Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

İstanbul’un imzası 1453

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. yeni bir dergiyi yayın hayatına başlattı. “İstanbul’un imzası” olarak sunulan 1453 adlı derginin tanıtımını İBB Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan yaptı. Bayhan, “1453 ismini özellikle koyduk. Üç din, farklı düşünceler birarada yaşamaya başladı 1453’te” dedi.

İstanbul’a dair kültür san’at dergisi olarak okurlara ulaşacak 1453 adlı derginin tanıtımı Miniatürk’te gerçekleştirilen bir basın toplantısıyla yapıldı. Derginin Editörü Yaşar İliksiz, Proje Koordinatörü Hasan Işık ve proje ekibinin de katıldığı toplantıda dergi hakkında bilgi veren Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan, 1453 adlı dergide İstanbulluluğun ve kültür san’atın öne çıkarılacağını vurguladı. “1453 ismini özellikle koyduk. Çünkü İstanbul’da 1453’den sonra birlikte yaşanmaya başlandı. Her türlü din, dil ve ırk ve farklı düşünceler bu tarihten sonra İstanbul’da yaşama şansı buldu” diyen Bayhan, dergide de herhangi bir inanış ya da düşüncenin öne çıkarılmayacağını belirtti.

“İyide, doğruda, güzelde yarışı önemsiyoruz” diyen Bayhan, derginin kültür san’at yayıncılığına önemli bir katkı yapacağını umduklarını söyledi. 1453 İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi’nin yayın hayatına 10 bin tirajla başladığını belirten Bayhan, derginin yabancılara da hitap edeceğini, bu sebeple dergide yeralan çalışmaların İngilizce çevirilerini beraberinde verdiklerini ifade etti. Bayhan derginin Yaysat Bayileri’nden, İstanbul Kitapçısı’ndan ve www.istanbulkitapcisi.com adresinden temin edileceğini de dile getirdi.

Üç ayda bir yayınlanacak olan derginin danışma kurulu; Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Halil İnalcık, Prof. Dr. Semavi Eyice, Prof. Dr. İskender Pala, Ahmet Faruk Yanardağ ve Süleyman Faruk Göncüoğlu’ndan oluşuyor.

Editörlüğünü Yaşar İliksiz’in yaptığı derginin ilk sayısında Prof. Dr. Semavi Eyice ile yapılmış bir söyleşi, Fatih Sultan Mehmet’in Karalama Defteri’nin on sayfası, Cetvel-i Sim (Gümüş Cetvel) adlı mimarî eserin hikayesi, Avni Özgürel’in kaleminden Fatih Sultan Mehmet’in portresi gibi çalışmalar yeralıyor.

Naciye KAYNAK

14.07.2007


 

Sultan Sarnıcı yeniden ayakta

600 yıllık tarihî Sultan Sarnıcı, restore edilerek hizmete açıldı. Fatih, Çarşamba’da bulunan sarnıcın açılışında konuşan Organizasyon Müdürü Talip Yeşilova, uzun süre atıl durumda kalan sarnıcın 7 yıl önce Sarnıç Turizm Organizasyon ve Prodüksiyon A.Ş. tarafından restorasyonu yapılmak üzere Vakıflar Bölge Müdürlüğünden kiralandığını söyledi.

Restorasyon yapılmadan önce iplik bükücüler, marangozlar ve seyyar satıcılar tarafından kullanıldığı için tarihî dokusu yıpranan sarnıcın restorasyonuna yaklaşık 1 yıl önce başlandığını anlatan Yeşilova, tarihî dokusuna zarar verilmeden, aslına uygun olarak restore edilen sarnıcın yeniden İstanbulluların hizmetine sunulduğunu anlattı. Yeşilova, sarnıcın, toplantı ve organizasyonlarda kullanılacağını kaydetti.

378 ile 395 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen Sultan Sarnıcı, dikdörtgen bir plana sahip ve iç kısmında 28 adet mermer sütun yer alıyor.

Ömer AKYOL / İSTANBUL

14.07.2007


 

San’atçılar: İki bakanlık ayrılsın

Kültür ve san’at alanında faaliyet gösteren 4 meslek kuruluşunun ortak açıklamasında, “Kültür ve Turizm Bakanlıkları ayrılmalıdır’’ denildi.

Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı (TOBAV) Genel Başkanı Tamer Levent, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği Genel Başkan Yardımcısı Erhan Gökgücü, Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği Genel Başkanı (DETİS) Mehmet Ege ile Kültür Sanat-Sen Genel Sekreteri Cemal Balkız ortak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, hükümetlerin bugüne kadar kültür ve san’ata yeterince önem vermemesi sebebiyle bu kavramların erozyon yaşadığı savunuldu.

/ ANKARA

14.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004