Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Sosyal güvenlikte ilâç yükü ağır

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye’deki sağlık harcamalarının yüzde 42’sini ilâç giderlerinin oluşturduğunu belirterek, diğer ülkelerde bu oranın, sağlık harcamalarının yüzde 20’si civarında bulunduğunu bildirdi.

Başesgioğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Haber Bülteni’ndeki yazısında, tek çatı altında toplanan sosyal güvenlik kurumlarının gelirlerinin arttığını, buna karşın giderlerin de yükseldiğini ifade etti. Türkiye’de sağlık harcamalarının da yükseldiğine işaret eden Başesgioğlu, ‘’Burada dikkat çekici nokta, söz konusu harcamanın yüzde 42’sini ilâç giderlerinin oluşturması. Diğer ülkelerde toplam sağlık harcamaları içinde ilâç masrafı yüzde 20 civarında. Ülkemiz imkanlarına göre çok yüksek harcamamız olduğu aşikar’’ değerlendirmesinde bulundu. SGK’da ilk kez sağlık bilgi bankası oluşturulacağını bildiren Başesgioğlu, vatandaşlardan, sağlık karnelerini ‘’açık çek gibi ortada dolaştırmamalarını’’ istedi.

SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ

Başesgioğlu, 15 Haziranda yürürlüğe giren SGK Sağlık Uygalama Tebliği ile sosyal güvenlik kapsamında bulunan kişilerin sağlık hizmetlerinden aynı standartlarla faydalanabileceklerini ifade ederek, böylece sağlık hizmetlerinin finansmanından, hizmetlere erişim ve kullanıma kadar tüm toplumun tek bir çatı altında toplandığını ve fırsat eşitliğinin sağlandığını kaydetti.

Bunun, sosyal devletin gereği olduğunu belirten Başesgioğlu, ‘’Tam kapasite çalışan devlet hastaneleriyle yüzde 30 kapasite kullanan üniversite hastaneleri düşünüldüğünde, kısıtlı imkanları olan ülkemizin kaynaklarının aktif hale getirilmesi de temin edilmiş oluyor’’ ifadesini kullandı.

Türkiye’de aktif sigortalı sayısının 15 milyona yaklaştığına, emekli sayısının ise 7 milyonu geçtiğine işaret eden Başesgioğlu, emekli sayısının 2015’te 10 milyon 500 bini bulacağının tahmin edildiğini kaydeti. Başesgioğlu, şu anda 2.05 düzeyinde bulunan aktif-pasif sigortalı oranının ise 2015’te ise 2.17 olmasının beklendiğini belirtti.

4 AYLIK İLÂÇ HARCAMASI

2 MİLYAR 870 MİLYON YTL

Öte yandan, SGK’nın bu yılın Ocak-Nisan dönemindeki toplam sağlık harcaması 6 milyar 560 milyon YTL’yi buldu. Bunun 2 milyar 870 milyon YTL’sini ilâç harcamaları oluşturdu. Kamunun geçen yılki sağlık harcamaları 18 milyar 67 milyon YTL olarak gerçekleşmişti.

/ ANKARA

14.07.2007


 

İş yerleri ‘kayıtsız’

Mobilya sektöründeki çocuk işçiliğine karşı yürütülen proje kapsamında denetlenen 4 bin 433 iş yerinden yalnızca 578’inin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına kayıtlı olduğu belirlendi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığının, ILO’nun finansmanı ile ‘’Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Programı’’ kapsamında yürüttüğü projede, kapsamında 3 ilde toplam 4 bin 433 iş yeri denetlendi. Bu iş yerlerinden 3845’inin bakanlığa kaydının olmadığı belirlendi. Kayıtlı iş yeri sayısı ise 578’de kaldı. Kayıtlı iş yeri sayısı denetlenen iş yerlerinin yaklaşık 13’üne karşılık geldi.

/ ANKARA

14.07.2007


 

Beş aylık faiz gideri 4.4 milyar dolar

Türkiye’nin faiz gideri yılın ilk beş ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25.8 artarak 4 milyar 497 milyon dolara yükseldi. Faiz geliri aynı dönemde yüzde 83.2 artış göstermesine karşın 850 milyon dolarda kaldı.

Merkez Bankası verilerine göre, yılın ilk beş ayında döviz gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artarak 54 milyar 57 milyon dolara yükseldi. İhracat yüzde 26.2 artışla 42 milyar 909 milyon dolara çıkarken, bavul ticareti yüzde 27.2 artışla 2 milyar 425 milyon dolar oldu.

Turizm kaynaklı döviz geliri yüzde 12.3 artışla 4 milyar 697 milyon dolara çıkarken, faiz gelirleri yüzde 83.2 artışla 850 milyon dolara çıktı. İşçi dövizlerinde yüzde 8.2 azalarak 390 milyon dolara gerilerken, taşımacılık gelirleri yüzde 38.2 artışla 1 milyar 862 milyon dolar oldu.

Yurt dışı müteahhitlik hizmetleri kaynaklı döviz geliri, yüzde 1.1 azalarak, 361 milyon dolara indi. Diğer gelirler yüzde 22 artarak 2 milyar 988 milyon dolara yükseldi. Döviz giderleri aynı dönemde yüzde 16.6 artışla 69 milyar 890 milyon dolara çıktı. İthalat yüzde 15.3 artarak 59 milyar 361 milyon dolara yükseldi. Turizm kaynaklı döviz gideri yüzde 16.5 artarak 1 milyar 198 milyon dolar oldu.

Faiz giderleri yüzde 25.8 artışla 4 milyar 497 milyon dolara çıktı. Taşımacılık giderleri yüzde 29.1 artışla 2 milyar 30 milyon dolar, diğer giderler yüzde 20.8 artışla 2 milyar 804 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Böylece Ocak-Mayıs döneminde, döviz gelir-gider dengesi açığı (cari açık), geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.3 oranında azalarak 15 milyar 833 milyon dolara geriledi.

/ ANKARA

14.07.2007


 

Seçim turizmi

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı ve Ulusoy Seyahat Nakliyat AŞ Otobüs Grubu Genel Müdürü Mustafa Yıldırım, seçim sürecinde yolcu sayısında çok ciddi bir yoğunlaşma olduğunu belirterek, ‘’Bu da, seçime katılma oranının çok yüksek olacağına dair bir izlenim bırakıyor bizde’’ dedi.

Yıldırım, piyasanın arz ve talep dengesine göre yürüdüğünü ve yaz aylarında sektördeki fiyatlarda ortalama yüzde 20 oranında artış yaşandığını kaydetti. Otobüs taşımacılığında geçen yıla oranla yüzde 20 kadar bir büyüme olduğunu, bunda seçim etkeninin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Yıldırım, şunları kaydetti: ‘’Çok ciddî bir yoğunlaşma var. Bu da seçime katılma oranının çok yüksek olacağına dair bir izlenim bırakıyor bizde. Özellikle İstanbul’dan 18 ile 21 Temmuz arasında gidişler tamamen durmuş vaziyette. Sadece İstanbul’dan değil, diğer büyük şehir merkezlerinden tatil yörelerine gidiş yok.’’

Mustafa Yıldırım, karşı istikametlerden büyük şehirlere geliş yönünde çok ciddi talep olduğunu ve bu talebi de karşılamada zorlandıklarını, bazı partilerin otobüs kiralayarak yolcuyu taşımaya çalıştıklarını söyledi. Seçim ertesi günlerde de İstanbul’dan gidişlerde büyük bir yoğunluk olacağına dikkat çeken Yıldırım, toplamda 10-14 milyon arasında bir potansiyel olduğunu ve bunu ek seferlerle taşımaya çalışacaklarını ifade etti.

/ İSTANBUL

14.07.2007


 

Umut, İngiltere’deki gurbetçiler

‘Gurbetçi kenti’ olarak bilinen Aksaray’da, AB ülkelerinin avroya geçmesiyle birlikte bu ülkelerdeki gurbetçilerin gelirinin azalması, yeni yatırımlar için İngiltere’de çalışan gurbetçileri ön plana çıkardı.

Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Süleyman Baydilli, Teşvik Yasası kapsamına alınan Aksaray’a yeni yatırımlar yapmak ve işsizliği önlemek için her türlü fırsatı değerlendirmeye çalıştıklarını belirtti.

AB ülkelerinin avroya geçmesiyle bu ülkelerde yaşayan gurbetçilerin gelirinin azaldığını ve yatırım yapacak durumda olmadığını belirten Baydilli şöyle devam etti: “İngiltere’de çalışan Aksaraylı gurbetçilerimizin ekonomik durumları oldukça iyi... Çoğu da çeşitli sektörlerde iş adamı olarak faaliyet gösteriyor. İngiltere’de iş yapan gurbetçi iş adamlarını Aksaray’a yatırıma ikna etmek için, bu ülkeye bir gezi düzenleyeceğiz. Aksaray’da görüştüğümüz İngiltere’de çalışan arkadaşları, yatırım konusunda çok istekli gördük.’’

Baydilli, “İngiltere’deki gurbetçilerimizden beklentimiz büyük. Düşündüğümüzü hayata geçirebilirsek, hem onlar hem de memleketleri kazanacak’’ diye konuştu.

/ AKSARAY

14.07.2007


 

Sözleşmeler keyfî sona erdirilemeyecek

Danıştay 12. Dairesi, Türk Sağlık-Sen tarafından açılan davada, ‘’sebep göstermeksizin ve her zaman hizmet sözleşmesinin feshine imkan tanıyan düzenlemenin’’ yürütmesini durdurdu.

Türk Sağlık-Sen, söz konusu maddenin hükmünün iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle Danıştay’da dâvâ açtı. Danıştay 12. Dairesi konuyla ilgili kararında, sözleşmeli sağlık personelinin Tip Hizmet Sözleşmelerinin 9. maddesinde hangi hallerde feshedileceğinin ayrıntılı olarak düzenlendiğini ve feshin objektif kriterlere bağlandığı belirtildi. Kararda, ‘’Sözleşmenin feshinin objektif kriterlere bağlanması karşısında aynı maddenin (d) fıkrasında sebep göstermeksizin ve her zaman hizmet sözleşmesinin feshine imkân tanınmasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır’’ denildi. Kararda, yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi için gerekli olan şartların gerçekleşmiş olduğu anlaşıldığından söz konusu maddenin yürütmesinin durdurulmasına oy birliği ile karar verildiği kaydedildi.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, konuyla ilgili değerlendirmesinde, yürütmeyi durdurma kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, bu kararla 4/b statüsündeki personelin sözleşmelerinin keyfi olarak sona erdirilemeyeceğini söyledi.

/ ANKARA

14.07.2007


 

Hazine, 4 milyar 442 milyon YTL iç borç ödeyecek

Hazine gelecek hafta, 4 milyar 442 milyon YTL iç borç ödemesi yapacak.

Hazine, 18 Temmuz Çarşamba günü tamamı YTL cinsinden ve 4 milyar 147 milyon YTL’si piyasaya, 296 milyon YTL’si de kamu kuruluşlarına yapılan satışların geri ödemesi olmak üzere toplam 4 milyar 442 milyon YTL iç borç ödemesi gerçekleştirecek. Öte yandan Hazine’nin Temmuz ayında, 12 milyar 349 milyon YTL’si piyasaya olmak üzere, toplam 14 milyar 889 milyon YTL iç borç ödemesi bulunuyor.

/ ANKARA

14.07.2007


 

‘40 gün 40 gece’de 2 milyon YTL’lik alış veriş

Geleneksel çarşılarda ticareti canlandırmak amacıyla İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB) öncülüğünde düzenlenen 40 gün 40 gecelik İzmir Alışveriş Festivali kapsamında, küçük esnaftan 2 milyon 200 bin YTL’lik alış veriş yapıldığı açıklandı.

İzmir ESOB Başkanı Mehmet Ali Susam, ‘’22-26 Mayıs 2007 tarihlerinde Kemeraltı, Karşıyaka, Alsancak ve Güzelyalı çarşılarında 5 gün süren etkinlikler ve 40 gün süren alış veriş kampanyasını içeren İzmir Festivalinin ikincisini düzenledik. İkinci festivalde, ilk yılda yapılan alış verişten yüzde 10 daha fazlasının gerçekleştirildiğini öğrendik. Bu da 2 milyon 200 bin YTL’lik alış veriş yapıldığını gösteriyor’’ dedi.

/ İZMİR

14.07.2007


 

Arçelik, Amerikan pazarında iddialı

Arçelik AŞ, Ankara’daki işletmesinde ürettiği ve ürün gamına yeni eklediği Avrupa tipi bulaşık makinelerinden farklı ölçülerdeki ‘’tall tub’’ bulaşık makinesiyle Amerika pazarındaki konumunu güçlendirmeyi hedefleliyor.

Arçelik AŞ’den yapılan yazılı açıklamada, dünya bulaşık makinesi sektörünün adetsel bazda üçte birini oluşturan Amerika pazarına 2006’da bulaşık makinesi ihraç ederek giren Arçelik’in, Avrupa tipi olarak tanımlanan bulaşık makinelerinden farklı olarak, 86x60x55 santimetre ölçülerine sahip ‘’tall tub’’ ürünün bu pazarın yüzde 95’ini oluşturması üzerine bunu ürün gamına kattığı ve söz konusu ürünle Amerikan pazarında özellikle perakendede daha fazla kanalda bulunmayı hedeflediği kaydedildi.

/ İSTANBUL

14.07.2007


 

Kalkınma ajansları bekliyor

Bölgesel kalkınmalara yön vermek amacıyla büyük coşkuyla kurulan kalkınma ajansları için bekleyiş sürüyor.

Danıştayın yaklaşık 5 ay önce verdiği yürütmeyi durdurma kararının ardından Anayasa Mahkemesinin kararını bekleyen ajanslar, geçen sürede ise kuruluş sırasında oluşan, ancak sonrasında kaybolan imaj kaybını geri kazanmanın hesaplarını yapıyor.

İzmir ve Çukurova kalkınma ajanslarının, bölgeler için adeta yeni bir umut kaynağı olarak görüldüğünü anlatan Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulcelil Öz, geçen sürede coşkunun yerini ümitsizliğin aldığını kaydetti.

/ ADANA

14.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004