Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Elimiz yine boyanacak

22 Temmuzda yapılacak seçimlerde kullanılacak boyaların dağıtımına başlandı. Devlet Malzeme Ofisinin seçim boyalarının alımı için açtığı ihaleyi kazanan Bmcolor firması yetkilileri, ürettikleri 180 bin şişe seçim boyasının Devlet Malzeme Ofisine teslimatının tamamlandığını bildirdi.

22 Temmuzda yapılacak seçimlerde kullanılacak boyaların dağıtımına başlandı.

Alınan bilgiye göre, Devlet Malzeme Ofisinin seçimlerde mükerrer oy kullanılmaması için kullanılan seçim boyalarının alımı için açtığı ihaleye, Ankara, İzmir ve İstanbul’dan toplam 3 firma katıldı. Toplam 180 bin şişe seçim boyası ihalesini, 810 bin YTL (KDV hariç) teklif veren Bmcolor firması kazandı. Bmcolor firması yetkililerinden Aslıhan Erdoğan, yaptığı açıklamada, ürettikleri 180 bin şişe seçim boyasının Devlet Malzeme Ofisine teslimatının tamamlandığını bildirdi. Aslıhan Erdoğan, boyaların parmaktan en az bir hafta çıkmadığını belirterek şu bilgileri verdi: ‘’Toplam 3 firmanın katıldığı ihaleyi kazandıktan sonra, her biri 20 Cl (santilitre) büyüklüğündeki 180 bin şişe boyayı, DMO’ya teslim ettik. DMO’da boyaların dağıtımına başladı. Bileşiminde gümüş de bulunan boyalarımız, Türk Standardları Enstitüsünün testlerinden de başarıyla geçti. Boyalarımız, parmakta en az bir hafta kalıyor. Tırnak üzerinden ise tırnak yerinden sürünceye kadar çıkmıyor. Boyalarımızın insan sağlığına hiçbir zararı yok. Ucu damlalıklı anbalajlarda ürettiğimiz boyalarımız, seçimlerde güvenle kullanılabilir.’’

/ KAYSERİ

10.07.2007


 

Türkiye’yi bilen siyasetçi öne çıkacak

Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Ağar, Atatürk Havalimanı VIP salonunda yaptığı açıklama da, Türkiye’yi karış karış gezerek seçim çalışmalarını yürüttüklerini, halkın da partilerine büyük teveccühü olduğunu söyledi. Ağar, ‘’Türkiye gerginliği, zıtlaşmayı, meydanlarda ip alıp vermeyi reddeden, Türkiye’nin meselelerini bilen siyasetçiyi ve siyaseti öne çıkaracaktır’’ diye konuştu.

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Mehmet Ağar, ‘’Türkiye gerginliği, zıtlaşmayı, meydanlarda ip alıp vermeyi reddeden, Türkiye’nin meselelerini bilen siyasetçiyi ve siyaseti öne çıkaracaktır’’ dedi. Ağar, Atatürk Havalimanı VIP salonunda yaptığı basın açıklamasında, Türkiye’yi karış karış gezerek seçim çalışmalarını yürüttüklerini, halkın da partilerine büyük teveccühü olduğunu söyledi. Cumhuriyet tarihinin en enteresan seçimini yaşadıklarını belirten Ağar, şöyle konuştu:

‘’Milyonlarca dolar para harcanarak binalar giydiriliyor, bayraklar asılıyor, millet bu harcamaların kaynağını merak ediyor. Türkiye’de sorulan bir tek soru vardır, ‘bu değirmenin suyu nereden geliyor’ diye. Türk siyaset tarihinde görülmemiş ölçüde yüksek rakamlara, milyonlarca dolara çıkan bu harcamaların kaynağını herkes merak etmektedir, biz de merak ediyoruz. İnşallah hükümet bir açıklama getirecektir, getirebilirse tabii... Kimse bana partili arkadaşlarımızdır, yandaşlarıdır masalını anlatmasın.’’

“TÜRKİYE ADALET VE HUZUR ARIYOR”

Türkiye’nin adalet ve huzur aradığını ifade eden Ağar, konuşmasına şöyle devam etti: ‘’Devlet imkanlarıyla alabildiğine para, alabildiğine baskı, alabildiğine gösteriye dayalı kampanyalar artık milletin vicdanında ağır rahatsızlıklara yol açmaktadır. Her yerde vatandaş bize bunu söylemektedir. Bu yapılanların millet vicdanında ne karşılığı olduğunu hep beraber 22 Temmuz’da göreceğiz. Seçimin gerçek galibi DP olacaktır. Bu çok açıkça görülmüştür. Türkiye’nin dengesinin, sigortasının nerede olacağını aklı selim görmüştür ve kararını vermiştir. Çoğu siyasetçiler çoğu köylere giremez hale gelmişlerdir. Türkiye gerginliği, zıtlaşmayı, meydanlarda ip alıp vermeyi reddeden, Türkiye’nin meselelerini bilen siyasetçiyi ve siyaseti öne çıkaracaktır.’’

‘’VATAN SEVMENİN YOLU’’

Türk halkının vicdanının hiçbir zaman satın alınamadığını belirten Ağar, ‘’yaz ayında kömür dağıtanları da gördük, ama Türk halkı bunlara kanmayacaktır. DP iktidara geldiğinde ihtiyacı olanlara yardımını yapacaktır, ama kimse duymayacaktır’’ dedi.

Ağar, bir gazetecinin son zamanlarda ‘’Vatansever kuvvetler’’ diye kendilerini adlandıran kişilere yönelik operasyonlara ilişkin bir sorusu üzerine, ‘’Vatan sevmenin yolu, bizim bildiğimiz yol yapmaktan, baraj yapmaktan, sulama kanalı, fabrika yapmaktan geçiyor. Devletin görevini hiç kimse üstlenmeye kalkmasın... Vatan tehlikede olursa devletin resmi güçleri devleti koruyabilecek güçte ve yeterliliktedir. Bunlar münasebetsiz işlerdir, mutlaka ki yasalar ve kanun güçleri gerekeni yapacaktır. Şahsi çıkarları için kutsal değerleri kullanmaya hiç kimsenin hakkı yoktur’’ diye konuştu.

/ İSTANBUL

10.07.2007


 

Erdoğan’dan Çankaya sürprizi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 11. cumhurbaşkanını yeni Meclis’in seçeceğini belirterek, muhalefetle uzlaşma arayacağını açıkladı. Erdoğan, tek aday dayatmayacağını, alternatif adaylarla muhalefet liderlerine gidip uzlaşma arayacağını bildirdi.

Başbakan Erdoğan, genel seçime 2 hafta kala, yeni cumhurbaşkanı seçimi için önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Akşam Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, yeni cumhurbaşkanını Meclis’in seçeceğini belirtti. Anayasa Mahkemesi’nin cumhurbaşkanını halkın seçip seçmemesi konusunda referanduma vize veren kararının gerekçesini beklediklerini belirten Erdoğan, şunları söyledi: “Arkadaşlarım da çalışma yapıyor. Hem Bakanlar Kurulu’nda, hem de MYK’da görüşeceğiz. Ama mahkeme kararı bu seçime yansımayacak, Ekime kalacak gibi. Görünen o ki yeni cumhurbaşkanını yeni Meclis’imiz seçecek. Uzlaşma arayacağım. Ön kabulüm yok. Önce seçim sonucu belli olsun. Tabloyu görelim. Anayasa’daki şartlara herkes uyacak. Onlar da uyacaklar. Yani kimse kendi dayatmalarını şart olarak koymasın. Azınlığın çoğunluğa tahakkümü de olmasın. Biz uzlaşma ararız. Bize, ‘Tek bir adayı dayatmasaydın, adaylarla gelmeliydin’ dediler ya, onu da yaparız. Alternatiflerle gideriz. Anayasa’daki şartları haiz adaylarla uzlaşma ararız. Ama biz bunu yaparken özel hayatlara girerek dayatmalar yapılması bizi üzer.”

12’NCİYİ HALK SEÇER

Başbakan, 21 Ekim’de cumhurbaşkanını halkın seçip seçmemesi konusunun referanduma götürüleceğini de hatırlatarak şöyle devam etti:

“Bundan sonraki cumhurbaşkanlarını kesinlikle halka seçtireceğiz. Kimin cumhurbaşkanı olacağını bizzat milletimiz sandıkta kendisi seçecek. Yoksa her zaman aynı sıkıntıyı yaşarız. Seçim sürecinde yaşananları gördünüz. ‘367’ şartı ortaya çıktı. Bu sorunların tekrarını önlemek için, yeni yasama dönemimizde bu meseleyi çözeceğiz.”Cumhurbaşkanının yetkilerinin daraltılacağını, başbakanın gücünün ise artırılacağını söyleyen Erdoğan, “Millete hesabı başbakanlar veriyor. Ama her yerden önü kesiliyor. Güçlendirilmiş bir başbakanlık sistemi geliyor” dedi.

/ ANKARA

10.07.2007


 

AB müzakerelerinde özel sektör de olsun

İktisadi Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Kabaalioğlu, AB’ye katılım müzakerelerinde özel sektör temsilcilerinin bulunmasının çok önemli olduğunu belirterek, “Bugüne kadar bunun sağlanamamış olması bence büyük bir eksikliktir’’ dedi.

Haziran ayında İKV Başkanlığına seçilen Kabaalioğlu, Türkiye-AB ilişiklerinde yaşanan gelişmeler ve İKV’nin önümüzdeki dönem için planladığı çalışmaları anlattığı basın toplantısı gerçekleştirdi. Kabaalioğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, bugünkü konjonktüre genel anlamda bakıldığında yaklaşan seçimler sebebiyle AB ile ilişkiler konusunda belirli bir odak kayması yaşandığının görüldüğünü, ancak seçim öncesi bunu doğal karşıladıklarını söyledi.

Müzakere sürecine Türkiye açısından bakıldığında özel sektörün sürece katılımının arzu edilen düzeyde olmadığına dikkat çeken Kabaalioğlu, ‘’AB’ye katılma müzakerelerinde mutlaka özel sektör temsilcilerinin bulunması hususu çok önemlidir. Bugüne kadar bunun sağlanamamış olması bence büyük bir eksikliktir’’ dedi. Kabaalioğlu, 22 Temmuz seçimlerinden sonra oluşacak yeni hükümetin bu konuya gündeme alması gerektiği kanaatinde olduğunu aktardı.

Kabaalioğlu, 2004 Mayıs’ında AB’ye üye olmuş ülkelerin tamamında iş dünyasının müzakere sürecinde aktif rol aldığını ve bunun büyük yararının görüldüğünü vurguladı.

Müzakere sürecine AB açısından bakıldığında, bu aşamada yapılabilecek en önemli gözlemin Türkiye-AB ilişkilerinin sorunlu bir dönemden geçtiği olduğunu ifade eden Kabaalioğlu, 3 Ekim 2005’te başlayan müzakere sürecinin arzu edilen hızda devam etmediği, müzakerelerin açılmasının üzerinden iki yıla yakın bir süre geçmesine rağmen, bugüne kadar geçici olarak kapatılan tek faslın bilim ve araştırma olduğunu hatırlattı.

“AVRUPA’NIN TANIMLANMASI

ŞU VEYA BU LİDERE BAĞLI DEĞİL’’

AB’nin temel güçlerinden ikisi olan Fransa ve Almanya’da muhafazakar liderlerin iktidara gelişinin, Türkiye’nin üyeliğine açık şekilde karşı çıkan siyasi anlayışı öne çıkardığına işaret eden Kabaalioğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin ‘’Avrupa’nın sınırlarını yeniden tespit edilmesi’’ yönündeki görüşlerini doğru bulmadığını söyledi. Avrupa’nın tanımlanmasının şu veya bu lidere bağlı olmadığı görüşünü aktaran Kabaalioğlu, böyle bir söylemin ne Avrupalı anlayışa yakıştığını, ne de mevcut anlaşmalara uygun bir durum olduğunu belirtti.

Haluk Kabaalioğlu, ‘’3-5 milyon nüfuslu bazı Balkan ülkeleriyle karşılaştırarak Türkiye’nin üyelik sürecinden çıkarılması pek mümkün değildir. O bakımdan ‘Türkiye’nin üyelik yolunun değiştiği veya Avrupa sınırlarını yeniden belirleyelim’ anlayışının doğru olmadığı kanaatindeyim’’ diye konuştu.

Türkiye’nin AB konusunda nihai hedefinin tam üyelik olması gerektiğini vurgulayan Kabaalioğlu, ‘’Normal olarak bu sürecin 4-5 yıl sürmesi gereklidir. Bu bakımdan Türkiye’nin belirleyici bir hedef tarihi almasına gerek vardır’’ görüşünü dile getirdi.

/ İSTANBUL

10.07.2007


 

3 parti barajı geçiyor

Başkent Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan “Türkiye Siyasi Eğilimler Araştırması”na göre, AKP, CHP ve DP barajı aşıyor.

Türkiye’yi temsil eden 27 ilde toplam 5 bin 400 kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirilen araştırmaya göre, 22 Temmuz’da yapılacak seçimlerde AKP, CHP ve DP Meclise girebiliyor. Araştırma merkezinden yapılan açıklamada, “MHP ve GP’nin barajı aşma ihtimali yoktur. 22 Temmuz sonuçlarına göre 3 partili bir Mecliste AKP yine tek başına iktidar olacaktır. 4. partinin Meclise girmesi durumunda AKP 276’yı bulamayacak ve dolayısıyla tek başına iktidar olamayacaktır. Bu durumda bir koalisyon hükümeti kurulacaktır” denildi.

Yapılan araştırmaya göre, AKP yüzde 32,1, CHP yüzde 18.5, DP, yüzde 14.3, MHP yüzde 9.4, SP, 7.5 oranında oy alırken, bu tabloya göre, AKP 283, CHP 133, DP 109, Bağımsızlar ise 25 milletvekili çıkarabiliyor. Şirket tarafından DP ile ilgili olarak yapılan analizde ise, “Demokrat Parti’nin oylarını artıran en önemli etken terör asayiş ve başörtüsü konusunda liderinin seçmene güven vermesidir. Köylerde Demokrat Parti’nin 1. olduğu zaten aşikârdır. Buna ilave olarak Doğu ve Güneydoğu’da oylarını artırmış olması baraj sıkıntısını ortadan kaldırmıştır” görüşüne yer verildi.

Fatih KARAGÖZ / ANKARA

10.07.2007


 

OKS birincisi İstanbul’dan

2007 OKS Sınavı birincisi 500 tam puan alan İstanbul Büyükçekmece Özel Marmara Evleri İhlas İlköğretim Okulu’ndan Fatih Özkan oldu. Millli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Bakanlık Başöğretmen Salonu’nda, düzenlediği basın toplantısı ile Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) sonuçlarını açıkladı.

Bakanı Hüseyin Çelik, sınavdaki Fen Bilgisi 13. sorusunun yanlış çıktığı iddiasını uzman heyetin incelediğini ve sorunun yanlış olduğu sonucuna vardığını söyledi. Bu sorunun iptali için yürütmeyi durdurma kararı alındığını, bu yüzden sınav sonuç değerlendirmesinin yeni baştan 99 soru üzerinden yapılmak zorunda kalındığını belirtti. Çelik, “Bu sorunun doğru olup olmadığını tartışacak değiliz. Mahkemelerin kararına uyulur. Ama böyle bir konunun mahkemeye taşınmış olması daha önce olmadı. Bir ilk yaşandı. Sonuçları ve şekli itibarıyla tartışılacak olaydır. Biz mahkemenin kararını uyguluyoruz” dedi.

Bakan Çelik’in verdiği bilgiye göre, sınava 818 bin 359 aday girdi. Bunlardan 791 bin 82’sinin puanı hesaplanmaya değer bulundu. 27 bin 277 kişi ham puan barajını aşamadı. 136 öğrencinin de sınavı kopya nedeniyle iptal edildi. Türkçe-Matematik dalında Burdur ili birinci, Kırşehir ili ikinci, Eskişehir ili üçüncü oldu. Matematik-Fen dalında da birinci yine Burdur oldu. İkinci Edirne üçüncü Eskişehir oldu. Sınavda, MF ve TM puan türlerinde İstanbul Özel Marmaraevleri İhlas İlköğretim Okulu’ndan Fatih Özkan 500 tam puan alarak birinci oldu.

Sınavda, MF ve TM puan türlerinde ikinciliği 496.657 puanı alarak şu öğrenciler paylaştı: Van Özel Serhat İlköğretim Okulu’ndan Mustafa Mete, Isparta Özel Altınbaşak Çakın İlköğretim Okulu’ndan Fatma Karakoç, TED Batman Petrol Koleji Vakfı Özel İlköğretim Okulu’ndan Ufuk Serkan Yıldırım, Ankara Anıttepe İlköğretim Okulu’ndan Begüm Aydıner, İstanbul Özel Kartal Doğa İlköğretim Okulu’ndan Ahmet Ali Dinler.

MF puan türünde Kocaeli General Edip Bayoğlu İlköğretim Okulu’ndan Enes Aybar ile Muş Hikmet Uluğbay İlköğretim Okulu’ndan Abdülkadir Sözen 497.460 puanla üçüncülüğü paylaşırken, TM puan türünde Manisa Özel Doruk İlköğretim Okulu’ndan Zeynep Ölmez ile İstanbul FMV Özel Işık İlköğretim Okulu’ndan Onur Can Soybir 495.577 puanla üçüncü oldular.

TERCİH İŞLEMLERİ

Tercih işlemleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın http://oks2007.meb.gov.tr veya http://www.meb.gov.tr adresli internet sitesinden yapılabilecek.

Tercihler veliler tarafından bireysel olarak ya da ilgili okul müdürlükleri aracılığıyla 11-20 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Adaylar okulların özel başvuru ve tercih şartlarına dikkat ederek en fazla 20 tercih yapabilecek.

Bu sene ikinci bir tercih yapılmayacak. Tercih sonuçları 27 Temmuz Cuma günü açıklanacak. Kesin kayıtlardan sonra boş kalan okul kontenjanları 8 Ağustos 2007 tarihinde açıklanacak ve ikinci yerleştirme için başvurular 9-14 Ağustos tarihleri arasında alınacak. İkinci yerleştirme sonuçları da 20 Ağustos’ta açıklanacak. Özkan: Düzenli çalışmaya borçluyum Matematik-Fen ve Türkçe-Matematik puan türlerinde 500 tam puan alarak birinci olan Fatih Özkan, başarısını, sistemli, düzenli ve programlı çalışmaya borçlu olduğunu söyledi. Kendisi için öncelikle Türkçe sorularının kolay olmasının önemli olduğunu anlatan Özkan, “Çünkü önce Türkçe sorularını çözüyorum. Türkçe soruları da çok kolay olduğu için sınav beni fazla zorlamadı ve başarılı bir şekilde soruları yaptım” dedi. Soybir: Emeğimin karşılığını aldım OKS Türkçe-Matematik puan türünde Türkiye üçüncüsü olan Onur Can Soybir, “Emeğimin karşılığını aldım. Gerçekten çok mutluyum” dedi. İstanbul FMV Özel Işık İlköğretim Okulu öğrencisi Soybir, “Bazı değişiklikler olması, insanı merakta bırakıyor. Sorular iptal olmasa, belki değişik bir sonuç da çıkabilirdi ama yine de sonuçtan memnunum. Sınava zaten bir dereceye gireyim diye de hazırlanmamıştım. Sadece istediğim liseye girmek istiyordum” diye konuştu.

/ ANKARA

10.07.2007


 

Enis Öksüz: Hizmet üretene ihtiyaç var

DP Mersin milletvekili adayı Enis Öksüz, Türkiye’nin barışçı, uzlaşmacı ve hizmet üreten bir partiye ihtiyacı olduğunu söyledi.

Demokrat Parti (DP) Tarsus ilçe teşkilatınca ‘’Birlik ve Dayanışma’’ gecesi düzenlendi. DP Mersin milletvekili adayı Enis Öksüz, Gözenler tesislerinde düzenlenen gecedeki konuşmasında, Türkiye’nin barışçı, uzlaşmacı ve hizmet üreten bir partiye ihtiyacı olduğunu söyledi. DP’nin baraj sorunu olmadığını da belirten Öksüz, yüzde 20 civarında oy alacaklarını ifade etti. Geceye, DP Mersin İl Başkanı Mesut Ilgazil, Tarsus İlçe Başkanı İbrahim Çelebi, milletvekili adayları Mehmet Bolat, Lütfi Sarı ve davetliler katıldı.

/ TARSUS

10.07.2007


 

Edirne’de 35 bin 732 gurbetçi oy kullandı

Edirne’de, Kapıkule ile İpsala Sınır Kapıları’nda 25 Haziranda başlayan oy kullanma işleminde, düne kadar 35 bin 732 gurbetçi oy kullandı.

Kapıkule Sınır Kapısı’nda 3 sandıkta saat 08.00 itibariyle 30 bin 269, İpsala Sınır Kapısı’nda ise 4 sandıkta 5 bin 463 gurbetçi oy verdi. Sınır kapılarında, yurt dışında ikamet eden ve 6 ay süreyle yurt dışında kalmış, Türkiye’de seçmen kaydı bulunmayan vatandaşlar oy kullanabiliyor. Gurbetçilerin sandıklarda 24 saat oy verilebildiğini ifade eden yetkililer, oy kullanmada sıkıntı olmaması için gerekli bütün önlemlerin alındığını bildirdiler.

/ EDİRNE

10.07.2007


 

Şırnak'ta patlama: 1 şehit

Şırnak’ta terör örgütü PKK mensuplarınca yola döşenen patlayıcının askerlerin geçtiği sırada patlaması sonucu 1 güvenlik görevlisi şehit oldu.

Alınan bilgiye göre, Besta bölgesinde terör örgütü PKK mensuplarınca yola döşenen patlayıcı, sabah saatlerinde arama ve tarama çalışması yapan askerlerin geçtiği sırada patlatıldı. Patlamada 1 güvenlik görevlisi şehit oldu.

/ ŞIRNAK

10.07.2007


 

‘Şafak’ Eylül’e ertelendi

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Güneş Sistemi’ndeki asteroid kuşağının iki büyük gök cismini keşfedecek Dawn (Şafak) uzay aracının fırlatılışını Eylül’e erteledi.

Mars ile Jüpiter arasındaki asteroid kuşağının iki büyük asteroidi Vesta ve Ceres’i inceleyecek uzay aracının fırlatma işlemini önce 15 Temmuz’a erteleyen NASA yetkilileri, daha sonra aldıkları bir kararla fırlatma tarihini Eylül’e aldılar. NASA’nın web sitesinde yapılan açıklamada, erteleme kararına Dawn uzay aracını bu ay içinde fırlatma imkânlarının yüksek derecede kısıtlı olması gösterildi.

/ ANKARA

10.07.2007


 

Her 12 gençten birisi çete üyesi

Meclis Çocuk ve Gençlerdeki Şiddeti Araştırma Komisyonu’nun raporu, Türkiye’de her 12 gençten birinin çete üyesi olduğunu ortaya koydu.

Meclis Çocuk ve Gençlerdeki Şiddeti Araştırma Komisyonu’nun raporu, gençler arasında giderek artan kötü alışkanlıklara ilişkin önemli tespitler içeriyor. Raporda yer alan araştırmaya göre, her 10 gençten biri delici-kesici alet, her 20 gençten biri de ateşli silah taşıyor. Komisyon raporu gençler arasında alkol, sigara ve kumar gibi kötü alışkanlıkların da yaygınlaştığı tespitinde bulundu. Rakamlara göre gençlerin yüzde 6.2’si kumar, yüzde 22,4’ü de şans oyunu oynuyor. Ortaöğretim kurumlarında okuyan gençlerin yüzde 15.6’sı sigara içerken, içki kullananların oranı da yüzde 16’yı buluyor.

/ ANKARA

10.07.2007


 

İnternet kullanımında yedinciyiz

Avrupalıların yüzde 38,9’u internet kullanıcısı iken, Avrupa ülkeleri arasında en fazla internet kullanan ülke 50 milyon 471 bin kişi ile Almanya. Türkiye ise 16 milyon internet kullanıcısı ile 7. sırada yer alıyor.

Dünya İnternet İstatistikleri Sitesi verilerine göre, toplam nüfusu 809 milyon 624 bin 686 olan Avrupa ülkelerinde, 314 milyon 792 bin 225 kişi internet kullanıyor. 50 milyon 471 bin 212 internet kullanıcısı ile Avrupa’da internetin en fazla kullanıldığı ülke Almanya’yı, 37 milyon 600 bin kişi ile İngiltere, 30 milyon 837 bin 595 kişi ile Fransa izliyor.

İtalya’da 30 milyon 763 bin 940 kişi, Rusya’da 28 milyon kişi, İspanya’da 19 milyon 765 bin 32 kişi internet kullanırken, Türkiye ise 16 milyon internet kullanıcısı ile 7. sırada bulunuyor.

Hollanda’da 12 milyon 60 bin kişi, Polonya’da 11 milyon 400 bin kişi internet kullanıyor. Almanya’da nüfusun yüzde 61.2’si, İngiltere’de yüzde 62.3’ü, Fransa’da yüzde 50.3’ü internet kullanırken, İtalya’da nüfusun yüzde 51.7’si, Rusya’da yüzde 19,5’i, İspanya’da yüzde 43.9’u, Türkiye’de ise nüfusun yüzde 21.1’i internet kullanıyor. Hollandalıların yüzde 73.3’ü, Polonyalıların ise yüzde 29.9’u internet kullanıcısı.

İNTERNETTE

LİDER DİL

İNGİLİZCE

İnternette kullanılan en yaygın dil İngilizce iken, İngilizceyi Çince ve İspanyolca izliyor. İnternette İngilizce yüzde 28.9 oranında, Çince yüzde 14.7, İspanyolca yüzde 8.9 oranında kullanılıyor. İnternet kullanıcılarının yüzde 7.6’sı Japoncayı, yüzde 5.2’si Almancayı, yüzde 5’i Fransızcayı, yüzde 3.6’sı Portekizceyi, yüzde 3’ü Kore dilini, yüzde 2,7’si İtalyancayı, yüzde 2.5’i Arapçayı kullanıyor.

EN FAZLA ARTIŞ TÜRKİYE’DE

2000-2007 (31 Mart 2007) döneminde Avrupa’da internet kullanıcıları yüzde 199.5 artarken, bu oran Almanya’da yüzde 110.3, İngiltere’de yüzde 144.2, Fransa’da yüzde 262.8, İtalya’da yüzde 133.1, Rusya’da yüzde 664.5, İspanya’da yüzde 266.8, Türkiye’de yüzde 700, Hollanda’da yüzde 209.2, Polonya’da ise yüzde 307.1 oldu.

Türkiye en fazla internet kullanan 9 Avrupa ülkesi arasında, söz konusu dönemde internet kullanıcısının en fazla arttığı ülke oldu.

/ ANKARA

10.07.2007


 

Hem sigaraya hem alkole son

Sigara bıraktırma ilacı Champix’in alkolü bırakmada da etkili olabileceği ortaya çıktı.

ABD’nin Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar, Amerikan Pfizer ilaç firması tarafından geçen yıl piyasaya sürülen Champix’in etken maddesi vareniklinin etkilerini fareler üzerinde denedi. Aşırı dozda alkol ve sigara kullanımının birbiriyle bağlantılı olduğunu ve alkol kullananların yüzde 85’inin sigara da içtiğini belirten araştırmacılar, sinir sistemindeki bazı alıcıların alkol ve sigara bağımlılığında rol oynadığı prensibinden yola çıktı. Vareniklinin beyindeki bazı alıcılara doğrudan etki ederek nikotin ihtiyacını azalttığı, nikotinle aynı alıcıları uyardığı ve dopamin adlı mutluluk hormonunun salgılanmasını sağlayarak sigarayı bırakmada yardımcı olduğu daha önce yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştı. Bu bilgilerden yararlanan bilimadamları araştırma sonunda Champix’in aynı şekilde alkol bağımlılığında da işe yarayabileceğini gördü.

/ WASHINGTON

10.07.2007


 

Bin engelliye bin bilgisayar

Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği (TÜGED) başlattığı “bin engelliye bin bilgisayar” kampanyası çerçevesinde 30. bilgisayarını sahibine teslim etti.

Dernek, bu kapsamda Ankara Bağlum’da yaşayan engelli Yasemin Demir’e bilgisayar ve internet bağlantısı hediye etti.

Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği Genel Başkanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Erdoğan, Ankara Valiliğinin izni ile tüm Türkiye genelinde, “Bin Engelliye Bin Bilgisayar” kampanyası başlattıklarını belirterek, “Bugüne kadar 30 bilgisayar dağıttık. Biz bu arkadaşlarımızın evde iş bulmalarını kolaylaştırmak için AB’den proje aldık. Engelli kardeşlerimize tek tek evlerine giderek bilgisayar sahibi hediye ediyoruz. Türk Telekom Genel Müdürlüğü’yle konuşup bedensel engelli kardeşlerimize ücretsiz internet sağlanmasını istiyoruz” dedi.

Proje ile engellilere uzaktan eğitim tekniği ile “Bilgisayar Web tasarım kursları” vereceklerini de açıklayan Erdoğan, bu projenin Eylül-Ekim aylarında başlatmak için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Erdoğan, duyarlı insanları kampanyaya katılmaya dâvet etti.

Recep GÖREN / ANKARA

10.07.2007


 

MÜSİAD’dan, Lübnan’a ambulans hediyesi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Bolat başkanlığında bir heyet, Lübnan’ın Trablus şehrindeki Darüşşifa Hastanesi’ne bir adet ambulans hediye etti.

Lübnan ve Filistin’e yapılacak yardımları organize etmek amacıyla bir heyet oluşturan MÜSİAD, heyetin 2006 yılında yaptığı ziyaretler vasıtası ile içinde gıda, temizlik ürünleri ve giyecek eşya bulunan 12 bin yardım paketini Lübnan ve Filistin’deki savaş mağdurlarına ulaştırdı. Ambulansın teslimi de, Genel Başkan Dr. Ömer Bolat, MÜSİAD Ortadoğu Kuzey Afrika Koordinatörü Gazi Mısırlı’nın katılımıyla 2 Temmuz 2007 Pazartesi günü Trablus Darüşşifa Hastanesi’nde törenle gerçekleşti.

Törende yaptığı konuşmada MÜSİAD’ın sosyal duyarlılığını hiçbir zaman kaybetmediğini söyleyen Bolat, “Lübnan’a yönelik saldırılarda yüzlerce insan hayatını kaybetti. Türkiye’den de ihtiyaç sahibi savaş zedelere ciddi yardımlar yapıldı. Biz de MÜSİAD olarak yardım eli uzatmaya çalıştık ve 3 bin aileye 12 bin paketlik yardım yaptık. Darüşşifa Hastanesi’nin çok acil bir ihtiyaç olarak talep ettiği ambulansı da bugüne teslim etmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Maddi çok fazla bir değer ifade etmese bile bizim için bu ambulansın manevi değeri çok yüksek” dedi.

Yeni Asya / İSTANBUL

10.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004