Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İndirim mi, zam mı?

Türk Telekom, yeni tarifesi ile şehir içi görüşmelerde standart hatta yüzde 16, hesaplı hatta yüzde 10 indirim yaptığını söylerken, Elektrik Mühendisleri Odası, Telekom’un dakika bazında fiyat değişikliğine gitmeden, şehirler arası, uluslar arası ve cep telefonu aramalarında ücretlendirme periyodu değişikliğiyle yeni ‘’gelir kapısı’’ oluşturduğunu iddia etti.

Türk Telekom’un yeni tarifesine göre, 21 Temmuz 2007’den itibaren geçerli olmak üzere şehir içi görüşmelerde standart hatta yüzde 16, hesaplı hatta yüzde 10 indirim yapıldı. Türk Telekom’un yeni tarifeleri, düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıda, yeni tarifelerin Telekomünikasyon Kurumuna 3 Temmuz 2007 tarihinde sunulduğu ve tarifenin onayına ilişkin resmi bildirimin 20 Temmuz’da Türk Telekom’a tebliğ edildiği, 21 Temmuz itibarıyla da yeni tarifelerin uygulanmasına başlandığı kaydedildi.

Türk Telekom Pazarlama Direktörü Erem Demircan, yeni tarifeyle birlikte şehirler arası, milletler arası ve GSM aramalarında 1 Mart 2007 tarihli tarifedeki indirimlerin aynen korunduğunu, 1 Mart 2007 tarihli tarife ile getirilmiş olan standart hattaki bedava gece kontörü uygulamasına son verildiğini, hesaplı hatta uygulanan bedava kontör sayısının 100’e indirildiğini, buna karşılık hesaplı hattaki gece kontörlerinin kullanımının yıl sonuna kadar gece saat 22.00’den 20.00’ye çekildiğini söyledi.

Ayrıca şehirler arası ve milletler arası görüşmelerde bütün kontör atışlarının 60 saniye olarak sabitlendiğini belirten Demircan, bundan sonrası için yurt dışında kullanılan saniye bazlı alternatif paketlerin de yıl sonuna kadar devreye alınacağını kaydetti.

İNDİRİM DEĞİL ZAM YAPILDI

Elektrik Mühendisleri Odası, Türk Telekom’un dakika bazında fiyat değişikliğine gitmeden, şehirler arası, uluslar arası ve cep telefonu aramalarında ücretlendirme periyodu değişikliğiyle yeni ‘’gelir kapısı’’ oluşturduğunu iddia etti.

Odadan yapılan yazılı açıklamada, Türk Telekom’un seçimlerden bir gün önce yürürlüğe koyduğu yeni tarifesinde yargı kararına uymadığı belirtildi. Tarife tebliğindeki azami artış sınırına göre en fazla yüzde 9,6 oranında zamlanabilecek sabit ücrette yüzde 25’e yakın ‘’fahiş artış’’ın korunduğu ifade edilen açıklamada, şöyle denildi: ‘’Yargı kararı üzerinde Telekomünikasyon Kurumuyla çalıştığını açıklayan Türk Telekom, kronometrik zam icat etmiştir. Şehir içi görüşmelerde zam hilesi durdurulan Türk Telekom, seçimden bir gün önce yürürlüğe soktuğu tarifesiyle yeni bir hileye başvurmuştur. Yeni tarifeyle 18 milyon abonenin yaklaşık 10 milyonunu kapsayan Hesaplıhatt’tan yapılan 61 saniyelik bir telefon görüşmesi üzerinden incelendiğinde, Türk Telekom, şehirler arasında 20, uluslar arasında 15 saniyelik olan ücretlendirme periyodunu 60 saniyeye, GSM aramalarında 6 saniyeden 20 saniyeye çıkarmıştır. Böylece daha önce şehirler arasında her 20 saniye ve altındaki görüşmeler için 20 saniyelik fiyat ödenirken, bundan sonra 60 saniyelik yani 3 katı ödeme yapılacaktır. Yine uluslar arasında her 15 saniye ve altındaki görüşmeler için 15 saniyelik fiyat ödenirken, yeni tarifede 60 saniyelik yani 4 katı fiyat ödenecektir. Böylece şehirler arası, uluslar arası ve cep telefonu aramalarında

20’şer adet 1 saniyelik periyot aşımı olan HesaplıHat abonesi, konuşmadığı süre için 6 YTL kronometrik zamlı ödeme yapacaktır. Bu tutar Özel İletişim Vergisi ile 7 YTL’ye ulaşmaktadır. Tüm Hesaplıhatt abonelerinin bu şekilde konuşma yaptıkları varsayılırsa, aylık Türk Telekom 70 milyon YTL’den fazla tahsilat sağlayacaktır.’’

Açıklamada, Türk Telekom’un özelleştirmeden bu yana sürekli ‘’zam hilelerine’’ başvurduğu iddia edilirken, Türk Telekom’un bu iygulamalardan vazgeçmesi, Telekomünikasyon Kurulu’nun da kamu yararına uygun olarak hukuka aykırı işlemlere geçit vermemesi gerektiğini kaydetti.

/ İSTANBUL/ANKARA

26.07.2007


 

Bütçe açığı 5.9 milyar YTL

Yılın ilk yarısında bütçe açığı 5.9 milyar YTL olurken, aynı dönemde 21.09 milyar YTL’lik faiz dışı fazla elde edildi. Maliye, hedefe uyumlu politika yürütüldüğünü savundu

Hükümetin bazı kararları seçim ekonomisi olarak değerlendirilip 19.5 milyar YTL’lik ek maliyet oluşturulduğu eleştirileri getirilmişti. Ocak-Haziran dönemi bütçe uygulama sonuçlarını açıklayan Maliye Bakanlığı hedeflere uyumlu bir politika izlendiğini bildirdi.

İlk altı ayda 100 milyar 679 milyon YTL gider, 94 milyar 795 milyon YTL gelir oldu. Bütçe açığı 5 milyar 885 milyon YTL ile geçen yılın tamamındaki 3.9 milyar YTL’yi aştı. Ancak bütçe açığı, 2007’nin tamamı için hedeflenen 16 milyar 830 milyon YTL’nin sadece yüzde 35’i oldu. Maliye, yıl sonunda hedefin altında bir bütçe açığına ulaşılacağını savundu.

Seçim ekonomisi eleştirilerinin dayanaklarından birini belediyelere kaynak aktarımı oluştururken, altı ayda mahalli idarelere 6 milyar 235 milyon YTL aktarıldığı bildirildi. Sağlık giderleri 3 milyar 225 milyon, tarımsal destekleme ödemeleri ise 4 milyar 834 milyon YTL oldu. Altı ayda 26 milyar 893 milyon YTL de faiz ödendi.

IMF taahhütleri açısından önemli bir gösterge olan faiz dışı fazlada altı ayda 2007 hedefinin yüzde 58.2’si gerçekleştirilerek 21 milyar 9 milyon YTL’ye ulaşıldı.

/ ANKARA

26.07.2007


 

Özelleştirme kaldığı yerden

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) yeni hükümetin göreve başlamasının ardından özelleştirme programını sunacak. Programın ilk sıralarında, köprü ve otoyollar ile Tekel Sigara bulunuyor.

Ntv’nin haberine göre, yetkililer halen Fransa’daki köprü ve otoyolları işleten firmanın tesislerini inceliyor. Eylül’e kadar bu çalışmanın tamamlanacağını belirten yetkililer, yeni bir Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararının ardından ihale sürecini başlatabileceklerini söylüyor. Araç muayene istasyonlarında olduğu gibi bu özelleştirmenin de sağlıklı ve hukuki problem olmadan yürümesi için bir de yasal düzenleme yapılacak. Uzun zamandır üzerinde çalışılan Tekel Sigara da özelleştirmeye hazır. Hükümetin hemen onay vermesi halinde ihaleye çıkılacak. Yöntem varlık satışı olacak. yurtiçi ve yurtdışından 5 grubun ilgilendiği ihale için katılım sorunu yaşanmayacağının altı çiziliyor.

Elektrik dağıtım özelleştirmeleri hükümetin önündeki bir diğer önemli özelleştirme. Ankara, İstanbul ve Kocaeli bölgeleri için teklif alma aşamasına geldikten sonra ihaleyi erteleyen hükümetin 2008 başında teklifleri alabileceği vurgulanıyor. İhale öncesinde de elektrik fiyatlarında zam yönünde yeni düzenlemeler bekleniyor.

/ ANKARA

26.07.2007


 

İŞGEM’ler vergi avantajı istiyor

Türkiye genelinde sayıları 12’yi bulan ve ağırlıklı olarak genç girişimcilerin kurduğu firmaların bir arada faaliyet gösterdiği iş geliştirme merkezlerinin (İŞGEM), üretim ve istihdam yetileriyle kalkınmada öncelikli iller gibi vergi avantajından yararlanmaları gerektiği bildirildi.

Adana’daki Kocavezir İş Merkezi’nde bir süre önce faaliyette giren Adana İş Geliştirme Merkezi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, Adana, Mersin, Eskişehir, Samsun, Elazığ gibi illerde kurulan ve hızla gelişen İŞGEM’lerin, genç girişimcileri bünyesinde barındırdığını söyledi. İŞGEM’lerin, Dünya Bankası desteğiyle sosyal içerikli proje kapsamında kurulduğunu belirten Onatça, işletme sayısının artmasıyla da, istihdama katkı sağladığını ifade etti.Onatça, her geçen gün ivme kazanan ve hemen hemen her birinde ortalama 25 şirketin faaliyete geçtiği İŞGEM’lerde elde edilen karların, yine aynı amaçla yapılacak yatırımlarda kullanılabildiğini belirterek, ancak kar eden diğer şirketler gibi vergi ödemek zorunda kalındığına dikkati çekti.

Bu durumun dengesizlik yarattığını savunan Onatça, ‘’Bunun giderilmesi için söz konusu merkezlerde faaliyete geçen şirketlere, kalkınmada öncelikli illerde olduğu gibi ilk 2 veya 3 yıl süreli vergi avantajı sağlanması gerektiğini düşünüyoruz’’ dedi.

/ ADANA

26.07.2007


 

THY’de grev göründü

Türk Hava Yolları (THY) ve Teknik A.Ş’deki yaklaşık 11 bin 500 üyesi adına toplu iş sözleşmesi yürüten Hava-İş Yönetim Kurulu, işveren tarafının dün yaptığı son teklifi de kabul etmediklerini duyurdu.

Hava-İş’in internet sitesinde üyelerine yönelik olarak yapılan açıklamada, önceki gün işveren temsilcileriyle gerçekleştirilen görüşmenin ardından saat 18.00’de ilgili kurulların toplandığını ve yapılan değerlendirmeler sonucunda işverenin son teklifinin kabul edilmemesi kararı alındığı belirtildi. THY ve Teknik A.Ş’de çalışan işçiler adına yürütülen toplu iş sözleşmelerinde işçi ve işveren tarafı karşılıklı grev ve lokavt kararı almış bulunuyor.

/ ANKARA

26.07.2007


 

Vekiller, işe 8.200 YTL’lik maaşlarla başlayacak

Genel seçimlerin ardından edecekleri yemin ile göreve başlayacak olan 23. dönem milletvekilleri, 8 bin 200 YTL’lik aylık maaşla işbaşı yapacaklar.

Maliye Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, bu yılın ilk yarısında 8 bin 240 YTL olan milletvekili maaşı, Temmuz’daki yüzde 3’lük zamma rağmen, vergi dilimindeki artış nedeniyle 8 bin 200 YTL’ye geriledi. Milletvekilleri yılbaşına kadar 3’er aylık dönemler halinde aylık 8 bin 200’er YTL maaş alacaklar. Bu dönemde TBMM Başkanı ve Başbakanın aylık maaşı 8 bin 490 YTL, Bakanların aylık maaşı da 8 bin 442 YTL olacak. Maaşı Cumhurbaşkanlığı Bütçesinde yer alan ödeneğe göre belirlenen Cumhurbaşkanına da yine vergi dilimlerindeki artış sonrasında yılın geri kalan bölümünde ayda 15 bin 247 YTL maaş ödenecek. Böylece Cumhurbaşkanı maaşında, yılın ilk yarısına göre 857 YTL tutarında düşüş görülecek. Bu arada, 1 Temmuz’da yürürlüğe giren yeni katsayıların ardından diğer memur emeklilerinde olduğu gibi, milletvekili emekli maaşlarında da yüzde 3’lük artış meydana geldi. Bu çerçevede, 25 hizmet yılı üzerinden daha önce vergi iadesinin yerini alan ek ödeme ile birlikte 3 bin 904 YTL olan milletvekili emekli maaşı, Temmuz-Aralık döneminde 4 bin 8 YTL olarak ödenecek.

/ ANKARA

26.07.2007


 

FED: Enflasyon ve konuta dikkat

12 bölgesel FED bankasının yöneticisinin katılımıyla 21 Haziran’da yapılan İskonto Faizi toplantısının tutanakları yayınlandı. Açıklanan tutanaklara göre, FED yöneticileri toplantıda yılın geri kalan bölümünde ekonomik büyümede ılımlı bir artış beklediklerini ifade etti.

Ancak FED yöneticileri, enflasyon ve konut piyasasındaki resesyonun sebep olduğu risklere dikkat edilmeye devam edilmesi gerektiğini vurguladı. Toplantıda bazı üyeler, çekirdek tüketici enflasyonun son zamanlarda ilerleme gösterdiklerine dikkat çekerek, göreceli olarak sıkılaşan iş piyasasının, orta vadede enflasyonun yavaşlayacağı yönündeki beklentiler için yukarı yönlü risk yarattığını vurguladı. Üyeler, konut piyasasında yaşanan resesyonun da, ılımlı bir ekonomik büyüme beklentisi için tehdit oluşturduğunu ifade etti. 21 Haziran toplantısında iskonto faizinin değiştirilmeyerek yüzde 6.25’te bırakılması yönünde karar alınmıştı.

/ İSTANBUL

26.07.2007


 

Sonuçlar tekstilciye güven verdi

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, seçim sonuçlarının giyim ve tekstil sanayicilerine güven verdiğini belirtti.

Karakuş, yaptığı yazılı açıklamada, genel seçim sonuçlarını değerlendirirken, tek partinin iktidar olmasının istikrar sağladığını ifade etti. Tek parti iktidarı ile ekonomik ve sosyal sorunlarda daha kolay ve çabuk sonuçlar alınacağını savunan Karakuş şunları kaydetti: ‘’22 Temmuz seçimleri gösterdi ki halk koalisyon istemedi. AK partinin tek başına hükümet olması ekonomik ve sosyal istikrar açısından iyi bir sonuçtur. Özellikle istikrarın devam edeceğini görmek ve bilmek biz giyim ve tekstil sanayicilerine güven vermiştir. Buna karşın yeni hükümetten, kısa sürede zafer sarhoşluğundan kurtulup, piyasaları hareketlendirmesi, üretim artışı ile yurt dışı pazarlarda rekabet etmemize olanak tanıyacak önlemleri ivedilikle almasını bekliyoruz.’’

/ ANKARA

26.07.2007


 

Madencilere sektörel teşvik talebi

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, katma değerin yüzde 95 oranında olduğu madencilik sektörüne özel sektörel teşvik uygulanmasını istedi.

Tamer Taşkın, madencilik faaliyetlerinin kırsal kesimlerde yapıldığını ve köyden kente göçü engellediğini belirtti. Madencilikte yapılan faaliyetlerde oluşturulan katma değerin yüzde 95 düzeyinde olduğunu söyleyen Taşkın, ‘’Tarımda, balıkçılıkta, gemi nakliye işlerinde mazot teşviki vardır. Madencilik sektörüne özel sektörel teşvik uygulamasına gidilmelidir. Madencilik için de mazotla beraber diğer enerji teşvikinin yapılması gerekmektedir’’ dedi.

/ İZMİR

26.07.2007


 

TOKİ, konutları erken teslim edecek

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, Başbakan Erdoğan’ın seçimden sonra kendisini arayarak, ‘’konut teslimlerinin hızlandırılmasını’’ istediğini söyledi.

Bu nedenle, yeni ihaleleri yavaşlatıp inşaatlara hız verdiklerini bildiren Bayraktar, ‘’Geçmişteki işleri bitirip, yeni bir başlangıç yapmayı planlıyoruz’’ dedi. ‘’AK Parti’nin seçim başarısında TOKİ’nin rolü olduğu’’ yorumlarına da işaret eden Bayraktar, ‘’Sayın Başbakan, seçimlerin ertesi günü beni arayarak, çalışmalarımla ilgili değerlendirmeler yaptı. Sayın Başbakan, konutların daha hızlı sürede teslim edilmesini isterken, konut sahibi olmanın kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı’’ dedi.

/ ANKARA

26.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004