Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Piyasada belirsizlik endişesi

Seçim öncesi, otomotiv ve inşaat gibi piyasanın lokomotif sektörlerindeki iç talep ve üretimdeki daralma, sanayicileri endişelendiriyor. Seçim öncesi piyasalardaki likidite sıkıntısından dert yanan iş adamlarının, yatırımlarını 2008 yılına ertelemeyi tercih ettiği belirtildi.

Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) Başkanı Süleyman Onatça, seçim öncesi ciddî bir belirsizlik yaşandığını, bunun piyasaları olumsuz etkilediğini belirtti. Onatça, bu dönemde, hem bireysel tüketicilerin hem de sanayicilerin alım yapmaktan çekindiğini, uzun vadeli borçlanmayı tercih etmediğini anlattı.

Seçimler yaklaşırken finans sektöründe canlılık sürmesine rağmen, reel sektörde durgunluk belirtilerinin arttığını hatırlatan Onatça, özellikle Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumundaki ana sektörlerden birçoğunda, hem üretim hem de tüketim cephesinde kan kaybının büyüdüğünü, söyledi. “Bizi asıl korkutan Cumhurbaşkanı seçimleri” diyen Onatça, yaşanan bir takım olaylardan sonra dersler alındığını, ekonominin önünü kimsenin tıkamaya hakkı olmadığına işaret etti.

YÜKSEK REEL FAİZ PİYASAYI DARALTIYOR

Güney ve Güneydoğu Genç İşadamları Federasyonu (GİAF) Başkanı Selçuk Tanrısever de nakit ve likidite sıkıntısının piyasaları daralttığını, iş hacminin düşmemesinin bu sıkıntıyı daha da artırdığını vurguladı. Tanrısever, iş hacminin aynı seviyede gitmesinden dolayı nakit sıkıntısının daha belirgin hale geldiğini, bunda en önemli faktörün de kamu ödemelerindeki sorunlar olduğunu vuruladı.

Tanrısever, şöyle devam etti: ‘’Kamu ödemelerinin düzenli olmaması ve yüksek finansman maliyetleri nedeniyle oluşan kârsızlık piyasayı daraltıyor.

Faiz-döviz-kur dengelerinin düzenlenmesi gerekir. Reel faizlerin yüksek olmasından dolayı sıkıntı yaşanıyor. Olası bir faiz düşünmesinde, yabancı sermaye, piyasaları çok daha olumsuz etkileyecektir. Bunun nedenini tek rakamlı enflasyonun olduğu ülkede, hâlâ yüzde 25 seviyelerinde faiz olmasından görüyorum.’’

İŞ HACMİ DÜŞTÜ

Çukurova Genç İşadamları Derneği (ÇUGİAD) Başkanı Ayhan Şenbayrak ise seçim öncesi beklenilen durgunluğun yaşandığını, 2006 yılında bunu

öngören birçok girişimcinin yatırımlarını bir yıl ileri tarihe attığını söyledi. Seçim sonucuyla çok yakından ilgilenen iş adamlarının Cumhurbaşkanlığı konusunda da hassas dengelerin korunması gerektiğine inandığını vurgulayan Şenbayrak, ‘’Yatırımcı önünü net görmeden yatırım yapmaz. İç talepte de inanılmaz bir daralma var. Otomotiv sektöründe yüzde 35 bir gerileme yaşanıyor. Seçimlerde tek partinin yeniden iktidara gelmesini umuyoruz. Tek parti her zaman daha avantajlı yönetim biçimidir’’ diye konuştu.

/ ADANA

01.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İş var, eleman yok

  Risk Türkiye’nin, kazanç rantiyenin

  Kart faiz oranı iki puan indi

  Piyasada belirsizlik endişesi

  Hazinenin borç yükü ağır

  Demiryolu için acele kamulaştırma

  Yerköy için büyük bir adım


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004