Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

42.5 milyon seçmen

Türkiye, bugün 23. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için sandık başına gidiyor. 42 milyon 533 bin 41 seçmen, 158 bin 700 sandıkta oy kullanacak. Vatandaşlar, seçmen bilgi kâğıtları ve geçerli kimlik belgeleriyle oyunu verecek. Seçmen bilgi kâğıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Oy verme işlemi doğu illerinde 07.00-16.00, batı illerinde ise 08.00-17.00 saatleri arasında yapılacak.

Vatandaşlar, seçmen bilgi kâğıtları ve geçerli kimlik belgeleriyle oyunu verecek. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Seçmen kâğıdı bulunmayıp kütüğe kayıtlı olanlar, ibraz edecekleri geçerli kimlik belgeleriyle (nüfus kâğıdı, resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) oy verebilecekler.

Belediyeler ile köy ve mahalle muhtarlarınca düzenlenip onaylanan kimlik bilgileri geçerli olmayacak. Bu belgelerden birini ibraz edemeyen seçmen oyunu kullanamayacak.

Seçmenler, YSK’nın ‘’www.ysk.gov.tr’’ internet sitesinden de hangi sandıkta oy kullanacaklarını öğrenebilecek.

Her seçmen, hangi sandık seçmen listesine yazılmış ise ancak o sandıkta oy kullanacak.

Oy verme işlemi, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis illerinde 07.00-16.00 saatleri arasında, bu illerin dışında kalan diğer illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında yapılacak.

Yüksek Seçim Kurulunca belirlenen oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa, sandık kurulu başkanı bunları saydıktan sonra sıra ile oylarını kullanmalarına izin verecek. Seçim günü, sandık başına gelen seçmenler, sandık kurulu önüne kurul başkanı tarafından sıra ile birer birer alınacak.

Gebeler, hastalar, özürlüler ve yaşlılar sırada bekletilmeden oylarını kullanabilecek.

Ceza infaz kurumları ve tutukevlerine de bugün sandık konulacak.

14 SİYASî PARTİ, 699 BAĞIMSIZ

Seçime 14 siyâsî parti katılacak. 85 seçim bölgesinin bulunduğu seçimde, 699’u bağımsız, toplam 7394 aday yarışacak.

Çekilen kura sonucu siyâsî partiler, birleşik oy pusulasında sırasıyla; Aydınlık Türkiye Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Saadet Partisi, İşçi Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Genç Parti, Demokrat Parti, Liberal Demokrat Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, Emek Partisi ve Türkiye Komünist Partisi olarak yer alacak.

İlk kez bağımsız adayların isimleri de birleşik oy pusulasında bulunacak. Pusulaların üst bölümünde siyâsî partilere, alt ve yan bölümlerinde bağımsız adayların isimlerine yer verilecek.

Bağımsız aday sayısı fazla olan illerde büyük zarflar, diğer illerde normal boyuttaki zarflar kullanılacak.

OYLARIN TASNİFİ

Sandıklar, sandık seçmen listesindeki seçmenlerin tamamı oy kullanmış olsalar dahi, oy verme için belirlenen sürelerin bitiminden önce açılamayacak.

Oy verme için belirlenen sürelerin bitiminde sandık başında bekleyen varsa, bunların sayımı yapılarak hepsinin oy kullanması sağlanacak.

YSK’nın belirlediği esaslara göre, hangi seçmen tarafından atıldığı belli olacak şekilde imza, mühür veya işaret taşıyan, arkasında sandık kurulu başkanlığının mühürü bulunmayan oy pusulalarının yanı sıra hiçbir yerine ‘’evet’’ ve ‘tercih’’ mühürü basılmamış oy pusulaları geçersiz sayılacak. Birden fazla siyâsî partiye ayrılan alana basılmış veya taşmış ‘’evet’’ veya ‘’tercih’’ mühürlü oy pusulaları da geçersiz olacak.

/ ANKARA

22.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Dünyanın çatışmaya tahammülü yok

  42.5 milyon seçmen

  Seçim günü yasakları

  Oy kullanırken dikkat!

  Tatilci seçmenler dönüyor

  YSK Başkanı Aydın: Seçime hazırız

  Başörtülüler çözüm bekliyor

  Türkiye, Avrupa için gerekli

  Polise roketli saldırı

  Büyükelçi Baird: Sınırötesi operasyonla ne kazanılır anlamıyoruz

  Zana hakkında soruşturma

  Derneğimizin adı kullanıldı

  Üniversitelerde tanıtım günleri

  Tarihî eser operasyonu

  THY’de greve doğru

  Halfetililer ‘’sosyal şok’’ yaşadı

  Aliağa’daki yangın söndürüldü

  Anız yangınları, ısınmayı arttırıyor

  Ergenlerin kafası karışık


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004