Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Asker, demokrasi ve millî gelir

22 Temmuz seçimleri öncesi yapılan tartışmaların yine çok kısa vadeye ve dar bir ufka sıkıştığı görülüyor.

Oysa Türkiye’nin artık mutlaka ve hemen çözmesi gereken çok yapısal sorunları var ve bu sorunların tartışması maalesef gündem dışına itiliyor.

Seçim sonrası gündeme gelmesi muhtemel yeni bir sivil, yani darbe ürünü olmayacak anayasa sürecinde belki bu sorunların halli yönünde ilk adımlar atılabilir.

Çok yakın geçmişimizde, mesela 27 Nisan sürecinde görüldüğü gibi, Türkiye’de demokrasi hala ve hala normal rayına oturabilmiş değil.

Bizlerin söz konusu normal dışı bu sürece itirazlarımız bazı çevrelerce çok farklı yönlere çekiliyor ama kanımca temel eksiğimiz bazı temel kavramlarda mutabakat eksikliği.

***

Dün basına yansıyan haberlerden Genelkurmay’ın artık ünlenen sitesinde bir önceki Genelkurmay Başkanı Sayın Özkök’ün anayasal konumunu özgeçmişine yansıtmasının sorun oluşturduğunu ve sitede bu sunumun değiştirilmesi yönünde adımlar atıldığını okuyoruz.

Lütfen serinkanlı düşünelim; 2007 senesinde askerin Türkiye’de uğraşacak başka işi mi yoktur ki web sitesinde özgeçmiş değişiklikleri haberleri basına yansıyor?

Bazı temel kavramların ve doğru bildiğim çizgilerin altını ısrarla çizmek gerekiyor.

Bugün için dünyanın en güçlü ordusu hiç kuşkusuz ABD ordusudur ve bu ordunun gücü erlerinin herkesten fazla cesur olmalarından ya da generallerinin çok zeki olmasından kaynaklanmamaktadır.

ABD ordusunun tartışılmaz gücü ekonomisinin dünyanın en büyük ekonomisi olmasından gelmektedir.

Bu satırların yazarı asla anti militarist bir kişi değildir, güçlü ve etkin bir ordusu olan bir ülke yurttaşı olmaktan da mutluluk duyacaktır.

Ama yine bu satırların yazarının çok iyi bildiği başka bir gerçek de Türkiye ekonomisi ve demokrasisinin belirli kalite ve düzey eşiklerini aşmadan ordusunun da arzulanan etkinlik seviyesine gelmesinin olanaksız olduğudur.

Bu temel gerçek doğrultusunda başta Türk generalleri olmak üzere daha etkin bir ordu özleyen tüm yurttaşların daha güçlü bir ekonomi ve daha evrensel bir hukuk devleti hedefine kilitlenmeleri gerekmektedir.

Daha önce de bu sütunda defalarca belirttiğim gibi daha güçlü bir ekonominin yani daha yüksek ve istikrarlı büyüme oranlarının da ön koşulu günümüzde hukuk devleti ilkelerinin ve demokrasinin iç ve dış piyasalara güven telkin etmesinden geçmektedir.

Sözün özü

Türkiye’de asker kendini kurum olarak siyasal tartışmaların dışına taşıdığı, anayasal konumu AB standartlarına geldiği ölçüde demokrasimiz de daha evrensel bir nitelik kazanacaktır.

Demokrasimiz ve hukuk devletimiz daha evrensel standartlara ulaştığı ölçüde de milli gelir artışları daha yüksek ve daha kalıcı olacaktır.

Milli gelir artışının yüksek ve kalıcı olması da daha güçlü, daha rekabetçi ve en önemlisi güvenlik gibi çok önemli kamu hizmetlerine Türkiye’nin daha fazla kayrak aktarması anlamına gelecektir.

TSK’nın daha etkin bir ordu olmasının da ön koşulu güçlü bir ekonomiden ve daha etkin işleyen bir hukuk devletinden başka bir şey değildir.

Daha zengin bir Türkiye’de güvenliğe daha çok ayrılacak kamusal kaynakların etkin denetimi yani daha etkin kullanımı da demokrasiden geçmektedir.

Ben, temel derdi etkin kurmaylık olan bir TSK mensubu olsa idim, bugün web sitesinde Özkök’ün özgeçmişi ile değil, daha güçlü bir demokrasi ideali ile ilgilenirdim.

Star, 9.7.2007

Eser KARAKAŞ

10.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Lütfen özür borcunuzu ödeyin

  TÜBA’dan Şerif Mardin’e üçüncü red

  Yeni anayasa tarafsız olmalıdır

  Asker, demokrasi ve millî gelir


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004