Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush köşeye sıkıştı

ABD’de Temsilciler Meclisi Bush’a verilen desteğin sonuna geldiği mesajı vererek ABD’li askerlerinIrak’tan 120 günde çekilmesini öngören yasayı onadı. Bush ise yasayı veto edeceğini açıklamıştı.

Temsilciler Meclisi’nde 223 evet, 201 hayır oyu ile Amerikan askerlerinin Irak’tan 120 gün içinde çekilmesine yönelik kanun teklifi kabul edildi. Demokrat parti Kaliforniya Eyaleti Temsilcisi Nancy Pelosi, “Biz zaten çok uzun süre bekledik.” diyerek ABD Başkanı George W. Bush’a verilen desteğin sonuna gelindiği mesajı verdi. Pelosi, Beyaz Saray’ın da Irak’taki Bush stratejinin gözle görülür bir ilerleme sağladığını söyleyemediğini ifade etti.

George Bush’un sözcüsü Tony Fratto ise Başkanın söz konusu yasa tasarısını masasına gelmesi durumunda bunu veto edeceğini belirtti. Bush da dün düzenlediği basın toplantısında çekilmeyle ilgili tüm tasarıları veto edeceğini söylemişti. Senatonun Çoğunluk Lideri Demokrat partili Harry Reid de 2008 yılı savunma bütçesinin harcanmasına dair kanunun değiştirilmesine yönelik oylama için baskı yapacağını dile getirdi. Kendilerine Irak’ta iyi gelişmelerin gerçekleşeceğini ve Eylül ayına kadar beklemelerinin söylendiğini açıklayan Demokrat parti Nevada Senatörü Reid, “Biz bunu yapamayız.” diyerek Iraklıların kendi ülkelerini kendilerinin korumalarını vurguladı.

Beyaz Saray’ın Kongreye sunduğu raporda Irak’ın işgaliyele hedeflenen 18 maddenin sadece 8’inde istenilen gelişmenin sağlandığı belirtilmişti.

/ WASHINGTON

14.07.2007


 

Hariri zanlıları belli oldu

Birleşmiş Milletler (BM) müfettişleri, eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastına karışan zanlıları belirledi. Müfettişlerin topladığı delillerin, Refik Hariri ve soruşturulmakta olan diğer suikastların hazırlık ve icrasına karışan bazı kişilerin kimliklerinin belirlenmesini sağladığı belirtilen 20 sayfalık belgede, zanlıların suikasttan önceki haftalarda Refik Hariri’yi izlemek için 6 cep telefonunu eşgüdüm içinde kullandığı kaydedildi.

Lübnan’da 2005’ten bu yana düzenlenen saldırıları araştıran uluslar arası bağımsız soruşturma komisyonunun başkanı Belçikalı savcı Serge Brammertz tarafından hazırlanan ve Güvenlik Konseyine sunulan raporda, Lübnan’daki siyasî durumun kötüleşmekte olduğu ve bunun, soruşturmanın sürdürülmesinde olumsuz etkisi olabileceği belirtildi.

Müfettişlerin topladığı delillerin, Refik Hariri ve soruşturulmakta olan diğer suikastların hazırlık ve icrasına karışan bazı kişilerin kimliklerinin belirlenmesini sağladığı belirtilen 20 sayfalık belgede, zanlıların suikasttan önceki haftalarda Refik Hariri’yi izlemek için 6 cep telefonunu eşgüdüm içinde kullandığı kaydedildi.

BM Güvenlik Konseyinin gelecek Perşembe yapacağı toplantıda ele alınması beklenen raporda, ayrıca kimlikleri belirlenen zanlıların suikastın hazırlık ve icra aşamalarında kilit rol oynadığı belirtilerek, bir video kasetiyle Hariri suikastını üstlenen Ahmed Ebu Adas konusunda sıkı bir soruşturma yapan müfettişlerin, bu kişinin saldırıda kullanılan bomba yüklü aracı havaya uçuran intihar komandosu olmadığı sonucuna vardığı vurgulandı.

Savcı Brammertz raporunda, öncülü Detlev Mehlis gibi Suriyeli yetkilileri açıkça suçlamadı. Hariri suikastına karışmakla suçlanan Suriye yanlısı 4 Lübnanlı general, 20 aydır tutuklu bulunuyor. Şam yönetimi, suçlamaları kesin bir dille reddediyor.

/ ANKARA

14.07.2007


 

Pakistan’da İslâm devrimi sesleri

Pakistan’da Lâl camisindeki kanlı baskının ardından ölen dinî bir liderin cenazesinde, ‘’İslâm Devrimi yakın’’ görüşü savunuldu.

Baskın sırasında burka ile kaçmaya çalışırken yakalanan cami baş imamı Maulana Abdülaziz’in, olaylarda ölen kardeşinin cenaze törenine katılmasına izin verildi. Abdülaziz burada yaptığı konuşmada, bu kanlı olayların Pakistan’ı İslâm Devrimine götüreceğini, ‘’devrimin yakın olduğunu’’ savundu.

Bu arada Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref, “Lal Mescidi eylemcilerin elinden kurtarıldı. Aşırılar, dünyanın her yerinde ezilecek. Bir dönüm noktasına girdik” dedi. Başkent İslamabad’da 85 kişinin ölümüyle sonuçlanan Lal Camii baskınına ilişkin televizyonlardan halka seslenen Müşerref, ayrılıkçı eylemcileri besleyen Lal Mescidi gibi okullara karşı tedbirler alacaklarını belirtti.

Pakistan ordusu, 8 gün kuşatma altında tuttuğu külliyeye başlattığı operasyonda 73 eylemciyle 10 askerin öldüğünü duyurdu.

/ İSLAMABAD

14.07.2007


 

İran, PKK’yı vuruyor

İran devrim muhafızları güçleri, Irak’tan sızmaya çalışan PKK teröristleriyle çatışırken, İran topçusu da Irak içlerinde terör örgütüne ait hedefleri bombalıyor.

Kuzey Irak’taki peşmergelerin sözcülerinden Cabbar Yaver, Kuzey Irak’taki iki bölgenin, İran topçusunca 3 gündür bombalandığını belirtti. Peşdar bölge valisi Hüseyin Ahmet, Süleymaniye’nin 100 km. kuzeybatısında, İran sınırının 30 km. içindeki noktaların vurulduğunu belirtti. Vurulan ikinci nokta ise daha kuzeyde, Erbil’in 110 Km kuzeyinde, Haci Umran sınır kapısı yakınlarında bulunuyor. Topçu ateşinin, PKK teröristlerinin sınırdan İran’a sızmaya çalışması üzerine başladığı, bu teşebbüs sonrasında İran Devrim Muhafızlarıyla çatışmalar çıktığı kaydedildi. Yaver kendilerinin ‘’her iki taraf yanında da yer almadığını’’ belirterek, ‘’bölgenin, köylerdeki sivillerin zarar görecekleri bir çatışma alanına dönmesine izin vermeyeceklerini’’ söyledi.

/ SÜLEYMANİYE

14.07.2007


 

40 yıl sonra Batı Şeria’ya gelecek

Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi’nin Genel Sekreteri Nayif Havatme, gelecek hafta Batı Şeria’daki Ramallah’ta yapılacak Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) toplantısına katılmak üzere, 40 yıl aradan sonra Filistin’e geliyor.

Filistinli yetkililer, 1967 yılından bu yana Filistin topraklarına ayak basmayan Havatme’nin ziyaretinin, İsrail tarafından da uygun bulunduğunu söylediler. Havatme, Suriye’nin başşehri Şam’da yaşıyor.

/ KUDÜS

14.07.2007


 

Olmert ile Abdullah gizlice görüştü

İsrail’in Kanal 2 Televizyonu, Başbakan Ehud Olmert’in dün Ürdün’e gizli bir ziyaret yaparak, Ürdün Kralı Abdullah ile görüştüğünü haber verdi.

Haberde, Olmert’in Ürdün’e helikopterle gittiği belirtilirken, ziyaretin ayrıntılarıyla ilgili bilgi verilmedi. Başbakanlık bürosu, Olmert’in gizli Ürdün ziyareti ile ilgili haber konusunda herhangi bir doğrulama ya da yalanlama yapmayı reddetti.

/ KUDÜS

14.07.2007


 

İran’la UAEK anlaşma sağladı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), nükleer programıyla ilgili sorunların çözülmesi konusunda İran’la bir yol haritası üzerinde mutabakata varıldığını bildirdi.

UAEK’den yapılan açıklamada, İran’ın geçmişteki plütonyum deneylerini açıklığa kavuşturması için ortaya konulan bir yaklaşım üzerinde Tahran yönetimiyle mutabık kalındığı belirtildi. Tarafların, tesislerde bulunan mevcut santrifüjlerdeki uranyum kirlenmesi mevzusunun açıklığa kavuşturulması için birlike çalışılması konusunda mutabakata vardığı da belirtildi.

/ VİYANA

14.07.2007


 

ABD’de sigaraya vergi

Amerikan yönetimi, sigarayla mücadele kapsamında bu ürüne ağır vergi koymayı planlıyor. Sigarada paket başına 61 cent ekstra vergi konulması Kongre’de gündeme alındı.

Sigarada paket başına 61 cent ekstra vergi konulması Kongre’de gündeme alındı. Gelecek hafta ilgili komisyonda görüşülmeye başlanacak teklife göre, paket başına alınacak 61 cent’lik vergiler, yaklaşık 2 milyon sigortasız çocuğun sigortalanmasında kullanılacak. Telif kabul edilirse, şu anda paket başına 39 cent olan federal vergi, yüzde 156’lık artışla yaklaşık 1 dolar olacak.

Teklifi destekleyenler, ekstra vergiden 5 yılda 35 milyar dolar toplanacağına dikkat çekiyorlar. Bu rakam, 10 yıl önce hayata geçirilen “Children’s Health Insurance Program (Çocuk sağlığı sigortası programı)” için bugüne kadar ayrılmış en yüksek para kaynağı olacak.

Vergi teklifini destekleyen Kongre üyeleri, verginin, hem çocukların sağlığını korumaya hem de sigaraya olan talebi düşürmeye aynı anda hizmet edeceği için, iki yönlü bir fayda taşıdığını savunuyorlar. En son 2003 yılında artırılan Federal sigara vergisi, bugüne kadar hiç 10 cent’ten fazla bir zam görmemişti.

Reynolds Tobacco adlı sigara şirketinden Steve Kottak ise, tiryakilerin günde 89 milyon dolar Federal vergi ödediğine dikkat çekerek, “Zaten yeterince ödüyorlar” diye eleştiride bulundu.

/ WASHINGTON

14.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004