Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İspanya’da köstebekler savaşı

İspanya, Pazartesi gününden bu yana bir casus skandalıyla çalkalanıyor. İspanyol gizli ajanların adı aktarılmış olabilir. Eski bir istihbarat görevlisi, yabancı bir ülke adına casusluk yaptığı iddiasıyla tutuklandı. Ülkenin istihbarat teşkilâtının başkanı zanlının üç yıldır gizli bilgileri sattığını söylüyor.

Hangi ülkenin bu bilgileri aldığı açıklanmadı, ancak yerel medya Rusya’yı işaret ediyor.

Roberto Florez Garcia, İspanya’nın Kanarya adalarında Pazartesi akşamından bu yana gözaltında tutuluyor.

12 yıl boyunca orta düzeyde istihbarat yetkilisi olarak görev yapan Garcia’nın, 2001–2004 yılları arasında, gizli ajanların isimleri de dahil olmak üzere önemli bilgileri sattığı öne sürülüyor.

İspanya’da ilk kez yaşandığı düşünülen olayı, yetkililer, ‘’vatana ihanet’’ olarak niteliyor.

Ulusal İstihbarat Merkezi’nin Başkanı Alberto Saiz, daha önce görülmedik bir biçimde bir basın toplantısı düzenledi; ulusal güvenliğin tehlikeye düşmediğini savundu, ancak olayın İspanya’nın istihbarat ağına zarar verdiğini kabul etti.

Soruşturma konusu karşı istihbarat faaliyetinin örgütün iç yapısına, bazı üyelerin kimliklerine ve bazı ihbar mekanizmalarına zarar verdiğini vurgulayan istihbarat yetkilisi, bilgileri hangi yabancı istihbarat servisinin satın aldığını açıklamadı.

Ancak bazı haber ajansları, adı açıklanmayan kaynakların, Rusya’yı işaret ettiklerini söylüyor.

Madrid’de Rus Büyükelçiliği Sözcüsü ise, Moskova yönetiminin İspanya’nın ‘’ikili oynayan ajanları’’yla ilgisinin bulunmadığını, İspanya makamlarından da konuyla ilgili resmî herhangi bir bildirim almadıklarını söyledi.

Florez Garcia eğer suçlu bulunursa, 12 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

/ MADRİD

27.07.2007


 

‘Gazze ve Batı Şeria ayrı kalamaz’

BM Orta Doğu özel temsilcisi Michael Williams, Gazze ve Batı Şeria’nın uzun dönemde siyasî olarak ayrı kalamayacaklarını ve kurulacak bir Filistin devletinin iki bölgeyi de kapsaması gerektiğini söyledi.

Williams, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, Filistin toprakları ile ilgili umut verici siyasî gelişmeler olmakla beraber, İsrail’in sınır kapılarını açmaması durumunda Gazze’de ekonomik bir yıkım yaşanacağını söyledi.

Hamas’ın Gazze’yi ele geçirmesi sebebiyle “Gazze halkının cezalandırılmaması gerektiğini” belirterek, “Gazze ekonomisinin tamamen çökmemesi için sınır geçişlerinin yeniden açılmasının hâlâ bir öncelik olduğunu” kaydetti.

Karni sınır geçişinin kapanması sebebiyle Gazze’de 213 milyon dolarlık BM projelerinin durduğunu belirten Williams, Dünya Bankası’nın Gazze’deki fabrikalardan yüzde 75’inden fazlasının kapandığını ve bu sebeple 68 binden fazla işçinin işten çıkarıldığının hesapladığını söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın çözüm bulmak için inisiyatif alması gerektiğini belirten Williams, “Uzun dönemde Gazze ve Batı Şeria ayrı kalamaz. Gelecekte tek bir Filistin devleti var ve bu hem Batı Şeria’yı, hem de Gazze’yi kapsıyor” dedi.

/ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

27.07.2007


 

Blair, har vurup harman savurdu

İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair’in, başbakanken devletin parasıyla ünlü kişileri ağırladığı ve yurt dışı gezilerinde çok para harcadığı iddia edildi.

İngiliz The Dail Telegraph gazetesinin haberine göre, Blair çifti, 1 Nisan 2006 ile 27 Haziran 2007 tarihleri arasında aralarında şarkıcı ve TV sunucusu Charlotte Church, TV sunucuları Tess Daly ve Vernon Kay, radyocu Chris Evans, TV sunucusu Lorraine Kelly ve eşi, TV sunucusu Fiona Qpillips ve eşi, TV sunucusu Richard Madeley ve kızı, TV sunucusu Adrian Chiles ve eşi, York Başpiskoposu Dr. John Sentamu ve eşi, Canterbury Başpispokosu Rowan Williams ve eşi, gazeteci-yazarı David Aaronovitch, ünlü bir elektrik süpürgesi markasının patronu James Dyson, ünlü bir içecek markasının genel müdürü Indra Nooyi ve yine ünlü bir holdingin genel müdürü Eric Nicoli ve eşi gibi kişilerin bulunduğu çok sayıda ünlüyü ağırladı. Blair çiftinin bu ünlülerin çoğunu Chequers’deki yazlık konutta misafir ettiği belirtildi.

/ LONDRA

27.07.2007


 

Maliki yönetimi ABD’ye kırgın

Irak’ın Washington Büyükelçisi Samir Sümeyde, ABD yönetimini, Irak silâhlı kuvvetlerinin ihtiyacı olan temel silâhları teslim etmek konusunda kararsız davranmakla suçladı.

Sümeyde, Washington’da gazetecilere yaptığı açıklamada, güçlü ve Amerikan askerlerine yardımcı olabilecek bir Irak ordusu kurulmasını isteyen ABD Başkanı George Bush’un bu niyeti gözönüne alındığında, Amerikalıların silâhların teslimatını geciktirmesinin anlamsız olduğunu söyledi. ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) üst düzey teknoloji silâhlarının Iraklıların eline geçmesini istemediği yönündeki iddiaları reddettiğini belirten Sümeyde, ‘’Nükleer denizaltılardan bahsetmiyoruz. Kalaşnikof tüfekleri gibi temel silâhlardan söz ediyoruz’’ dedi. Sümeyde, ‘’Irak hükümeti Washington’u silâhların teslimatı için bekledi, bekledi, bekledi ve sonra Çin gibi başka silâh üreticilerine yöneldi’’ diye konuştu. Samir Sümeyde, ‘’Birliklerimiz için özellikle zırhlı araçlara ihtiyacımız var ve bu bekleme moralimizi bozuyor’’ dedi.

Sümeyde’nin tepkisini anladığını belirten Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, Irak hükümetinin, Irak birliklerine silâh sağlanmasını ve bu birliklerin eğitilmesini istediğini görmenin kendilerini memnun ettiğini söyledi.

/ WASHINGTON

27.07.2007


 

Marovitch’in karanlık kazası

Vatikan Büyükelçiliği’nin İstanbul Temsilcisi Georges Marovitch geçtiğimiz Salı günü Roma’da ağır bir tren kazası geçirdi. İstasyonda beklerken henüz belirlenemeyen bir sebepten dolayı raylara düşen Marovitch, tren çarpması sonucu ciddî şekilde yaralandı.

Marovitch’in, Türkiye’de Vatikan Temsilciliği de yapan Papa 23. John’un doğduğu evi ziyaret etmek üzere bir tren yolculuğu yapacağı ve olayın trene binmeden önce gerçekleştiği öğrenildi. Türkiye Katolik Cemaatleri Ruhaniler Kurulu Sözcüsü de olan Marovitch’in ailesinin verdiği bilgilere göre kaza neticesinde Marovitch ağır bir iç kanama geçirdi. Kaburgaları kırılan ve iç organları zarar gören Marovitch kaldırıldığı hastanede yoğun bakıma alındı.

Papa 2. John Paul’ün ölmeden önce tedavi gördüğü Gemelli hastanesinde kontrol altında tutulan Marovitch’in iç kanamasının durdurulduğu bildirildi. Vatikan kaynakları, Marovitch’in halen yoğun bakımda olduğunu ancak durumunun iyiye gittiğini belirtiyor. Monsenyör Georges Marovitch dinler arası diyalog faaliyetlerine verdiği önemle biliniyordu. Yetmiş beş yaşında olan Marovitch, tatilini geçirmek üzere Roma’da bulunuyordu. İtalyan polisi olay hakkında bir tahkikat başlatırken, kazanın nasıl meydana geldiği derinlemesine araştırılıyor.

/ Roma

27.07.2007


 

Barak, gençlik aşkıyla evleniyor

İsrail’in eski Başbakanı ve şimdiki Savunma Bakanı Ehud Barak, 40 yıl öncesinden tanıdığı gençlik aşkıyla evleniyor.

Maariv gazetesinin haberine göre Barak, Nili Priel ile Tel Aviv’de ailesinin ve yakın arkadaşlarının katılacağı sade bir törenle evlenecek.

Barak, seçim yenilgisinden 2 yıl sonra, 2003’te 34 yıllık eşinden ayrılmıştı. Barak, boşandıktan sonra eski sevgilisi 63 yaşındaki halkla ilişkiler müdürü Priel’le tekrar görüşmeye başlamıştı. İşçi Partisinin de lideri olan Barak 1999’da başbakan olmuştu.

/ KUDÜS

27.07.2007


 

Dahlan sonunda gitti

Filistin ulusal güvenlik danışmanı Muhammed Dahlan istifasını sundu.

Bir üst düzey Filistinli yetkili, Dahlan’ın istifasını Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a ilettiğini belirtti. Aynı yetkili, El Fetih’in önde gelenlerinden Dahlan’ın sağlık sebepleriyle istifa etmek istediğini söyledi. Abbas’ın istifayı kabul edip etmeyeceği henüz bilinmiyor. Dahlan’ın idaresindeki güvenlik güçleri, 1,5 ay önce Hamaslılar tarafından Gazze Şeridi’nde bozguna uğratılmıştı.

/ RAMALLAH

27.07.2007


 

Suriye’de sıcaktan mühimmat patladı

Suriye’nin kuzeyindeki Halep yakınlarında bir askerî tesiste meydana gelen patlamada 15 askerin öldüğü ve patlamaya terörist bir saldırının değil hava sıcaklığından kaynaklanan bir kazanın sebep olduğu bildirildi.

Suriye resmî haber ajansı SANA, patlamanın bir mühimmat deposunda meydana geldiğini duyurdu. Patlamada 15 askerin öldüğü, 50 kadar askerin de yaralandığı açıklanan haberde, yaralanmaların çoğunun cam kırığı gibi sebeplerle olduğunu, yaralıların ayakta tedavi edildiklerini kaydetti. Haberde, patlayıcı gücü yüksek materyallerin bulunduğu mühimmat deposundaki patlamanın, havanın aşırı sıcak olmasından kaynaklandığı belirtildi. Halep’e 10 kilometre uzaklıktaki Muslimiye’deki mühimmat deposunun askerî bir birliğe ait olduğu kaydedildi.

/ ŞAM

27.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004