Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Eylül’de Ortadoğu konferansı yapılacak

Bush’un önerdiği Ortadoğu Konferansı fikrinin Eylül ayında New York’ta yapılması bekleniyor. Konferansta Ortadoğu’nun problemli ülkelerinin bir araya getirilmesi planlanıyor.

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt, ABD Başkanı George Bush’un önerdiği Orta Doğu konferansının, büyük olasılıkla Eylül ayında New York’ta toplanacak olan BM Genel Kurulu sırasında yapılacağını söyledi.

Ebul Geyt, konferans öncesinde, 31 Temmuz’da Şarm El Şeyh’te ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Arap ülkeleri dışişleri bakanlarının bir araya gelerek konferansın gündemini görüşeceklerini kaydetti.

Mısır Dışişleri Bakanı Ebul Geyt, Amerikalı ve Mısırlı yetkililer arasındaki temasların, konferansın Eylül ayındaki BM Genel Kurulu sırasında yapılacağına işaret ettiğini, ancak konferans yerinin New York olmasının şart olmadığını kaydetti.

Ebul Geyt, Mısır’ın, bu konferansta İsrail ve Filistin taraflar arasında aktif müzakereler için barış sürecinin başlatılması dahil bir dizi konunun ele alınması görüşünde olduğunu ifade etti.

Mısır Devlet Başkanlığı Sözcüsü Süleyman Avad ise AP ajansına yaptığı açıklamada, Ebul Geyt’in açıklamalarına rağmen konferansın ne zaman ve nerede yapılacağının henüz net olmadığını söyledi.

ABD Başkanı George Bush, bu yıl sonunda İsrail ve Filistin ile bazı Arap ülkelerini bir araya getirecek olan bir bölgesel konferans düzenlenmesini önermişti. Bush, konferansın tam tarihi, yeri ya da katılımcıları konusunda bilgi vermemişti.

/ KAHİRE

21.07.2007


 

Ortadoğu Dörtlüsü toplandı

Ortadoğu Dörtlüsü, yeni özel temsilcisi Tony Blair’in görev çerçevesini ve bölgeye yönelik çalışmalarını belirlemek amacıyla önceki akşam Lizbon’da bir araya geldi.

Toplantıya, ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, AB temsilcisi Javier Solana ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov katıldı. Rice, toplantı için Lizbon’a giderken uçakta gazetecilerle konuştu ve “en önemli meselenin, yaşama sorunu bulunmayan bir Filistin devletinin kurulması” olduğunu söyledi. Rice, eski İngiliz başbakanı Blair’i de övdü ve Blair’in dünyanın “saygın ve uzman tarihsel şahsiyetlerinden biri” olduğunu, Dörtlünün Ortadoğu temsilciliği görevini de bihakkın yerine getireceğini söyledi. 27 Haziran’da Ortadoğu temsilcisi atanan Blair, özerk Filistin yönetimine ve Filistin devletinin kurulması çabalarına uluslar arası topluluğun desteğini sağlamakla görevlendirilmişti.

/ LİZBON

21.07.2007


 

Hariri suikastinin raporu 2 bin sayfa

Lübnan’ın eski başbakanı Refik Hariri suikastine ilişkin soruşturmayı yürüten BM Uluslararası Bağımsız Soruşturma Komisyonu Başkanı Belçikalı savcı Serge Brammertz, Güvenlik Konseyi’ne son raporuyla ilgili bilgi verdi.

Brammertz’in Konsey’de yaptığı konuşmada şu ana dek soruşturmayla ilgili bütün bulgular ve analizlerini 2 bin sayfalık raporda topladıklarını söyledi.

Komisyonun 14 Şubat 2005’teki Hariri suikastının hazırlık ya da icra safhasına karışmış olabilecek ya da suikastla ilgili önceden bilgisi olan bazı kişilerin kimliklerini belirlediğini ifade eden Brammertz, Lübnan yetkilileriyle tam bir işbirliği içinde çalışmalarını yürüttüklerini, ancak ülkedeki güvenlik durumunun kötüye gittiğini söyledi.

Savcı Brammertz, komisyonla işbirliği yapan kişilerin ve şahitlerin güvenliğinin sağlanmasının çok önemli olduğunu kaydetti. Brammertz, komisyonun Hariri suikastı dışında yine Lübnanlı yetkililerin talebi üzerine 17 dâvâyla ilgili olarak Lübnan’a teknik yardımda bulunduğunu söyledi. Brammertz daha sonra gazetecilerin soruları üzerine, soruşturma kapsamında Suriye ile yapılan işbirliğinin genel olarak tatmin edici olduğunu, Suriye’nin son 4 aylık dönemde komisyonun bilgi almak için yaptığı 11 başvuruya zamanında cevap verdiğini vurguladı.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

21.07.2007


 

FKÖ, Mahmud Abbas’ı seçimle görevlendirdi

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) merkez komitesi, Filistin lideri Mahmud Abbas’ı erken seçimle görevlendirdi.

AFP’ye açıklama yapan merkez komitesi üyesi Azzam Ahmet, “Ramallah’ta toplanan merkez komlitesi, Başkan Abbas’a erken seçimlerin yapılması için süreci başlatma görevini vermiştir” dedi. Ahmet, başkanlık ve meclis seçimleri tarihini Abbas’ın belirleyeceğini söyledi.

Merkez komitesi, ayrıca ulusal Filistin konseyinin (meclis) de toplanmasını kararlaştırdı. Konseyin toplanma tarihini de Abbas tayin edecek. İslâmcı Hamas örgütü, erken seçim fikrine karşı çıkıyor. Gazze’de basın toplantısı yapan Hamas yöneticisi Mahmut Zahar, erken seçimi “halk iradesinin aşılmaya çalışılması” olarak nitelendirdi ve bu plânın başarısızlığa mahkûm olduğunu iddia etti. Zahar, “Hamas’ın bağrından çıktığı Filistin halkı, Amerika’yı memnun edecek erken seçimleri kabul etmeyecek” dedi.

Filistin’de son seçimler, geçen yılın Ocak ayında yapılmış, seçimleri Hamas kazanınca Filistin uluslararası arenada yalnızlığa ve siyasî krize sürüklenmişti

/ RAMALLAH

21.07.2007


 

Kosova, 28 Kasım’da bağımsızlık ilân etmek istiyor

- Kosova Başbakanı Agim Çeku, 28 Kasım’da Sırbistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlık ilân etmeleri gerektiğini belirtti

Agim Çeku, BM’nin Kosova yöneticisi Joachim Ruecker ile görüşmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, BM’nin başarısız olduğunu, Arnavutluk’un bağımsızlık günü olan 28 Kasım’ın kutlama günü olması gerektiğini söyledi.

Çeku, bu durumu hükümet ve muhalefet liderlerinden oluşan “Birlik Ekibi’ne” de önerdiğini söyledi, ancak ekibin öneriyi kabul edip etmediği konusunda bilgi vermedi. Kosova’nın geleceğine ilişkin BM müzakerelerinde Rusya, bağımsızlık girişimine karşı veto kartını gösteriyor. ABD, Kosova’nın Sırbistan’dan tek yanlı bağımsızlık ilânına destek vereceğini belirtirken, AB böyle bir girişimin Kosova’daki hassas dengeyi bozacağından korkuyor.

/ PRİŞTİNE

21.07.2007


 

Filistinli mahkûmlar serbest

İsrail, 250 kadar Filistinli mahkûmu serbest bırakmaya başladı. Gazze Şeridi’nin Hamas örgütünün eline geçmesinin ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın konumunu güçlendirmek amacıyla ABD’nin arabuluculuğunda varılan anlaşma uyarınca, İsrail elindeki Filistinli mahkûmları bırakmaya başladı.

Abbas’a bağlı El Fetih üyesi olan 250 kadar mahkûm, İsrail’in güneyindeki Kitsiyot hapishanesinin önünde otobüslere bindirildi. Buradan Batı Şeria şehirlerinden Ramallah’a götürülecek olan mahkûmlar, Abbas tarafından karşılanacak ve aileleriyle tekrar bir araya gelecekler.

/ KİTSİYOT

21.07.2007


 

Sıcak hava rayları eğdi

Avusturya’nın Yukarı Avusturya Eyaleti’nde tren seferleri iptal edildi. Rekor sıcaklıkların yaşandığı eyalette, demiryolları da sıcaktan nasibini aldı.

Yukarı Avusturya Eyaleti’nde bulunan demiryolu hatlarının sıcaktan eğildiği belirtilirken, bölgedeki bütün demiryolu seferlerinin iptal edildiği ve yerine otobüs seferleri konulduğu duyuruldu.

/ VİYANA

21.07.2007


 

İran-Suriye ilişkileri güçleniyor

ŞAM - İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi vaadinde bulundular.

Şam’a bir günlük ziyarette bulunan Ahmedinejad, dün Esad ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından yayınlanan ortak açıklamada, iki liderin Suriye ve İran arasındaki mevcut ilişkilerden memnun, tüm alanlarda işbirliğinin sürmesi konusunda dikkatli olduğu belirtildi. Ahmedinejad, görüşme sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye ile iliş-kilerin günden güne, her alanda ve bütün yönlerde ilerlediğini söyledi. Esad da, bu ziyaretin bölgede hızla değişen şartlardaki önemine işaret etti ve iki ülke arasındaki ilişkilerin uzun dönemli olduğunu kaydetti. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın, Şam ziyareti sırasında Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile de bir araya geldiği belirtilmişti. Mahmud Ahmedinejad’ın, Nasrallah dışında Hamas’ın sürgündeki siyasî lideri Halid Meşal ve diğer üyelerle de görüştüğü kaydedildi. Hamas yetkilisi İzzet El Rişk, Ahmedinejad’ın, Filistin halkına olan desteğinin süreceği sözünü verdiğini söyledi.

/ ŞAM

21.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004