Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Petkim’e 2.05 milyar dolar

Hükümet seçim öncesindeki son özelleştirmeyi Petkim’le yaptı. Türkiye’nin en büyük entegre petrokimya şirketi Petkim’in yüzde 51’lik hissesinin blok satışına ilişkin yapılan ihaleyi 2 milyar 50 milyon dolarlık teklifle TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu kazandı.

İhalede en yüksek ikinci teklif 2.04 milyar dolarla Socar&Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu’ndan geldi.

Açık artırmada sırasıyla Carmel-Limak Ortak Girişim Grubu, Zorlu Holding, Çalık-Indian Oil Ortak Girişim Grubu ve Socar&Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubu elendi.

PETROL-İŞ, PETKİM İHALESİNİ PROTESTO ETTİ

Petrol-İş Sendikası üyeleri, Petkim’in yüzde 51 hissesinin satışına ilişkin ihaleyi protesto etti. Bir açıklama yapan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Türkiye’nin elindeki son sanayi kuruluşunun da özelleştirilmekte olduğunu belirterek, 2006’da Türkiye’nin petrokimya tüketiminin 6 milyar dolar olduğunu ve bunun 5.2 milyar dolarının ithalatla sağlandığını kaydetti. Petkim’in pazar payının yüzde 28 olduğunu ifade eden Öztaşkın, Türkiye’nin de dünyanın 5. büyük petrokimya pazarı olduğunu söyledi. Petrokimya tüketiminin 2014 yılında 15 milyar dolara ulaşacağına işaret eden Öztaşkın, “Bu nedenle Petkim satılmamalı. Petkim’i almak isteyen gruplar, yeni petrokimya tesisleri kurmalı. Petkim, piyasadaki düzenleyici ve denetleyici konumunu sürdürmeli” diye konuştu.

/ ANKARA/İSTANBUL

06.07.2007


 

Makedonya’nın üstündeyiz

Türkiye, 33 Avrupa ülkesi arasında satınalma gücü paritesine göre, kişi başına Gayri Safi Yurtiçi Hasılada 32. sırada yer aldı. 2006 yılına yönelik karşılaştırma programı sonuçlarına göre kişi başına satınalma gücü en yüksek ülke 280 ile Lüksemburg, Türkiye 29 puanla sondan ikinci olurken, en düşük ülke ise 27 ile Makedonya olarak belirlendi.

Türkiye’de kişi başına hacim endeksi 29 olurken, bu rakamla yalnızca, sonuncu olan Makedonya’nın önünde yer alabildi. Türkiye İstatistik Kurumu, EUROSTAT ve OECD işbirliğiyle yürütülen Satınalma Gücü Paritesi çalışmaları temelindeki uluslar arası karşılaştırmalara yönelik, 2006 yılı geçici tahminlerine göre kişi başına GSYH hacim endeksleri açıkladı.

Karşılaştırmalar, 27 Avrupa Birliği ülkesi, 3 aday ülke (Türkiye, Hırvatistan ve Makedonya) ile 3 EFTA (Avrupa Serbest Ticaret Birliği) ülkesini (Liechtenstein hariç, İsviçre, İzlanda ve Norveç) kapsadı.

LÜKSEMBURG, NORVEÇ

VE İRLANDA EN ZENGİNLER

Karşılaştırmalarda, Satınalma Gücü Paritesi kullanılarak elde edilen kişi başına reel GSYH değerleri temel alındı.

Endeksler, 33 ülke için, Avrupa Birliğine üye 27 ülkenin 2006 yılı geçici tahminlerine göre, Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkede ortalama 100 olan kişi başına GSYH hacim endeksi, 33 ülke için karşılaştırıldığında; Lüksemburg 280 ile en yüksek, Makedonya 27 ile en düşük hacim endeksine sahip ülke olarak belirlendi. Türkiye’de kişi başına hacim endeksi 29 olurken, karşılaştırmalarda yer alan 33 ülke içinde, Makedonya’dan sonra en düşük kişi başına GSYH hacim endeksine sahip ülke oldu.

2006 yılı geçici tahminlerine göre, kişi başına GSYH endeksi düşük olan diğer ülkeler, 37 ile Bulgaristan, 38 ile Romanya ve 50 ile Hırvatistan olarak belirlendi. Lüksemburg’dan sonra kişi başına GSYH endeksi yüksek olan ülkeler ise, 187 ile Norveç ve 144 ile İrlanda oldu.

/ ANKARA

06.07.2007


 

Borsa ilk kez 50 bini gördü

Art arda rekorlar kıran İMKB, 50 bin 10’la tarihi zirveyi gördü. Dolar 1,2880 YTL ile Mart 2005’den bu yana en düşük düzeye indi.

Yurtdışındaki olumlu havanın yanı sıra iç piyasada seçim sonrasına yönelik olumlu beklentilerin etkisiyle rekorlar kıran borsada kâr satışı geldi. Seansın açılmasıyla hızlı yükselen İMKB Ulusal 100 Endeksi 50 bin 10 puanla yeni seans içi rekorunu kırdı. Ancak daha sonra gelen kar satışlarıyla borsada düşüş yaşandı. Bankalararası piyasada en iyi dolar kotasyonları Salı gününden sonra bir kez daha 1,29’un altına indi. Dolar 1,2880/2905 YTL ile Mart 2005’ten buyana yeni en düşük seviyesine geldi.

Tahvil ve bono piyasasında en çok işlem gören 6 Mayıs 2009 vadeli tahvilin bileşik faizi yüzde 17.79’a geriledi.

/ İSTANBUL

06.07.2007


 

“Deli dana riski devam ediyor”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de Deli Dana Hastalığı (BSE) riski bulunan ülkelerden hayvan ithalatının yasaklandığını bildirirek, BSE tehlikesinin devam etmesine karşın söz konusu yasağın delinmeye çalışıldığını bildirdi.

Bayraktar yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa Birliği Resmî Gazetesi’nde geçen hafta yayınlanan “AB ülkelerinin tamamı ile Norveç, İzlanda, İsviçre, ABD, Kanada, Brezilya, Şili ve Tayvan’ın BSE riski taşıdığı” kararı hatırlatarak, söz konusu kararla Türkiye’nin büyük bir felâketin eşiğinden döndüğü dile getirdi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in, “Bağıranlar çağıranlar olacak ama damızlık hayvan ithalatı başlayacak” sözlerinin de hatırlatan Bayraktar, “Bu karar aynı zamanda ülke hayvancılığına sahip çıkması gerekirken ithalat hazırlıkları yapan gerçek sorumlulara ‘dur’ diyen bir karar olmuştur” dedi.

Recep GÖREN / ANKARA

06.07.2007


 

Ekonomide yeni programa ihtiyaç var

Ankara Organize Tekstil Sanayi Sitesi (ANTEKS) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süreyya Kayıhan, Türk ekonomisinin yeni bir programa ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Kayıhan yaptığı yazılı açıklamada, ekonominin yapısal sorunlarının çözümü için ‘’çok yönlü ve hedefli, sektörel çözümlere destek verecek önlemlerin’’ hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, bunlardan bazılarını şöyle sıraladı:

‘’AR-GE ve inovasyon daha etkin olarak desteklenmeli, başta turizm, sağlık ve yazılım sektörleri olmak üzere hizmet sektörlerine özel önem verilmeli, ithalatta ara malı kalemleri arasında üretebileceğimiz ürünlerde verimliliği artırmaya yönelik tedbirler alınmalı, KOBİ’lerin AR-GE kaynaklarına erişimi artırılmalı, geleneksel sektörlerde özellikle tekstilde, tasarım ve model geliştirme ve benzeri metotlarla mutlaka fark oluşturacak ve katma değeri artıracak çözümler üretilmeli, tarım ülkesi olarak tarım ürünleri ithal ediyor olmak ayıbından bir şekilde kurtulacağımız rekabetçi çözümler oluşturulmalı.’’

/ ANKARA

06.07.2007


 

Serbest bölgeler hareketlendi

Mersin Serbest Bölgesi İşleticileri A.Ş. (MESBAŞ) Genel Müdürü Edvar Mum, vergi uygulamasının başlatıldığı ve avantajların ortadan kaldırıldığı 2004 yılından bu yana, her geçen gün, her alanda kayıpların yaşandığı bölgenin işlem hacminde yeni düzenlemeyle yüzde 24 civarında bir büyüme kaydedildiğini bildirdi.

MESBAŞ’ın yeniden canlılık kazanmaya başladığını ifade eden Mum, “Düzenleme sayesinde geçen yılın ilk 5 aylık dönemindeki işlem hacmi 740 bin dolarken, 2007 yılında bu rakam 921 bin dolara yükseldi. Yani MESBAŞ’daki işlem hacmi yüzde 24 civarında arttı’’ dedi. Mum, canlılığın daha da artması için seçimlerden sonra iktidara gelecek yeni hükümetin, üretim yapan firmalardaki vergi yükünü hafifletmesi, ucuz iş gücü ve elektrik enerjisi sağlaması gerektiğini söyledi.

/ MERSİN

06.07.2007


 

İhracatçılarımızda Irak sıkıntısı

Türk firmalarının Irak’a yaptığı gıda ürünleri ihracatında büyük düşüşler yaşandığı bildirildi. Türk-Irak İş Konseyi Başkan Yardımcısı Rasim Narin, Irak’ın iç sorunları ve Türk firmalarına çıkarılan bazı zorluklar sebebiyle ihracatın durma noktasına geldiğini söyledi.

Narin, Libya ile birlikte yüksek miktarlı devlet alımlarının yapıldığı Irak pazarına gıda ürünleri ihracatının çeşitli sıkıntılar sebebiyle geçen yıla göre önemli oranda gerilediğini ifade etti. Irak’ta devlet alımlarını organize eden Ticaret Bakanlığı ile ödeme yapan Maliye Bakanlığı arasında sorun yaşandığını, bu sebeple yeni ihale açılmadığını ve daha önce sevkıyatı yapılan ürünlerin de ödemelerinin yapılamadığını kaydeden Narin, ‘’İhtiyaç bulunmasına rağmen yeni ihale açılmıyor. Daha önce yapılan bazı sevkiyatların da ödemesi henüz yapılmadı. Türk firmaları yaklaşık 150 milyon dolarlık alacağının ödenmesini bekliyor’’ dedi.

/ İZMİR

06.07.2007


 

Atık ‘su’dan elektrik üretiyorlar

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürlüğünün gerçekleştirdiği kojenerasyon tesisiyle, atık su arıtma tesisinde ortaya çıkan biyogaz, elektrik ve ısı enerjisini dönüştürülüyor.

GASKİ Genel Müdürü Fahreddin Uslusoy, Gaziantep Atık Su Arıtma Tesisinde ortaya çıkan biyogazı değerlendirmek için 2 milyon 795 YTL harcayarak kojenerasyon tesisi kurduklarını söyledi. Kentin kanalizasyonunu arıttıkları Gaziantep Atık Su Arıtma Tesisinin aylık elektrik giderinin 140 bin YTL dolayında olduğuna dikkati çeken Uslusoy, bu gideri tesiste ortaya çıkan biyogazdan elektrik ve ısı enerjisi üreterek karşılamak için başlattıkları projeyi başarıyla sonuçlandırdıklarını belirtti.

/ GAZİANTEP

06.07.2007


 

TMO, 10 bin ton buğday aldı

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Edirne Şubesi Müdürlüğü, alımların başladığından bu yana 10 bin 53 ton buğday alarak, 89 bin 183 YTL ödeme yaptı.

Buğday alımlarına 19 Haziran’da başladıklarını ifade eden TMO Edirne Şubesi Müdürlüğü yetkilileri, alımların emanet ve peşin olarak yapıldığını belirttiler. Halen Edirne merkez, Havsa, İpsala, Keşan, Enez ve Uzunköprü’de alımların sürdüğünü bildiren yetkililer, ‘’Şu ana kadar 238 ton peşin buğday alımı yaptık. 9 bin 815 ton da emanet buğday alımı gerçekleşti. Şu ana kadar 89 bin 183 YTL ödeme yapıldı. Peşin alınan buğdayın bedeli 1 hafta içerisinde ödeniyor’’ dediler. Yetkililer, günlük bin 500 ton emanet buğday alımı yaptıklarını kaydettiler.

/ EDİRNE

06.07.2007


 

İşsiz kalanlara 28,5 milyon YTL ödendi

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan geçen ay 99 bin 38 kişiye toplam 28 milyon 469 bin 71 YTL 42 YKr ödendi.

İşsizlik Sigortası Fonu Aylık Basın Bültenine göre, geçen ay işsizlik sigortasından yararlanan kişi sayısı bir önceki aya göre 1476 azalarak 100 bin 514’ten, 99 bin 38’e düştü. Bu kişilere toplam 28 milyon 469 bin 71 YTL 42 YKr ödenek verildi.

Öte yandan, İşsizlik Sigortası Fonunun toplam varlığı 30 Haziran itibariyle 27 milyar 20 milyon 519 bin 975 YTL 76 YKr’ye ulaştı.

Bu arada, İş Kanunu çerçevesinde, İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında oluşturulan Ücret Garanti Fonu’ndan da geçen ay 44 kişiye, 69 bin 339 YTL 51 YKr ödendi.

/ ANKARA

06.07.2007


 

Silivri doğalgaz deposu açılacak

Silivri’deki Kuzey Marmara ve Değirmenköy Sahaları Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisleri, 11 Temmuz’da hizmete giriyor.

Türkiye’nin ilk yeraltı doğalgaz depolama tesisi olacak Silivri tesisi, ülkenin kışın yaşadığı doğalgaz sıkıntısının giderilmesi açısından önem taşıyor. Tesiste Türkiye’nin yıllık gaz tüketim miktarının yaklaşık yüzde 5’i depolanabilecek. Yapım aşaması çeşitli tartışmalara sebep olan depo 11 yılda tamamlanabildi.

/ ANKARA

06.07.2007


 

EGO 590 otobüs daha alacak

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, toplu taşımayı rahatlatmak amacıyla bu yıl içinde alınan 450 doğalgazlı otobüse ek olarak 200’ü körüklü 590 otobüs daha alınacağını bildirdi.

Melih Gökçek, yaptığı yazılı açıklamada, yeni alınacak otobüslerin 90’ının Eylül ayında hizmete gireceğini, Ağustos ayında da 500 otobüs daha almak için ihale açılacağını ifade etti.

/ ANKARA

06.07.2007


 

İstanbul’a gelen turist sayısı yüzde 25 arttı

İstanbul'a yılın ilk 6 ayında gelen yabancı turist sayısı, geçen senenin ilk 6 ayına göre yüzde 25 arttı.

İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, şehirde bu yılın ilk yarısında turizm açısından yüzleri güldüren bir tablo ortaya çıktığını ifade ederek, “Kentimize bu yılın ilk 6 ayında gelen yabancı turist sayısı 2 milyon 832 bin. Geçen senenin ilk 6 ayına göre yüzde 25’lik artış söz konusu” dedi.

İstanbul Valiliği’nde düzenlenen basın toplantısında, kentin turizm sektöründeki ilk 6 ayını değerlendiren Taşbaşı, İstanbul’un Türkiye turizm potansiyeli içinde ayrı bir yeri olduğunu ve gerek gelen turist sayısı gerekse turizm gelirleri açısından yüzde 27’lik bir payı bulunduğunu dile getirdi.

Taşbaşı, geçen yılın aynı aylarına oranla Nisan’da yüzde 27’lik, Mayıs’ta yüzde 26’lık, Haziran ayında ise yüzde 22’lik bir artış görüldüğünü kaydederek, yüzde 25’lik artışın devam edeceğini ve bu yılın sonuna kadar İstanbul’a 6,5 milyon turistin gelmesini ve 5,5 milyar dolarlık bir geliri öngördüklerini bildirdi. Taşbaşı, İstanbul’daki otellerde doluluk oranının yüzde 90’ların üzerinde olduğunu da kaydetti.

/ İSTANBUL

06.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004