Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İran, Gazze’deki rolünü yalanladı

İran yönetimi, Hamas’ın Gazze Şeridi’nde kontrolü ele geçirmesinde “büyük rolü olduğu” iddialarını reddetti. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, “Bazı Arap ülkelerinin, ABD’yi, Siyonist rejimi ve Batılı ülkeleri görmezden gelmesi ve bizi suçlamaları şaşırtıcı” dedi.

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt de geçtiğimiz hafta İran’ın, Hamas grubunu Gazze’yi ele geçirmek için cesaretlendirdiğini söylemişti. Hüseyni, Tahran’da düzenlediği haftalık basın toplantısında Hamas’ı “siyasî açıdan ve duygusal olarak” desteklediklerini kaydetti.

İranlı yetkili, Filistin halkının yararlanması için de insanî yardımlarını sürdüreceklerini ifade etti. İran daha önce de Hamas’a moral desteği verdiğini ve silâh yardımı yapmadığını belirtiyordu. Filistin İstihbarat Şefi Tevfik El Tiravi de Hamas’ın Gazze’de Filistin güvenlik güçlerini yakalamasında ve bölgede kontrolü el geçirmesinde “İran’ın büyük bir rol oynadığını” ileri sürmüştü.

Tiravi, dün yaptığı açıklamada “Aldığımız istihbarata göre İran, Gazze’de yaşanan olaylarda büyük bir rol oynadı. Onlarca Hamas mensubu İran’da eğitildi ve Hamas, İsrail’e karşı değil de Filistin Otoritesi’ne karşı kullanmak için bölgeye kaçak olarak çok sayıda silâh soktu. Bütün plan, İran ile koordineli bir şekilde hazırlandı ve İran her adımdan haberdar edildi” demişti.

Daha önce de Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Hamas’ın Gazze’yi ele geçirmesinde “yabancı parmağı” olduğunu söylemişti. Ancak Tiravi’nin açıklamasıyla ilk kez resmî bir yetkili, İran’ı suçlamış oldu.

İran, daha önce Hamas’a yaptığı mali yardımlarla biliniyor. Hamas 2006’da iktidara geldiğinde İran, Batının yardımlarını kestiği Filistin hükümetine milyonlarca dolarlık para aktarmıştı.

Hamas’ın Gazze’de kontrolü ele geçirmesinin ardından ABD, İsrail ve Batı ülkelerinin yanı sıra Mısır ve Ürdün gibi Arap ülkeleri de Batı Şeria’da kalan El Fetih grubuna ve lideri Mahmud Abbas’a desteklerini bildirmişlerdi.

ABD, İran’ı nükleer silâh üretmekle suçlarken, BM’nin bu sebepten dolayı Tahran’a uyguladığı yaptırımların en büyük destekçisi konumunda bulunuyor. İran lideri Mahmud Ahmedinejad ise daha önce “İsrail’in haritadan silinmesi gerektiğini” söylemişti. Hem ABD hem de İsrail’in İran’a saldırabileceğine dair bugüne kadar medyada pek çok senaryo yer aldı.

/ TAHRAN

25.06.2007


 

İsrail, Abbas’a maddî yardımı onayladı

İsrail kabinesi, dün gerçekleştirdiği toplantıyla Filistin’in vergi iadelerinin Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a transferini onayladı.

Kabine, Mahmud Abbas’ın Hamas ağırlıklı birlik hükümetini feshederek kurduğu olağanüstü hal kabinesine daha önce durdurulan vergi iadesi aktarımının yeniden başlamasına onay verdi. İsrailli yetkililere göre 350 milyon dolarlık vergi iadesi belli dönemlerde Filistin hükümetine aktarılacak. Para transferi ise gönderilecek miktarın Hamas’ın eline geçmeyeceğini garanti edilmesi ve buna göre bir mekanizma sağlanması üzerine başlayacak. Filistin yönetimi kendilerine verilmesi gereken miktarın 700 milyon dolar olduğunu belirtiyordu. Ancak İsrail ise bu miktarın 300 milyonunun mahkeme tarafından dondurulduğunu savunuyordu. Filistin’e yönetimine aktarılan vergi iadelerinin transferi, Hamas’ın iktidara gelmesiyle dondurulmuştu.

/ KUDÜS

25.06.2007


 

Hamas bayraklarını geri çekiyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın Filistin bayrağını “ayaklar altına almakla” suçladığı Hamas, Filistin bayraklarını yeniden kamu kurumları ve karakollarda yükseltmeye başladı.

Filistin Yönetimi’ne ait kamu binalarını ele geçirdikten sonra her yere Hamas hareketinin bayraklarını diken Hamas’ın İzzeddin El Kassam Tugayları, halktan da büyük tepki toplamıştı. Filistin bayraklarının kaldırılarak yerine Hamas flamalarının konulması, birçok Gazzelinin kendi aralarında yaptıkları konuşmalarda en çok dillendirilen ve eleştirilen konulardan biriydi.

Hamas önceki günden itibaren, askeri karakollara, hükümet binalarına dikilen kendi bayraklarını toplayıp, yerine Filistin bayraklarını koymaya başladı. Hamas yetkilileri, bütün kurumlarda Filistin bayrağının dalgalandırılacağını ve diğer bütün bayrakların kaldırılacağını söylediler.

Hamas’ın özel kuvvetleri ve İzzeddin El Kassam Tugayları, daha 10 gün önce yağmaladığı, Filistin’in efsanevî lideri Yaser Arafat’ın Ensar mahallesindeki evini ve diğer bazı kamu binalarını da hızla tamire koyuldu. Arafat’ın evini görmek isteyenlere izin verilmiyor. Kapıda bekleyen İzzeddin El Kassam Tugayları, evin tamirde olduğunu belirtmekle yetiniyor. Yaser Arafat, tam 27 yıl uğrayamadığı Gazze’ye, 13 yıl önce yine bir yaz ayında gelmiş, yüz binlerce kişi eşliğinde Gazze topraklarını öpmüştü.

Arafat, 2001 yılında Batı Şeria’daki Ramallah’a taşındıktan sonra, bir daha Gazze’ye geri dönememiş ve evi müze gibi korunmaya başlanmıştı.

Hamas ile El Fetih’in kanlı çatışmalarının son gününde, Gazze’de “El Fetih’in kaleleri” birer birer düşüp yağmalanırken, bundan Arafat’ın evi de nasibini almıştı.

/ GAZZE

25.06.2007


 

İsrail, Doğu Kudüs’ü Araplardan arındırıyor

İsrail yönetiminin, 2006 yılında rekor sayıda Filistinlinin Doğu Kudüs’te oturma iznini iptal ettiği belirtildi. İsrailli insan hakları grubu B’Tselem, İçişleri Bakanlığı istatistiklerine göre hazırladığı raporda 2006 yılında toplam bin 363 Filistinlinin oturma izninin iptal edildiğini belirtti.

Oturma izninin iptali, pratikte Filistinlilerin şehirden kovulması anlamına geliyor. B’Tselem’e göre 2006’da izinleri iptal edilenlerin sayısı bir önceki yıllara göre de rekor kırdı. Örgüte göre bir önceki yılda sadece 222 Filistinlinin oturma izni iptal edilirken, 2006’da bu rakam bin 363 oldu. İçişleri Bakanlığı istatistiklerine göre 2006’dan sonra en büyük rakam 1997’de gerçekleşti. İsrail, bu yıl içerisinde 1967’de işgal ettiği Doğu Kudüs’te oturan toplam bin 67 kişinin iznini iptal etti. İsrail, Doğu Kudüs kentinde yaşayan Filistinlilere kalıcı oturum izni veriyor. Bu izin, İsrail’de yaşayan yabancı uyruklulara verilen izinle aynı. Ancak B’Tselem’e göre İsrail, “Doğu Kudüs’te yaşayan Filistinlilere göçmen gibi muamele ediyor ve bu kişiler, kendi hakları olarak değil İsrail devletinin bir lütfu olarak” burada yaşıyor.

/ KUDÜS

25.06.2007


 

Trablusşam’daki çatışmalar kamp dışına sıçradı

Lübnan’ın kuzeyindeki Trablus kenti yakınlarında Lübnan ordusu ve Feth’ul İslâm örgütü arasında gece boyunca meydana gelen çatışmalarda 10 kişinin öldüğü bildirildi.

Lübnan ordusundan bir yetkili, ölenlerden altısının militan, ikisinin sivil olduğunu kaydetti. Diğer ikisinin ise bir Lübnan askeri ve polisi olduğu belirtildi. Lübnan ordu sözcüsü, gece meydana gelen çatışmaların ardından Ebu Samra’da bir apartmana giren askerlerin, 6 militanın cesedini bulduğunu kaydetti. Sözcü, bu kişilerin askerlerle girdikleri çatışmada öldürüldüklerini ve bomba tuzağı olabileceği şüphesiyle cesetlerin kaldırılmadığını ifade etti. Ölenlerden polis olanın çatışmanın çıktığı apartmanda yaşadığı kaydedildi. Sözcü, polis ile militanlar arasındaki çatışmanın ise militanların, polisin 10 yaşındaki kızını rehin almaları üzerine yaşandığını belirtti. Çatışmanın meydana geldiği apartmanda ufak çaplı bir yangın çıkarken, bölgenin de kordona alındığı ifade edildi.

/ TRABLUS

25.06.2007


 

NATO, Karzai’nin öfkesini haklı buldu

Afganistan’daki NATO gücü, Devlet Başkanı Hamid Karzai’yi operasyonlar sırasında yaşanan sivil kayıplar sebebiyle kızgın olmakta haklı olduğunu bildirdi.

Karzai’nin dün NATO ve ABD liderliğindeki askerleri, gelişigüzel operasyonlar yapmak ve faaliyetlerini hükümetle koordinasyon içinde gerçekleştirmemekle suçlaması üzerine dün NATO’dan bir açıklama geldi. NATO komutasındaki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) Sözcüsü Nicholas Lunt, “Karzai’nin haklı olduğunu düşünüyorum, kızgın olmak için sebebi var. Operasyon şeklimizi düzeltmeliyiz” diye konuştu. Lunt, hiçbir ISAF askerinin sivilleri öldürme gibi bir niyeti olmadığına dikkat çekerek, “Taliban sivilleri kasten öldürüyor” dedi. Karzai, yabancı askerlerin son 10 gündeki operasyonları sonucu 90 sivilin hayatını kaybettiğini bildirmişti.

/ KABİL

25.06.2007


 

10 Amerikan askeri öldürüldü

Irak’ta düzenlenen çeşitli saldırılarda ölen Amerikan askeri sayısının 10 olduğu açıklandı.

Daha önce açıklananlara ek olarak, Başşehir Bağdat ve çevresinde düzenlenen iki ayrı saldırıda 2 askerin daha öldüğü kaydedildi. Böylece Amerikan ordusunun dün, 1 gün içerisindeki kaybı 10’a yükseldi.

/ BAĞDAT

25.06.2007


 

Sünnî Araplardan meclise boykot

Irak’ta Sünnî Arap kesimin iki büyük partisi, parlamentoyu boykot kararı aldı.

275 üyeli parlamentoda 44 sandalyeye sahip olan Irak Uyum Cephesi’nin sözcüsü Muhannad el İssavi, AP’ye yaptığı açıklamada, parlamentonun Sünnî başkanı Mahmud el Meşhadani’nin bu görevine devam etmesini talep ettiklerini, ancak taleplerinin karşılanmadığını belirtti.

Diğer Sünnî parti Ulusal Diyalog Bloku’nun da boykota katılma kararı aldığı bildirildi. Sözcü, açıklamasında, “Talebimiz kabul edilmezse parlamento oturumlarına katılmayacağız” dedi.

/ BAĞDAT

25.06.2007


 

Atina’da cami açıldı

Yunanistan’ın başşehri Atina’da cami olarak da hizmet verecek bir eğitim ve kültür merkezinin açıldığı bildirildi.

Atina’da yayımlanan Elefterotipiya gazetesi, ‘’Kendilerine cami yaptılar’’ başlığıyla verdiği haberde, şehrin güneyindeki Moshato semtinde, Suudi Arabistanlı iş adamı El Fauzan tarafından 2006 yılında 2,5 milyon Avro’ya satın alınan binanın daha önceleri kumaş fabrikası olarak kullanıldığını, bin kişi kapasiteli olduğunu ve 1800 metre kare alana yayıldığını yazdı. Gazete, özellikle başşehrin de içinde yer aldığı Atika bölgesinde yaşayan Müslümanlara hizmet vermesi hedeflenen ‘’ibadet, eğitim ve kültür merkezinin’’ çağdaş donanımlara sahip olduğunu ve binaya döşenen halıların ise Türkiye’den getirildiğini kaydetti.

/ ATİNA

25.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004