Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İslâm ülkeleriyle ticaret ikiye katlanacak

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye?nin 18 İslâm ülkesiyle tercihli ticaret için anlaşmaya vardığını açıkladı. Tüzmen anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle Türkiye’nin İslâm ülkeleriyle ticaretinin çok kısa sürede ikiye katlanacağını bildirdi.

Kürşad Tüzmen, yaptığı değerlendirmede, İslâm Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticarî işbirliği Daimi Komitesi (İSADAK) bünyesinde kurulan Ticaret Müzakereleri Komitesi (TMK) çerçevesinde sürdürülen, İKT üyesi ülkeler arasında tercihli ticaret sistemi kurulmasına yönelik çalışmaların sonuçlandığını bildirdi.

Geçen hafta içinde Ankara’da gerçekleştirilen toplantılarda teknik müzakerelerin tamamlandığını kaydeden Tüzmen, ‘’Türkiye 18 İslam ülkesiyle tercihli ticaret için anlaşmaya vardı. İKT üyesi 18 ülkenin temsilcilerinin katıldığı toplantılarda tercihli ticaretin Menşe Kuralları Düzenlemesi üzerinde mutabakat sağlandı. Bu, İKT üyesi ülkeler arasında ticaretin serbestleşmesi için önemli bir adımdır. Düzenlemeyle ilgili hukukî belgeyi Eylül ayında Türkiye’de yapılacak toplantıda imzalayacağız’’ dedi.

Ankara’da yapılan ve 3 gün süren toplantılarda İKT üyesi ülkeler arasındaki ticaretin geliştirilmesine engel teşkil eden tarife dışı engellerin kaldırılmasının da ele alındığını ifade eden Tüzmen, şunları söyledi:

‘’Menşe Kuralları Düzenlemesine ilişkin hukuki belgenin Eylül ayında üye ülkeler tarafından imzalanmasından sonra, İslâm ülkelerinde tarifelerde indirimler yapılarak tercihli ticaret başlatılmış olacaktır. İKT üyesi ülkeler arasında tercihli ticaret sisteminin gerçekleştirilmesi ileriki aşamalarda İslâm ülkeleri arasında çok daha geniş kapsamlı bir serbest ticaret sisteminin oluşturulmasının önünü açmıştır. Bu da İKT üyesi ülkelerin birlikte kalkınmasını da sağlayacaktır. Ürün paylaşımı modeliyle ortak üretim yapılması da mümkün olacaktır. İKT üyesi ülkelerin milli gelirlerini artıracak, istihdam sorununa da katkı sağlayacaktır. Tercihli Ticaret Anlaşması, yürürlüğe girince İslâm ülkeleriyle ticaretimiz çok kısa sürede ikiye katlanacaktır.’’

‘’İHRACATIMIZ ARTACAK’’

İKT üyesi ülkeler arasında tercihli ticaret sistemi kurulmasının Türkiye’nin uyguladığı ‘’komşu ve çevre ülkeler stratejisine’’ de uyumlu olduğunu belirten Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, sisteminin Türkiye’nin İKT üyesi ülkelere ihracatını da hızla arttıracağını bildirdi.

Tüzmen, ‘’Türkiye’nin İKT üyesi ülkelere ihracatı 2004-2006 yılları arasında yılda ortalama yüzde 28 oranında artış göstermiştir. İKT üyesi ülkelere 2006 yılı ihracatımız 15 milyar dolara ulaşmıştır. Tercihli ticaret sistemi devreye girince bu rakam çok kısa sürede iki katına çıkacaktır’’ diye konuştu.

/ ANKARA

25.06.2007


 

İstanbul şirket zengini

Türkiye’de, bu yılın ilk beş ayında her üç şirketten biri İstanbul’da kuruldu. Türkiye’de Ocak-Mayıs döneminde toplam 25 bin 380 şirket kurulurken, bunun yüzde 36,3’ü İstanbul’da, yüzde 11,2’si de Ankara’da gerçekleşti.

Bu rakamlara göre, Türkiye’de kurulan şirketlerin yarısı İstanbul ve Ankara’da bulunuyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanarak yapılan hesaplamalara göre, bu dönemde Türkiye’de kurulan şirketlerin yüzde 6,4’ü İzmir ve yüzde 46’sı da diğer illerde ticaret hayatına girdi. Söz konusu dönemde İstanbul’da toplam 9 bin 210, Ankara’da 2 bin 852, İzmir’de bin 634 ve diğer illerde de toplam 11 bin 684 şirket kuruldu. Şirket kurulumunda en fazla tercih edilen sektör üç büyük ilde de “toptan ve perakende ticaret” olarak belirlendi.

/ ANKARA

25.06.2007


 

Dünya ekonomisinin yeni aktörleri

Dünya ekonomisinde G-8’in ağırlığı gerilemeye devam ederken, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu, bir kısmı yükselen piyasa ekonomisi olarak da adlandırılan yeni sanayileşen ülkelerin (YSÜ) ağırlığı giderek artıyor.

Bu ülkeler içinden Çin, Hindistan, Pakistan, Arjantin, Endonezya, Türkiye, Filipinler, İran dünya ekonomisi içindeki payını artırırken, Tayland seviyesini hemen hemen korudu, Güney Kore, Polonya, Güney Afrika, Tayvan, Meksika ve Brezilya ise paylarını düşürdü. Ama bu ülkelerin payı bile G-8 ülkelerinki kadar azalmadı.

Büyük sanayi güçleri, dünyayı yöneten Grup 8 (G-8) ülkelerinden, gruba siyasi gücünü kullanarak yeni katılan ve esasen bir yükselen piyasa ülkesi sayılan Rusya hariç, 7 üyesinin dünya ekonomisindeki ağırlıkları da geriliyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerinden yapılan hesaplamalara göre, G-8 ülkeleri 2004 yılında dünya ekonomisinin yüzde 44,69’unu karşılıyordu. IMF tahminlerine göre, bu rakam 2008 yılında yüzde 41,39’a inecek. Buna karşın bu dönemde 15 YSÜ’nün ağırlığı ise yüzde 35,04’den yüzde 38,53’e yükselecek.

/ ANKARA

25.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004