Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Ağar: Geri kalmışlık zincirini kıracak tek güç DP

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Mehmet Ağar, Türkiye’de geri kalmışlık zincirini kıracak tek gücün DP iktidarı ve kendi başbakanlığı olduğunu söyledi.

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde DP İlçe Başkanlığı’nı ziyaret ederek partiye katılanlara rozet takan Ağar, ardından Cumhuriyet Alanı’nda seçim otobüsünden halka hitap etti. Ağar, Türkiye’de geri kalmışlık zincirini kıracak tek gücün DP iktidarı ve kendi başbakanlığı olduğunu ifade ederek, ‘’Geri kalanlar yıllarca masal anlattılar. Bu ülkenin köyünü, şehrini, ovasını, derdini, tasasını, yaylasını ve mezrasına kadar benim dışımda bilen yoktur’’ dedi. Doğu ve Güneydoğu’nun kalkınmasının tek çıkar yolunun DP iktidarı olduğunu kaydeden Ağar, şöyle devam etti: ‘’4.5 senedir bu iktidar ne yaptı? Bir Allah kulu bana söylesin. ‘Bizim baraj meselemiz var mı’ gibi sağda solda dedikodu yapıyorlar. DP’nin ve Mehmet Ağar’ın tek bir sorunu vardır o da yılan hikayesine dönmüş Sadak Barajı’dır. Doğu ve Güneydoğu’da terör meselesinin üstesinden gelebilmek için yörenin geleneğini, göreneğini bileceksin. Dahası var, oturup kalkmasını bileceksin. Oturup kalkmasını bilen, yöreyi en iyi tanıyan Mehmet Ağar ve onun genel başkanı olduğu DP’dir.’’

‘’Askerin başına çuval geçirdiler, gıkları çıkmadı’’ diyen Ağar, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Güneydoğu sınırlarında bayrağımızı yaktılar, tepki bile göstermediler. Türbana sahip çıkıp ‘türban meselesi bizim sorunumuzdur’ dediler, milleti kandırıp oy aldılar, bir türban sorununu çözemediler. Bir diğer ana muhalefet partisi cumhuriyet adına siyaset yapıyor. Cumhuriyetin de türbanın da kısacası maddi ve manevi değerlerin sahibi DP’dir. DP, bu ülkenin çimentosudur.’’

/ GÜMÜŞHANE

09.07.2007


 

Devlette “çete” sancısı

Yazar Ahmet Altan Türkiye’nin ciddî bir değişim sürecinden geçtiğini belirterek, artık hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağını söyledi. Çete, mafya ve bomba haberlerini hatırlatan Altan, “Böyle bir ilişkiler ağıyla devletin devlet olamayacağını gören yetkililer var. Onlar bunu düzeltmek istiyorlar. Bunun için kendi aralarında ciddî bir şekilde çatlamış durumdalar. Devletin bir kanadı görevlilerin suça bulaşmasını engellemek için uğraşıyor” dedi.

AKP oynak davranmasaydı...

Türkiye’de iktidar güçlerinin, demokrasiyi iradesiyle kabul edip milletin yararına kullanacak yapılar olmadığını belirten Altan, “Bunu frenleyecek tek şey dünya hukuku ve demokrasisi ile bütünleşmektir” dedi. AKP’nin bir yandan dünya standartlarında bir demokrasi ve hukuk istediğini, diğer yandan tam tersi işler yaptığını vurgulayan Altan, “AKP oynak davranmasaydı kendi başına da, bizim başımıza da bu dertler gelmeyecekti” diye konuştu.

RÖPORTAJ BÖLÜMÜNÜ TIKLAYIN

Hasan Hüseyin KEMAL

09.07.2007


 

YSK’da referandum hazırlığı

22 Temmuz milletvekili seçimi için yoğun bir çalışma temposu geçiren Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de ihtiva eden Anayasa değişikliği paketi için 21 Ekim’de yapılacak referandum hazırlıklarına da başladı.

YSK yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kurul, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in 5678 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’u halkoyuna sunulmak üzere yayımlanması için Başbakanlığa göndermesi ve yasanın 16 Haziran 2007 tarihli Resmi Gazete’de yayımının ardından halk oylaması tarihini 21 Ekim olarak belirledi.

Referandum hazırlıklarının ilk aşaması olarak, bir yandan da genel seçim çalışmalarının sürdürülmesi sebebiyle kurul üyelerinden bir komisyon oluşturulmasına karar verildi. Komisyon üyeleri, genel seçimle ilgili görevlerinin yanı sıra referanduma ilişkin hazırlıklara başladı.

Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa değişikliği paketinin iptal istemini reddetmesi üzerine, YSK’daki çalışmalara hız verildi ve referandum takvimi çalışmalarına başlanıldığı öğrenildi.

Referandum takviminin ana hatlarını, seçmen kütüğünün güncellenmesi, sandık kurullarının oluşturulması, hangi gümrük kapılarında ve yurt içinde nerelerde ne zaman oy kullanılacağının belirlenmesi oluşturacak.

Anayasa değişikliği paketinin tamamı üzerinde halk oylaması yapılacağından, söz konusu yasanın kabul edilip edilmemesine ilişkin olarak seçmenler, üzerinde “evet” ve “hayır” işareti bulunan oy pusulasına tercihlerini yansıtacak.

Referandum öncesinde, 22 Temmuz milletvekili genel seçimi için belirlenen seçmen kütüğü esas alınacak ve listeler muhtarlıklarda askıya çıkarılacak. 21 Ekim 2007 tarihine kadar 18 yaşını dolduracak olanlar, muhtarlıklara başvurarak seçmen listelerine kayıt yaptıracak.

/ ANKARA

09.07.2007


 

Propaganda konuşma sırası yarın bellli olacak

Milletvekili seçimine katılacak siyasi partilerin radyo ve televizyon propaganda konuşma sıralarının belirlenmesi için yarın Yüksek Seçim Kurulunda kura çekilecek.

YSK’nın kararına göre, AKP 3 kez 10, 1 kez 20 dakikalık, CHP 4 kez 10 dakikalık ve diğer siyasî partiler 2’şer kez 10’ar dakikalık radyo ve televizyon propaganda konuşması yapacak. Siyasî partilerin radyo ve televizyonda propaganda konuşmalarına, 15 Temmuz 2007 Pazar günü başlanacak ve 21 Temmuz 2007 Cumartesi günü saat 18.00’e kadar belirlenecek gün ve saatlerde yapılmak şartıyla devam edilecek.

Seçime katılacak Aydınlık Türkiye Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Saadet Partisi, İşçi Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Genç Parti, Demokrat Parti, Liberal Demokrat Parti, Emek Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Türkiye Komünist Partisinin 10’ar dakikalık iki, Cumhuriyet Halk Partisinin 10’ar dakikalık dört, Adalet ve Kalkınma Partisinin 10’ar dakikalık üç ve ilaveten 20 dakikalık olmak üzere dört konuşma hakkı olacak.

/ ANKARA

09.07.2007


 

Yunanistan’a nota

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı tarafından düzenlenen bir seminerde, Türkiye’yi bölünmüş olarak gösteren bir haritanın açılmasıyla ilgili olarak, Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Yorgo Yenimatas’ın Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı öğrenildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, önceki gün Dışişleri Bakanlığı’na çağrılan Büyükelçi Yenimatas’a, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Vekili Büyükelçi Haydar Berk tarafından olayla ilgili olarak Türkiye’nin tepkisi iletildi.

Kaynaklar, aynı yöndeki bir girişimin Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği’nce yapılmasının da öngörüldüğünü bildirdiler. Gazetelerde yer alan haberlerde, Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı tarafından 3-7 Temmuz günleri arasında Atina’da düzenlenen kriz yönetimi seminerinde, Prof. Mazis isimli bir katılımcının, daha önce ABD ve NATO savunma kolejlerinde kullanılan ve Türkiye’yi bölünmüş gösteren bir harita açarak, Türkiye ile ilgili yorumlarda bulunduğu bildirilmişti. Bunun üzerine toplantıyı izleyen Türkiye’nin Atina Askeri Ataşesi Kurmay Albay Atilla Şirin’in haritaya sert tepki göstererek, ne Mazis’in konuşmasının ne de haritanın gerçekleri yansıttığını belirterek, toplantı salonunu terk ettiği kaydedilmişti.

/ ANKARA

09.07.2007


 

Seçmenin “bilet telâşı”

Genel seçim tarihinin yaklaşmaya başlamasıyla birlikte tatildeki vatandaşlarda “bilet telâşı” başladı. Tatile çıkan vatandaşlar, oy kullanmak üzere yaşadıkları yere dönebilmek için bilet arayışlarına girdi.

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Sekreteri Mevlüt İlgin, yaptığı açıklamada, kara yolunda seçim trafiğinin yaşanmasına başlandığını belirterek, yoğunluğun 31 Temmuz’a kadar devam etmesini beklediklerini söyledi.

İlgin, biletlerin büyük bölümünün satıldığını ifade ederek, özellikle 20-21 Temmuz tarihleri için bilet bulmanın çok zor hale geldiğini bildirdi. Vatandaşa iyi hizmet verebilmek için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ve her tedbiri aldıklarını söyleyen İlgin, planlamalar yapıp ek seferler koyduklarını kaydetti.

Siyasî partilerin yöneticilerinden belgesiz firmalara itibar etmemelerini isteyen İlgin, “Siyasî partilerimiz bu firmalara itibar etmemeli. Bu firmalara ait otobüsler şehirler arası seferlere çıkacak donanıma da sahip değiller. Siyasi partilerimiz güvenli yolculuk açısından belgeli firmalarla anlaşma yoluna gitmeli” dedi.

“Seçim tarihi yaklaştıkça kara yolunda seyredecek otobüs sayısı 11 bini aşacak” diyen İlgin, tüm sürücülerin kurallara uyarak trafikte duyarlı hareket etmeleri gerektiğine dikkat çekti.

İlgin, bilet fiyatlarında da herhangi bir artışın yapılmadığını, Kara yolu Taşıma Yönetmeliğine göre de fiyatların artırılmasının mümkün olmadığını belirtti.

09.07.2007


 

Türkiye AB üyesi olacak

Eski Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME) ve Tunus Ticaret Odası Başkanı Jilani Ben M’Barek, Türkiye’nin AB üyeliğinin eninde sonunda gerçekleşeceğini söyledi.

18 ASCAME Olağan Genel Kurul Toplantısı için İstanbul’a gelen ve Başkanlığı İTO Başkanı Murat Yalçıntaş’a teslim eden Ben M’Barek, Türkiye’nin başta bölgesi olmak üzere Avrupa-Akdeniz alanında çok önemli rol oynadığını ve ağırlığının hissedildiğini kaydetti.

ABHaber’e İstanbul’da özel bir mülakat veren Jilani Ben M’Barek, Türk halkının AB üyeliği için sabırlı olması gerektiğini kaydetti.Coğrafi olarak Türkiye’nin AB üyelğine karşı çıkmanın Kıbrıs’ın AB üyesi olmasıyla artık bir anlamı kalmadığına işaret eden Ben M’Barek, “Kıbrıs’ın Avrupa kıtasıyla çoğrafi olarak bir bağı yok” dedi.

Son gelişmeler ışığı altında AB’nin Hıristiyan klubü olmadığını birlik içinde milyonlarca Müslüman yaşadığına işaret eden Ben M’Barek, “Eski Fransa Cumhurbaşkanı Valery Giscard D’Estaing, Portekiz ve İspanya’nın da AB’ye girişine karşı çıkmıştı. Bence artık Hıristiyan Birliği konusu geçti bunu gerçekleştirmek imkansız. AB değerler birliği olarak yoluna devam edecek. Zaten AB’nin çok kültürlü ve dinli bir yapısı var. Bunu bozmak imkansız. Türkiye’nin AB üyeliği bir zaman meselesi. Türkler AB reformlarına odaklanıp gerekli reformları yaparlarsa AB üyeliği olacak’’ diye konuştu.

Türk ekonomisinin çok dinamik bir yapıda olduğunu bunu geçmişte de ispatladığına işaret eden Ben M’Barek, ‘’Türkiye’nin daha toleranslı yapısı ve anlayışıyla hem Avrupa’da hemde Akdeniz havzasında hakettiği yeri alacak’’ dedi.

/ İSTANBUL

09.07.2007


 

AKP’nin Didim’deki seçim bürosunda yangın

AKP Didim İlçe Başkanlığına, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un da katıldığı seçim bürosu açılışı ve milletvekili adayları tanıtım toplantısı sırasında parti binasında çıkan yangın, kısa süreli paniğe sebep oldu.

Alınan bilgiye göre, AKP seçim bürosu açılışı ve milletvekili aday tanıtım toplantısı için Aydın’ın Didim ilçesine gelen Kültür ve Turizm Bakanı Koç, milletvekili adaylarının konuşmalarını dinlediği sırada seçim bürosundaki çay ocağında yangın çıktı. Çay ocağındaki tüpün patlama ihtimaline karşı Koç, korumalarının da yardımıyla olay yerinden uzaklaşırken, seçim bürosunda kısa süreli bir kargaşa yaşandı. Didim Belediyesi itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede söndürülen yangının, tüpten sızan gazdan kaynaklandığı bildirildi.

Yangının söndürülmesinin ardından programını sürdüren Koç, kendisinin nazara inanan bir kişi olduğunu ifade ederek, “Eğer siz de inanıyorsanız, elinizde yanan ampul anahtarları çıkararak bu ışığı taşıyın ve aydınlanın” dedi.

Yangının alevlerinin, kendilerini yeniden ayağa kaldırıp aydınlattığı biçiminde yorumlanmasını isteyen Koç, şöyle konuştu:

“Biz kaçmayız. Olsa olsa, kendimizi size teslim ederiz. Bu topraklarda ne yetişirse başımızın üstünde yeri var. Biz hukuk devletinden yanayız. Siz kanunları da aşıp, hakimler devleti kurmaya kalktınız. Halkımız dayanır ama seçime kadar. Seçim gibi nasihat yoktur. Kimine doğum kimine ölüm.”

/ DİDİM

09.07.2007


 

İHH, Afrika’da bin 360 kişiye ışık oldu

İnsani Yardım Vakfı (İHH) desteğiyle yürütülen ve bir yılda 10 Afrika ülkesinde 100 bin kişiye ulaşılması hedeflenen ‘’Katarakt Kampanyası’’ kapsamında, katarakt nedeniyle görme sorunu yaşayan bin 360 kişi ameliyat edildi.

İHH’dan yapılan yazılı açıklamada, ‘’Siz görürseniz onlar da görecek’’ sloganıyla başlatılan kampanya çerçevesinde, Benin’de 390, Togo’da 300, Gana’da 281, Nijer’de 165 ve Pakistan’da 224 kişi ameliyat edildiği ve görme sorunları ortadan kaldırıldığı, hastalara ilaç ve gözlük dağıtıldığı ifade edildi.

Açıklamada, kampanyaya, hayırseverlerin bağışlarıyla, doktor ve hemşirelerin de gönüllü olarak destek verdiği belirtildi.

Türkiye gibi ülkelerde 500 ile 1000 YTL karşılığında yapılan katarakt ameliyatlarının, Afrika ülkelerinde maliyetlerin düşük olması ve doktorların gönüllü çalışması dolayısıyla 100 YTL’ye gerçekleştirildiği dile getirilen açıklamada, kampanya kapsamında ayrıca yaklaşık 17 bin 500 kişinin göz taramasından geçirildiği kaydedildi.

/ İSTANBUL

09.07.2007


 

Seçim, tatil planlarını erteledi

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) GAP Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Fikret Murat Tural, seçimin, turizmi olumsuz etkilediğini belirterek, ‘’Bütün tatiller seçimden sonraya ertelendi’’ dedi.

Tural, yaptığı açıklamada, herkesin seçime odaklanmasından dolayı ülke genelinde turizmin olumsuz etkilendiğini kaydetti ve ‘’Uçak seferleri, yolcu potansiyeli düştü. Bütün tatiller seçimden sonraya ertelendi’’ görüşünü dile getirdi. Seyahat acentalarının satışlarının azaldığını ifade eden Tural, şunları kaydetti: ‘’Antalya bölgesine bizim bu aylarda yapılan satışlarımız üçte bir civarında. Geçen yılın bu dönemki satışları ile karşılaştırdığımızda bir düşüş var. Bunun sebebi seçim. Antalya’daki otellerin kapasitesine bakacak olursanız full, fakat iç turizm değil dışarıdan talep fazla. Bizim satışlarımızda artış yok. Bütün seyahat acentacı arkadaşlarımız konuşuyoruz; seçimden olumsuz etkilendiklerini, GAP bölgesinde kimsenin seçim dolayısıyla tatile gitmek istemediğini, tatillerin sürekli ertelendiğini duyuyoruz. Seçimden sonra satışlarımızda artış bekliyoruz.’’

/ GAZİANTEP

09.07.2007


 

Gurbetçi kuyruğu

Avrupa’nın değişik ülkelerinde çalışan Türk işçileri, tatil için gelişlerinde Bulgaristan’ın Kapitan Andreova Sınır Kapısı’nda, ülkeye giriş yapmak için 3 kilometre uzunluğunda kuyruk oluşturdu.

Kapıkule Sınır Kapısı’nda da yoğunluk yaşanıyor. Edirne Valisi Nusret Miroğlu, bu hafta sonu Kapıkule Sınır Kapısı’nda çok fazla gurbetçi yoğunluğu yaşandığını ve işlemlerin kısa sürede yapılarak gurbetçilerin yollarına devam etmeleri için bütün tedbirlerin alındığını söyledi.

Gümrük muayene, muhafaza ve polis memurlarının gümrük sahasında biriken araçların kısa sürede Kapıkule’den yurda giriş yapması için aralıksız çalıştığını ifade eden Miroğlu, önceki gün 6 bin civarında araçla 40 bine yakın gurbetçinin gümrükten geçtiğini belirtti.

Gurbetçilerin aynı anda Kapıkule’ye gelmeleri ve gümrük sahasında oy verme işlemleri sırasında çıkan sorunların giderilmesi esnasında gümrük sahasında birikme olduğunu bildiren gümrük yetkilileri, buna rağmen işlemlerin olabilecek en kısa sürede yapıldığını bildirdi.

/ EDİRNE

09.07.2007


 

Bodrum yeniden ağaçlandırılacak

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Bodrum’daki orman yangınıyla ilgili, ‘’Yangından zarar gören ormanlık alan en kısa sürede ağaçlandırılacak. Yangının piknik veya sigara ateşinden kaynaklandığını düşünüyoruz’’ dedi.

Kahveci, bölgeyi helikopterle havadan dolaşarak yaptığı inceleme esnasında bazı tesbitlerde bulunduğunu belirterek, ‘’Yangının piknik veya sigara ateşinden kaynaklandığını düşünüyoruz, arkadaşlarımız bu yönde inceleme yapıyor. Vatandaşlarımızı bu konularda sık sık uyarıyoruz. İnsanlarımızın dikkatli olması lâzım’’ diye konuştu.

/ BODRUM

09.07.2007


 

Kur’ân öğrenme yaşı dayatılamaz

Memur-Sen Gaziantep İl Başkanı Ahmet Tahiroğlu, din eğitiminin temel bir hak olduğunu belirterek, Kur’ân eğitimine yaş sınırlaması getirilmesinin Anayasa’nın 24. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğunu söyledi.

Ahmet Tahiroğlu, din eğitimine getirilen yasaklamaların toplumdaki sosyal tahribatı artırdığını vurguladı. Okulların tatile girmesiyle birlikte gündeme gelen Kur’ân kursları tartışmalarını değerlendiren Tahiroğlu, Türk toplumunun bir sosyal bunalım yaşadığını ifade etti.

Tahiroğlu, “Sokaklarda her gün binlerce kapkaç, uyuşturucu, cinayet gibi haberler alıyoruz. İlköğretim ve liselerde hemen hemen her gün bir şiddet olayı yaşanıyor. Bütün bu olaylar, toplumdaki manevî çöküntünün işaretidir. Bu eksikliğin giderilerek, sosyal tahribatın önüne geçilebilmesi için Kur’ân kurslarının önünün açılması gerekmektedir. 12 yaş altında Kur’ân öğreten din görevlileri soruşturma geçirebiliyor. Anayasaya göre, din eğitiminin herkes için bir temel hak olduğu açık ve net. Din eğitime getirilen sınırlamalar Anayasa’nın 24. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı ve bir an önce bu yasağın kaldırılması gerekiyor” diye konuştu.

Tahiroğlu, “AB’ye girme mücadelesinin yapıldığı bir dönemde hak ve özgürlükler arttırılacağına daha da daraltılmaktadır. Anayasamızın 24. maddesinde ‘din eğitim ve öğretimi ancak kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanunî temsilcilerinin talebine bağlıdır’ denilirken, devlet, vatandaşın çocuğuna kaç yaşında Kur’ân öğreteceğini dayatmaya çalışıyor. Devlet bunu dayatamaz. Dayatırsa Anayasaya aykırı davranmış olur” şeklinde konuştu.

/ GAZİANTEP

09.07.2007


 

OKS'de sonuç heyecanı

OKS sonuçları bugün saat 10.00’da Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından açıklanacak. Sınav sonuçları Millî Eğitim Bakanlığının http://meb. gov.tr internet adresinden duyurulacak.

Tercih işlemleri, Millî Eğitim Bakanlığının ‘’http://oks 2007.meb.gov.tr’’ veya ‘’http://www.meb. gov.tr’’ adresli internet sitesinden yapılabilecek. Tercihler, veliler tarafından bireysel olarak ya da ilgili okul müdürlükleri aracılığıyla 11-20 Temmuz günleri arasında gerçekleştirilecek.

/ ANKARA

09.07.2007


 

3 öğretmen trafik kazasındaöldü

Bakırköy’de meydana gelen trafik kazasında, 3 öğretmen hayatını kaybetti.

Edinilen bilgiye göre, Havalimanı Yolu Caddesi, Atatürk Havalimanı “B” Kapısı karşısındaki Serbest Bölge önünde meydana gelen kazada, Mustafa Kemal Bezbaş (32) yönetimindeki 34 DT 8522 plakalı otomobil, sürücüsünün hakimiyetini kaybetmesi sonucu yol kenarındaki binanın duvarına çarptı. Çarpmanın etkisiyle takla atan otomobildeki Bezbaş ve eşi Eylem Bezbaş (30) ile araçta bulunan Recep Ülker (48) dışarıya fırladı. Eylem Bezbaş ile Recep Ülker olay yerinde, Mustafa Kemal Bezbaş ise kaldırıldığı Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde öldü.

Kazada hayatını kaybeden Bezbaş çifti ile Ülker’in öğretmen oldukları ve bir arkadaşlarının Yeşilyurt Spor Kulübü Tesisleri’ndeki düğününden döndükleri öğrenildi.

/ İSTANBUL

09.07.2007


 

Tuz Gölü’nde şifa yürüyüşü

Aşırı sıcaklardan Tuz Gölü de nasibini aldı. Sıcaklar sebebiyle suyu iyice çekilen Tuz Gölü’ne şifa için gelenlerin sayısı bir hayli fazla.

Ayağındaki yaralara çare arayanlardan tutun da vücudunda egzema ve romatizma rahatsızlığı bulunanlara kadar pekçok kişi Tuz Gölü’ne akın ediyor. Kavurucu sıcaklara rağmen yerli ve yabancı turistler şifa için çıplak ayakla üzeri tuzla kaplı gölde yürüyorlar.

Tuz Gölü’ne yerli turistler kadar yabancı turistler de ilgi gösteriyor. Bunların başında Japon turistler geliyor. Gölü ilk defa görenler bir taraftan tuzdan bir zeminde yürümenin sıcaklara rağmen keyfini sürmeye çalışıyor diğer taraftan da hayretini gizleyemiyor.

/ ANKARA

09.07.2007


 

Hava sıcaklıkları Perşembe günü azalacak

Hava sıcaklığının hafta ortasına kadar bütün yurtta 4-6 derece artacağı, Perşembe günü batı, Cuma günü kuzey ve iç kesimlerde azalacağı tahmin ediliyor.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, sıcak hava hafta ortasına kadar özellikle yurdun güney, iç ve batı kesimlerinde etkili olmaya devam edecek. Tahminlere göre, bugün ve yarın Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu’nun doğusu parçalı çok bulutlu, Hakkari çevreleri kısa süreli gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer bölgeler az bulutlu ve açık geçecek.

Doğu Anadolu’nun doğusu ile Artvin çevreleri, Çarşamba günü öğle saatlerinden sonra kısa süreli gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer bölgeler az bulutlu ve açık olacak. Kuzeybatı kesimlerde Perşembe günü, Karadeniz bölgesinde Cuma günü yerel ve kısa süreli göz gürültülü sağanak yağış geçişi bekleniyor. Hava sıcaklığının hafta ortasına kadar bütün yurtta 4-6 derece artacağı, Perşembe günü batı, Cuma günü kuzey ve iç kesimlerde azalacağı tahmin ediliyor.

/ ANKARA

09.07.2007


 

Sıcaklar dondurma tüketimini arttırdı

Sıcak hava sebebiyle dondurma satışları arttı. Sektörde yer alan firma yetkilileri, 2007 yılı satış hedefinin yüzde 50’sini Haziran ayı itibariyle gerçekleştirdiklerini, aşırı sıcak sebebiyle satışların yüzde 20’nin üzerinde arttığını ifade ettiler.

Algida dondurma yetkilileri, geçen yıl, Türkiye’de toplam 130 milyon litre dondurma tüketildiğini belirttiler.

Gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye’de dondurma tüketiminin çok düşük seviyelerde olduğunu kaydeden yetkililer, şöyle dediler: ‘’2006’da Türkiye’de kişi başı yıllık tüketim 1,6 litre. Bu rakamlar ABD’de 25 litre, İsveç, Norveç gibi kuzey ülkelerinde 13-14 litre, Avrupa ortalaması 7 litre. Dondurmanın çoğunu yüzde 52’lik oranla erkekler yedi. Yaş gruplarında tüketim şampiyonu yüzde 47 ile 20 yaş altı oldu. Yıllık toplam dondurma satışının yüzde 91’i Nisan-Eylül ayları arasında yapıldı.’’

Algida’nın 2007 yılı satış hedefinin yüzde 50’sini Haziran ayı itibariyle gerçekleştirdiğini, 2006 yılının ilk yarısında da aynı satış oranına ulaşıldığını belirten yetkililer, 2006-2007 yılları arasında satışlarda bir farklılık gözlenmediğini bildirdiler.

/ ANKARA

09.07.2007


 

Sokak hayvanlarına bir kap su

Doğayı, Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği (DOHAYKO) Çanakkale Temsilciliği üyeleri, sıcak havalarda sokak hayvanlarının susuz kalmaması için bazı sokak ve caddelere pet şişeler içinde su bıraktı.

Derneğin Çanakkale Temsilcisi Sitare Şahin ile 2 üye, evlerinden getirdikleri pet şişelerin içine su koyarak, çeşme bulunmayan ya da hayvanların su içme imkânı olmayan sokak ve caddeleri tesbit etti.

Daha sonra suları sokaklara bırakan dernek üyeleri, iş yeri sahipleri ile vatandaşlardan pet şişelere sahip çıkılmasını isteyerek, duvarlara derneğin hazırladığı afişleri yapıştırdılar.

Şahin, amaçlarının dünyayı insanlarla paylaşan diğer canlıların hayat haklarına saygı göstermek ve saygı gösterilmesi için çaba sarf etmek olduğunu söyledi.

Yaptıkları işin diğer insanlar tarafından da desteklenmesini beklediklerini belirten Şahin, ‘’Çok sıcak geçen yaz günlerinde yaşam savaşı veren sokak hayvanlarına destek olmak için kapıların önüne bir kap su koyuyoruz’’ dedi.

/ ÇANAKKALE

09.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004