Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Müşerref Lal Mescid’e savaş açtı

Pakistan’ın başkenti İslamabad’da, İslami öğrencilerle polis arasında çatışmaların meydana geldiği caminin çevresinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine rağmen, ölü sayısının 16’ya ulaştığı bildirildi. Hastane kaynakları, dün sabah saatlerinde bir ceset daha getirildiğini belirtirken, etrafı kuşatılan camide bulunan dini liderlerden biri, bazı koşullarla teslim olmaya hazır olduklarını açıkladı.

Abdül Raşid Gazi, bir özel televizyon kanalına yaptığı açıklamada, ‘’Bize saldırılmayacağı ve bize karşı operasyon başlatılmayacağı yazılı olarak garanti edilirse, silah bırakmaya hazırız. Biz öğrencilere ateş açmamalarını söyledik, ateş açmıyorlar, bir savunmadayız’’ dedi.

Güvenlik güçlerinin ateş açtığını söyleyen Abdül Raşid Gazi, ‘’Güvenlik güçleri sabah namazına gelenlere ateş açıyor’’ suçlamasında bulundu.

Camidekilere teslim ol çağrısı

Bu arada, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da, İslami öğrenciler ve polis arasında çıkan çatışmalarda bir camiye gizlenen grubun teslim olması için güvenlik güçleri 1 saat süre tanıdı.

Hükümet sözcüsü Enver Mahmud, ‘’Militanlara, silahlarını bırakmaları ve teslim olmaları için saat 11’e kadar (TSİ 09.00) süre tanındığını’’ söyledi. Mahmud, silahlarını bırakarak teslim olanlara zarar verilmeyeceğini kaydetti. Öğrencilerin saklandığı Lal Mescidi çevresinde çıkan çatışmalarda 16 kişi öldü. Camideki dini liderlerden biri, ‘’Operasyon yapılmaması yolunda güvence verilirse, teslim olacaklarını’’ söylemişti.

150 bayan camiden ayrıldı

Bu arada, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da güvenlik güçleriyle çatışmaya giren medrese öğrencileri arasındaki yaklaşık 150 kadının, teslim olmaları için yapılan uyarının ardından camiyi terk ettiği bildirildi. Pakistan’ın başkenti İslamabad’da güvenlik güçlerinin kuşattığı Lal Mescid’deki 500’den fazla kişinin teslim olduğu bildirildi.

Yetkililer, hükümetin camidekilerin teslim olması için verdiği süre dolarken 100 kadarı kadın ve çocuk 500’den fazla kişinin camiden çıkarak teslim olduğunu, ancak cami ve etrafındaki medrese binalarında hala 2 bin ila 5 bin kadar kişinin bulunduğunu belirttiler.

Teslim olan kadın ve çocuklar serbest bırakılırken, erkeklerin kamyonlara bindirilerek olay yerinden götürüldüğü kaydedildi. Lal Mescid çevresinde sokağa çıkma yasağı Pakistan’ın başkenti İslamabad’da, öğrencilerle polis arasında meydana gelen kanlı çatışmaların ardından Pakistan hükümeti, çatışmaların meydana geldiği caminin çevresinde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Pakistan İçişleri Bakan Yardımcısı Zafer Warraich, düzenlediği basın toplantısında, 9 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmalara sahne olan cami çevresinde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini belirterek, cami içinde silahlı direnişe geçen öğrencilere silahlarını bırakarak teslim olma çağrısında bulundu. Öğrencileri uyaran Warraich, ‘’Camiden dışarıya silahlı çıkan ve silah kullanma girişiminde bulunan herkese ateş açılacaktır’’ diye konuştu.

/ İSLAMABAD

05.07.2007


 

Hamas BBC muhabirini bıraktırdı

İngiliz Yayın Kuruluşu BBC’nin Gazze’deki muhabiri Alan Johnston’ın serbest bırakıldığı bildirildi. Johnston’ın serbest bırakılması amacıyla yürütülen görüşmeleri yakından takip eden Filistinli bir kaynak, mart ayında Gazze Şeridi’nde kaçırılan Johnston’ın, Hamas yetkililerine teslim edildiğini belirtti.

Kaynak, Gazze Şeridi’nde denetimi 3 haftadan beri bulunduran Hamas yetkililerinin 45 yaşındaki Johnston ile ilgilendiklerini kaydetti. Johston’ın serbest bırakılmasının Hamas televizyonunda da duyurulduğu ve Hamas’ın basın kuruluşlarına konuyla ilgili bir mesaj geçerek BBC muhabirinin serbest bırakıldığını doğruladığı ifade edildi. Hamas tarafından yapılan açıklamada, Johston’ın Hamas’ın askeri kanadının elinde bulunduğu bildirildi.

Hamas lideri Halid Meşal de BBC’ye yaptığı açıklamada Johnston’ın serbest bırakılmasından memnuniyet duyduğunu iletti. Meşal ‘’Halkımızın imajına büyük zarar veren bu sayfayı kapatabildik. Hamas’ın çabaları Alan Johnston’un özgürlüğüne kavuşması sonucunu doğurdu’’ diye konuştu.

Öte yandan, konuya ilişkin açıklamada bulunan Filistinli kaynak, Johnston’ın serbest bırakılması için fidye pazarlığı yapılmadığını duyururken, Halkın Direnişi Komiteleri adlı militan grubun sözcüsü Ebu Mücahid, Johnston’ın Gazze Şeridi’ndeki önemli bir dini liderin verdiği fetva üzerine serbest bırakıldığını belirtti. Mücahid, Johnston’ı kaçıranların, dini liderin, BBC muhabirinin ‘’koşulsuz serbest bırakılması’’ gerektiği yolundaki fetvayı uygun hareket etmek kararı aldıklarını kaydetti.

BBC’nin Gazze’den yaptığı canlı yayında konuşan Johnston serbest kalmaktan duyduğu mutluluğu belirterek ‘’Özgür olmak çok heyecan verici. Serbest olmak en fantastik şey’’ diye konuştu. Militanların elinde tutsak olduğu anları anlatırken ‘’bazı zamanlar çok korkutucuydu’’ diyen Johnston, ‘’Pek çok defa rüyamda serbest bırakıldığımı gördüm, ancak her seferinde yine tutsak tutulduğum odada uyandım’’dedi.

/ GAZZE

05.07.2007


 

İsrail: Ilımlı Müslümanlarla aynı cephedeyiz!

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, İsrail ve ılımlı Müslüman ülkelerin aynı tehditlerle karşı karşıya olduklarını ileri sürdü. Livni, Paris’te Fas Dışişleri Bakanı Muhammed Benaisa ile görüştükten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yeni bir Filistin hükümetinin kurulması bize umut veriyor” dedi.

“İsrail ve ılımlı Müslüman ülkelerin aynı kaygıları paylaştıklarını ve aynı tehditlerle yüz yüze olduklarını” söyleyen Livni, Fas’ın Arap Birliği içinde sahip olduğu role de dikkat çekti ve Fas Dışişleri Bakanı ile uzun yıllar sonra yapılan bu görüşmenin “bölgesel bağlamda büyük önem taşıyan bir temas olduğunu” kaydetti. Fas Dışişleri Bakanı Benaisa ise görüşmeden sonra gazetecilere açıklama yapmadı, ama görüntü alınması için İsrail Dışişleri Bakanının elini sıktı. İki bakanın arkasında duran İsrail heyetinin üyeleri ise kendilerine Fas heyeti tarafından verildiğini belirttikleri altın kalemleri gösterdi.

Livni bugün ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile de görüşecek.

Livni, Fas Dışişleri Bakanı ile görüştü

Bu arada İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, yıllardan sonra Fas Dışişleri Bakanı Muhammed Benayssa ile Fransa’nın başkenti Paris’te bir araya geldi.İsrailli diplomatik kaynaklar, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşmeden önce Livni’nin, Paris’te bulunan Fas Dışişleri Bakanı ile bir araya geldiğini açıkladı. Görüşmenin içeriğine ilişkin bilgi verilmedi.

/ PARİS

05.07.2007


 

İngiltere’de Rum skandalı

İngiltere’deki Kıbrıslılar Ulusal Feaderasyonu tarafından organize edilen ve konuşmacılarını Avam Kamarası üyelerinin oluşturduğu parlamentodaki seminere Türkler ve Türk basını ‘’yer yok’’ gerekçesiyle alınmadı.

Avam Kamarası’ndaki semineri düzenleyen Rumlar, bina girişindeki polislere davetiyesi olmayanların alınmaması yolunda telkinde bulunurlarken, davetiyesi olmayan Rumlar ise federasyon yöneticilerinin araya girmesiyle seminere sokuldu.

Türk gazetecilerle uzun süre tartışan Kıbrıslılar Ulusal Federasyonu Genel Sekreteri Andreas Karaolis, toplantının yapıldığı 70 kişilik oturma kapasitesine sahip Jubilee Salonu’nun, içeriye giren Türkler nedeniyle tümüyle dolduğunu söylemesine karşın kapıya gelen Rumlar’ın içeri girmelerini sağlamayı sürdürmesi dikkati çekti. İçeri girebilen

Türkler’in sayısının ise yalnızca 5-6 civarında olduğu gözlendi.

Bu arada kapıda kalan Türkler, toplantıya katılabilmek için yaptıkları başvuruların cevapsız bırakıldığını ve kendilerine özellikle davetiye verilmediğini söylediler. Seminerle ilgili olarak yapılan duyuruda konuşmacıların, milletvekilleri Alan Meale, Roger Gale, Rudi Vis, David Rurrows, Andy Love, Theresa Villiers, Andy Dismore, Simon Hughes ve Roger Spink oldukları bildirilmesine karşın, sözkonusu isimlerin yanısıra adı duyuruda yer almayan diğer kimi İngiliz parlamenterlerin de toplantıya katıldıkları öğrenildi.

Avam Kamarası’nın dış kapısında olduğu gibi Jubilee Salonu’nun girişinde de dışardaki engellemeyi aşabilen Türkler’e zorluk çıkarıldığı, uzun tartışmalar sonucunda killetvekili Andy Love’ın müdahalesiyle sayıları 5-6 olan Türk konukların ancak toplantının yarısında salona alındıkları gözlendi.

Edinilen bilgiye göre, toplantı salonunda da olaylar çıktı. Konuklar arasında yer alan Lordlar Kamarası Üyesi Lord McGinnis, Rumlar’a ‘’sorunun 1974’te Türkler’in gerçekleştirdiği barış harekatıyla başladığını söylüyorsunuz ama bu doğru değil. Ada’daki sorunlar çok daha önce, 1960’larda başlamıştı’’ deyince, Rumlar bir anda Lord MCGinnis’e sert sözlerle sataştıktan sonra fiziksel olarak da saldırmaya başladılar. Rum kadın konukların da zılgıt çekerek McGinnis’in sesini bastırmaya çalıştıkları bildirildi.

İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Servet Hasan ve eşi Levent Hasan’ın da aynı yöndeki itirazları üzerine, salona bir anda 20’yi aşkın polisin girdiği ve Lord McGinnis ile Hasan çiftini salon dışına çıkardığı kaydedildi.

/ LONDRA

05.07.2007


 

İran’da reformcu gazeteye kilit

İran’ın önde gelen reformcu gazetelerinden Hemmihan (yurttaş) gazetesinin yayını geçici olarak durduruldu. Tahran Savcılığı, gazetenin sahibi Hüseyin Kerbasçi’nin gerekli şartları taşımadığı gerekçesiyle gazetenin yayınını geçici olarak durdurdu.

Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı ve eski cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani’ye yakınlığıyla bilinen eski Tahran Belediye Başkanı Kerbasçi ile Muhammed Atriyanfer ve Muhammed Guçani gibi reformcuların çıkardığı gazete, ancak 40 gün yayımlanabildi. İran’ın en büyük reforcu gazetesi Şark, 11 Eylül 2006’da kapatılmış, 8 ay sonra ‘’gerekli şartları yerine getirdiği’’ için yayımına tekrar izin verilmişti. Bu süre içerisinde Şark gazetesi genel yayın yönetmeni Mehdi Rahmaniyan ile ters düşen bir grup, Hemmihan gazetesini çıkarmıştı.

/ TAHRAN

05.07.2007


 

Wolfowitz geldiği yere döndü

ABD savunma bakan yardımcısı olarak görev yaptığı dönemde Irak savaşının mimarlarından sayılan ve en son Dünya Bankası başkanlığından olaylı şekilde ayrılmak zorunda kalan Paul Wolfowitz, kendisine ülkenin en önemli muhafazakar düşünce kuruluşlarından American Enterprise Institute’ta (Amerikan Girişim Enstitüsü-AEI) iş buldu.

AEI Başkanı Christorpher DeMuth açıklamasında, Dünya Bankası başkanlığından geçen ay sonu resmen ayrılan Wolfowitz’in, uluslararası ekonomik kalkınma, Afrika ve kamu sektörü-özel sektör ortaklıkları konularında faaliyet göstermek üzere misafir uzman olarak AEI’da göreve başlayacağını söyledi.

/ WASHINGTON

05.07.2007


 

Merkel’in tercihi döner

Almanya Başbakanı Angela Merkel, başkent Berlin’de düzenlenen bir yaz eğlencesinde yaklaşık 20 çeşit yemek arasından döneri tercih etti.

Merkel, Alman Birlik partilerinin (CDU/CSU) düzenlediği ve aralarında “Aydın Döner” adlı firmanın da stant açtığı eğlenceye katıldı.

Merkel eğlence alanına gelişinde ilk olarak döner standını ziyaret ederek, firmanın sahibi Hanifi Aydın’la tanıştı. Buradan ekmek arası döner alan Merkel, ekmeğin içinde neler istediğini tek tek söyledi. Merkel, daha sonra dönerini yiyerek diğer stantları dolaştı.

Merkel’e eşlik eden parti yetkilisi Michael Fuchs, yaptığı konuşmada, Merkel’in döneri çok sevdiğini, kendisinin de döner yiyeceğini söyledi. Merkel de yaptığı kısa konuşmadan sonra eğlence alanından ayrıldı. Eğlencenin organizasyonunu yapan bir yetkili, Merkel’in geçen yılki eğlence sırasında dönerin eksikliğini hissettiğini, bunun için araştırma yaparak “Aydın Döner”i eğlenceye davet ettiklerini söyledi.

Firmanın sahibi Hanifi Aydın da eğlenceye davet edilmekten büyük gurur duyduğunu belirtti.

Stant görevlileri, çok sayıda davetliye de dönerin yapılışı ve tarihi hakkında bilgi içeren broşürler dağıttı.

/ BERLİN

05.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004