Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Çiftçiye kuraklık desteği

Kuraklık sebebiyle 40 ilde (karar kapsamındaki ürünlerinin) yüzde 25 ve üzerinde zarar gördüğü belirlenen çiftçilere kuraklık desteği ödenecek. Çiftçilerin tarımsal kredi borçları, 1 yıl süre ile ertelenecek.

Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’de yayınlanan kararına göre,

2007 yılı ilkbahar dönemindeki kuraklık sebebiyle 40 ilde karar kapsamındaki ürünlerinin yüzde 25 ve üzerinde zarar gördüğü il/ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen çiftçi kayıt sistemine kayıtlı çiftçilere (kamu tüzel kişileri hariç), sertifikalı tohumluk ihtiyacının karşılanması amacıyla, kaybettikleri ürün miktarına karşılık gelen alan için buğdayda 15 YTL/dekar, arpa ve korunga için 12 YTL/dekar, fiğ için 20 YTL/dekar tutarında kuraklık desteği ödenecek.

Kuraklık desteğinden yararlanmak isteyen çiftçiler, 31 Temmuz 2007 tarihine kadar Bakanlık il/ilçe müdürlüklerine müracaat edecekler.

Karara göre, ayrıca çiftçilerin tarımsal kredi borçları da 1 yıl süre ile ertelenecek. Ertelenen tarımsal kredi borçlarına; erteleme döneminde Banka ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından yüzde 7 faiz oranı yürütülecek. Çiftçiler, dünden itibaren bir ay içerisinde kredi borçlarının ertelenmesi için borçlu bulundukları banka ve Tarım Kredi Kooperatiflerine yazılı olarak müracaat edecekler.

DESTEKTEN, 40 İL’DEKİ ÇİFTÇİ YARARLANACAK

Kuraklık sebebiyle çiftçilere destek ödenecek iller, Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Uşak ve Yozgat olarak belirlendi.

/ ANKARA

05.07.2007


 

Kuraklık hayvancılığı da etkiledi

Aksaray Hayvancılık Kooperatifleri Birliği Başkanı Nadi Ünlü, hububatta rekolte düşüklüğüne sebep olan kuraklığın, hayvancılık sektörünü de olumsuz etkilediği bildirdi.

Hububatta meydana gelen rekolte düşüşü ve bitkinin boyunun küçük kalması sebebiyle saman sıkıntısı çektiklerini ifade eden Ünlü, ‘’Kuraklıktan dolayı yüzde 60 saman kaybı ortaya çıktı. Hasat samanının kilosu 2006 hasat döneminde 90-110 YKr iken bu yıl 200-250 YKr’ye yükseldi. Önümüzdeki günlerde talebin fazla olmasından dolayı daha da yükselmesi bekleniyor. Samanda yaşanan sıkıntı yoncaya olan talebi de artırdı” dedi.

Yem fiyatlarına yüzde 10’luk bir zam geldiğini dile getiren Ünlü, arpanın fiyatının geçen yıla göre iki kat yükseldiğini, önümüzdeki günlerde yem fiyatlarında ciddi bir artış beklendiğini ifade etti. Ünlü, saman, yonca ve yemde girdi faaliyetlerinin yükselmesinin hayvancılığı olumsuz etkilediğini belirterek, şunları söyledi: ‘’Sıkıntı içindeki köylü hayvanını kesime verecektir. Neticede kuraklığa bağlı olarak et fiyatlarında da düşüş bekliyoruz. Besi hayvancılığı zor günler geçiriyor. Genelde yaz mevsimiyle birlikte et fiyatları yükselirken, bu yıl bu beklenti kuraklıktan dolayı yok. Aksine fiyatların daha da düşeceğini düşünüyoruz.”

/ AKSARAY

05.07.2007


 

Memurdan ek zam eylemi

KESK’e bağlı Yapı-Yol Sen Genel Başkanı Bedri Tekin, KESK üyelerinin ek zam talebiyle 13 Temmuz Cuma günü yurdun her yanında alanlara çıkacağını bildirdi.

Tekin, yaptığı yazılı açıklamada, yılın ilk 6 ayına ilişkin enflasyon oranının yüzde 3,87 olarak açıklandığına işaret ederek, enflasyonun yüzde 4’ün altında çıkması sebebiyle memurlara enflasyon farkı ödenmemesinin, basın yayın kuruluşları tarafından ‘’Memura kötü haber’’ olarak sunulduğunu belirtti.

Enflasyonun yüzde 3,87 yerine yüzde 4,87 olarak açıklanması ve yüzde 0,87 oranında zam verilse de çok fazla şeyin değişmeyeceğini dile getiren Tekin, ‘’KESK, toplu görüşme oyununun figüranı olmayacak, toplu sözleşme ve grev hakkını kullanmak için mücadelesini sürdürecektir. KESK, bu mücadelenin bir parçası olarak ek zam talebiyle 13 Temmuz Cuma günü yurdun her yanında alanlarda olacak’’ dedi.

/ ANKARA

05.07.2007


 

Memura zamlı maaş

Memur maaşları bu ay, 2007 bütçesi uyarınca yüzde 3 ile yüzde 4 arasında artırılacak. Memurlara ayrıca 14 günlük zam farkı da ödenecek. Zam, yılın ilk yarısında olduğu gibi düşük maaşlılara yüzde 4, yüksek maaşlılara yüzde 3 olarak uygulanacak.

Bu arada bütçede, yılın ilk 6 ayındaki enflasyonun yüzde 4’ü aşması halinde, aradaki farkın maaşlara yansıtılması öngörülürken, Haziran sonu enflasyon rakamı yüzde 3,87’de kaldığı için ‘’enflasyon zammı’’ söz konusu olmayacak.

KİM, NE KADAR ALACAK?

Temmuz zammıyla birlikte kamuda hizmetli olarak görev yapan 13. derecenin 3. kademesindeki kamu görevlisinin eline 811 YTL yerine 843

YTL geçecek. 9’un 1’inde işe başlayan üniversite mezunu bir devlet memurunun halen 831 YTL olan aylık maaşı 864 YTL’ye yükselecek. Genel müdür maaşı 3 bin 309 YTL’den 3 bin 414 YTL’ye, müsteşar maaşı 3 bin 640 YTL’den 3 bin 755 YTL’ye çıkacak. 1’in 4’ündeki kıdemli bir öğretmenin maaşı 1.236 YTL, uzman doktorun maaşı da 1.612 YTL olacak.

Katsayılardaki artışa rağmen devletin zirvesindekilerin maaşları, yılın 2. yarısında, üst gelir vergisi dilimlerine geçmeleri sebebiyle düşecek.

Öte yandan Cumhurbaşkanının ilk yarıda 16 bin 104 YTL olan aylık ortalama maaşı, ikinci 6 aylık dönemde 15 bin 247 YTL’ye gerileyecek.

Başbakan’ın Ocak-Haziran döneminde 8 bin 522 YTL olan aylık ortalama maaşı da Temmuz-Aralık döneminde 8 bin 492 olacak.

Bakanlar ikinci yarıda aylık ortalama 8 bin 444 YTL, milletvekilleri de 8 bin 202 YTL maaş alacak.

/ ANKARA

05.07.2007


 

İstihdamın artmaması düşündürücü

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Canip Karakuş, Türkiye’nin bu yılın ilk 4 aylık döneminde yüzde 6.8’lik bir gelişme kaydedip büyümesini ve Haziran ayı enflasyon rakamının düşmesini olumlu bulduklarını, ancak istihdam meydana getirilememesinin düşündürücü olduğunu bildirdi.

Karakuş, yazılı açıklamasında, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan büyüme hızı rakamının son 10 yılın ilk çeyreğindeki rakamlara göre oldukça yüksek çıktığını belirterek, bu denli büyümeye rağmen istidamın aynı düzeyi yakalayamamasının düşündürücü olduğunu kaydetti. Karakuş, uygulanan programın yanı sıra yatırım artışını özendirip yeni istihdam alanları oluşturulması, bir taraftan üretimi artırırken diğer taraftan istihdamın artırılması gerektiğini vurguladı.

Karakuş, şu görüşleri ifade etti:’’İktidarların da istihdam konusunda özel sektörden atılım beklerken çalışma yasalarından sigorta primlerine kadar işvereni sıkıntıya sokan uygulamalardan vazgeçmesi ve bu paralelde yeni düzenlemeler yapması lazımdır. Bu yılın ilk çeyreğindeki büyüme rakamı 4 aylık dönemde 3,5-4 milyon kişiye iş sağlandığını gösterir. Matematik olarak ortaya çıkan bu gerçek ne yazık ki uygulama gerçeği değildir. Yüzde 6.8 büyümeye rağmen yılın ilk çeyreğinde kamu verilerine göre en çok 500 bin kişiye yeni iş imkanı oluşturalabilimiştir. Aksi takdirde rekor büyüme rakamları kağıt üzerinde kalır.’’

/ ANKARA

05.07.2007


 

Seçimden sonra da büyüme devam etmeli

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Kadri Şaman, ‘’iş dünyasının seçim sonrasında da ekonomik büyümenin artarak devam etmesini beklediğini’’ bildirdi.

Şaman, yazılı açıklamasında, ‘’2007’nin seçimler yılı olduğunu, bu nedenle yoğun biçimde siyasi dalgalanmaları gözlemlediklerini’’ belirtti. İş dünyasının seçim sonrasında da ekonomik büyümenin artarak devam edeceğini beklediğine dikkat çeken Şaman, açıklamasında, ‘’Büyümenin sağlıklı ve sürdürülebilir olması, üretime dayalı olmasına bağlıdır. Bunun için sektörel stratejiler geliştirilmeli ve planlı bir şekilde uygulamaya konulmalıdır’’ ifadelerine yer verdi.

Şaman, ‘’her iktidarın, başını ağrıtan konuların başında istihdam geldiğini, toplumun huzurunu bozacak boyutlara ulaşan işsizliğe çözüm bulmaya öncelik verilmesi gerektiğini’’ vurguladı.

/ MERSİN

05.07.2007


 

YPK’dan “YTL cinsinden borçlanma” uyarısı

Yüksek Planlama Kurulu 2008-2010 yılına ilişkin Mali Planı’nda, finansman ihtiyaçlarının orta ve uzun vadede mümkün olan en düşük maliyetle karşılanmasının altı çizildi.

Gelecek üç yıllık dönemde, borçlanma politikasının yürütülmesinde karşı karşıya kalınabilecek faiz ve döviz kuru risklerinin hafifletilmesi amacıyla borçlanmanın faiz yenileme süresinin uzatılması ve ağırlıklı olarak YTL cinsinden gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, ortalama vadenin piyasa şarlarının elverdiği ölçüde uzatılması, nakit ve borç yönetiminde oluşabilecek likidite riskinin azaltılması amacıyla yıl boyunca yeterli düzeyde rezerv tutulması gerektiği kaydedildi. Planda ayrıca, kamu brüt ve net borç stokunun 2008’de bu yıla oranla 11.2 puanlık bir düşüş öngörüldü.

/ ANKARA

05.07.2007


 

İstihdam sağlayana enerji desteği

5084 sayılı Teşvik Kanunda yer alan ‘’enerji desteğinin’’ uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Hazine Müsteşarlığının, konuyla ilgili Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğine göre, enerji desteği oranı 1 Nisan 2005 tarihinden sonra faaliyete geçen işletmelerde ‘10’ işçi çalıştırılması halinde yüzde 20 olacak. Bu orana, asgarî sayıdan sonraki her bir ilave istihdam için 0,5 puan ilave edilecek. Destek, 1 Nisan 2005 tarihinden sonra yatırıma başlanan tesisler için, yatırımların 31 Aralık 2007 tarihine kadar tamamlanması halinde işletmeye geçiş tarihinden itibaren 5 yıl, 31 Aralık 2008 tarihine kadar tamamlanması halinde 4 yıl, 31 Aralık 2009 tarihine kadar tamamlanması halinde de 3 yıl uygulanacak.

/ ANKARA

05.07.2007


 

Enflasyon eksi çıktı

Nisan ayından itibaren düşüş trendinde olan enflasyon Haziran’da eksi çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Haziran ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yüzde 0.24, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) yüzde 0.11 geriledi.

Yıllık enflasyon TÜFE’de yüzde 8.60, ÜFE’de yüzde 2.89’a geriledi. Enflasyon Haziran sonunda yüzde 8.60’a inerek belirsizlik aralığının üst sınırında kaldı. IMF’ye verilen son niyet mektubundaki çerçevede TÜFE’de yıllık artışın Haziran sonunda yüzde 6.70’e gerilemesi öngörülüyordu. İkişer puanlık sapma aralıklarıyla belirlenen hedefe göre üst sınır yüzde 8.70’di. Enflasyon yüzde 8.60’da kaldığı için Merkez Bankası’nın hükümete ve IMF’ye ‘mazeret mektubu’ yazması gerekmeyecek.

/ ANKARA

05.07.2007


 

ÖYK, İzmir Limanı’nın devrini onayladı

Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK), İzmir Limanı’nın işletme hakkının Global-Hutchison-EİB Ortak Girişim Grubuna devredilmesini onayladı.

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanan ÖYK kararı uyarınca, 1 milyar 275 milyon dolar ile en yüksek teklifi veren grubun sözleşmeyi imzalamaktan imtina etmesi halinde teminatı irat kaydedilerek, ikinci sıradaki 1 milyar 270 milyon dolar ile ihalede en yüksek teklifi veren Çelebi Holding’e işletme hakkı devredilecek.

/ ANKARA

05.07.2007


 

Ardahan’da yayla turizmi canlanıyor

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Latif Tosunoğlu, ilde yayla turizminin her geçen gün geliştiğini söyledi.

Tosunoğlu, Ardahan’ın sahip olduğu yayla turizmi potansiyelinin fark edilmeye başlandığını belirterek, turizm amaçlı yatırım yapmak isteyenlere her türlü kolaylığı sağlayacaklarını bildirdi. Deniz turizminin artık yerini yayla turizmine bırakmaya başladığına dikkat çeken Tosunoğlu, şöyle dedi: ‘’Bâkir bir doğaya sahip Ardahan’a yayla turizmi için gelenlerin sayısı artıyor. Hedefimiz, bu potansiyelimizi en iyi şekilde değerlendirerek ilimizin turizmden aldığı payı artırmaktır. Turizm yatırımcılarını bölgeye davet ediyoruz. Yatırım yapanlara destek oluruz.’’

/ ARDAHAN

05.07.2007


 

321 teşvik belgesi verildi

Hazine Müsteşarlığı, Mayıs ayında 321 adet yatırım teşvik belgesi verdi.

Hazine Müsteşarlığı’nın Resmi Gazetede yayınlanan teşvik belgeleri tebliğine göre, Mayıs ayı içinde verilen yatırım teşvik belgeleriyle 1 milyar 896 milyon 939 bin 729 YTL’lik yatırım taahhüdünde bulunuldu. Bu yatırımlar tamamlandığında ise 11 bin 581 kişiye istihdam oluşturulacak. Teşvik belgeli yatırımların sektörel dağılımında, ilk sırada 195 belgeli yatırım ile imalat sektörü yer aldı. İmalat sektörünü 95 belge ile hizmet sektörü takip etti. Bitkisel üretim ve hayvancılık sektörü 10, madencilik sektörü 14, enerji sektörü de 7 adet teşvik belgesi aldı.

/ ANKARA

05.07.2007


 

Borsa ilk kez 49 bini gördü

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (IMKB) tarihinde ilk kez 49 bin puanı geçti. Yurtdışındaki olumlu havanın yanı sıra iç piyasada büyüme ve enflasyon verilerinin iyi gelmesi borsaya yeni rekorlar kırdırıyor.

Dün güne 48 bin 680 puandan başlayan İMKB Ulusal 100 Endeksi tarihinde ilk kez 49 bin puanı aştı. Endeks 49 bin 77 puanla yeni seans içi rekorunu kırdı.

Dolar 1,29 YTL düzeyinde işlem gördü. Dün bankalararası piyasada en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.2940 YTL’nin seviyesinde idi. Dolar dün sabah en düşük 1,2936 YTL’ye indi.

Tahvil ve bono piyasasında en çok işlem gören 6 Mayıs 2009 vadeli tahvilin bileşik faizi yüzde 17.86’ya yükseldi.

/ İSTANBUL

05.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004