Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Bin yıllık kültür

Tarihi, İslâmı kabul eden ilk Türk boylarından Çiğil Türklerine dayanan Konya’nın Ilgın ilçesine bağlı Yukarıçiğil beldesinde, kurulan kilim dokuma merkezinde Orta Asya ve Selçuklular’dan miras kalan kilim kültürü yaşatılmaya çalışılıyor

Yukarıçiğil Belediye Başkanı Ali Aksoy, tarihi ilk Müslüman Türk devleti Karahanlıların bir kolu olan Çiğil Türkleri’ne dayanan beldelerinde Selçuklu döneminden izler taşıyan çok sayıda yapı, ören yeri ve mezarlar bulunduğunu belirtti.

Kilim dokumacılığının, insanoğlunun en erken çağlarından bu yana bildiği bir san’at olduğunu ifade eden Aksoy, ‘’Türk insanı Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar dokumaları, hayatının vazgeçilmezlerinden biri haline getirmiş ve hatta son yolculuğuna bile bu dokumalara sarılarak çıkmıştır. Çiğil Türkleri de bu kilim kültürünü Selçuklular’dan günümüze kadar yaşatmayı başarmıştır’’ dedi.

Yapılan araştırmalarda, Çiğil Türkleri’nin kilim dokuma san’atını Ilgın’a geldikten sonra öğrenmedikleri, bunun, Orta Asya kökenli gelenek haline gelmiş işleri olduğunun tesbit edildiğini ifade eden Aksoy, şunları kaydetti:

‘’Beldemizde dokunan kilimler, Orta Asya kökenli diğer dokumalarla karşılaştırıldıklarında motif ve renk benzerlikleri taşıdıkları tesbit edilmiştir. Burada yaşayan Çiğil Türkleri, bundan aşağı yukarı bin yıl önce Orta Asya ve Selçuklular’dan gelen kilim dokuma kültürlerini bugüne kadar yaşatmışlar, unutulmasına izin vermemişler. Burada dokunan kilimler, çok eski kültürlere ait olduğu için desenleri ve modelleri de oldukça farklı. Günümüze kadar kilimlere dokunarak yaşatılan desenler, yüzyıllar öncesinin kültürünü yansıtıyor. Çiğil Türkleri kendi kültürel kaynaklarından beslenerek, üstün bir estetik anlayışı ile halı ve kilimini dokumuştur. Hızla akıp giden zaman, değişik coğrafyalar, farklı kültürler ve pek çok açık ya da gizli asimilasyonlara tarih boyunca karşı koyabilmiş çiğil dokuma kilimleri, Türk kültüründe özel bir yere sahiptir.’’

09.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bin yıllık kültür

  Altın Karagöz başladı

  Özel FM’den yeni bir kuşak program


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004