Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İran hızlı çıktı

Tahran sanki ‘kayıp yılları’ telafi etmek istercesine ivedi bir şekilde ABD ile ilişkilerin seviyesini arttırmak istiyor. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Irak konusunda daha üst düzey görüşmeler için ABD tarafından “resmi talep” gelmesi durumunda, “gerekli çalışmalara başlanabileceğini” belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, ABD ile Irak’ın güvenliği konusunda üst düzey görüşmeler yapılmasını değerlendirmeye hazır olduklarını söyledi. Resmi İran haber ajansı İRNA’nın duyurduğuna göre, Mutteki, kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada, “İran ile ABD arasında Irak konusunda dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde görüşmeler yapılmasının değerlendirilebileceğini” kaydetti. Mutteki, Irak konusunda daha üst düzey görüşmeler için ABD tarafından “resmi talep” gelmesi durumunda, “gerekli çalışmalara başlanabileceğini” belirtti. Irak’taki güvenlik durumuyla ilgili ilk kez mayıs ayında görüşme yapan ABD ile İran arasında önceki gün Bağdat’ta yine büyükelçiler düzeyinde bir toplantı düzenlenmişti. Bağdat’taki toplantıda, Irak’ta istikrarın sağlanması için yeni görüşmelerin yapılması amacıyla bir güvenlik alt komitesi kurulması konusunda anlaşmaya varılmıştı.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, bu toplantının ardından yaptığı açıklamada, komitenin yapısı ve mekanizması konusunda çalışmak üzere uzmanların çarşamba günü (dün) bir araya gelebileceklerini söylemişti.

Zebari bir başka açıklamasında da İran ile ABD arasındaki yeni tur görüşmelerin daha üst düzeyde yapılmasını ümit ettiklerini kaydetmişti.

Bu arada, The Financial Times’ta dikkat çeken bir habere göre ise “İran ile Amerika Birleşik Devletleri, 1979’dan bu yana sınırlı olan ilişkilerin daha da ilerletilebilmesine olanak verebilecek bir hazırlık içinde. “

İran ve Amerika Irak’ın güvenliğini tartışmak üzere ortak bir komite oluşturmayı planlıyor. Bağdat’ta yedi saat süren görüşmelerin ardından İranlı ve Amerikalı yetkililer, kararı ilan ettiler. Ancak Amerikalı yetkililer, İran’ın Şii milislere desteğini artırdığına dikkat çekerek Tahran’ın Irak’ta istikrarın sağlanması için çalıştığını bekleyip görmekten yana olduklarını dile getirdiler.

/ TAHRAN

26.07.2007


 

Müşerref Lal Mescid’i yıkıyor

Pakistan yönetiminin, Taliban yanlılarına karşı operasyon yapılan Lal Mescit külliyesindeki medreseyi yıkmaya başladığı bildirildi. Lal Mescit ile kız medresesine 10 Temmuzda komandoların düzenlediği operasyonda 100’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Yetkililer, güvenlik güçleriyle militanlar arasındaki çatışmalarda zarar gören 4 katlı medresenin yıkılmasına karar verildiğini söylediler. Belediye yetkilileri, medresenin bu haliyle tutulması tehlikeli olduğu için yıkım kararı alındığını belirterek, yıkımın birkaç gün içinde tamamlanacağını bildirdiler. Bununla birlikte hükümetin külliyedeki camiyi yıkma niyetinde olmadığı, caminin onarılarak hizmete açılacağı belirtildi.

Lal Mescit uzun zamandır radikal grupların kalesi olarak biliniyordu. Taliban yanlılarının, mescit ve medresede toplanmalarıyla ortaya çıkan son eylem, Devlet Başkanı Pervez Müşerref hükümetinin geçen sene tecavüzle ilgili yasada değişiklik yapması, ruhsatsız inşa edilen camilerin yıkılması ve cihada destek verilmesinin resmi olarak kınanmasına duyulan kızgınlıktan doğmuştu.

/ İSLAMABAD

26.07.2007


 

Türkîler Türkiye’nin yeni alternatifi

Rus RBC Daily gazetesi, Türkiye’nin AB’ye karşı Orta Asya ve Kafkas ülkelerini tercih edebileceğini ileri sürdü.

Rusya’da günlük yayımlanan RBC Daily gazetesinde ‘’Türkiler (Türk Cumhuriyetleri) İçin Türkiye’’ başlığıyla yer alan haberde, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün Türk Cumhuriyetlerine yönelik vizenin kaldırılmasıyla ilgili çalışmaların başladığı açıklaması yorumlandı.

Ankara’nın Avrupa yerine Orta Asya ve Kafkasları tercih edeceği belirtilen haberde, şu görüşlere yer verildi:

‘’Bu hafta, Zaman gazetesinde Türkiye’nin yakın zamanda Türk Cumhuriyetlerine yönelik vize rejiminin kaldırılacağına dair bir haber yayımlandı. Ankara’nın AB üyeliğinden uzaklaşarak, dış politikada böyle bir radikal dönüş sergilemesinin başlıca nedeni, AB’nin Türkiye’yi kendi sıralarında görmek istememesi oldu. AK Parti’nin seçimlerdeki zaferinin ardından Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB’nin Türkiye’yi ne şimdi, ne de yarın, ne de yarından sonraki gün kabul etmeye hazır olmadığını vurgulandı. Ankara ise AB perspektifinin sisli olduğunu görerek, ülkenin alternatif geliştirme yollarının mevcut olduğunu açıklamaya çalıştı.’’

Gül’ün, Türk Cumhuriyetleriyle vize rejiminin tek taraflı olarak kaldırılmasını teklif ettiği belirtilen haberde, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in imzasını bekleyen önerinin kabul edilmesi halinde Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan ve Özbekistan vatandaşlarının, Türkiye’yi vizesiz ziyaret edebilecekleri vurgulandı. Türkiye’nin ‘’İlk Pantürkist’’ çıkışlarının 1990’lı yılların başına denk geldiği ifade edilen haberde, şunlar kaydedildi: ‘’Ancak Ankara, bu ülkeler için ‘Büyük Kardeş’ olamadı. Bunun da başlıca nedeni, Türkiye’nin bu ülkelerin ekonomisine yatırım yapmaması oldu. Ancak Türkiye’nin büyük planları unutulmadı. Ankara devamlı olarak bu ülkelerin devlet başkanları ve diğer devlet yetkilileri arasında Pantürkçü görüşmeler ve forumlar düzenliyor. Geçen yıl eylül ayında düzenlenen Türkçe Konuşan Ülkelerin 10’uncu Kurultayında konuşan Türk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Devletler Topluluğu kurmayı bile teklif etti. Gözlemciler, bu planın hayata geçmesi hakkında konuşmanın erken olduğunu, çünkü Türkiye’nin bölgedeki en büyük ve etkili müttefiki ABD’nin Ankara’nın müttefik ülkeden rakip ülke konumuna geçmesine müsaade etmeyeceğini vurguluyorlar. Öte yandan bölgede belli bir etkinliğe sahip Azerbaycan ve Kazakistan da Türkiye’nin yürüttüğü bu politikayı izlemek istemez.’’

/ MOSKOVA

26.07.2007


 

‘ABD Türkiye için askerî tehdit’

Pew Araştırma Merkezi adlı Amerikan kuruluşunun yayımladığı yeni “küreseleğilimler” raporunda, Türk halkının yüzde 77’sinin, ABD’yi potansiyel askeri tehdit olarak gördüğü belirtildi.

Nisan-Mayıs aylarında 47 ülkede yapılan anketin verilerinden yararlanılarak hazırlanan raporda, Türk halkının yüzde 64’ünün de ABD’yi Türkiye’ye yönelen en büyük tehdit kaynağı olarak değerlendirdiğine işaret edildi.

Türklerin tehditler listesinde ABD’yi, yüzde 13 ile Irak, yüzde 9 ile Rusya ve yüzde 6 ile İran izledi.

Pew tarafından üç hafta önce yayımlanan başka bir anket raporunda da Türk halkının sadece yüzde 9’ununABD’ye olumlu baktığı dile getirilmişti.

Yeni raporda da Türklerin yüzde 72’sinin, terörü ülkenin en büyük sorunu olarak gördüğüne işaretedildi. Anket verilerine göre, Türk halkının yüzde 63’ü siyasi liderleri beğenirken, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne olumlu bakanların oranı da yüzde 85 oldu.

Medya ise anketin kaybedenleri arasında yer aldı. Ankete göre, Türklerin sadece yüzde 26’sı, medyanınolumlu bir rol oynadığını düşünüyor. Türk halkının yüzde 46’sı ekonomik durumu iyi olarak değerlendirirken, hayatlarından memnun olanların oranıise yüzde 26’da kaldı.

Anketin Türkiye bölümünde 971 kişi yer aldı.

/ WASHINGTON

26.07.2007


 

Yeni Delhi, ABD ile nükleer anlaşmayı onayladı

Hindistan hükümetinin, ABD ile sivil nükleer işbirliğini öngören anlaşmayı onayladığı bildirildi.

Dışişleri Bakanı Pranab Mukherjee, güvenlik ve siyasi işler komisyonlarının ortak toplantısından sonra gazetecilere, anlaşmanın onaylandığını söyledi. ABD ile Hindistan arasında anlaşmanın teknik detaylarına ilişkin görüşmeler geçen hafta Washington’da yapılmıştı. Anlaşmanın detayları hakkında henüz açıklama yapılmamış, ancak Washington’daki görüşmelerden sonra yayımlanan ortak açıklamada, “önemli ilerleme” kaydedildiği bildirilmişti. Anlaşmanın şimdi ABD Kongresi tarafından onaylanması gerekiyor.

İki ülke arasında 2 yıl önce ilke olarak varılan anlaşma ABD’nin, Hindistan’a sivil nükleer yakıt ve bilgi vermesine olanak sağlıyor. Anlaşma, buna karşılık, Hindistan’ın sivil nükleer programını kısmen uluslararası denetime açmasını öngörüyor.

/ YENİ DELHİ

26.07.2007


 

Sünni bloktan Maliki’ye muhtıra

Irak’ın en büyük Sünni bloku, Başbakan Nuri El Maliki hükümetindeki koalisyon ortaklığını askıya aldığını bildirdi.

Hükümette 6 bakanı ve 275 sandalyeli parlamentoda 44 milletvekili bulunan Sünni Irak Uyum Cephesi’nden yapılan açıklamada, El Maliki’ye isteklerini yerine getirmesi için bir hafta süre verdiklerini, aksi takdirde hükümetten istifa edeceklerini kaydetti. Açıklamada, belirli suçlarla suçlanmayan bazı tutukluların af edilmesinin istendiği belirtildi. Sünni bloku, Şiilerin çoğunlukta olduğu mecliste 11 Haziranda yapılan oylamayla Sünni Meclis Başkanı Mahmud Meşhedani’nin görevden alınarak yerine geçici olarak Şii yardımcısının getirilmesi üzerine meclisi boykot kararı almıştı. Sünni blok, Meşhedani’nin oturuma başkanlık etmesi sözünü almasından sonra geçen perşembe boykotu sona erdirmişti.

Sünni blok Uyum Cephesi, partili Kültür Bakanı hakkında tutuklama kararı çıkarılması üzerine kabine toplantılarını da boykot etme kararı almıştı.

/ BAĞDAT

26.07.2007


 

Müslümanlar şiddete karşı

Nüfusunun büyük çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu ülkelerde yapılan bir kamuoyu araştırmasında, bu ülkelerde İslâm’ın savunulması için sivillerin hedef alındığı intihar saldırıları ya da başka şiddet eylemlerine başvurulmasına verilen desteğin azaldığı ortaya çıktı.

Pew Araştırma Merkezi adlı Amerikan kuruluşu tarafından 47 Müslüman ülkede yapılan araştırmaya göre, 2002’ye göre bu tür eylemlere verilen destek, Bangladeş ve Pakistan’da yüzde 24, Ürdün’de yüzde 20 ve Endonezya’da yüzde 16 azaldı.

Araştırmada, Bangladeş, Pakistan, Ürdün ve Endonezya’daki Müslümanların büyük bölümünün intihar saldırılarının kabul edilemez olduğunu düşündüğü ortaya çıktı. Lübnan’da halkın yüzde 34’ünün intihar saldırıları düzenlenmesini bazen ya da genellikle haklı bulduğu belirtilen araştırmada, 2002’de Lübnan’da bu görüşteki Müslümanların oranının yüzde 74 olduğu belirtildi.

Filistin’de ise diğer ülkelerin aksine, halkın yüzde 70’inin sivillerin hedef alındığı intihar saldırılarının düzenlenmesinin bazen ya da genellikle haklı olduğunu düşündüğü ortaya çıktı.

Araştırmada, Hamas ve Hizbullah’ın Orta Doğu ve Asya’daki Müslümanların gözünde olumlu bir imaja sahip oldukları belirtilirken, Türkiye’deki Müslümanların diğer ülkelerdekilerin aksine bu iki örgüt hakkında olumsuz fikirlere sahip olduğu kaydedildi.

/ WASHINGTON

26.07.2007


 

Araplardan İsrail’e tarihî ziyaret

Mısır ve Ürdün dışişleri bakanlarının yer aldığı Arap Birliği heyeti, Arap barış planını resmen sunacakları tarihi İsrail ziyaretlerine başladılar.

Arap Birliği’nin, ilk kez Nisan ayında İsrail’e bir delegasyon gönderme kararı almasının ardından Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt ile Ürdün Dışişleri Bakanı Abdülilah El Katip, birliğin temsilcileri olarak İsrail’e geldiler

/ KUDÜS

26.07.2007


 

Bush, müftüleri çiftliğine çağırdı

ABD Başkanı W. George Bush, Kafkaslardaki 3 özerk bölgenin müftüsünü çiftliğine davet etti. Bush, İnguşetya müftüsü İsa Hamhoyev, Kuzey Osetya-Alanya müftüsü Murat Tavkazaov ve Kabarda-Balkar Cumhuriyeti müftüsü Enes Pşihaçev’i çiftliğinde ağırlamaya hazırlanıyor.

Geçen hafta Bush’un şahsi daveti üzerine ABD’ye giden söz konusu müftüler, bu hafta çiftlikte ağırlanacaklar. Çiftlikte iki gün kalacak olan müftüler , Başkan Bush’un yanı sıra baba Bush’la da görüşecekler. Söz konusu müftüler, ABD Müslüman cemaatinin temsilcileriyle ve Kuzey Kafkasya diasporalarını temsilcileriyle bir araya gelecekler. Kafkas imamlarının ABD ziyareti ağustos ayı sonuna kadar devam edecek.

ABD, Kuzey Kafkasya müftülerinin tamamını davet etmedi. Bush, Kuzey Kafkasya’dan Adıgey müftüsü Nurbay Emij’i , Çeçenistan müftüsü Sultan Mirzayev’i ve Karaçay Çerkez ve Stavropol müftüsü İsmail Berdiyev’i davet edilmedi.

/ BAKÜ

26.07.2007


 

Sadık Ahmet Batı Trakya’da anıldı

Batı Trakya’da, Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi’nin (DEB) kurucusu Dr. Sadık Ahmet, ölümünün 12. yıl dönümünde törenlerle anıldı.

Sadık Ahmet’in Gümülcine’de Kahveci mezarlığındaki kabri başında düzenlenen törene Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Isparta Valisi Şemsettin Uzun, Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Isparta Belediye Başkanı Hasan Balaman, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Poyrazoğlu ve Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan görevli din adamları katıldı.

Merhum Sadık Ahmet’in eşi Işık Ahmet ile oğlu Levent ve kızı Funda’nın yanısıra, Azınlık milletvekili İlhan Ahmet, Gümülcine ve İskeçe Seçilmiş Müftüleri İbrahim Şerif ile Ahmet Mete ve çok sayıda Batı Trakyalı Türk’ün de katıldığı törende, saygı duruşunun ardından Sadık Ahmet’in hayatı boyunca verdiği mücadelelerle ilgili konuşmalar yapıldı ve dualar okundu.

/ GÜMÜLCİNE

26.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004