan bilgiye göre, 155 Polis İmdat’ı arayan Mehmet Yılmazoğulları (54), İzmir Limanı’nda park halindeki 35 T 5026 plakalı taksisinin 2 kişi tarafından çalındığını bildirdi.

İhbar üzerine polis ekipleri, 35 T 5026 plakalı taksiyi Alsancak semtinde bir çorbacının önünde buldu. Taksideki 2 kişi yakalandı. Alsancak Karakolu’na götürülen Amerikalı Jean Alix J. (32) ve Justin William M’nin (23), NATO Güneydoğu Avrupa Müşterek Kuvvetler Komutanlığında görevli personel oldukları, çorba içmek için taksiyi alarak kaçtıkları ve alkollü olduklarının belirlendiği bildirildi. Karakola gelen şoför Yılmazoğulları ile taksinin sahibi Gürhan Çağlav’ın, 2 Amerikalıdan şikayetçi oldukları öğrenildi. Gözaltına alınan 2 ABD vatandaşı, ifadeleri alındıktan sonra nöbetçi cumhuriyet savcısının talimatıyla NATO görevlilerine telim edildi.

/ İZMİR

18.06.2007


 

Tatiliniz zehir olmasın

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Ali Er, “bazı kişilerin seyahat acentesi adı altında sadece turizm sezonunda çalıştıklarını ve tüketiciyi çeşitli vaatlerle aldattıklarını’’ ifade ederek, tatile çıkacakları uyardı.

Tatile çıkacak tüketicilerin öncelikle yasal seyahat acentelerini tercih etmesi gerektiğini söyleyen Er, ‘’Çok fazla seyahat acentesi var. Cazip fiyatlar sunuyorlar. Tüketici fiyata aldanmasın. Tercih edeceği acenteyle ilgili ön araştırma yapsın’’ dedi.

Er, seyahat acentelerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi almak zorunda olduklarını belirterek, ‘’Tüketici, tatil satın alacağı acenteye, işletme belgesini sormalı. Ayrıca acentenin TÜRSAB’a üye olup olmadığını kontrol etmeli’’ dedi.

Tüketicilerden en çok paket turlarla ilgili konularda şikâyet aldıklarını belirten Er, şunları kaydetti: ‘’Bazı kişiler seyahat acentesi adı altında sadece turizm sezonunda çalışıyor. Sayıları oldukça fazla, yasal çalışan kadar yasa dışı çalışan şirket var. Küçük bir ofis tutup her yere ilân veriyor, sezon sonrası kapanıp gidiyorlar. Herhangi bir sorunla karşılaştığınızda muhatap bulamıyorsunuz. Şikâyette bulunsanız bile ‘Yetki belgesi olmayan şirketten neden tatil satın aldın?’ cevabıyla karşılaşıyorsunuz. Olan yine tüketiciye oluyor. Yetkililer denetimleri arttırmalı. Yazın ayda ortalama 50-60 şikâyet alıyoruz.’’

SÖZLEŞME İMZALANMALI

Er, acentelerin, paket tur başlamadan önce sözleşmeyi yazılı olarak hazırlayıp bir nüshasını tüketiciye vermeye yükümlü olduğunu anlattı. Er, acentelerinin seyahat sigortası yapmaya zorunlu olduklarını söyledi.

Ali Er, tüketicinin seyahat esnasında oluşan aksaklıkları tarih, saat ve yer belirtilerek not almasının ileride oluşabilecek hukukî sürece katkı sağlayacağını kaydetti.

Ali Er şunları söyledi: “Acentenin sözleşmede yer alan hizmetlerden birini bile gerçekleştirmemesi durumunda tüketicinin sözleşmeyi feshetme hakkı var. Tüketicinin, 2 yıl içerisinde Tüketici Sorunları Hakem Heyetine, Tüketici Mahkemelerine ve TÜRSAB’a başvurma hakkı var. Yasalar tüketicin yanında ama acenteler yanlı düzenlenmiş sözleşmelerle tüketiciyi bağlıyor.’’

Ali Er, ‘’Her şey dahil’’ sistemiyle ilgili şikâyetler de aldıklarını belirterek, ‘’Yatak fiyatları düşük tutularak müşteri otele çekiliyor. Otelde müşteriden değişik adlar altında para alınıyor. En küçük bir hizmet, ‘Bu ekstraya giriyor’ denilerek yüksek fiyattan tüketiciye satılıyor. 1 YTL tutarındaki içeceğe, 5-10 YTL ödemek zorunda kalan tüketiciler ile karşılaşıyoruz’’ diye konuştu.

/ BODRUM

18.06.2007


 

Çocuklu ailelere tatil tavsiyeleri

Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Klinik Şefi Doç. Dr. Gonca Yılmaz, bebek koltuklarının, hava yastığı olan araç koltuklarına yerleştirilmemesi gerektiğini belirterek, ‘’Kaza esnasında şişen hava yastığı bebeğe zarar verebilir’’ dedi.

Yılmaz, yaptığı açıklamada, bebek ve çocuklu ailelerin, alacakları basit tedbirlerle rahat ve sorunsuz tatil geçirebileceklerini söyledi. Yolculuğa kendi araçlarıyla çıkan ailelerin, alacakları basit tedbirlerle, bebek ve çocuklarının, olası bir kazadan az zarar görmesini sağlayabilecekleri uyarısında bulunan Yılmaz, yaralanmaların büyük kısmının yanlış koruma sisteminden kaynaklandığını kaydetti. Yılmaz, bebek ve çocuklar için araçtaki en tehlikeli bölgenin erişkin kucağı olduğuna dikkati çekti. Yılmaz, ailelere seyahate çıkmadan önce otomobillerini detaylı şekilde temizletmelerini ve klimasını kontrol ettirmelerini önererek, çocukların sağlığı için toz tutmayan paspasların tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Gonca Yılmaz, anne babaların, seyahate çıkarken yanlarına mutlaka ateş düşürücü, alerji ve soğuk algınlığı ilâcı, yüksek faktörlü güneş kremi alması gerektiğini sözlerine ekledi.

/ ANKARA

18.06.2007


 

Mahalleli imece usulü su getiriyor

Elazığ’ın Ağın ilçesinde Esentepe mahallesi sakinleri, Keban Baraj Gölü’nden mahalleye sulama suyu getirmek için imece usulüyle çalışıyor.

Baraj gölüne bir kilometre uzakta bulunan mahallede kadın, erkek, yaşlı ve genç sulama suyu kanallarının açılması ve boru döşenmesi için birlikte çalışırken, yaklaşık 150 bin YTL’ye mal olması öngörülen çalışma için bu güne kadar aralarında 7 bin YTL para topladı. Mahalle sakinlerinden Serhan Polat, yaptığı açıklamada, 11 yıl önce kurulan mahallenin kurulduğundan bu yana sulama suyu sıkıntısı çektiğini söyledi. Her evin yaklaşık 300 metrekarelik bahçesi olduğunu anlatan Polat, sulama suyu olmadığı için vatandaşların bahçelerinden yeteri kadar faydalanamadıklarını kaydetti. Bahçelerini içme suyu ile suladıklarını kaydeden Polat, bunun israf olduğu düşüncesini kendilerini memnun etmediğini anlattı.

/ ELAZIĞ

18.06.2007


 

İstanbul’a hayvanat bahçesi

Gülhane Hayvanat Bahçesi’nin kapatılmasının ardından İstanbul’da bu alanda yaşanan boşluk, Gaziosmanpaşa’nın kuzeyinde yapımı gerçekleştirilecek ‘’İstanbul Hayvanat Bahçesi’’ projesiyle dolacak.

İstanbul Hayvanat Bahçesi, İstanbullulara, hayvanların tabiî ortamlarda nasıl yaşadıklarını ve hayvanlar âlemi hakkında halkı bilgilendirmenin yanı sıra İstanbulluları şehrin sıkıcı atmosferinden kurtaracak tabiî bir rekreasyon mekânının sunulmasını amaçlıyor.

/ İSTANBUL

18.06.2007


 

Sağanak yağış ve dolu Afyon’u vurdu

Afyonkarahisar’a bağlı bazı belde ve köylerde sağanak yağış ve dolu hasara yol açtı. Alınan bilgiye göre, akşam saatlerinde yağan dolu ve ardından başlayan sağanak yağış, Bostanlı ve Kozluca köyleri ile Çıkrık beldesinde hasara sebep oldu. Bölgede yer yer oluşan dolu yığınları ise görenleri şaşırttı. Özellikle ekili alanlardaki hasarın büyük olduğu bildirildi.

Afyonkarahisar Sivil Savunma, Arama ve Kurtarma Birlik Müdürü Turhan Ala, kendilerine gelen ihbar üzerine Bostanlı köyüne 25 kişilik bir ekiple geldiklerini belirterek, sular altında kalan evlerde su tahliye çalışmalarını gerçekleştirdiklerini söyledi. Ala, bazı evlerin duvarlarının yıkıldığını ve bir besihanenin tamamen yıkıldığını, ancak can kaybının olmamasının sevindirici olduğunu kaydetti. Bostanlı köyü bölgesine yağan dolu ve sağanak yağış ise Kozluca köyü ile Çıkrık beldesindeki ekili alanların büyük bir bölümünün sular altında kalmasına sebep oldu. Bölgede hasar tesbit çalışmaları başlatıldığı bildirildi.

/ AFYONKARAHİSAR

18.06.2007


 

200 yıllık tohum yeşerdi

İngiliz bilim adamları 1803 yılında Hollandalı bir tacir tarafından Güney Afrika’dan İngiltere’ye getirilen ve Millî Arşiv Dairesi’ndeki bir defterin arasında bulunan tohumları yeşertmeyi başardı.

Kraliyet Botanik Bahçeleri Kurumu’na bağlı olarak faaliyet gösteren Milenyum Tohum Bankası’ndan çevrebilimci Matt Daws, BBC’ye yaptığı açıklamada “Öyle tahmin ediyoruz ki tohumlar Güney Afrika’nın Cape Town şehrinden gelirken aylarca gemide beklemiş.

Sonra Londra Kulesi’nde uzun süre saklı kalmış ve nihayet son 10 yıldır korumaya alınan eşyalar arasında keşfedilmiş. Yeşertmeyi başardığımız tohumlardan biri baklagiller familyasından, diğerleri ise akasya ve söğüt ağacı” diye konuştu.

/ LONDRA

18.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004