Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Muhalefet Müşerref’in çekilmesini istedi

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, kuşatma altındaki Lal Mescitte bulunan militanları silah bırakmaya ve teslim olmaya ikna etmeye çalışan din adamlarına biraz daha zaman tanıdı.

Adı açıklanmayan güvenlik yetkilileri, bu kararın, başkent İslamabad’daki yaklaşık bir haftadır silahlı direniş gösteren militanların nasıl bertaraf edileceğine ilişkin üst düzey toplantıda alındığını açıkladı. Yetkililer, arabulucular arasında isyancıların lideri Abdülraşid Gazi’nin eski hocası Taci Usmani’nin de bulunduğunu belirtti.

Usmani’nin de aralarında bulunduğu din adamlarının, kriz patladığından bu yana kuşatmanın barışçı bir şekilde sona ermesi yönünde Gazi’yi ikna etme çabaları başarılı olamamıştı.

Dün partilere mensup yaklaşık 20 milletvekilinin de halen çatışmaların devam ettiği camiye ulaşmaya çalışırken askerlerce durdurulduğu belirtildi. Milletvekillerinin, arabulucu olmaya çalıştıkları kaydediliyor.

Bu arada, ülkenin kuzey batısındaki Bajur bölgesinde, yüzlercesi silahlı ve maskeli olmak üzere yaklaşık 20 bin kişi külliye kuşatmasını protesto etti.

El Kaide’nin 2 numaralı ismi Eyman El Zevahiri’ye yakın olduğu belirtilen ve yetkililerce aranan Mevlana Fakir Muhammed adlı kişinin liderlik etiği gösteride, “Müşerref’e ölüm”, “Amerika’ya ölüm” sloganları atıldı. Muhammed, Müşerref’in izlediği politikaların İslam’a ve ülkeye karşı olduğunu öne sürerek, intikam alacakları tehdidini savurdu.

Çarşamba günü kuşatma altına alınan Lal Mescit ile medresenin bulunduğu külliyedeki öğrenci ve militanlar ile çatışmalarda, 20’den fazla kişi hayatını kaybetmişti. Mescidin sözcüsü ise askeri operasyonda yüzlerce kadın ve çocuğun öldüğünü öne sürüyor.

Bu arada, muhalefet partileri Müşerref’i cami saldırısından dolayı istifaya çağırdılar.

/ İSLAMABAD

10.07.2007


 

Sarkozy, Akdeniz Birliği turuna çıktı

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, seçimi kazandıktan sonra Avrupa dışına ilk ziyaretini bugün Kuzey Afrika ülkeleri Cezayir ve Tunus’a yapacak.

Daha önce resmi programda olmasına rağmen, Fas’a ziyaretinin bu ülke yetkililerin ricası üzerine ileri bir tarihe yapılacağı bildirildi.

Sarkozy, Cezayir ve Tunus’a yapacağı iki günlük ziyaret sırasında seçimlerden önce önerdiği Akdeniz Birliği projesini gündeme getirecek.

Ziyaret sırasında, ikili siyasi ve ekonomik ilişkilerle kaçak göç konuları da öncelikle gündeme gelecek.

Seçimlerden önce yaptığı konuşmalarda, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkan Sarkozy, bunun yerine Ankara’nın, kurulmasını önerdiği Akdeniz Birliği’nde liderlik yapabileceği görüşünü savunmuştu.

AB uzmanları, AB-Akdeniz ülkeleri arasında 1995 yılında oluşturulan Barcelona Sürecine dikkati çekerek, ikinci bir kurumun gereksiz olduğu görüşünde.

AB ve Akdeniz ülkeleri arasındaki siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel işbirliğini geliştirilmesi için oluşturulan Barcelona Süreci, İsrail-Filistin anlaşmazlığı yüzünden hayata geçirilemiyor.

/ PARİS

10.07.2007


 

‘İran Irak’tan elini çeksin’

El Kaide ile bağlantılı Irak İslam Devleti adlı grubun lideri Ebu Ömer el Bağdadi, İran Irak hükümetine verdiği desteği 2 ay içinde kesmezse, İranlılara saldıracakları tehdidinde bulundu.

Bağdadi El Kaide’nin bildirilerini yayımlayan bir internet sitesine yüklenen ses kasetinde, “Genel olarak Perslere, özel olarak da İran liderlerine Irak’taki destek ve varlıklarını çekmek için 2 ay süre veriyoruz” dedi.

İsteklerinin karşılanmaması durumunda İran’a karşı “vahşi bir savaş” açacaklarını belirten Bağdadi, “Bugün ilan ediyoruz, ellerimiz sizden uzak kalmayacak” dedi.

Bağdadi 50 dakikalık konuşmasında İran içinde de saldırı düzenleyip düzenlemeyecekleri konusuna değinmedi. Kararlarının İran’ın Irak’taki Şiilere desteğinin sonucu olduğunu belirten Bağdadi, Tahran yönetimini Irak’taki Sünni camilerinin yakılması ve Sünni liderlerin öldürülmesinin arkasında olmakla suçladı. Bağdadi, “bu savaşa 4 yıldır hazırlandık geriye kalan tek şey emirleri vermektir” dedi.

Ültimatomlarının İran’la iş yapan Irak’taki bankaları ve mali kurumları da içerdiğini belirten Bağdadi, Sünni iş adamlarını İran’la iş yapmamaları yönünde uyardı ve Arap ülkelerini Irak hükümetini kınamaya çağırdı. Bağdadi “inkarcı Farsları barındıran bütün ülkelere, inkarcı Irak hükümetinin işlediği suçları kınamak için kıymetli bir şans veriyoruz” dedi ve “eğer iki ay içinde bunu yaparlarsa saldırılarımızdan kurtulurlar” diye konuştu.

/ DUBAİ

10.07.2007


 

Amerika Irak'ta çaresiz

ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak'taki iç savaşın artık önü alınamayacak bir boyuta geldiğini, Amerikan ordusunun bunu durduramayacağını söyledi.

Basında çıkan haberlere göre Powell, Aspen kentinde "fikirler festivali" adlı bir toplantıda, "Bu, ABD silahlı kuvvetlerinin durdurabileceği veya çözebileceği bir iç savaş değil" dedi.

Powell, "İç savaşın sonucuna silahlar karar verecek. Bunu izlemek çirkin, ancak önleyebilecek bir yol bilmiyorum" diye konuştu.

Colin Powell, Başkan George Bush'un da savaş alanındaki durumu kavrayacağı ve yıl sonuna kadar politikasını değiştireceği tahmininde bulundu.

2001-2005 yılları arasında dışişleri bakanlığı yaptıktan sonra görevini Condoleezza Rice'a devreden Powell, Irak savaşından önce ikibuçuk saat konuşarak Bush'u işgalden vazgeçirmeye çalıştığını, ancak bunu başaramadığını da ifade etti.

/ WASHİNGTON

10.07.2007


 

Livni, Feyyad’ı sevdi

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Filistin hükümetinin ve özellikle Başbakan Selam Feyyad’ın, mevcut durumu değiştirmek konusundaki kişisel kararlığından çok etkilendiğini söyledi.

Livni, Selam Feyyad ile Kudüs’te görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Feyyad’ın ciddi ve harekete geçmeye hazır olduğunu izlenimini edindiğini belirtti.

Livni’nin, Kudüs’te Filistin Başbakanı ve aynı zamanda Dışişleri Bakanı olan Selam Feyyad ile yaptığı görüşmede, İsrail’in güvenliğini tehlikeye atmaksızın, Filistinlilerin yaşam şartlarının nasıl iyileştirileceği ve barış süreci konusunda Arap dünyasının oynayabileceği rolü ele aldığı bildirildi.

Feyyad’ın geçen hafta da İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile gizlice görüştüğü belirtiliyor. Kudüs’teki yetkililer, görüşmelerde, Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebulgeyt ile Ürdün Dışişleri Bakanı Abdülilla Hatib’in, Arap Birliği’nin temsilcileri olarak İsrail’e önümüzdeki günlerde yapacağı resmi ziyaretin hazırlıklarının da ele alındığını kaydettiler. Arap Birliği’nce hazırlanan barış planı, Ebulgeyt ve Hatib’in ziyareti sırasında ele alınacak. İkili, geçtiğimiz haftalarda Tzipi Livni tarafından, Arap barış planı ile ilgili görüşmeler için resmen İsrail’e davet edilmişlerdi.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın da bazı Ortadoğu ülkelerine yapacağı gezi çerçevesinde gelecek hafta İsrail ve Filistin’i ziyaret etmesi bekleniyor. İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da yine önümüzdeki hafta içinde görüşecekler.

/ KUDÜS

10.07.2007


 

Avustralyalı bakan Bush gibi konuştu

Avustralya Dışişleri Bakanı Alexander Downer, koalisyon askerlerinin Irak’tan çekilmesinin Orta Doğu’yu içine alan daha büyük bir bölgesel ihtilafı tetikleyebileceğini söyledi.

Downer, Avustralya yayın kuruluşu ABC’ye verdiği demeçte, El Kaide’nin Irak’ta mezheple bağlantılı şiddeti tırmandırdığını ve bunda başarılı olması halinde, bunun Orta Doğu’da daha büyük bir bölgede ve dünyadaki başka yerlerde doğuracağı sonuçların çok sıkıntı verici olacağını belirtti. ‘’Suudi Arabistan’ın Irak’taki Sünniler, İran’ın, Şiiler ve Türkiye’nin de Irak’taki Kürt nüfus ile bağlarının bulunduğunu’’ kaydeden Downer, askerlerin geri çekilmesi durumunda bunun bölgesel bir savaşın gelişmesi yönünde büyük bir kaygı çıkaracağını söyledi.

/ CANBERRA

10.07.2007


 

Abhazya başbakanı yaralı kurtuldu

Gürcistan’dan bağımsızlığını tek yanlı ilan eden Abhazya’nın “Başbakanı” Aleksandır Ankvab, silahlı saldırıya uğradı.

Saldırıda Ankvab hafif yaralandı. Abhaz “İçişleri Bakanlığı”ndan yapılan açıklamada, başkent Sohumi’de silahlı kişilerin Ankvab’ın aracına bu sabah ateş açtığı belirtildi. Ankvab’ın göreve gelmesinden bu yana dördüncü kez saldırıya uğradığı kaydedildi.

/ SOHUMİ

10.07.2007


 

Rusya’dan Kosova tehdidi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Sırbistan’ın kabul etmeyeceği hiçbir kararın BM Güvenlik Konseyinden geçmeyeceğini söyledi.

Rus haber ajansları, Şanghay İşbirliği Örgütü (SCO) toplantısı için Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te bulunan Lavrov’un yaptığı açıklamada, “Bulunacak çözüm, iki tarafın da onayını almak zorunda. Bunun dışındaki hiçbir karar Güvenlik Konseyinden geçmez” açıklamasında bulunduğunu aktardı. Rusya, Kosova konusunda bugüne kadar Güvenlik Konseyindeki veto gücünü kullanacağını resmen açıklamazken, Lavrov’un bu açıklamasının, Rusya’nın Kosova’nın bağımsızlığına yol açacak her türlü kararı veto edeceğinin sinyali olarak değerlendiriliyor.

/ MOSKOVA

10.07.2007


 

Çin’in ‘tek çocuk’ politikası tutmadı

Dünya nüfusunun yüzde 20’sine sahip Çin’de 70’li yıllardan beri uygulanan tek çocuk politikasını ülkedeki yaklaşık 2 bin yetkilinin ihlâl ettiği açıklandı.

Tek çocuk politikasının birçok sorunu beraberinde getirdiği Çin’de ikinci çocuklarını dünyaya getiren zengin aileler, bu çocuklarını resmileştirebilmek için hemen her yola başvuruyor. Şimdilerde ikinci çocuk yapmanın eskiye göre kolaylaştığını söyleyen bazı kesimler, ikinci çocuk yapmanın kendileri için çok büyük bir problem oluşturmayacağı kanısında.

/ ÇİN

10.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004