Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 21 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Türkiye seçimini yapacak

Türkiye, yarın 23. Dönem milletvekili seçimi için sandık başına gidecek. Seçimde, kayıtlı 42 milyon 533 bin 41 seçmen oy kullanacak. Vatandaşlar, seçmen bilgi kağıtları ve geçerli kimlik belgeleriyle oyunu verecek. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek.

Vatandaşlardan TC Kimlik Numaraları sorulmayacak. Seçmen bilgi kâğıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri kimlik belgeleriyle (nüfus kâğıdı, resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler. Bu belgelerden birini ibraz edemeyen seçmen oyunu kullanamayacak.

Belediyeler ile köy ve mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik bilgileri geçerli olmayacak.

Seçmenler, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) “www.ysk.gov.tr” internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.

Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak.

Oy verme işlemi Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde 07.00-16.00 saatleri arasında, bu illerin dışında kalan diğer illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında yapılacak.

YSK tarfından belirlenen oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek.

Ceza infaz kurumları ve tutukevinde oy verme saat 08.00’de başlayacak ve Yüksek Seçim Kurulunca başka bir süre belirlenmemiş ise saat 17.00’de sona erecek.

158 bin 700 sandıkta oy kullanılacak

Yarın yapılacak milletvekili seçiminde 42 milyon 533 bin 41 seçmen, 158 bin 700 sandıkta oy kullanacak.

YSK İstanbul’u 3, Ankara’yı 2 ve İzmir’i 2 seçim çevresine ayırdı. Böylece, Türkiye genelinde 85 seçim çevresi oluştu.

3 Kasım 2002’de yapılan milletvekili genel seçiminde 41 milyon 291 bin 568 olan kayıtlı seçmen sayısı 1 milyon 241 bin 473 artarak, 42 milyon 533 bin 41’e ulaştı.

Kayıtlı seçmen sayısı bakımından ilk 3 sırada yer alan iller İstanbul, Ankara ve İzmir olurken, Kilis 63 bin 132 seçmenle son sırada yer aldı.

İstanbul’da 7 milyon 400 bin 172, Ankara’da 2 milyon 919 bin 143, İzmir’de 2 milyon 526 bin 569 kayıtlı seçmen bulunuyor. 3 Kasım 2002’de yapılan milletvekili seçimlerinde İstanbul’da 7 milyon 159 bin 151, Ankara’da 2 milyon 698 bin 870, İzmir’de ise 2 milyon 423 bin 285 kayıtlı seçmen bulunuyordu.

İllerin çıkaracakları milletvekilleri sayıları da şöyle:

“Adana: 14, Adıyaman: 5, Afyonkarahisar: 7, Ağrı: 5, Amasya: 3, Ankara: 29, Antalya: 13, Artvin: 2, Aydın: 8, Balıkesir: 8, Bilecik: 2, Bingöl: 3, Bitlis: 4, Bolu: 3, Burdur: 3, Bursa: 16, Çanakkale: 4, Çankırı: 3, Çorum: 5, Denizli: 7, Diyarbakır: 10, Edirne: 4, Elazığ: 5, Erzincan: 3, Erzurum: 7, Eskişehir: 6, Gaziantep: 10, Giresun: 5, Gümüşhane 2, Hakkari: 3, Hatay 10, Isparta: 5, Mersin: 12, İstanbul: 70, İzmir: 24, Kars: 3, Kastamonu: 4, Kayseri: 8, Kırklareli: 3, Kırşehir: 3, Kocaeli: 9, Konya: 16, Kütahya: 6, Malatya: 7, Manisa: 10, Kahramanmaraş: 8, Mardin: 6, Muğla: 6, Muş: 4, Nevşehir: 3, Niğde: 3, Ordu: 7, Rize: 3, Sakarya: 6, Samsun: 9, Siirt: 3, Sinop: 3, Sivas: 6, Tekirdağ 5, Tokat: 7, Trabzon: 8, Tunceli: 2, Şanlıurfa: 11, Uşak: 3, Van: 7, Yozgat: 6, Zonguldak: 5, Aksaray: 4, Bayburt: 2, Karaman: 3, Kırıkkale: 4, Batman: 4, Şırnak: 3, Bartın: 2, Ardahan: 2, Iğdır: 2, Yalova: 2, Karabük: 3, Kilis: 2, Osmaniye: 4, Düzce: 3.”

Seçime 14 siyasî parti katılacak. 85 seçim bölgesinin bulunduğu seçimde 699’u bağımsız, toplam 7394 aday yarışacak.

/ ANKARA

21.07.2007


 

Başörtülü ve başörtüsüz yan yana okuyacak

DP Genel Başkanı Mehmet Ağar, partisinin Konya Hükümet Meydanında düzenlediği mitingte, iktidarın ‘’başörtüsü’’ meselesini unuttuğuna dikkat çekerek, iktidara geldiklerinde cumhuriyetin gücü ve şefkatiyle, ‘’başörtülü ve başörtüsüz öğrencilerin aynı sıralarda kardeş kardeş okuyacağını’’ ifade etti.

Partisinin Konya Hükümet Meydanında düzenlediği mitinge halka hitap eden Ağar, faizle geçinen kesimin iktidar partisi AKP ile anamuhalefet partisi CHP’den memnun olduğunu söyledi. Ağar, “Bir yanda yüksek tepelerde İstanbul’un deniz gören yerlerinde kurtarılan hükümet modelleri var. Bir yanda da Türkiye’nin 4.5 yıldan beri alın terini faiz yoluyla dışarıya aktaran kesimler var. Bunlar iktidardan da, ona karşı hiçbir varlık gösteremeyen ana muhalefetten de memnunlar. Bizim birileri gibi köşelerdeki ısmarlama yazılara ihtiyacımız yok. Birileri gibi ekranlarda parlak reklâmlara da ihtiyacımız yok. İktidar partisini tutan jet sosyetenin olağan üstü partilerinde bütün oyların AKP’ye gideceğini söyleyen köşe yazılarına hiç ihtiyacımız yok” diye konuştu.

Ağar, AKP’nin yıllarca faiz ve rantiye ekonomisini iktidara geldiklerinde yerle bir edeceklerini söyleyerek muhalefet yaptığını ancak iktidara geldiklerinde Türkiye tarihinin en büyük faizini ödediğini de hatırlattı.

TERÖR BİR YILDA BİTECEK

Başbakan olması durumunda bir sene içinde terörü bahse değer konular arasından çıkaracağını, bunu yapamazsa başbakanlıktan istifa edeceğini vurgulayan Ağar, “Başbakanlık görevini üstlendikten 3 ay sonra terörün iklimini değiştireceğiz. 6 ay sonra durumu kontrol altına alacağız. Bir yıl sonra terörü bahse değer konular arasından çıkaracağız. Yapamazsam başbakan iken siyaseti bırakacağıma söz veriyorum. Siyaset hayal üzerinden yapılmaz. Mesele, makamda iken bırakmaktır” dedi.

İktidarın ekonomiyi yabancılara, terörü de “ABD’yi bile rahatsız edecek şekilde, ABD’ye ihale ettiğini” söyleyen Ağar, 22 Temmuz seçimlerinde camilere şehit cenazesi getirmemeyi başaracak dirayetli, kararlı, inançlı hükümetin çıkacağını dile getirdi.

İsim vermeden MHP Lideri Devlet Bahçeli’yi de eleştiren Ağar, şunları söyledi:

“Birileri de duvar afişleri, bilboardlar yaparak akılları sıra terörle mücadelede bize ders verecekler. Daha fazla bağırınca terörle mücadele olur sanıyorlar. En son ip alış verişinde ip ayaklarına dolandı. Millete hayal satmayın. Zamanında idamla ilgili yüreğiniz vardıysa, hükümetten ayrılsaydınız. Elinizi tutan mı vardı? Benim mücadelemin zekâtı onlara yıllarca yeter. O yönetimlere söylüyorum; o partinin tabanı, beni sizden daha iyi tanır. Siz evinizde uyurken, biz dağda, tepede, bayırda milletle beraber kurşuna göğüs geriyorduk.”

İKTİDAR BAŞÖRTÜSÜ MESELESİNİ UNUTTU

İktidarın başörtüsü meselesini unuttuğunu belirten Ağar, iktidara geldiklerinde cumhuriyetin gücü ve şefkatiyle, ‘’başörtülü ve başörtüsüz öğrencilerin aynı sıralarda kardeş kardeş okuyacağını’’ ifade etti.

Bir başbakan yardımcısının, ‘’başörtüsü meselesinin yüzde 1.5’u ilgilendirdiğini’’ söylediğini ifade eden Ağar, ‘’Biz o yüzde 1.5’un yanındayız’’ dedi.

Ağar, birilerinin milletin millî ve manevî değerlerinin arkasına, birisinin de cumhuriyetin değerleri arkasına sığındığını kaydederek, DP’nin milleti zıtlaştırmadan bir arada tutacağını dile getirdi.

Mitinge, Mehmet Ağar’ın eşi Emel Ağar da katıldı. Ağar’ın konuşması sık sık ‘’Başbakan Mehmet’’, ‘’Vur, vur inlesin Tayyip dinlesin’’ sloganlarıyla kesildi. ‘’İnine göndermek yetmez, kökünü kazı’’, ‘’Adalet karartma partisi’’, ‘’Durmak yok, peşkeşe devam’’ dövizleri dikkati çekti.

Ağar, konuşmasının ardından Konya milletvekili adaylarını tanıttı.

Kemal BENEK / ANKARA

21.07.2007


 

Erdoğan: Kaç kez ‘Milî Görüş gömleğini çıkardım’ dedim

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ı eleştirirken, “Bir defa ben, kaç kez ‘Milli görüş gömleğini çıkardım’ dedim. Bu millet reşit olmadı mı? O olgunluğa sahip değil mi? Bırak da bunun kararını millet versin. Sen buna inanmıyorsan, biz de diyoruz ki, millete gidelim. Kararı millet versin o zaman” dedi.

Başbakan Erdoğan, ATV’de yayınlanan ‘’Seçim Meydanı’’ programında Ali Kırca’nın sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanlığı seçimine değinen Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

‘’Sayın Baykal’a, yüz yüze bakacağız. Kapıları kapatma diye çağrım oldu. Meselâ Cumhurbaşkanlığı olayı ile ilgili daha tablo belli değildi, nasıl bir Meclis olacağı belli değildi. Hemen bir tavır. ‘Meclis’in dışından...’ Kardeşim dur ya. Niçin kilitliyorsun işi? Sen bunu böyle söylediğin zaman benim cevabım hazır. Niye? Çünkü ben Meclis’in dışından bir cumhurbaşkanı adayını özellikle 550 milletvekiline saygısızlık olarak görüyorum. Ben, Meclis dışından bir Cumhurbaşkanı formülüne kesinlikle karşıyım. Sayın Baykal’a baksanıza, ‘AK Parti’nin bir militanı Çankaya’ya çıkamaz’ diyor. Kendi partisinin milletvekilleri için de aynı ifadeyi kullandı daha sonra.

Lügatta ‘militan’ sözünün ne onlama geldiğini bir öğren ya. Böyle olur mu? Yani bizim milletvekillerimizin hepsi saygın, siyaseti demokratik sistem içerisinde yürüten insanlar. Militarist bir yapının elamanları değil ki.

Sayın Baykal’ın ağzından çıkanı kulağı duymuyor. İyice bu ara dağıttı. Belki önüne kamuoyu araştırmaları geliyor. Bunları görünce dağıtıyor.

Bir defa ben, kaç kez ‘Milli görüş gömleğini çıkardım’ dedim.

Bu millet reşit olmadı mı? O olgunluğa sahip değil mi? Bırak da bunun kararını millet versin. Sen buna inanmıyorsan, biz de diyoruz ki, millete gidelim. Kararı millet versin o zaman.’’

/ ANKARA

21.07.2007


 

Gül: Askerle mesafeli değiliz

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 27 Nisan’daki bildirisini yarım saat sonra TV’lerden öğrenip şaşırdığını belirterek, “O bildiri oturup, konuşulup, tamir edildi” dedi. Gül, askerlerle mesafeli olmadıklarını da vurguladı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 27 Nisan’daki bildirisini yarım saat sonra TV’lerden öğrenip şaşırdığını belirterek, “O bildiri oturup, konuşulup, tamir edildi” dedi.

Kanal D’nin “32. Gün Özel” programında Mehmet Ali Birand’ın sorularını cevaplayan Gül, askerlerle mesafeli olmadıklarını vurguladı. Gül şöyle konuştu:

“Bir ülkenin hükümeti ayrı, Silahlı Kuvvetleri ayrı olabilir mi? Farklı görüşler bulunabilir. Ancak, Türkiye hukuk ülkesidir, hiyerarşi bellidir. Hepimizi bağlayan kurallar vardır. Elbette tüm kesimlerle olduğu gibi Türk Silahlı Kuvvetleri’yle de oturup konuşacağız.”

TSK’nın 27 Nisan’daki açıklamasına şaşırdığını ve bildiriyi TV’lerden yarım saat sonra öğrendiğini kaydeden Gül, “TSK’nın yayınladığı bildiri konuşulup tamir edildi. Olanlar oldu. Hepimiz beraber olmalıyız. Türkiye’nin ufkunu açmada beraber olmalıyız. Türkiye, bir uçağa benzetirsek irtifa aldı ve rotaya orturdu. Yeni bir sayfa açtık” dedi.

E-muhtıranın ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ı Dolmabahçe Sarayın’daki çalışma ofisinde kabul ederek, bir süre görüşmüştü. Basına kapalı görüşmenin ardından herhangi bir açıklama yapılmamıştı. Başbakan Erdoğan, bir süre önce kendisine yöneltilen bir soru üzerine ‘’Bizim görüşmemizde devletin adabı içerisinde açıklanmayacak bir şeyi nasıl açıklarım. Protokol falan yok, hepsi külliyen yalan’’ demişti

Görüşmede, e-muhtıranın görüşüldüğü yorumları yapılmıştı.

/ KAYSERİ

21.07.2007


 

ÖSS tercihinde baskı yapmayın

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuray Atasoy, ailelerin ÖSS tercihinde çocuklarına yoğun baskı uygulamasının çatışmaya sebep olabileceğini, bu durumda gençlerin tepkisel olarak denilenin aksine yöneleceğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Nuray Atasoy, temel olarak öğrencinin, kendi istediği bilgisi, becerisi ve eğilimi olan mesleğe yönlenmesinin, geleceği açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Ailelerin çocuklarının geleceği açısından ‘O mesleği yaparsa ileriki yıllarda geçimini sağlayabilir mi iş bulabilir mi?’ kaygısı taşıdığını vurgulayan Atasoy, şunları kaydetti: ‘’Ailenin, çocuklarının verdiği kararda kaygılı ise bunu dile getirmesi gerekmektedir. Ama yine sonuçta bu alanda eğitim, öğretim alacak kişi genç olduğu için onun özellikle istediği alanı tercih etmelerini öneriyoruz. Bu bireyin hayatında çok önemli bir olaydır, ancak öğrenci kararını anne babası da benimsemelidir.

Gençlerin başkalarının kararlarıyla üniversiteye girmeleri doğru olmayacağından kendisi karar vermeli. Ailelerin ÖSS tercihi yapan çocuklarına yoğun baskı uygulaması çatışmaya sebep olabilir, o zaman genç tepkisel olarak denilenin aksine yönelecektir.’’

İstemediği alana yönlendirilen gencin başarısız olabileceğini, pişmanlık duyabileceğini belirten Atasoy, ‘’Genç, kendi kararı yönünde ilerlemeli, baskı yapılmamalıdır. Biz ailelere, baskı yapmadan öneri ve dilekte bulunmak şartıyla birlikte karar vermelerini tavsiye ediyoruz’’ dedi.

Aile baskısının egemen olduğu ve mesleğin babadan oğula geçmesi geleneğinin devam ettirildiği ailelerde, bireyin baba mesleğini sürdürmesi için baskı yapıldığını ifade eden Atasoy, ‘’Bazı aileler kendi çocukluk ve gençlik dönemlerinde yapamadıklarını, çocuklarının yaşamında gerçekleştirmeye çalışırlar. Zorlama sonucunda gencin, baba veya anne isteğine boyun eğdiği, isyan ettiği görülmektedir’’ diye konuştu.

/ ZONGULDAK

21.07.2007


 

Gençliğe AB hibesi

Türkiye, Gençlik Programı kapsamında Avrupa Birliği (AB) tarafından en çok hibe verilen ülkeler sıralamasında 4. sırada yer alarak, bir çok AB ve Avrupa ülkesini geride bıraktı.

Devlet Planlama Teşkilâtı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi (Türk Ulusal Ajansı) Başkanı Dr. Fatih Hasdemir’in yaptığı açıklamaya göre, gençler için yaygın öğrenim faaliyetlerini desteklemeyi hedefleyen Gençlik Programı’na aktarılan hibe miktarı bakımından 29 ülke arasından Türkiye, İngiltere, Fransa ve Almanya’nın ardından 4. sırada yer aldı. Türk Ulusal Ajans’ının kurulduğu 2003 yılından bugüne kadar Gençlik Programı kapsamında yapılan 2 bin 961 proje başvurusunun, bin 304’ü kabul edildi. Bu projelerden yaklaşık 20 bin genç yararlandı, Avrupa ülkelerine 4 yılda 3 bin 565 Türk genci gönderildi.

Gençlik Programında gençler için çeşitli fırsatlar bulunduğunu belirten Hasdemir, Türkiye’ye 2003 yılında Gençlik projeleri için ayrılan bütçenin yaklaşık 370 bin Avro olduğunu, bu rakamın 2007 yılında Avrupa Komisyonu’nun desteği ile 6,9 milyon Avro’ya ulaştığını belirtti.

Hasdemir, proje üretmek veya projelere katılmak isteyen gençlerin ihtiyaçlarına Avrupa düzeyinde cevap vermeyi hedefleyen programa, Türk Ulusal Ajansı aracılığıyla bugüne kadar yaklaşık 20 bin gencin katıldığını kaydetti. Merkezin kuruluşundan sonraki 4 yıl içerisinde Avrupa ülkelerine 3 bin 565 Türk gencinin gönderildiğini bildiren Hasdemir, 6,9 milyon Avro’ya ulaşan bütçenin çok daha fazla projenin desteklenmesine imkân vereceğini, programın bütün gençlere olduğu kadar gençlikle ilgili proje yapmak isteyen sivil toplum kuruluşlarına ve kamu kuruluşlarına da açık olduğunu belirtti.

/ ANKARA

21.07.2007


 

ÖSS'de tercih zamanı

Üniversite adaylarının tercih işlemleri 23 Temmuz Pazartesi günü başlıyor. Adaylar, 3 Ağustos’ta sona erecek süreçte Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı’nda (ÖSS) aldıkları puan çerçevesinde kendilerine en uygun tercihi yapmaya çalışacaklar.

Adaylardan, 2007-ÖSS’ye girip 160 ve üstünde puan alanlar, 2007-ÖSS’ye girip aynı zamanda sınavsız geçiş hakkına sahip olanlar ve sadece sınavsız geçiş için başvuranlar tercih yapabilecek. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yüksek öğretim programlarına yerleşmek isteyen adayların ise tercih formu doldurmaları gerekmiyor.

Tercihler, başvuru merkezlerine yapılabileceği gibi bireysel olarak ÖSYM’nin internet adresinden T.C Kimlik Numarası ve ÖSYS şifresiyle de yapılabilecek. Tercih bildirimi faks, posta, elektronik posta gibi yollardan yapılmayacak.

Başvuru merkezleri aracılığıyla tercih yapacak adayların bu işlem için başvuru merkezinden randevu alması gerekecek. Adaylar kılavuzda yer alan kurallara uygun olarak doldurdukları formları, başvuru merkezine teslim edebilecekler.

Tercihler, internet yoluyla da ÖSYM’ye gönderilebilecek. Bu yolu kullanacak adaylar ‘’www.osym.gov.tr’’ internet adresinden gerekli bilgilere ulaşabilecekler.

ÖSYM yetkilileri, tercihlerini internet üzerinden bireysel olarak gönderecek adayları, ‘’Tercihleriniz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir’’ uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan ‘’Tercih Listesi’’ni almaları gerektiği konularında önemle uyarıyor.

Yerleştirme işlemlerinin yaklaşık iki haftada tamamlanması ve sonuçların 20 Ağustos’a kadar açıklanması bekleniyor.

Adaylar bu yıl tercihler için ücret ödemeyecek ve adaylara ‘’yerleştirme sonuç belgesi’’ gönderilmeyecek.

Sınavda 160 ve 185 arasında puan alan adaylar meslek yüksek okulları ile açık öğretim programları, 185 ve üstünde puan alan adaylar da lisans programları arasından tercih yapabilecekler.

Adaylar, ÖSS sonuç belgelerindeki SÖZ-1, SAY-1, EA-1 puanlarıyla meslek yüksek okullarına veya bazı lisans programlarına, SÖZ-2, SAY-2 ve EA-2 puanlarıyla lisans programlarına yerleştirilecekler. Dil puanlarıyla da üniversitelerin yabancı dille ilgili bölümleri tercih edilebilecek.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan ise tercih yapacak üniversite adaylarına tavsiyelerde bulundu.

Adayların tercih yaparken puanları değil, başarı sırasını göz önünde bulundurmalarını isteyen Yarımağan, ÖSS’de soru cevaplayan aday sayısının geçen yıllara göre arttığını ve birbirine yakın puan alan aday sayısının da yükseldiğini ifade etti. Prof. Dr. Yarımağan, tercih yaparken isteklerin de göz önünde tutulması gerektiğini belirterek, adaylardan, kazanıp da gitmeyecekleri üniversiteleri tercih etmemelerini istedi. Uzmanlar, üniversite adaylarının doğru tercih yapmaları için başarı sıralarına dikkat etmelerini ve isteklerini göz ardı etmemelerini tavsiye ediyor.

Devlet ve vakıf üniversiteleri ile KKTC ve yurtdışındaki üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarında toplam 433 bin 150 kontenjan bulunuyor. Bunlardan devlet üniversitelerine 364 bin 436, vakıf üniversitelerine 37 bin 310, KKTC’deki üniversitelere 12 bin 542, yurt dışı üniversitelerine bin 953 ve özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına 16 bin 909 kontenjan ayrıldı.

/ ANKARA

21.07.2007


 

Koray Aydın’ın duruşması 5 Ekim tarihine ertelendi

Bayındırlık ve İskân eski Bakanı Koray Aydın’ın, bakanlık dönemindeki bazı ihalelerde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla Yüce Divan’da devam eden yargılamasında, erteleme kararı çıktı. Tam seçim arefesinde verilen karar, akıllarda soru işareti bıraktı.

MHP’li eski Bayındırlık ve İskân Bakanı Koray Aydın’ın, bakanlık dönemindeki bazı ihalelerde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla Yüce Divan’da yargılandığı dâvâya devam edildi. Yüce Divan’a Başkanlık eden Başkan Vekili Haşim Kılıç, Koray Aydın hakkındaki dosyanın karar verilmek üzere incelenmesinin sürdürülmesine ve duruşmanın 5 Ekime bırakılmasına karar verildiğini bildirdi.

Kılıç, Aydın’ın avukatı Bülent Acar’ın ulusal bir gazetede yayınlanan bir yazı ile ilgili görüşlerini içeren dilekçeyi mahkeme heyetine sunduğunu belirtti.

Dilekçeyle ilgili söz alan Bülent Acar, gazetede çıkan yazıyla yargıya müdahale edildiğini savundu. Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, esas hakkındaki görüşünde, Koray Aydın’ın 10 ihaleye ayrı ayrı, 19 ihaleye de zincirleme olarak “fesat karıştırmak” ve “haksız mal edinme” suçlarından toplam 216 yıl 6 aya kadar hapsini istemişti. Aydın’ın eyleminin, “görevi kötüye kullanma suçu boyutunu aşıp, ihaleye fesat karıştırma suçunu oluşturduğunu” iddia eden Ok, Koray Aydın’ın, haksız edindiği ileri sürülen 1 trilyon 961 milyar TL’nin (1 milyon 961 bin YTL) zor alımına karar verilmesini de talep etmişti.

/ ANKARA

21.07.2007


 

Yargıtay, Gazi Erçel'in mahkûmiyetini onadı

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, 2001 yılındaki devalüasyon öncesinde Merkez Bankası rezervinden 5 milyar dolar satılması ve kendi TL hesabını dövize geçirmesiyle ilgili dâvâda, eski Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel’e verilen 11 ay 20 gün hapis cezasının bin 536 YTL para cezasına çevrilmesi kararını onadı.

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Erçel’in temyiz talebini sonuçlandırdı. Erçel’in kararın bozulması yönündeki talebini reddeden Daire, söz konusu eylemle “görevi kötüye kullanma” suçunun işlendiği yönündeki yerel mahkeme kararını onadı.

Gazi Erçel hakkında, 2001 yılının Şubat ayındaki devalüasyondan birkaç gün önce Merkez Bankası rezervinden 5 milyar dolar satılması, kendi ve yakın çevresinin TL hesabını döviz hesabına geçirmesi eylemleri sebebiyle “görevini kötüye kullandığı” iddiasıyla dâvâ açılmıştı.

Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesi, Erçel’i yürürlükten kalkan 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 240. maddesinde tanımlanan “görevi kötüye kullanma” suçu uyarınca 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırmış ve cezayı bin 536 YTL para cezasına çevirmişti. Mahkeme, ayrıca Erçel’in 2 ay 27 gün memuriyetten men edilmesine karar vermişti.

/ ANKARA

21.07.2007


 

2007/5 KPSS sonuçları açıklandı

2007/5 KPSS sonuçları ÖSYM tarafından açıklandı. KPSS adaylarının merakla beklediği sonuçlar ve her biri kadroya yerleşemede oluşan taban puanlar dün açıklandı.

ÖSYM Başkanlığı, ortaöğretim mezunları için 5868, önlisans mezunları için 3749 ve lisans mezunları için 6244 olmak üzere toplam 15 bin 861 kadro ve pozisyon için ilana çıkmış, başvurular 28 Haziran’da başlamıştı. Başvurular sonrasında ÖSYM Başkanlığı, tercihlerin kontrolü için yeni bir süre belirlemişti. Başkanlık, tüm KPSS adaylarının merakla beklediği sonuçları ve her biri kadroya yerleşemede oluşan taban puanları dün açıkladı.

/ ANKARA

21.07.2007


 

ANAVATAN seçmeni DP’de

Demokrat Parti (DP) Artvin 1.sıra milletvekili Adayı Adnan Çeltikçioğlu, DP ile Anavatan Partisi tabanın bütünleştiğini söyledi.

Çeltikçioğlu, gazetemize yaptığı açıklamada, Artvin’de DP’nin kazanacağını ifade ederek “DP Kıratı, Artvin’de yeniden şahlanacak’ dedi.

Adnan Menderes misyonunu bugün DP’nin taşıdığını ve merkez da tek adresin partileri olduğunu belirten Çeltikçioğlu “AKP bu misyonun partisi değil. Halkımızın dinî duygularını istismar edip manevi açıdan da hiçbir icraat yapamayan bir siyasî partidir. İHL’rin açılması, Kur’ân kurslarının açılması ve maddi kalkınmanın yanı sıra manevî kalkınmanın da yürütülmesi bizim siyasî partimizin geçmişindedir. Yine aynı şekilde hizmete talibiz. Bizim iktidarımız döneminde (başörtüsü gibi) yasaklar kesinlikle olmayacaktır. Gerçek demokrasi ve özgürlükler DP iktidarı döneminde yaşanacaktır” diye konuştu.

ANAVATAN ile seçim ittifakı yapamamalarının önemli olmadığını ifade eden Çeltikçioğlu, “Önemli olan tabandaki birlikteliktir. Biz Artvin’de ANAVATAN’la tabanda bütünleştik,.seçime birlikte giriyoruz” açıklamasında bulundu.

İki milletvekili çıkartacak olan Artvin’de DP‘nin birinci sıra adayı Adnan Çeltikçioğlu olurken ikinci sırada Adnan Çorbacıoğlu bulunuyor.

Serdar SERDAROĞLU / ARTVİN

21.07.2007


 

Küresel ısınmaya karşı su tasarrufu

Bilim adamlarınca Türkiye’nin küresel ısınmanın etkilerini en şiddetli yaşayacak ülkeler arasında gösterilmesinin ardından Diyarbakır’da da su tasarrufuna yönelik çeşitli çalışmaların başladığı bildirildi.

Kuraklığa karşı TEMA Vakfı’nca evlerdeki gereksiz su tüketiminin önlenmesi amacıyla başlatılan ‘’Suyunu boşa harcama’’ kampanyasına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi de destek veriyor.

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Hüseyin Bark, yaptığı açıklamada, TEMA Vakfı’nca başlatılan ‘’Suyunu boşa harcama’’ kampanyasına destek amacıyla orta refüjlerde otomatik sulama sistemi çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Diyarbakır’da ilk kez başlatılan çalışmanın 10 caddede sürdüğünü belirten Bark, ‘’Küresel ısınmaya bağlı kuraklığın önlenmesi amacıyla orta refüjlere otomatik sulama sistemi projesini hayata geçirdik. Bu çalışmadaki öncelikli amacımız su tasarrufu sağlamak. Tankerle yapılan sulamada metrekarede 3 litre, otomatik sulama sisteminde ise 1,5 litre su tüketimi söz konusu. Bu sayede yüzde 50 oranında su tasarrufu sağlanmış oluyor’’ dedi.

/ DİYARBAKIR

21.07.2007


 

Meclis, yeni vekillere hazır

22. Dönem yasama çalışmalarını tamamlayan Mecliste, yeni dönem milletvekilleri için hazırlıklar bütün hızıyla sürüyor. TBMM’nin iç ve dış fizikî mekânları yeniden elden geçirilirken, kulisler ve Şeref Holünde bakım yapılıyor. Pazartesi gününden itibaren Meclise gelmeye başlayacak yeni milletvekilleri için danışma bankoları oluşturuldu.

23. Döneme hazırlanan TBMM’de, berberler, banko görevlileri, çaycılar, garsonlar, hemşireler ve hizmetlilerin yeni kıyafetleri için Modacı Yıldırım Mayruk ile görüşülüyor.

22. Dönem yasama çalışmalarını tamamlayan Mecliste, yeni dönem milletvekilleri için hazırlıklar bütün hızıyla sürüyor. TBMM’nin iç ve dış fizikî mekânları yeniden elden geçirilirken, kulisler ve Şeref Holünde bakım yapılıyor. Pazartesi gününden itibaren Meclise gelmeye başlayacak yeni milletvekilleri için danışma bankoları oluşturuldu. Mecliste çalışan berber, banko görevlisi, çaycı, garson, hemşire ve hizmetlilerin kıyafetlerinin yeniden dizaynı için Modacı Yıldırım Mayruk ile görüşülüyor. Mayruk ile henüz anlaşma imzalanmadığı belirtildi.

Günde binlerce insanın yemek yediği Üyeler Lokantası bakımdan geçiriliyor ve yeniden düzenleniyor. Başbakanlık makam odası dahil grup başkanvekili odaları, komisyon salonları ile grup salonlarının bakımı yapılıyor. Odalardaki halılar yıkanıyor, duvarlar boyanıyor. Meclis inşa edildiği dönem yapılan ve kullanışlı olmayan bazı tuvaletler de yıkılarak yeniden yapılıyor.

Bütün avizeler de temizlenerek bakımı yapılıyor. Meclis, 23. Dönem milletvekilleri, danışmanları ve sekreterleri için ayrı ayrı el kitabı ve yasama çalışmaları kılavuzu hazırlatıyor.

/ ANKARA

21.07.2007


 

HU-DER ilânına şubelerinden tepki

Hukuki Araştırmalar Derneği (HU-DER) İstanbul Şubesi, dernek adına bazı gazetelere verilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı eski başbakanlar Adnan Menderes ve Turgut Özal ile birlikte gösteren ilânların şubelerin görüşü alınmadan Genel Başkan tasarrufu ile dernek adına yayınlattırıldığını bildirdi.

HU-DER İstanbul Şubesi’nden yapılan açıklamada, 17 Temmuz 2007 tarihli gazetelere, Hukuki Araştırmalar Derneği adına ilân verildiği ifade edilerek, “Derneğin en fazla üyesinin bulunduğu İstanbul Şubesi olarak, söz konusu ilâna ve içeriğine kesinlikle katılmadığımızı kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” denildi.

Bu ilânların Derneğin ve üyelerinin görüşlerini yansıtmadığı gibi derneğin kuruluş amacı ile de bağdaşmadığı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Söz konusu ilân Derneğin kuruluş gayesine ve misyonuna tamamen aykırıdır. Dernek yöneticilerinden bazılarının şahsi görüşlerini ifade etmektedir. Bu ilân; derneğimizin gayesine, bu güne kadar istikrarlı bir şekilde sürdürmüş olduğu misyonuna, üyelerinin görüş ve kanaatlerine tamamen aykırıdır.

Derneğimizin, Ülke genelinde yayın yapan gazetelerde yayınlanan bu ilanı karşılayacak düzeyde bir bütçesi de bulunmamaktadır.

Böyle bir ilânın derneğin hiçbir şubesinin görüşü dikkate alınmadan sadece Genel Başkan tasarrufu ile dernek adına yayınlattırılması Sivil Toplum örgütü olma düşüncesinin özü ile bağdaşmamakta olup bu ilânları protesto ediyoruz. Derneği temsil etmeyen bu ilâna katılmadığımızı kamuoyuna saygıyla arz ederiz.”

Yeni Asya / İSTANBUL

21.07.2007


 

Emniyet raporu: Çeteler devlete sızdı

Emniyet Genel Müdürlüğü organize suç çetelerinin son üç yıllık faaliyetlerini bir rapor haline getirdi. Rapora göre, son üç yılda 256 kamu görevlisi, 15 askeri personel ve 86 emniyet görevlisi hakkında çete soruşturmaları kapsamında işlem yapıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nin 2007 yılının ilk altı ayını da içeren üç yıllık organize suç örgütleri raporunda, çetelerin devletin hemen bütün kademelerine sızdığı ortaya konuluyor. Raporun 2007 verilerine göre, 1 Ocak- 17 Temmuz 2007 tarihleri arasında 38 ilde düzenlenen 103 operasyonda bin 377 kişi yakalandı. Bunlardan 414’ünün ağırlıklı olarak esnaf ve serbest meslek sahibi ve kamu görevlisi olduğu görüldü. Buna göre; Rapora göre, son üç yılda çetelere yönelik 553 operasyon gerçekleştirildi. Rapor, operasyonlarda yakalanan 6 bin 764 kişiden 1945’inin esnaf, 256’sının kamu görevlisi, 86’sının emniyet görevlisi, 15’inin de askerî personel olduğunu ortaya koydu.

/ ANKARA

21.07.2007


 

Öğrenci bursuna yeni düzenleme

Yapılan yeni düzenlemeyle, öğrencilerin oda, borsa ve birlikler aracılığıyla burs kullanımında ‘’başka bir resmî veya özel kuruluştan bursu ve kredi almama’’ şartı kaldırıldı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Odalar ve Borsalar Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinde değişikliğe gidildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığının değişikliğe ilişkin yönetmeliği, Resmî Gazetenin dünkü sayısında yayımlandı.

Değişikliğe göre Odalar, Borsalar veya Birlik, yurt içinde orta veya yüksek örgün öğretim veren kurumlarda okuyan veya bu kurumlara girme hakkını elde ederek giriş kaydını yaptıran, maddî desteğe ihtiyacı olan, herhangi bir kurum veya kuruluşta daimî eleman olarak çalışmayan öğrencilere, karşılıksız olarak doğrudan veya kurdukları vakıflar aracılığıyla burs verebilecek. Yönetmelik dünden itibaren yürürlüğe girdi.

/ ANKARA

21.07.2007


 

Sigara izmariti yangına sebep oldu

Isparta’nın Keçiborlu ilçesinde bir vatandaşın tarlada çalıştığı sırada sigarasını söndürmeden atması sonucu toplam 14 dekarlık tarla kül oldu.

Edinilen bilgiye göre, Keçiborlu’nun Kaplanlı Köyü’nde Ahmet Ç. İsimli vatandaş kendisine ait tarlada çalıştığı sırada söndürmeden attığı sigara izmariti Mehmet Kula’ya ait buğday tarlasında yangın çıkmasına sebep oldu. Alevlerin kısa sürede diğer tarlalara da sıçraması sonucu 3 farklı yerde daha yangın başladı. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangını kısa sürede kontrol altına alarak söndürdükleri öğrenildi. Yangında toplam 14 dönüm buğday tarlasının yandığı ifade edildi. Olaydan sonra gözaltına alınan Ahmet Ç. isimli vatandaşın cumhuriyet savcılığı tarafından serbest bırakıldığı açıklandı.

/ ISPARTA

21.07.2007


 

Ortaöğretim öğrenci kayıtları elektronik ortamda yapılacak

2007-2008 öğretim yılında, büyükşehir statüsündeki 16 ilde, sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarının 9. sınıflarına yeni öğrenci kayıtları elektronik ortamda yapılacak.

Alınan bilgiye göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ‘’Sınavsız Öğrenci Alan Ortaöğretim Kurumlarına Elektronik Ortamda Öğrenci Kaydı’’ konulu bir genelge yayınladı.

Bakanlık, İlköğretim okulları için başlatılan ‘’kayıtların elektronik ortamdan yapılması’’ uygulamasını şimdi de sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumları için uygulayacak. 2007-2008 öğretim yılında büyükşehir statüsündeki 16 ilde, sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarının 9. sınıflarına yeni öğrenci kayıtları, e-kayıt projesi çerçevesinde elektronik ortamda yapılacak.

Sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumları arasında, Ortaöğretim Genel Müdürlüğüne bağlı genel liseler, Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü, Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü ve Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğüne bağlı meslek liseleri, çok programlı liseler, mesleki ve teknik eğitim merkezleri yer alıyor.

Bu uygulamada, öğrencilerin, velilerinin ikamet adreslerine en yakın ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmesi esas alınıyor.

/ ANKARA

21.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004