Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Başörtülü mağdur Tacik hükümetini mahkemeye verdi

Tacikistan’da başörtüsü taktığı için derslere girmesine izin verilmeyen üniversiteli kız öğrenci, Eğitim Bakanlığı ve üniversite yönetimini mahkemeye verdi.

Tacikistan Diller Üniversitesi Doğu Bilimleri Fakültesi 3. sınıf öğrencisi olan Davlatmoh İsmailova açtığı dâvâda Eğitim Bakanlığı ve üniversite yönetiminin derslere başörtülü girmesine izin verilmesini istiyor. İsmailova, Nisan ayından beri derslere zamanında geldiğini ancak öğretmen ve üniversite yönetiminin kendisine başörtüsünü çıkarmadan içeri alınmayacağını söylediğini ifade etti. Dâvâsından vazgeçmeyeceğini dile getiren İsmailova; “Gerekirse okulu bırakırım, ama başörtümü asla çıkartmam “ dedi.

Tacikistan Eğitim Bakanlığı’nın kararı ile bu senenin Mart ayından itibaren devlet ve eğitim kurumlarında başörtü takmak yasaklanmıştı. Tacikistan Diller Üniversitesi yönetimi de bu karara uymayan öğrencileri ihraç edeceğini duyurdu. Tacikistan Diller Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hurşid Ziyayev sadece başörtülü olan öğrencileri değil, mini etek ve tahrik edici kıyafet giyenlerinde derslere alınmayacağını belirtti.

İsmailova’nın avukatı Şuhrat Kudratov, mahkemenin lehte bir karar vermesinin büyük bir sürpriz olacağını kaydetti. Avukat Kudratov’a göre, ülkesinde şimdiye kadar devlet veya devlet kurumları aleyhine açılan dâvâların hiçbirinde aleyhte bir karar çıkmadı.

Öte yandan Tacikistan Eğitim Bakanlığı’nın kararı ile 2007-2008 eğitim yılında ortaokul, lise ve üniversitelerde tek tip kıyafet uygulamasına geçilecek.

/ Duşanbe

16.07.2007


 

Türkiye-Almanya arasında ırkçılık polemiği

Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler, yenilenen Göç Yasası’yla ilgili olarak Alman hükümetine yöneltilen ırkçılık iddialarını reddetti. Köhler, ZDF televizyonuna verdiği demeçte, Göç Yasası’nı ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğini belirterek, “Irkçılıkla ilgili iddiaları duyduğumda çok şaşırdığımı söylemeliyim” dedi.

Horst Köhler, Alman hükümetinin, kendileri açısından hiçbir dayanağı olmayan bu iddialara karşı nasıl tepki göstereceği konusunda itinalı da bir cevap hazırlaması gerektiğini söyledi.

Hürriyet gazetesi, Federal Meclis (Bundestag) ve Federal Eyalet Temsilciler Meclisi (Bundesrat) tarafından kabul edilen Göç Yasası’yla ilgili olarak “Düpedüz Irkçılık” başlığını kullanmış, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de bu konuda Köhler’e bir mektup göndermişti.

Köhler, İçişleri Bakanı Wolfgang Schaeuble’nin, terörle mücadele konusunda ortaya attığı yeni görüşleri de eleştirdi.

Schaeuble’nin, teröristlerin gerektiği takdirde keskin nişancılar tarafından nokta atışıyla öldürülmeleri düşüncesini eleştiren Köhler, mahkeme kararı olmadan teröristlerin bu şekilde öldürülmesi konusundaki çekincelerini dile getirdi.

Schaeuble, Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, teröristlerin gerektiği takdirde keskin nişancılar tarafından nokta atışıyla öldürülmeleri imkânlarını da araştırdığını söylemişti.

/ BERLİN

16.07.2007


 

Katolik Kilisesine rekor tazminat cezası

ABD’de, Roma Katolik Kilisesi’ne bağlı Los Angeles Başpiskoposluğu, kiliseye bağlı papazların karıştığı cinsel taciz olayları sebebiyle açılan dâvâları sona erdirmek amacıyla toplam 600-650 milyon dolar gibi rekor bir tazminat ödemeyi kabul ederek dâvâcılarla anlaşma yolunu seçti.

Konu hakkında bilgi sahibi olan kişiler, başpiskoposluk avukatları ile cinsel taciz kurbanı oldukları iddiasıyla dâvâ açan kişilerin varılan anlaşmayı, papazlar aleyhine açılan 500 den fazla dâvâdan ilki için yapılacak jüri seçimî günü olarak belirlenen Pazartesi günü açıklayacaklarını belirttiler.

Söz konusu kişiler, anlaşmanın henüz kamuoyuna duyurulmamış olması sebebiyle kimliklerinin gizli tutulması şartıyla açıklamada bulundular. Varılan anlaşma uyarınca başpiskoposluk ile başpiskoposluğa bağlı sigorta şirketleri 500 kadar dâvâcıya toplam 600 ile 650 milyon dolar tazminat ödeyecek.

/ LOS ANGELES

16.07.2007


 

İsrail-Fetih ilişkileri tam gaz

İsrail’in, Batı Şeria’da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı desteklemek ve kuvvetlendirmek amacıyla, bazı “aranan El Fetihlilere”, bir daha terör olaylarına karışmamak şartıyla af ilân etmesinden sonra, aranan El Fetihlilerin silâhlarını Ramallah’ta Filistin Yönetimine teslim etmeye başladıkları bildirildi.

İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamada da 178 kişilik listede yer alıp almadığı tartışmaları yapılan, El Fetih’in Cenin’deki El Aksa Şehitleri Tugayı liderlerinden Zekeriya Zubeydi’nin durumuna da açıklık getirildi ve Zubeydi’nin isminin listede yer aldığı bildirildi. Zubeydi ise Kudüs’ün Sesi radyosuna yaptığı açıklamada, tugay militanlarının İsrail’e saldırılarını durduracaklarına dair taahhütname imzaladıklarını ve silâhlarını teslim etmeye başladıklarını doğruladı.

Zubeydi, “El Aksa Şehitleri militanlarının, Filistin sorununu çözmeye amaçlayan hiçbir projenin önünde bir engel oluşturmayacaklarını” ifade etti. Zubeydi, “Biz İsrail’den af beklemedik, talimatları da İsrail’den değil, Başkan Abbas yönetimindeki kendi liderlerimizden aldık” diye konuştu. Zekeriya Zubeydi, varılan karşılıklı anlaşma doğrultusunda, listedeki El Aksa Şehitleri Tugayları militanlarının Filistin Yönetimi güvenlik güçlerine ait karargâhlarda kalacaklarını ve özgürlükleriyle ilgili garantiler için süreci bekleyeceklerinin altını çizdi.

/ KUDÜS

16.07.2007


 

İngiltere paranoyaya teslim

İngiltere’deki istihbarat şefleri, yaklaşık 4000 kökten dincinin Afganistan’daki terör kamplarında eğitim gördükten sonra ülkeye döndüğü tahmininde bulundu.

İngiliz basını, bu rakamın, sınır kontrolleri konusundaki sorunları tekrar gündeme getireceği yorumunda bulundu. Afganistan’ın, İngiltere doğumlu teröristler tarafından 1996 ve 2001 yılları arasında eğitim merkezi olarak kullanıldığına dikkat çeken İngiliz istihbaratçıları, İngiliz ve Amerikan güçlerinin ülkedeki varlığından beri terör kamplarının daha ziyade Pakistan sınırına kaydırıldığını bildirdi. İngiltere ile Pakistan arasında seyahat edenlerin sayısının yılda 400.000 olduğunu belirten istihbarat şefleri, çoğu kişinin ailesini ziyaret etmeye ya da iş gezisi için seyahat ettiğini kaydetti. İstihbarat şefleri, bu kişilerden kaçının Afganistan’a geçtiği ve terör kamplarına katıldığı konusunda ellerinde kesin rakam olmamakla birlikte tahminlerinin 4000’e işaret ettiğini belirtti. İngiltere’de eylem hazırlığı içinde olan 1600 terörist bulunduğuna dair daha önce açıklanan rakamla, terör kamplarında eğitim gördüğü öne sürülen 4000 rakamı arasındaki farkın ise bu kişilerin bir kısmının döndükten sonra örgütleriyle bağlarını koparmaları ya da Irak gibi başka ülkelere “savaşmaya” gitmelerinden doğmuş olabileceği ifade edildi.

/ LONDRA

16.07.2007


 

Pakistan durulmuyor

Pakistan’ın Kuzey Batı Sınır vilayetinde bir askerî konvoyun hedef alındığı saldırılarda ölenlerin sayısı 14’e çıktı.

Ordu sözcüsü Tümgeneral Vahid Erşad, Afganistan sınırındaki vilayetin dağlık bölgesi Swat’ta militanların, asker ve milislerin bulunduğu konvoya bombalı iki araçla saldırı düzenlediğini, aynı anda yola yerleştirilen bir bombanın da patladığını belirtti. Saldırılarda 3 siville 11 askerin öldüğünü bildiren sözcü, 39 askerin yaralandığını, 2 askerî kamyonun tahrip olduğunu da söyledi. Bir polis yetkilisi, saldırılardan sonra askerlerin militanlara ateş açtığını, çatışmaların sürdüğünü belirtmişti.

/ PEŞAVER

16.07.2007


 

Şimon Peres, muradına erdi

İsrail’in Nobel ödüllü siyasetçisi Şimon Peres, yemin ederek Cumhurbaşkanlığı görevine resmen başlıyor.

İsrail’in dokucuncu cumhurbaşkanı olacak olan Peres, yaklaşık 1 ay önce parlamento tarafından bu göreve seçilmişti. İsrail Parlamentosu Knesset’te yapılacak törende Peres, 84. yaş gününden 3 hafta önce edeceği yeminle Moşe Katsav’dan görevi devralacak. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, kabine toplantısında yaptığı konuşmada “Peres, İsrail’in son 60 yılının en önemli isimlerinden biridir” dedi.

/ KUDÜS

16.07.2007


 

İşçi Partisi yeniden tırmanma şeridinde

İngiltere İşçi Partisi, Başbakan Gordon Brown liderliğinde yeniden oylarını artırmaya başladı ve ana muhalefetteki Muhafazakâr Parti’yle olan oy farkını 7 puana çıkardı.

The Daily Telegraph gazetesinde yayımlanan ICM araştırma kuruluşunun yaptığı ankete göre, İşçi Partisi iktidarının oy oranı yüzde 40 olarak tahmin ediliyor. Yeni lideri David Cameron’un göreve gelmesinden bu yana hep başarılı bir grafik çizen Muhafazakâr Parti’nin tahmini oy oranı ise yüzde 33. Avam Kamarasındaki üçüncü büyük gruba sahip olan Liberal Demokrat Parti’nin oy oranı ise yüzde 19 olarak belirlendi. ICM araştırmacıları, “Eğer bugün genel seçim yapılsaydı, İşçi Partisi iktidarı bu oy oranıyla ana muhalefete karşı 114 sandalyelik üstünlük sağlardı” ifadesini kullandı.

/ LONDRA

16.07.2007


 

Oyuna dalıp, çocuklarını unuttular

ABD’nin Nevada eyaletine bağlı Reno şehrinde bilgisayardaki video oyunlarına saplantılı derecede bağlanan evli bir çift, çocuklarının açlık çekmesine yol açtıkları ve diğer sağlık sorunlarına sebep oldukları gerekçesiyle mahkemeye sevk edildi.

Yetkililer, sosyal hizmet görevlilerinin hastaneye getirdikleri, çiftin 22 aylık oğulları ile 11 aylık kızlarının ciddî şekilde beslenme bozukluğu çektiği ve hatta ölümün eşiğine geldiğinin doktorlarca belirlendiğini belirttiler. Haklarında çocuk ihmalinden dolayı iki suçtan açılan dâvâda suçlu olduklarını kabul eden 25 yaşındaki Michael Straw ile 23 yaşındaki Iana Straw, 12’şer yıl hapis cezasına çarptırılabilecek.

Reno Gazette-Journal gazetesinin haberinde, anne ve babalarından alınarak bakıcı aileye verilen çocukların durumlarının iyi olduğu ve kilo aldıkları kaydedildi. Gazetede yer alan haberde, evli çiftin evlerinde yemek olmasına karşın video oyunlarıyla çok meşgul olmaları sebebiyle çocuklarına yemek vermemeyi tercih ettiklerine dikkat çekildi.

/ RENO

16.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004