Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Çiftçi ürününü satmıyor

Kuraklığa bağlı rekolte düşüşü, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alımlarını da olumsuz etkiliyor. Rekolte düşüşü ve “partilerin seçim vaatleri” sebebiyle fiyat artışı beklentisine giren üretici ürünün satmazken, tüccarın da spekülatif amaçla TMO’nun satış fiyatlarından ürün topladığı belirtiliyor.

Edinilen bilgiye göre bugüne kadar TMO, 48,7 bin tonu buğday, 2,6 bin tonu da arpa olmak üzere toplam 51 bin 432 ton hububat alırken, çiftçi, 127 bin 368 bin ürünü Ofis’e “emanete” bıraktı. Ofisin depolarına, bu sezon 178,8 bin ton hububat girdi. TMO, geçen yıl hasat sezonunun aynı dönemlerinde 600 bin ton civarında ürün almıştı.

Emanete alıma verilen desteğe rağmen, ‘emanet’ olarak bile beklenen düzeyde ürün gelmemesinin, tamamen spekülatif beklentilerden kaynaklandığı belirtiliyor. Üreticinin, rekoltedeki düşüş nedeniyle fiyatların yükseleceği, “60 YKr olacağı” beklentisi ile ürün satmaya yanaşmadığına işaret eden yetkililer, tüccarın da aynı beklenti ile TMO’nun satış fiyatı olan kilosu 45-47 YKr’den ürün topladığını kaydediyorlar. Buğday fiyatındaki artış ekmek fiyatı konusundaki tartışmaları da artırırken, TMO’nun “açıkladığı alım ve satış fiyatlarının arkasında duracağı”, spekülatif fiyat hareketlere izin vermeyeceği vurgulanıyor. Yetkililer, “seçimlerden sonra, spekülatif fiyat hareketlerini önlemeye yönelik her türlü tedbirin alınacağını” bildirdiler.

/ ANKARA

09.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  IMF'ye en borçlu hâlâ biziz

  1 harcayıp 10 gösterdiler

  Çiftçi ürününü satmıyor

  İşsizlik gençlerin engeli


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004