Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Göller kurudu, barajlar boşaldı

Türkiye’de yaşanan kuraklık hayatı etkilemeye devam ediyor. Türkiye’nin önemli gölleri arasında yer alan Akşehir Gölü’nün alanı 15 yılda 350 kilometrekareden 35 kilometrekareye kadar düştü. Geçen yıl tamamen kuruyan Akşehir Gölü’nde bu yıl yağışların etkisiyle bir miktar su birikti.

Türkiye’de yaşanan kuraklık günlük hayatı olumsuz etkiliyor. Alınan bilgiye göre, Türkiye’nin yer altı suyunun yüzde 40’ını barındıran Konya Kapalı Havzası’nda su seviyesi son 20 yılda 22 ile 40 metre arasında düşerken, son 1 yıldaki düşüş 3 metre oldu.

İçilebilir özellikteki temiz yer altı suyu ile Tuz Gölü arasında kot farkı 50 metreden 15 metreye kadar indi. Böyle giderse 5-6 yıl sonra Tuz Gölü’nden yer altı suyuna doğru akış başlayacak ve yer altındaki temiz su bozulacak. Tuzlu suyun karışması sonucunda yer altı suyu arıtılsa bile içilemeyeceği gibi tarımda da kullanılamayacak.

Türkiye’nin önemli gölleri arasında yer alan Akşehir Gölü’nün alanı 15 yılda 350 kilometrekareden 35 kilometrekareye kadar düştü. Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü’nde aşırı su çekilmesi sebebiyle şiddetli otlanma görülüyor ve balık türleri giderek azalıyor.

Konya’da bulunan Apa Barajı’ndaki su miktarı geçen yıl Temmuz ayında 51 milyon metreküp iken, bu yıl 12 milyon 300 bin metreküpe düştü. Su kaynaklarının hızla tükendiği Konya Kapalı Havzası’nda DSİ, çevre dernekleri, belediye ve odalar özellikle bilinçsiz tarımsal sulamanın önlenmesi için çaba harcıyor.

İzmir, Manisa ve Uşak Ziraat Odaları, mevsim normallerinin üstündeki hava sıcaklığı ve susuzluk sebebiyle tarım ürünlerinin rekoltesinde yüzde 20-25 düşüş beklediklerini açıkladı. Barajlardaki doluluk oranının düşmesi ve yağışların azalması sebebiyle, İzmir’de yer yer sulamanın yapılamadığını ve üretimin durduğu belirtildi.

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde Gökırmak’ın ardından Kabalar Göleti de kurudu. Kuraklık yüzünden Aydın’da özellikle çiftçilerin Büyük Menderes Nehri’nden yeterli suyu alamamasından kaynaklanan sıkıntı sürüyor.

Türkiye’nin önemli sulak alanlarının başında gelen, Kızılırmak’ın Karadeniz’e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası’nda yer yer kuraklık görülüyor.

Samsun’daki Altınkaya ile Hasan Uğurlu barajlarındaki su seviyelerinin ise mevsim normallerinin altında olduğu bildirildi.

TRAKYA’DA KURAKLIK

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, kuraklığın devam etmesi halinde ayçiçeği üretiminde yüzde 40 ile 70 verim kaybı olacağını söyledi. Yorulmaz, “Baraj ve göl sularımız her geçen gün daha fazla azalıyor. Tunca Nehri kurumak üzere, nehirlerimizin debisi çok fazla azaldı’’ dedi.

Çakmak ve Hamzadere barajlarının bir an önce yapılması gerektiğini ifade eden Yorulmaz, ‘’İlimizde üç nehir var. Eğer bu suların kıymetini bilmezsek, ileride çok daha büyük sıkıntılar yaşarız’’ diye konuştu.

/ ANKARA

27.07.2007


 

Baykal istifaları kabul etmedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, 22 Temmuz Milletvekili Genel seçimlerinin sonuçlarının değerlendirilmesi amacıyla 2 komisyon oluşturulduğunu bildirdi. Merkez Yönetim Kurulu üyelerinin tamamının CHP’de yönetimin yenilenmesine imkân sağlamak amacıyla istifalarını Baykal’a sunduğunu söyleyen Erdem, Baykal’ın “bu aşamada göreve devam etmelerinin uygun olduğunu” aktardı.

Genel Başkan Deniz Baykal’ın “oyumuzu arttırdık” demesine karşılık, CHP, seçim sonuçlarının değerlendirilmesi amacıyla 2 komisyon oluşturdu.

CHP Merkez Yönetim Kurulu’nun (MYK) Parti Genel Merkezi’ndeki toplantısına verilen arada gazetecilere açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem, MYK’nın 22 Temmuz seçimlerinin ardından gerçekleştirilen ilk kez toplantısında seçim sonuçlarının ele alındığını belirtti. MYK üyelerinin, toplantıda, seçim bölgelerinde karşılaştıkları sorunları, seçimin ortaya çıkardığı sonuçları, değerlendirmelerini, tekliflerini ve eleştirilerini ortaya koyduklarını ifade eden Erdem, ‘’Bu çalışmaların belirli bir aşamasında da seçim sonuçlarının daha sağlıklı ve doğru bir değerlendirmeye tabi tutulabilmesi için 2 komisyon kurulmasına karar verildi’’ dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın daha önce kamuoyuna duyurduğu seçim sonuçlarının daha profesyonel ekipler tarafından incelenmesi yönündeki anlayışının MYK tarafından da uygun görüldüğünü kaydeden Erdem, komisyonlardan birinin seçim sonuçlarının tahlili ve bu seçimlerin hangi sosyolojik ve ekonomik faktörlerin ışığında gerçekleştirildiğini ele alacağını bildirdi.

Erdem, ikinci komisyonun ise ortaya çıkan tablo karşısında CHP’nin yeniden yapılanma için örgütsel, siyasal, propaganda teknikleri ve parti içi eğitime yönelik çeşitli politikalarının değerlendirilmesine yönelik bir çalışma içinde olacağını anlattı.

MYK’nın bugünden başlayarak gelecek dönemdeki ilk seçimlere yönelik hazırlıkların hızlandırılması için bir karar aldığını da ifade eden Erdem, 22 Temmuz seçimlerinin değerlendirilmesi amacıyla Parti Meclisi’nin 2 Ağustos’da toplantıya çağrılmasına karar verildiğini duyurdu.

Erdem, çeşitli bölgelerindeki seçim çevrelerinde inceleme yapmak ve genel merkeze rapor sunmak üzere heyetlerin oluşturulacağını da kaydetti.

Merkez Yönetim Kurulu üyelerinin tamamının CHP’de yönetimin yenilenmesine imkan sağlamak amacıyla istifalarını Genel Başkan Deniz Baykal’a sunduğunu söyleyen Erdem, ‘’Sayın Genel Başkanımız da MYK üyelerimize teşekkür ederek bu aşamada göreve devam etmelerinin uygun olduğunu ifade etti’’ dedi.

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını da cevapayan Erdem, bir gazetecinin olağanüstü kurultayın toplanıp toplanmayacağına ilişkin sorusu üzerine şunları kaydetti: ‘’Olağan kurultayımız için zaten süreç başlayacaktır. Olağan kurultay ayrı birşey öbürü ayrı birşey, ama ne yapılır, Genel Başkan bu istifalardan sonra neye karar verir onu bilemiyorum. Ama o doğrultuda bir çalışmayı Sayın Genel Başkanımızın yapacağını ve sonucu kamuoyuyla paylaşacağını zannediyorum. Çeşitli şekillerde kurultayımızın olağanüstü toplantıya çağrılması mümkündür. Bunlardan bir tanesi Genel Başkanın takdiridir. Şu anda çağırıp çağırmayacağını bilmiyorum ama MYK üyelerinin istifa etme kararlarını değerlendireceğini biliyorum. Genel Başkan bu aşamada arkadaşların görevlerine devam etmelerinin daha uygun olacağını ifade etti.’’

‘Muhaliflerin eleştirmeye hakkı yok”

Erdem, ‘’muhaliflerin tepkisi ve istifa çağrılarına’’ yönelik soru üzerine de durumun hazin tarafının çağrı yapanların CHP ile ilgilerinin bulunmaması olduğunu kaydetti. Erdem, ‘’Ekranlarda gördüğüm arkadaşların bir bölümü kendi istekleriyle CHP’den ayrılmış olanlardır. Yani bu arkadaşlarımızın böyle bir şeyi söylemeye ne hakları var bunu bilemiyorum. CHP ile ilgili hiçbirşey söylemeye hakları yoktur’’ dedi.

/ ANKARA

27.07.2007


 

Cumhurbaşkanı seçimleri AKP’nin sorumluluğunda

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır, Cumhurbaşkanı seçimlerinin AKP iktidarının sorumluluğunda olduğunu belirterek, ‘’TBMM’ye girecek ve toplantı yeter sayısının oluşmasına katkı vereceğiz’’ dedi.

Şandır, seçim sonuçlarına saygı gösterdiklerini ifade ederek, “Halkımız, AK Parti iktidarını bir dönem daha yeniden iktidara getirmiş, ülkeyi yönetme yetkisi vermiştir’’ dedi. AKP’nin, CHP’nin bazı yanlış tutumları sayesinde yeniden iktidara geldiğini iddia eden Şandır, ‘’Milletin iradesine saygı göstermeyi önemsiyoruz, herkesten de bunu bekliyoruz’’ dedi. Şandır, şöyle devam etti:

‘’Hiç kimse, milletin üzerinde değildir. Milletin iradesi neyse herkes buna saygı göstermelidir. Cumartesi günü yapacağımız toplantıda, Cumhurbaşkanlığı ile ilgili tavrımızı belirleyerek kamuoyuna açıklayacağız. Bu konuda gereken hassasiyet gösterilecek. Halkımız, yeni meclisi kendi sorunlarını çözmesi için görevlendirdi. Meclise girmemek olmaz. TBMM’ye girecek ve toplantı yeter sayısının oluşmasına katkı vereceğiz. Cumhurbaşkanı seçimleri AK Parti iktidarının sorumluluğundadır.’’ Şandır, daha sonra İl Seçim Kuruluna giderek, mazbatasını aldı.

/ MERSİN

27.07.2007


 

DSP, Gül’ü desteklemeyecek

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı adaylığını desteklemeyeceklerini bildirdi.

Sezer, sorularını cevaplarken, Cumhurbaşkanı adayının toplumun büyük kesiminin kabul edebileceği birisi olması gerektiğini belirterek, siyaseti normalleştirecek bir aday üzerinde uzlaşılması taleplerini sürdüreceklerini söyledi. Dışarıdan bir aday üzerinde de uzlaşılabileceğini ifade etti.

/ ANKARA

27.07.2007


 

Mahkemenin Sarıgül ısrarı

Ankara 24. Asliye Hukuk Mahkemesi, Yargıtayın bozma ilamına rağmen Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün CHP’den ihracına ilişkin parti disiplin kurulu kararının iptali yönündeki kararında direndi.

Sarıgül’ün, parti disiplin kurulunun kararının iptali yönünde açtığı dâvâ, Yargıtay’ın bozma ilâmının ardından Ankara 24. Asliye Hukuk Mahkemesinde yeniden görüldü. Duruşmaya, Sarıgül’ün avukatı Murat Hazinedar ve Saniye Barut ile CHP’nin avukatı Alper Öktem katıldı. Hakim Ahmet Özdemir, Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin, Sarıgül’ün CHP’den ihracına yönelik parti disiplin kurulunun kararının iptali yönünde verilen ilk kararı bozduğunu belirterek, bozma ilâmına karşı taraf avukatlarına söz verdi.

Sarıgül’ün avukatı Barut, mahkemenin ihraç kararının iptali yönünde verdiği ilk kararın yerinde ve hukuka uygun olduğunu savunarak, kararda direnilmesini talep etti. CHP’nin avukatı Öktem ise Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin bozma kararının usule ve yasaya uygun olduğunu belirterek, bozma kararına uyulmasını istedi.

Yargıç Ahmet Özdemir, daha önce verilen kararda direnerek, CHP Parti disiplin kurulunun ihraç kararının iptaline karar verildiğini açıkladı.

Mahkeme, ilk yargılamada da ihraç kararını reddetmiş, CHP’nin temyiz başvurusu üzerine Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, bu kararı kararı bozmuştu. Kararın CHP tarafından temyiz edilmesi durumunda son sözü Yargıtay Hukuk Genel Kurulu söyleyecek.

/ ANKARA

27.07.2007


 

Yeni vekiller oda için kur’a çekecek

23. Dönem milletvekillerinin odaları, TBMM Geçici Başkanlık Divanınında yapılacak kura çekimi ile belirlenecek.

Alınan bilgiye göre, yeni vekillerin oda kur’asının 1 Ağustos Çarşamba günü yapılması planlanıyor. TBMM Başkanlık Divanının daha önce aldığı kararlara göre, 22. Dönemden yeniden milletvekili seçilenler isterlerse kur’aya girmeden eski odalarını kullanabilecekler. Ayrıca TBMM Başkanlığı yapanlar da kur’aya girmeden istedikleri odayı seçebiliyor.

/ ANKARA

27.07.2007


 

Seçim sonuçları, milletin istikrar beklentisini ortaya koydu

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Rize Şube Başkanı Mehmet Erdoğan, 22 Temmuz genel seçim sonuçlarının milletin istikrar, demokrasi ve refah beklentisi içerisinde olduğunu gösterdiğini bildirdi.

Erdoğan yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı seçim süreciyle ülkemizde oluşturulan gerginlik, dayatma ve kriz ortamının halkın iradesi ile sonlandırıldığına vurgu yaparak, “Seçim sonucunda halkımız, iradesine ipotek konmasına müsaade etmeyeceğini gösterdiği gibi, oyunu yaklaşık yüzde 12 oranında artıran iktidar partisinin geçmiş dönem politikalarına, ekonomik performansına ve sağladığı istikrara onay verdiğini göstermiştir. Seçim sonuçlarının bu şekilde gerçekleşmesi, halkın istikrar ve kalkınmanın devamını istediğini, kamu hizmetleriyle sosyal politikalardan memnuniyet duyduğunu, güçlü bir tek parti hükümeti modeli istediğini ortaya koymuştur” dedi.

/ RİZE

27.07.2007


 

Vekilliğini göremedi

İstanbul 3. Bölge’den MHP Milletvekili seçilen Prof. Dr. Mehmet Cihat Özönder, Esenboğa Yolu’nda meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybetti. Özdener’den boşalan milletvekilliği konusunda kararı YSK verecek.

Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, Esenboğa Yolu Şenyurt mevkiinde dün saat 07.30 sıralarında meydana gelen kazada İstanbul 3. Bölge 3. sıradan TBMM’ye girmeye hak kazanan MHP Milletvekili Prof. Dr. Cihat Özönder’in kullandığı 06 AZK 93 plakalı otomobil, Esenboğa istikametine giderken kontrolden çıktı.

Özönder, aracının karşı yöne geçerek Erhan Gündoğmuş yönetimindeki 06 H 5224 plakalı minibüsle çarpışması sonucu, olay yerinde hayatını kaybetti.

Kazada minibüste bulunan Murat Yılmaz, Aytekin Koç ve Uğur Gezin de yaralandı. Yaralılar İbni Sina Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alınırken, Özönder’in cenazesi Cumhuriyet Savcısının talimatıyla Numune Hastanesi Morgu’na kaldırıldı.

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Özönder’in mazbatasını almak için İstanbul’a gitmek üzere yola çıktığını belirterek, ‘’Çok değerli bir akademisyen ve insandı. Başımız sağ olsun’’ dedi.

KARARI YSK VERECEK

Bu arada, Prof. Dr. Özönder’in vefatının ardından boşalan milletvekilliğiyle ilgili nasıl bir yol izleneceği konusunda iki ihtimal bulunuyor. İhtimallerden biri milletvekilliğinin boş bırakılması, diğeri ise MHP’nin İstanbul 3. Bölge kesin aday listesinde Özdener’den sonraki adayın milletvekili seçilmiş sayılması. YSK, en kısa sürede yapacağı toplantıda, konuya ilişkin kararını verecek. 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu’nda bu durumu düzenleyen açık bir hüküm bulunmuyor.

/ ANKARA

27.07.2007


 

DP’de kongre hazırlığı

22 Temmuz seçimlerinin ardından genel başkanlıktan istifa eden Mehmet Ağar’dan sonra DP, olağanüstü kongreye gitmeye hazırlanıyor. Genel Başkan Yardımcısı Nevzat Ercan, AKP’yi tebrik ettiklerini ve başarılar dilediklerini, halkın ortaya koyduğu tabloyu doğru okuyarak kendi siyasî çizgileri adına dersler çıkaracaklarını belirtti.

22 Temmuz seçimlerinin ardından genel başkanlıktan istifa eden Mehmet Ağar’dan sonra Demokrat Parti (DP), olağanüstü kongreye gitmeye hazırlanıyor. Genel başkanlık için bir çok isim geçerken önceki gün toplanan Genel İdare Kurulu’nda net bir sonuç çıkmadı.

GİK’ten sonra açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı Nevzat Ercan, AKP’yi tebrik ettiklerini ve başarılar dilediklerini, halkın ortaya koyduğu tabloyu doğru okuyarak kendi siyasi çizgileri adına dersler çıkaracaklarını belirtti.

SANDIĞIN ÖĞRETİCİLİĞİ YOL GÖSTERECEK

Sandığın öğreticiliğinde aldıkları en büyük dersle DP’nin köklü, kalıcı ve vefakar tabanına layık olacak yeni bir dönemi başlatacaklarını vurgulayan Ercan, “uzun ve meşakkatli bir demokrasi yolculuğundan geliyoruz. DP’nin devlet-millet kaynaşmasındaki demokrasi kültürü ve kalkınmanın lokomotifi olan geçmişini biliyoruz” dedi.

Partilerinin son dört seçimde kan kaybettiğini hatırlatan Ercan, “Partimizin yaşanan süreçlerde konjonktürel evrensel düzenlerin, içerde siyaseti tanzim etme çabalarının ve bundan nemalanan iki kutuplu kârlılığın verdiği kayıpların etkisi büyüktür. Kucaklayıcı, nemalanmadan uzlaştırıcı ve toplumsal dokuların bütün açık alanlarına hitap edici tavrımızı, yeterince anlatamamanın ve kendimizi ifade edememenin sancısıyla bu günlere gelmiş bulunmaktayız” şeklinde konuştu.

HATALARIMIZI TELAFİ EDECEĞİZ

Ercan, konuşmasında şu mesajları verdi:

“Toplumu ve olayları anlamamıza rağmen yeterince doğru sonuçlara taşıyamamanın tedbirsizliği ile bu noktaya gelindi. Tabanımıza ve halkımıza özür borçluyuz. Bunu telafi etmek ve onlara layık olmak boynumuzun borcudur. Tabanı ve teşkilatları göz ardı etmenin ceremesini mutlaka telafi edeceğiz. Konjonktürün ödettiği ağır faturada, payımıza düşeni fazlasıyla düze çıkaracak ve kaldığımız yerden ayağa kalkacak irade ve inanca Allah’a şükür fazlasıyla sahibiz. Kenetlenmenin ve kendimize soğukkanlılıkla seçimin tahlilini yapıp, bize ait mesajlarını anlayıp iyileştirmemizi geniş zaman aralıklarında yapacağız.

Biz etnik veya dinsel bir parti değiliz. Bölüşümcü, muhafazakar, kitle partisiyiz. merkeziz, demokratız ve geleceğiz. Sosyal sermayemiz, fikri mülkiyetimiz, hukuki perspektifimiz ve siyasette demokrasi söylemimiz, en belirgin farkımızdır.

DP’NİN YOL HARİTASI

Siyaseti tabanla ve katılımcı demokrasi içinde kaliteli yarış içinde yapacağız. Demokrat Parti’nin bundan sonraki yol haritasında işaret taşı olan şu hususlara önem verilecektir:

*Siyasette demokratikleşme,

*Sivil siyaset,

*Katılımcı, şeffaf, tabana dayalı siyaset,

*Demokrat Parti misyonunun ruhuna uygun yeniden yapılanma.”

BİRLEŞMEDE HALİSANE ADIM ATTIK

Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Ercan, merkez sağda bütünleşme çalışmalarının devam edip etmeyeceği şeklindeki soruya, birleşme sürecinde halisane adım attıklarını, bölünmüşlüğün giderilmesi gerektiğini, bugün de aynı duyguları taşıdıklarını söyledi.

Ercan, bir sonraki GİK’in 15 Ağustos’ta eksik isimlerin tamamlanmasıyla yeniden toplanacağını açıkladı.

Kemal BENEK / ANKARA

27.07.2007


 

Çiller: Bıraktığım yerdeyim

Bir grup Demokrat Partili (DP) vatandaş, Eski Başbakan Tansu Çiller’in evinin önünde ‘’siyasete dönmesi’’ için gösteri yaptı. Çiller, bir gazetecinin ‘’Bir taban hareketi olursa geri dönecek misiniz?’’ sorusuna, ‘’14 Aralık 2002’de neredeysem, şimdi de oradayım’’ cevabını verdi.

Tansu Çiller’in Yeniköy’deki yalısı önünde toplanan yaklaşık 20 kişilik grup, pankartlar açarak, ‘’Çiller yuvaya dön’’ ve ‘’Partiye sahip çık’’ şeklinde slogan attı. Tansu Çiller ile görüşme talebinde bulunan gruptan birkaç kişi Çiller’in izni ile yalıya alındı.

Çiller’le yaklaşık yarım saat görüştükten sonra grup adına basın mensuplarının sorularını cevaplayan Metin Mutlu, Tansu Çiller’den ‘’ana ocağına dönmesini’’ istediklerini, Çiller’den, ‘’Ben 14 Aralık 2002’de bıraktığım yerdeyim. Bu davadaki yerimden, isteğimden, şevkimden hiçbir şey kaybetmedim. Ancak bugün bu dava bir taban hareketine ihtiyaç duymaktadır’’ şeklinde cevap aldıklarını söyledi.

Mutlu, Çiller’in bütün il başkanlarını büyük bir taban hareketi için göreve dâvet ettiğini dile getirdi.

Görüşmede Çiller’den olumlu bir cevap alamadıklarını ifade eden Mutlu, ‘’Ben zaten bu davayla her zaman beraberim’’ diye konuşan Çiller’in ‘’gerekirse kendisinden yardım istendiğinde yardımda bulunabileceğini’’ söylediğini bildirdi.

Yalının önünde yaklaşık iki saat bekleyen grup, bölümler halinde yalıya alınarak Çiller’le görüştürüldü.

Bu arada evinin önüne çıkan Çiller, basın mensuplarına el salladı.

Çiller, bir gazetecinin ‘’Bir taban hareketi olursa geri dönecek misiniz?’’ sorusuna, ‘’14 Aralık 2002’de neredeysem, şimdi de oradayım’’ cevabını verdi.

/ İSTANBUL

27.07.2007


 

Babacan: Reformlar devam edecek

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye’nin hem siyasi hem de ekonomik reformlarına hızla devam edeceğini bildirdi.

AKP Ankara Milletvekili Babacan, mazbatasını aldıktan sonra, TBMM’de 23. Dönem milletvekilliği için kaydığını yaptırdı. Gazetecilere açıklama yapan Babacan, 22 Temmuz seçimlerinin Türkiye için hayırlı olması dileğinde bulundu.

Türkiye’nin, demokrasisini derinleştirdiğini, birinci sınıf demokrasi yolunda ilerlediğini bu seçimlerde de ispatladığını ifade eden Babacan, şöyle konuştu:

‘’Seçimlere katılımın yüzde 85 gibi yüksek bir oranda olması ve sandığa giden yüzde 85’in iradesinin Meclise yansıması, demokrasi adına sevindiricidir. Seçimler, olaysız, şaibesiz ve tertemiz bir şekilde yapıldı ve sonuçları hızla açıklandı. sonuçların hızla ve doğru bir şekilde açıklanması, Türkiye için gurur verici bir gelişmedir. Türkiye, bu seçimlerle bir çok ülkeye örnek oldu. Gelişmiş bir çok ülke, bu kadar kısa sürede sonuçları net bir şekilde açıklayamıyor. Bu durum, aynı zamanda Türkiye’nin gelişmişliğinin de bir göstergesi.Bundan sonra da Türkiye, siyasi ve ekonomik reformlarına hızla devam edecektir. Ülkemizin yolu açıktır.’’

/ ANKARA

27.07.2007


 

Arınç: Sonraki seçimde oyumuz artar

TBMM Başkanı Bülent Arınç, seçimlerde 16 milyon 200 bin seçmenin teveccühünü kazandıklarını ifade ederek, “Bu başarımızı sürdürürsek bir dahaki genel seçimlerde oy oranımız yüzde 70’leri bulacaktır” dedi.

22 Temmuz seçimlerinin ardından AKP’liler, Manisa Saruhan Otel’de bir araya geldi. Havai fişek gösterileri eşliğinde kürsüye gelen Arınç, seçimlerde millete tepeden bakanların mahcup olduğunu ifade etti. Konuşmasında partililere nasihatlerde de bulunan Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şimdi artık hedef, 2009’un Martı’nda yapılacak olan yerel seçimlerdir. Manisa’da merkez ilçeyle birlikte 19 ilçenin tamamı AK belediyeler olmalıdır. Bunu için çok çalışmalısınız. Zaten bu başarımızı sürdürürsek bir dahaki genel seçimlerde oy oranımız yüzde 70’leri bulacaktır. Partiyi küçülterek değil, kucak açarak büyüteceğiz.’’

/ MANİSA

27.07.2007


 

Gurbetçi oy kullanmak istiyor

Almanya’nın önde gelen Türk çatı kuruluşlarından biri olan Almanya Türk Toplumu (TGD), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, yurt dışında oy kullanılması için çağrıda bulundu.

TGD Genel Başkanı Kenan Kolat, Başbakan Erdoğan’a gönderdiği mektupta, kendisini seçim başarısından dolayı kutladı ve Almanya’da yaşayan Türklerin bazı taleplerine yer verdi. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının, bir sonraki seçimlerde oy kullanmak istediklerini belirten Kolat, mektubunda şu görüşlere yer verdi:

“Her ne kadar anayasa ve yasalar bu hakkı vatandaşlarımıza veriyorsa da sınırlar dışında bir olanak bulunmamaktadır. Bu yılki seçimlerin tatil dönemine rastlamış olması sınırlarda katılımı artırmıştır, ancak yine de yeterli değildir. Bu nedenle ilgili yasalarla, gerekiyorsa anayasada değişiklikler yapılarak bu hakkın kullandırılmasının sağlanmasını istemekteyiz.”

/ BERLİN

27.07.2007


 

OKS’de son iki gün

Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) tercih işlemleri, 28 Temmuz Cumartesi günü sona eriyor.

Ancak, diploma notları ile ilgili itirazda bulunan adayların tercih yapma süresi ise 29 Temmuz Pazar günü sona erecek. OKS sonuçlarına göre, 2007-2008 öğretim yılı için resmî ve özel fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, Anadolu teknik liseleri, Anadolu meslek liseleri, Anadolu öğretmen liseleri, Anadolu imam-hatip liseleri, Anadolu sağlık meslek lisesi, sağlık meslek liseleri, adalet meslek liseleri, Anadolu tapu ve kadastro meslek lisesi, Anadolu tarım meslek liseleri ile tarım meslek liselerine öğrenci yerleştirilecek.

/ ANKARA

27.07.2007


 

Hakkari’de mayın patladı: 1 yaralı

Hakkari’de terör örgütü PKK üyelerince yola döşenen mayının patlaması sonucu 1 astsubay yaralandı.

Hakkari’de terör örgütü PKK üyelerince yola döşenen mayının patlaması sonucu 1 astsubay yaralandı.

/ HAKKARİ

27.07.2007


 

Ağrı’da 5 terörist yakalandı

Genelkurmay Başkanlığı, Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde öneceki gün 5 teröristin sağ olarak yakalandığını bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde yer alan “terörle mücadelede haftalık durum” bölümündeki duyuruya göre, 19 Temmuz-26 Temmuz tarihleri arasında 3 terörist ölü, 10 terörist sağ olarak yakalanırken, 5 terörist de teslim oldu. Ağrı’da önceki gün yakalanan 5 terörist ile birlikte Temmuz ayında etkisiz hale getirilen terörist sayısı 36’ya yükseldi.

/ ANKARA

27.07.2007


 

İzmir’de yolcu treni raydan çıktı: 5 yaralı

İzmir’in Torbalı ilçesi Kuşçuburun mevkisinde, Ödemiş-İzmir seferini yapan ve bölgesel tren denilen iki vagonlu küçük yolcu treni raydan çıkarak yan yattı. Olayda ilk belirlemelere göre 1’i ağır 4 kişi yaralandı.

Ödemiş-İzmir arasında yolcu taşıyan 2 vagonlu yolcu treni, raydan çıkarak yan yattı. Kazada yaralanan 4 kişi çeşitli hastanelere kaldırıldı.

Trenin, aşırı sıcaklar nedeniyle rayların genleşmesi yüzünden yan yattığı iddia edildi.

/ TORBALI

27.07.2007


 

Sular kesilirse hastalıklar artar

Sağlık Bakanlığı, su kesintilerine gidilmesi durumunda, yeterli su sağlanamaması ve hava sıcaklıklarının artmasıyla, ishal, dizanteri, kolera, tifo, para tifo, bağırsak parazitleri gibi su ile bulaşan pek çok hastalığın görülme sıklığında artış olabileceğini duyurdu.

Sağlık Bakanlığının resmî internet sitesi ‘’www.saglik.gov.tr’’ adresinde Beslenme ve Fiziksel Aktiviteler Daire Başkanlığı’nın ‘’Su Kesintisi ve Sağlık’’ başlıklı açıklamasında, günümüzde dünya üzerindeki su kaynaklarının hissedilir derecede azalması ve küresel ısınmadan kaynaklanan kuraklığın getirdiği su sıkıntısının, kişisel ve çevresel temizliğin sürdürülmesini güçleştirdiği, bazı enfeksiyon hastalıklarının oluşmasına zemin hazırladığı belirtiliyor.

/ KONYA

27.07.2007


 

Sıcaklarda rekor 2000 yılına ait

Türkiye genelinde Temmuz ayında görülen en yüksek sıcaklık rekorunun, 2000 yılının Temmuz ayına ait olduğu öğrenildi.

Mevsim normallerinin yaklaşık 7-8 derece üzerinde seyreden ve önceki gün itibarıyla Temmuz ayının en yüksek değerine ulaşan kavurucu sıcaklar,

2000 yılından düşük ölçülürken, Ege Bölgesi’nde ise son yılların rekorunu kırdı. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün internet sitesindeki istatistiki verilerden derlenen bilgiye göre, Ege Bölgesi dışındaki illerin çoğu, Temmuz ayı itibariyle son 32 yılın en sıcak gününü 2000 yılında yaşarken, o günden bu yana hava sıcaklığı en yüksek değerine önceki gün çıktı.

/ BURSA

27.07.2007


 

İlköğretimde not sistemi değişiyor

Bundan sonra hem lise hem de ilköğretim okullarında öğrencilere 100 üzerinden not verilecek. Öğrenciler daha önce sınavla iki kez bir üst sınıfa geçerken artık sınıf atlama bir kez yapılacak.

İlköğretimde de 100'lük not sistemine geçilmesi için hazırlanan yönetmelik değişikliği Talim ve Terbiye Kurulu'ndan geçerken onay için Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e gönderildi. 100'lük not sistemi bir puanın bile önem taşıdığı ÖSS ve Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) için özellikle önem taşıyor. Zaman Gazetesi'nin haberine göre, OKS için öğrencilerin ilköğretim, ÖSS için ise ortaöğretim başarısı hesaplanırken 5'lik sisteme göre 100'lük sistemin 'daha ayırt edici ve gerçek başarıyı gösterdiği' kaydediliyor. Diğer taraftan ilköğretim de sınıf atlama şartlarında değişikliğe gidildi. Ayrıca şimdiye kadar 1. sınıftan 7. sınıfa kadar öğrenciler sınavla bir üst sınıfa 'iki defa' atlayabilirken, bu yıldan itibaren sınıf atlama 1 ile 5. sınıf arasında ve sadece 'bir defa' yapılabilecek.

İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan ve Resmî Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek değişikliğe göre öğretmenler yazılı sınavlar da artık 3'ten az soru soramayacak.

/ ANKARA

27.07.2007


 

Sıcak havalar gençleri de kalpten vuruyor

Sağlık Bakanlığı Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Ramazan Akdemir, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle kalp krizi geçirenlerin sayısında artış olduğunu söyledi.

Akdemir, özellikle 40 yaşın altındaki hastaların sıklıkla kalp krizi geçirdiğini söyledi. Doç. Dr. Ramazan Akdemir, kalp krizlerinin dünyada ölüme en çok sebep olan hastalık olduğunu belirterek, “Ülkemizde insanların yaş ortalaması arttıkça, sosyal stres, sigara kullanımı, kırmızı et tüketimi ve dengesiz beslenme sonucu kilo artışı kalp hastalıklarını hızlı bir biçimde artırmıştır” diye konuştu.

Akdemir, hava sıcaklıklarının mevsim şartlarının çok üzerinde seyrettiği bugünlerde özellikle gençleri uyardı. Akdemir, “Sıcaklar nedeniyle çok genç yaştaki insanlarımızın kalp krizleri geçirerek hastanelerimizin acil servislerine geldiğini ya da acilde müdahale edilmediğinden öldüğünü görüyoruz” dedi.

Akdemir sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle 40 yaşın altındaki hastalar sıklıkla sıcaklar nedeniyle kalp krizi geçiriyor. Bunun nedenini tam anlayamıyoruz, sıcağın etkisi diye düşünüyoruz. Sıcak, stres, sigara birlikte etkileşerek kalp damarlarında tıkanmaya yol açıyor.

/ ANKARA

27.07.2007


 

Sizin mesleğiniz hangisi?

Türkiye’de ÖSS’ye giren binlerce genç bu günlerde mesleklerini seçmek için ter döküyorlar. Bu arada Türk meslekler sözlüğüne de 120 adet yeni meslek eklendi.

Türkiye İş Kurumu tarafından hazırlanan Türk Meslekler Sözlüğüne geçen yıl 120 yeni meslek eklendi. Eklenen meslekler arasında futbolcu, hamburgerci, opera san’atçısı, bale dansçısı, tiyatro oyuncusu, basketbol antrenörü, seyis, at antrenörü, yapma bebek teknisyeni, kalemkâr bulunuyor. Sözlükte, meslek sınıflandırma sistemi içinde yer alan meslek unvanlarının özetlenmiş meslek tanımları ve meslek kodları yer alıyor. Türk Meslekler Sözlüğü, ILO tarafından hazırlanan Uluslararası Standart Meslek Sınıflandırma Sistemi esaslarına göre düzenleniyor. Sözlüğe yeni bir meslek ekleneceği zaman öncelikle bu işi yapanlara ulaşılıyor. İşin nerede ve nasıl yapıldığına bakılıyor, ayrıca bu kişilerle iş analizleri yapılıyor. Gözlem ve mülâkat yoluyla meslekle ilgili verilere ulaşılıyor. Sözlüğe eklenmesine karar verilen meslekler yıl sonunda sözlüğe ekleniyor.

Türkiye İş Kurumu, Türkiye’nin tek meslek sözlüğünü sözlüğünü geliştirmeye yönelik çalışmaları kapsamında geçen yıl sözlüğe 120 yeni meslek ekledi. Sözlükte halen tanımlanmış 2 bin 802 meslek bulunuyor. Yeni eklenen meslekler arasında ‘’futbolcu’’ yer alıyor. Sözlükte futbolcu, ‘’Bir futbol kulübü bünyesinde lisanslı olarak spor yapan ve futbol oyununu kurallara bağlı olarak gerçekleştiren kişi’’ olarak tanımlanıyor. Sözlüğe giren bir diğer meslek olan ‘’sahaf’’, ‘’Piyasada bulunmayan ya da az bulunan, baskısı bitmiş, eski kitap, dergi ve dokümanların ikinci elden alım satım işlerini yapan kişi’’ olarak tanımlanıyor. Türk mutfağında yer almamasına rağmen son yıllarda tüketimi artan hamburger, ‘’hamburgerci’’nin sözlükte yer almasını sağladı.

Sözlüğe geçen yıl yapılan çalışmalar sonunda eklenen mesleklerden bazıları ve tanımları şöyle:

Kalemkâr: Sıva, ahşap, taş, bez ve deri gibi zemin üzerine çeşitli kalem fırçaları kullanarak, nakışlama ve süsleme yapan nitelikte kişi.

Yapma bebek teknisyeni: Plastik, tel, taş, bez ve benzeri malzemeleri kullanarak geleneksel ve modern yapma bebek üreten kişi.

Tekstil terbiye teknisyeni: Her türlü tekstil ürününün ön terbiye, boyama, baskı ve apre işlemlerini yapan kişi.

/ ANKARA

27.07.2007


 

Güneş enerjisiyle çalışan arabayla dünya turu

Güneş enerjisiyle çalışan üç tekerlekli otomobilini tanıtmak için 5 kıtada 50 ülkeye gidecek olan İsviçreli Luois Palmer, Edirne’nin Pazarkule Sınır Kapısından Türkiye’ye giriş yaptı.

Palmer (35), yaptığı açıklamada, İsviçre’nin Bern şehrinde üretilen 9 metrekarelik panel yardımıyla güneş enerjisi ile çalışan solar pillerini aracının arkasına bağladığı romörka koyduğunu bildirdi.

Mevcut pillerle yılda 15 bin kilometre yol kat edebileceğini belirten Palmer, İsviçre’den başladığı gezisinde günde 100 kilometre yol aldığını ve Türkiye’ye ulaştığını kaydetti. Güneş enerjisiyle çalışan otomobili tanıtmak amacıyla 5 kıt’ada 50 ülkeye gideceğini ifade eden Palmer, ‘’Küçük bir dünya turu niteliğindeki gezimde, 50 bin kilometre yol kat etmeyi hedefliyorum’’ dedi. Palmer, uğradığı şehirlerde, aracını tanıtıcı broşürleri de dağıttığını bildirdi. Edirne’den İstanbul’a hareket eden Palmer, Türkiye’den sonra Orta Doğu ülkelerine gitmeyi planladığını belirtti.

/ EDİRNE

27.07.2007


 

Askerî liseler 5 yıla çıkıyor

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), askeri lise öğreniminin 5 yıl olması yönünde çalışma başlattı.

Alınan bilgiye göre, orta dereceli askerî okullarda hazırlık sınıfı dahil 4 yıl olarak verilen eğitim, 2008-2009 eğitim-öğretim yılından itibaren hazırlık sınıfı dahil 5 yıl olacak. Yeni eğitim sistemi, TSK’nın muazzaf personel ihtiyacını karşılayan Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı İstanbul’daki Kuleli Askeri Lisesi, İzmir’deki Maltepe Askerî Lisesi ve Bursa’daki Işıklar Askerî Lisesi ile İstanbul Heybeliada’daki Deniz Lisesinde uygulanacak. Askerî liselerde, dost ve müttefik ülkelerden misafir öğrenciler de eğitim görüyor.

/ ANKARA

27.07.2007


 

Artık Cumalara akülü arabayla gidecek

Kas erimesi hastalığına yakalanan ve 11 yıldır yürüyemeyen İlyas Gökçe’nin imdadına Kimse Yok mu Derneği yetişti. Yürüyemediği için dışarıya arkadaşlarının ve ailesinin yardımıyla çıkan Denizlili 26 yaşındaki Gökçe, “Artık Cuma namazlarına kendi başıma gidebileceğim.” diyerek mutluluğunu dile getirdi.

Hastalığa 15 yaşında yakalanan İlyas Gökçe, 11 yıldır yürüme hasretini çekiyor. Kas erimesiyle mücadele eden Gökçe’nin durumu gün geçtikçe daha kötüye gidiyor. Maddî imkânsızlıklar yüzünden tedavi olamayan Gökçe, kendisine uzatılacak yardım eli bekliyor. Günden güne eriyen oğullarını görmekten kahrolan ailesi de bu durumdan kurtulmak için duâ ediyor. Bakırlı Mahallesi’nde oturan Gökçe’yi, evin merdivenlerinden inip çıkamadığı için arkadaşları sırtında taşıyor. Canı sıkılmasın diye zaman zaman çarşıya götürdüklerini belirten arkadaşı Muzaffer Değneli, şunları söylüyor: “Cuma günleri sırtımızda namaza götürüyoruz. Arkadaşımızın kötü günlerinde yanında olmaya çalışıyoruz. Onu hiçbir zaman yalnız bırakmadık.”

Dışarıya arkadaşlarının ve annesinin yardımıyla çıkabildiğini belirten İlyas Gökçe de, “Akülü araba sayesinde artık rahatça dolaşabileceğim. Cuma namazlarına gitmek için arkadaşlarıma yük olmayacağım. Bana bu arabayı getirenlerden Allah razı olsun.” diye konuştu.

/ DENİZLİ

27.07.2007


 

Sigarayı bırakmayana ameliyat yok

İngiltere’de bir süre önce Millî Sağlık Sistemi (NHS) tarafından başlatılan operasyondan en az 4 hafta önce sigarayı bırakmayan hastaların ameliyatlarının ertelemesi uygulamasına, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Adana Şubesi destek verdi.

Şube Başkanı Uzman Dr. Nebil Bal, yaptığı açıklamada, sigara içme yaşının 9’a kadar indiği Türkiye’de ‘’Sigara ile Savaş’’ anlamında pek çok bilimsel ve sosyal çalışmalar yapıldığını söyledi. İngiltere’de başlatılan ‘’Sigarayı bırakmayan hastanın ameliyatının ertelenmesi’’ uygulamasının sigara alışkanlığı ve tüketiminin azaltılması konusunda yararlı olabileceğini belirten Bal, ‘’Ancak hastalara sigarayı neden bırakmaları gerektiği iyice anlatılmalıdır’’ dedi.

/ ADANA

27.07.2007


 

Bursa’da su sıkıntısı yok

Bursa’nın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’inin sağlandığı Doğancı Barajı’nda, şehre 4 ay yetecek su bulunduğu, herhangi bir kesintinin söz konusu olmadığı bildirildi.

Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Genel Müdürlüğü yetkilileri, yaptıkları açıklamada, maksimum su miktarı 42 milyon 595 bin metre küp, minimum su miktarı ise 8 milyon 656 bin metre küp olan Doğancı Barajı’nın, şehrin içme suyu ihtiyacının önemli bölümünü karşıladığını söylediler. Barajdaki su seviyesinin bugün itibariyle 321.65 metre olduğunu, bu seviyede 15.387 milyon metre küp su bulunduğunu ifade eden yetkililer, hiç yağmur yağmaması halinde bile barajda şehrin 4 aylık su ihtiyacını karşılayabilecek su olduğunu, Bursa’da herhangi bir kesintinin söz konusu olmadığını kaydettiler.

/ BURSA

27.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004