Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 20 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Kosova üzerinde Rus-ABD çekişmesi

BD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, “kesinlikle bağımsız bir Kosova’dan yanayız” dedi. Rice, Orta Doğu Dörtlüsünün toplantısına katılmak üzere Portekiz’in başkenti Lizbon’a giderken uçakta gazetecilere, BM Güvenlik Konseyinde Rusya’nın itirazına rağmen, Kosova’nın “öyle ya da böyle” Sırbistan’dan bağımsızlığını kazanacağını söyledi.

Lizbon’daki toplantıda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u da görecek olan Rice, ABD’nin BM dışında Kosova’nın bağımsızlık yolunda ilerlemesine hazırlıklı olup olmadığı sorusunu, “Bağımsız bir Kosova’dan yanayız ve öyle ya da böyle buna ulaşacağız” şeklinde cevapladı.

BM Güvenlik Konseyinde veto yetkisi bulunan Moskova, Kosova’nın bağımsızlığına gidecek girişimleri reddediyor ve BM Güvenlik Konseyinin Avrupalı üyelerle hazırladığı karar tasarısının kabul edilme şansının olmadığını savunuyor.

Bu arada, ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Zalmay Halilzad, Kosova’nın nihai statüsü konusunda BM Güvenlik Konseyinin Avrupalı üyeleriyle birlikte hazırladıkları karar tasarısını yarıngörüşeceklerini belirterek, ‘’Artık top Rusya’da’’ dedi.

Halilzad gazetecilere yaptığı açıklamada, “Konsey’in çoğunluğu karar tasarımıza destek veriyor, ancak tek bir üye Rusya bunun karşısında duruyor” dedi.

Halilzad, şöyle konuştu:

“Artık Konsey’in Kosova konusunda ne rol oynayabileceği Rusya’nın tutumuna bağlı. Eğer Rusya, Konsey’in konuyla ilgilenmesini engellerse süreç Konsey dışında devam edecek. Biz bu durumun olumlu olmayacağı görüşündeyiz. Umarız Rusya yapıcı bir karar verir, aksi takdirde Kosova’nın stüsü konusunun Konsey dışına çıkması sorumluluğunu üstlenmek zorunda kalacak.” ABD, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere Konsey’in Avrupalı üyeleritarafından hazırlanan karar tasarısında Priştine ve Belgrad’a nihai statükonusunda bir anlaşmaya varmaları için 120 günlük müzakere zamanıtanınıyor.

Tasarıda tarafların anlaşamaması durumunda Kosova’yabağımsızlık tanınmasını isteyen arabulucu Martti Ahtisaari’nin planının yürürlüğe girmesinden ise söz edilmiyor. Ayrıca tasarıda Avrupa Birliği’nin Kosova’da ‘’Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası-Hukukun ÜstünlüğüMisyonu’’ adı altında bir birim kurmasından söz ediliyor. Kosova’nın Sırbistan’dan ayrılıp bağımsız bir devlet olmasına kesinliklekarşı çıkan Sırp yönetimini destekleyen ve Konsey’de veto hakkı bulunan Rusya, Konsey’e şimdiye dek sunulan karar tasarılarının hiçbirini kabuletmeyeceği mesajını vermişti.

/ LİZBON

20.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kosova üzerinde Rus-ABD çekişmesi

  New York'ta 11 Eylül korkusu

  Pakistan’da saldırıların önü alınamıyor

  Sünniler de boykota son veriyor

  Irak çekilme tasarısı Senato’yu aşamadı

  Jacquec Chirac sorgulandı

  Talat: İzolasyonlar kalksın

  4 Amerikan askeri öldürüldü

  Hikmetyar silâhı terkediyor

  İlk NLP uzmanı Müslüman oldu

  07.07.07 bebeğine 21 bin dolar burs


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004