Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush’a Cumhuriyetçi tepki artıyor

ABD’nin Irak’taki sorunları sürerken, Cumhuriyetçi Başkan George Bush’un bu konudaki politikasına karşı çıkan Cumhuriyetçi Partili senatörlerin sayısı giderek artıyor. En son New Hampshire eyaleti senatörü Judd Gregg ve Tennessee eyaleti senatörü Lamar Alexander, ABD’nin Irak politikasının değişmesi gerektiğini savundu.

ABD’nin Irak’taki sorunları sürerken, Cumhuriyetçi Başkan George Bush’un bu konudaki politikasına karşı çıkan Cumhuriyetçi Partili senatörlerin sayısı giderek artıyor.

En son New Hampshire eyaleti senatörü Judd Gregg ve Tennessee eyaleti senatörü Lamar Alexander, yaptıkları açıklamalarla ABD’nin Irak politikasının değişmesi gerektiğini savundu. Bu isimlerden özellikle yakın zamana kadar Bush’a tam destek vermesiyle bilinen Gregg, Başkanın Irak’taki ABD askerlerinin sayısını artırma politikasının “pek sonuç vermediğini” söyledi.

Hafta içinde de Cumhuriyetçi New Mexico eyaleti senatörü Pete Domenici, Bush’un Irak politikasını eleştiren senatörlere katılmıştı. Bush’a karşı Senato’daki Cumhuriyetçiler arasında patlak veren isyanın yeni dalgası, iki hafta önce Dış İlişkiler Komitesi’ndeki kıdemli Cumhuriyetçi isim olan Indiana senatörü Richard Lugar ve Ohio senatörü George Voinovoch tarafından başlatılmıştı.

İki diğer Cumhuriyetçi senatör Chuck Hagel ve Gordon Smith de bu yıl başından bu yana Irak konusunda rakip Demokrat Parti ile işbirliği yapıyor. Bush’a kendi partisi içinde verilen desteğin azaldığını gören ve Senato’da çoğunluğu oluşturan Demokratların lideri senatör Harry Reid, Irak’tan asker çekilmesini öngören bir yasa tasarısının hazırlıklarını yapıyor.

/ WASHINGTON

09.07.2007


 

Irak toptan Kerbela’ya döndü

Irak’ın kuzeyinde düzenlenen intihar saldırısında ölenlerin sayısı 150’ye çıktı. Yerel yetkililer, Tuz Hurmatu kentindeki bir pazar yerinde patlayıcı yüklü kamyonla düzenlenen intihar saldırısında 250 kişinin de yaralandığını, ölü sayısının 150’yi geçtiğini söylediler. Polis, 20 kişinin halen kayıp olduğunu belirtti.

Saldırıda 50 kadar dükkan ile yine aynı sayıdaki evin yerlebir olduğu da kaydedildi. Tuz Hurmatu’da nüfusun büyük bölümünü Türkmenler oluşturuyor.

Öte yandan, Türkiye, Irak’ın kuzeyindeki bir köyde önceki gün düzenlenen saldırıda yaralananların Türkiye’ye getirilmesi için bu ülkeye askeri ambulans uçağı gönderiyor. AA muhabirine konuya ilişkin bilgi veren diplomatik kaynaklar, Irak’ta tedavisi mümkün olmayan yaralıları tedavi için Türkiye’ye getirmek üzere 1-2 saat içinde ambulans uçağının bölgeye hareket etmesinin beklendiğini bildirdiler. İlk aşamada 20 civarında yaralının Türkiye’ye getirilmesinin öngörüldüğünü belirten kaynaklar, yaralıların Ankara’daki çeşitli hastanelerde tedavi altına alınacağını kaydettiler. Irak’ın kuzeyinde, nüfusunun hemen tamamını Türkmenlerin oluşturduğu Tuzhurmatu kentinin Emirli bölgesinde bir pazar yerinde bomba yüklü bir kamyonla terör saldırısı düzenlenmişti. Son gelen bilgilere göre, saldırıda ölü sayısı 150’ye çıktı.

Bu arada, Irak’ın başkenti Bağdat yakınlarındaki bir yoldaki bombalı saldırıda orduya yeni katılan 17 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Yetkililer, patlamaya yol kenarına yerleştirilen bir bombanın mı yol açtığının, yoksa bir intihar komandosunun bomba yüklü aracını askeri aracın üzerine mi sürdüğünün henüz açıklık kazanmadığını söylediler. Askere yeni alınanların Anbar vilayetinden Sünni Araplar oldukları belirtildi.

Bu arada, Bağdat’ta bir lokanta yakınındaki bombalı saldırıda, yoldan geçen 2 kişi öldü, 8 kişi yaralandı. Bu patlamanın, Şiilerin yoğun olduğu Kerrada bölgesinde bomba yüklü araçla düzenlenen, 6 kişinin öldüğü, 7 kişinin yaralandığı saldırıdan 5 dakika önce olduğu belirtildi.

/ BAĞDAT

09.07.2007


 

‘İngiltere terör kıskacında’

İngiltere’nin eski Donanma Komutanı olan Güvenlik Bakanı Sir Alan West, ülkesinin 15 yıl sürebilecek bir terör tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

İngiltere’nin karşısındaki terör tehdidinin ırkçılar ve bağnazlardan oluşan değişik gruplardan geldiğini de belirten West, halktan en ufak kuşkularını bile devlet birimleriyle paylaşmalarını istedi.

Terörle mücadelenin zaman ve çaba gerektirdiğini kaydeden West, İngiltere’ye tehdit olarak radikal dinci teröristleri görmenin de hata olduğunu bildirdi.

Terör tehdidinin her zamankinden daha ciddi boyutta olduğu uyarısında da bulunan West, “Dikkatli olmalıyız. Tehdit bize ve bizim yaşam biçimimize karşıdır” dedi.

West, İngiltere’deki terörün kaynağının büyük ölçüde dışarıda olduğunu, teröristlerin güç ve para peşinde olduklarını da söyledi.

Güvenlik Bakanı West gibi, Sunday Telegraph’a bir durum değerlendirmesi yapan MI5 başkanı Leydi Eliza Manningham-Buller ise İngiltere’de sürmekte olan 40 ayrı terör davasında 100’ü aşkın zanlının yargılanmayı beklediğini bildirdi.

/ LONDRA

09.07.2007


 

Lal Mescid'de albay öldürüldü

Pakistan’da Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in, teslim olmaları çağrısı yaptığı başkent İslamabad’daki Lal Mescidinde bulunan öğrenci ve militanların güvenlik güçleri tarafından kuşatması sürüyor. Caminin bir duvarını dinamitle yıkan Pakistan askerleriyle önceki gece yoğun çatışmaya giren öğrenciler, yüksek rütbeli bir subayı öldürdüler.

Pakistan Silahlı Kuvvetler Sözcüsü General Vahid Erşad, 5 gündür ordunun kuşatması altındaki camiye yönelik operasyonlara komuta eden Albay Harun İslam’ın vücuduna isabet eden çok sayıda mermi nedeniyle kaldırıldığı askeri hastanede yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Askeri sözcü, militanlar tarafından rehin tutulan kadın ve çocukların kurtarılması amacıyla caminin bir duvarının dinamitlenmesi için düzenlenen bu operasyon sırasında bir başka subayın da yaralandığını belirtti.

Pakistan Enformasyon Bakanı Muhammed Ali Durrani, camideki isyancıların lideri Abdülraşid Gazi ve militanlarının subayın ölümünden sorumlu olduklarını söyleyerek, “Operasyonlar sürecek ve Gazi teslim olmak zorunda kalacak” dedi.

Öğrencilerin bulunduğu cami ve çevresinde çatışmaların başlamasından bu yana, biri asker çoğu sivil 19 kişi öldü. İsyancıların lideri Gazi de çatışmaların başladığı salı gününden bu yana 30’u kadın 70 kişinin öldüğünü açıkladı.

Bu arada, üst düzey bir güvenlik yetkilisi, Lal Mescidindeki militanlar arasında El Kaide üyesi ve 2002’de boğazı kesilerek öldürülen Amerikalı gazeteci Daniel Pearl’ün katillerinin bulunabileceğini söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, “Pakistan’da faaliyetleri yasaklanan Harekatül Cihadi İslami militanlarının cami içinde olduğuna inanıyoruz” dedi.

/ İSLAMABAD

09.07.2007


 

Dahlan’a son darbe Feyyaz’dan

Filistin Başbakanı Selam Feyyaz’ın, El Fetih’in önde gelen isimlerinden Muhammed Dahlan’ın bir bankadaki 7 milyon dolarına el koyduğu bildirildi.

El Fetih’e yakın kaynaklar, İsrail’in Yedioth Ahranot gazetesinin internet sitesine yaptıkları açıklamada, Dahlan’ı para kaynaklarını doğru yönetmemek, Hamas’a karşı savaşta başarısız olmak ve bu amaçla verilen fonları kendi hesabına geçirmekle suçladılar. Dahlan’ın yardımcıları ise bu tür suçlamaların doğru olmadığını ve kendisine duyulan kişisel öfkeden kaynaklandığını savundular.

Muhammed Dahlan, El Fetih ile Hamas arasındaki savaşta, El Fetih’in Gazze Şeridi’ndeki yenilgisinde suçlanan en önemli isimlerden biri olmuştu. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Dahlan’ın Ulusal Güvenlik Konseyi müsteşarlığı görevine de son vermişti.

Dahlan, halihazırda milletvekili olarak görevini sürdürüyor. Dizlerindeki rahatsızlık nedeniyle Hamas-El Fetih çalışmalarının yaklaşık 2 ay öncesinde Almanya’da tedavi gören, daha sonra Kahire’ye geçen Dahlan, çatışmaların son günlerinde Gazze Şeridi’ne geldiği duyurulmasına rağmen, çatışmalar sırasında hiç Gazze’ye gelmeden doğrudan Batı Şeria’ya geçmişti. Dahlan, yeniden tedavi için Almanya’ya gitti. Bürosundaki yetkililer,

Dahlan’ın Almanya’ya gitmek üzere dün Kahire’ye gittiğini doğruladılar. Dahlan’ın Gazze şehrindeki evi de tümüyle yıkılmış ve talan edilmişti.

/ KUDÜS

09.07.2007


 

Savaş, Blair’in siyasî ömrünü uzattı

İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair’in, adı üzerinde çeşitli tartışmalar yaşanan eski basın danışmanı Alastair Campbell, Blair’in aslında Irak savaşından bir yıl önce başbakanlık görevinden ayrılmayı istediğini öne sürdü.

Blair ile çalıştığı yıllar boyunca tuttuğu notları, “Blair’li Yıllar” adıyla kitap haline getiren Campbell, Blair’in kendisine, “Üçüncü dönem arayışında olmayacağım. Kimin ne düşündüğüne bakmadan serbestçe hareket etmek istiyorum” dediğini kaydetti.

Blair’in 2002 yılının yaz aylarında, ikinci kez genel seçimi kazandıktan bir yıl sonra ve Irak savaşının başlamasından 9 ay önce aldığı kararı kendisine açıkladığını belirten Campbell, “Aynı yılın sonbaharında yapılacak İşçi Partisi kongresinde delegelere üçüncü kez İşçi Partisi başkanı ve Başbakan olarak seçime girmeyi düşünmediğini söyleyecekti” dedi.

Blair’in “bugünkü modern dünyada bir başbakana iki dönem yeter” düşüncesinde olduğunu da belirten Campbell, kendisinin bu görüşe tümüyle karşı çıkmadığını da bildirdi.

/ LONDRA

09.07.2007


 

Ayasofya yok, Taç Mahal var

Dünyanın yeni 7 harikası Portekiz’in başkenti Lizbon’da ilan edildi. 21 yeni aday arasında bulunan Ayasofya Camii yeni 7 harika listesinde kendisine yer bulamadı. Ancak Mimar Sinan’ın talebeleri tarafından inşa edilen Tac Mahal, hem yeni listede, hem de eski listede yer aldı.

Dünyanın yeni 7 harikası, Portekiz’in başşehri Lizbon’daki Benfica Stadı’nda yapılan törenle ilân edildi.

Ürdün’deki Petra Antik Kenti, Çin Seddi, Brezilya’daki Kurtarıcı İsa Heykeli, Peru’daki Machu Picchu Antik Kenti, Meksika’daki Chichen Itza Piramidi, İtalya’nın Roma şehrindeki Kolezyum ve Hindistan’daki Taç Mahal anıt mezarı olarak açıklanan, dünyanın 7 harikasının açıklandığı törene ABD’li sinema san’atçısı Hillary Swank, Hintli sinema san’atçısı Bipasha, Basu ve İngiliz sinema san’atçısı Ben Kingsley katıldı.

Dünyanın 7 harikası, başkanlığını İsviçreli Bernard Weber’in yaptığı merkezi İsviçre’de bulunan New7Wonders Vakfı tarafından, 100 milyondan fazla kişinin internetten veya cep telefonu mesajlarıyla 6 yıl içinde www.new7wonders.com internet sitesine verdikleri oylarla belirlendi.

Merkezi Paris’te bulunan BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), dünyanın yeni 7 harikasını belirlemek amacıyla yapılan oylamayı, yalnızca oylamaya katılanların düşüncesini yansıttığı gerekçesiyle desteklemediğini açıklarken, New7Wonders Vakfı Başkanı Weber, oylama sonucu elde ettikleri gelirin yüzde 50’sinin bütün dünyadaki eserlerin restorasyonu amacıyla harcanacağını belirtti.

/ LİZBON

09.07.2007


 

Gazi: Kanımız devrimin yakıtı olacak

Pakistan’da Lal Mescitte toplanan Taliban yanlılarının liderliğini yapan Abdürraşid Gazi, “şehit” olmalarının Pakistan’da İslam devrimini başlatacağını umuyor.

Askerlerin camiyi kuşatması üzerine burka giyerek kaçmaya çalışan kardeşinin yakalanması üzerine camidekilerin liderliğini üstlenen Gazi, “Allah’a inanıyoruz ki, kanımız ülkede bir devrime yol açacaktır” dedi.

Gazi, gazetelere gönderdiği açıklamasında, “Allah’ın izniyle İslam devrimi bu halkın kaderi olacak. Yoksullar için adalet istiyoruz. Yiyecek ekmekleri olmalı. Zinaya, rüşvete, baskıya, müstehcenliğe ve adam kayırmacılığa son verilmesini istiyoruz. İslami sistemin uygulanması tüm bu sorunlara çare bulacaktır” ifadelerini kullandı.

/ İSLAMABAD

09.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004