Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

“Şûrâ ve Demokrasi” semineri

Yrd. Doç. Dr. Atilla Yargıcı, Şanlıurfa Risale-i Nur Enstitüsü Temsilciliği salonunda “Şûrâ ve demokrasi” konusunda verdiği seminerde, şûrâyla ilgili bilgi verdi.

Şûrânın Kur’ân’da Allah tarafından emredildiğini, ancak nasıl uygulanması gerektiği ile ilgili prensiplerin açıklanmadığını açıklayan Yargıcı, bunun prensiplerini Kur’an ve sünnet ışığında belirlemeyi ümmete bıraktığını bildirdi. Son bir asırdır İslâm dünyasında şûrâ ve demokrasi ile tartışmalar yaşandığını dile getiren Yargıcı, özellikle diktatörlükle idare edilen bazı İslam ülkelerindeki akademisyenlerin ve ilim adamlarının demokrasi aleyhtarı olduğunu söyledi.

Dört halife döneminden sonra şûrâ’ya gereken önemin verilmediğini ifade eden Yargıcı, bu sapmanın İslam dünyasında çok büyük olumsuzlukların yaşanmasına sebep olduğunu dile getirdi. Liberal demokraside çoğunluğun görüşünün hakim olduğunu, kanun önünde eşitlik, özgürlük ve yasalara bağlılık, seçim, oy verme hakkı, azınlık hakları gibi hususların önemli prensipler olduğuna değinen Yargıcı, bütün bunların da şûrâya ters olmayan hususlar olduğunu bildirdi. Yargıcı, bunlar arasında özgürlük fikrinin İslâmda inanç ve Allah’a kul olmakla sınırlandırıldığını dile getirerek, demokrasinin İslâm ülkelerinde uygulanırken özgürlüğün Allah’a kul olmakla sınırlandırılması gerektiğini, bunun da toplumun topyekûn ciddî iman eğitime tabi tutulmasıyla mümkün olduğunu söyledi.

15.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Aile toplumun “ilk” okulu

  “Şûrâ ve Demokrasi” semineri


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004