Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

İstanbul'un surları restore edilecek

Restorasyonu 2 yıl önce doğru yapılmadığı gerekçesiyle durdurulan İstanbul’un tarihî surları, UNESCO’nun da desteğiyle yeniden onarılacak.

İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, İstanbul’un, BM’ye bağlı uluslararası bilim ve kültür kuruluşu olan UNESCO’nun ‘’Dünya Miras Listesi’’ne 1985 yılında girdiğini hatırlatarak, Türkiye’nin Kapadokya, Pamukkale ve Adıyaman’ın da aralarında bulunduğu 9 yeri ile bu listede yer aldığını söyledi.

İstanbul’un da Sultanahmet Meydanı, Fener Balat, Süleymaniye Zeyrek ve surları, yani tarihî yarımadası ile UNESCO’nun ‘’Dünya Miras Listesi’’nde olduğunun altını çizen Taşbaşı, 2004 yılında mirasına yeterince sahip çıkmadığı için İstanbul’un bir alt bölüm olan tehlikeli alana düşürüleceği yolunda uyarı alındığını kaydetti.

‘’Dünya Miras Listesi’’ne girmenin çok zor olduğunu vurgulayan Taşbaşı, bu listeden tehlikeli alana düşürülmenin ciddî bir prestij kaybı anlamına geldiğini ve listeye yeniden girebilmenin en az 10-12 yıl alacağını vurguladı.

Taşbaşı, Mardin’in yıllardır bu listeye girmeye çalıştığını, ancak şehrin ‘’bozulduğu ve eski haline getirilemeyeceği’’ gerekçesiyle kabul edilmediğini belirtti.

‘’Dünya Miras Listesi’’nde kalmak ve prestij kaybını önlemek için hemen ilgili tüm kamu kurumları, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin dahil olduğu bir izleme komitesi kurduğunu anlatan Taşbaşı, kendi aralarında bir çalışma yaptıktan sonra UNESCO’ya mektup yazarak İstanbul’a davet ettiklerini ve birlikte çalışmak istediklerini bildirdiklerini anlattı.

27.07.2007


 

Sultan Sarnıcı turizmin hizmetinde

Romalıların yaptığı, Bizanslıların da kullandığı, Aspar sarnıcının guneydoğusunda yer alan ve yıllarca metruk bir durumda olan Sultan Sarnıcı, Sarnıç Turizm Organizasyon tarafından 7 yıl süren bir restorasyon sonucunda dünya kültürüne yeniden kazandırıldı.

MS.123 yıllarında Roma İmparatoru Hadrianus zamanında yapılan, Constantinius tarafından geliştirilen atıl halden kullanır hale getirilen ve Geleneksel Türk mutfağının seçkin örneklerinin sunulduğu Sultan Sarnıcı’nda, özellikle Hünkar Böreği, Sultan Sarma, Sarnıç Buğulama gibi lezzetler İstanbulluların beğenisine sunuluyor.

27.07.2007


 

35 ülkede, 17 dilde Mevlânâ afişleri

Mevlânâ’nın 734. Vuslat Yıldönümü faaliyetleri için hazırlık çalışmalarını hızlandıran Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 17 dilde hazırlanan afişleri 35 ülkeye gönderdi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, UNESCO’nun 2007 yılını Mevlânâ Yılı ilân etmesiyle bu yıl yapılacak Mevlânâ’nın 734. Vuslat Yıldönümü faaliyetleri daha önemli hale geldi.

2007 Mevlânâ Yılı’nda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Büyükşehir Belediyesi yurt içi ve dışında çeşitli faaliyetler düzenlerken, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de Mevlânâ’nın 734. Vuslat Yıldönümü faaliyetlerinin yapılacağı 1-17 aralık için çalışmalarını hızlandırdı.

1-17 Aralık arasında 33 Sema programı düzenleneceğini ifade eden yetkililer, Şeb-i Arus törenlerinin yurt içi ve dışı tanıtımının sağlanması için afiş hazırlandığını bildirdi.

Afişlerin Türkçe, Almanca, Arapça, Azerice, İspanyolca, Çince, Farsça, Hollandaca, İngilizce, İtalyanca, Japonca, Özbekçe, Rusça, Türkmence, İspanyaca, Urduca ve Yunanca olmak üzere 17 dilde hazırlandığını vurgulayan yetkililer, bu afişlerin Kültür ve Turizm Bakanlığının tanıtım müşavirliklerinin bulunduğu ülkeler başta olmak üzere toplam 35 ülkeye gönderildiğini kaydetti.

Yetkililer, afişler ve yapılacak tanıtım çalışmalarıyla 1-17 Aralık’ta düzenlenecek Mevlânâ’nın 734. Vuslat Yıldönümü faaliyetlerine Mevlânâ Yılı’nın da etkisiyle yoğun katılım beklediklerini söyledi.

27.07.2007


 

Bulursanız, “su”yu çekin

Bir sigorta şirketi, “Su” konulu fotoğraf yarışması düzenliyor. Bu yıl 14. kez düzenlenen yarışmaya son başvuru günü 31 Ağustos olarak belirlendi.

www.kocallianz.com.tr adresli internet sitesinden alınan bilgiye göre, sigorta şirketi, “suyun canlılar için önemini ve yavaş yavaş yitişini belgelemek ya da unutmamamız gereken güzelliklerini görselleştirmek” amacıyla “siyah-beyaz” ve “renkli” olmak üzere iki dalı içeren bir fotoğraf yarışması düzenliyor. İsteyen san’atçı her iki dalda da yarışmaya katılabilecek.

Yarışmanın birincisine 5 bin YTL, iki kişiye de 2 bin 500 YTL değerinde mansiyon ödülünün verileceği yarışmanın jürisinde fotoğraf san’atçısı Faruk Akbaş, Koç Allianz Genel Müdürü George D. Sartorel, Atlas Dergisi Fotoğraf Editörü Gökhan Tan ve öğretim üyeleri Kamil Fırat ve Murat Germen yer alıyor.

“Ülkemiz daha rahat nefes alsın diye, fotoğraf gönderen her yarışmacı adına da 18 adet meşe palamutu ekileceği” kaydedilen internet sitesinde, yapıtların 31 Ağustos Cuma akşamına kadar teslim edilmesi gerektiği, yarışma sonuçlarının da 18 Eylül Salı günü açıklanacağı ifade edildi.

Yarışma hakkında detaylı bilgiye, www.kocallianz.com.tr adresli internet sitesinden ulaşılabilecek.

27.07.2007


 

“Saray-ı Cedid-i Amire”de kazı çalışmaları başladı

Yeni Edirne Sarayı’nda (Saray-ı Cedid-i Amire) kazı çalışmalarına yeniden başlandı. Edirne Valisi Nusret Miroğlu, Valiliğin maddî destek sağladığı ve Edirne Müzesi’nin kontrol ettiği kazı çalışmasına, Sarayiçi mevkisindeki Yeni Edirne Sarayı’nda başlandığını bildirdi.

Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapan Edirne’de çok sayıda tarihî eser bulunduğunu ifade eden Vali Miroğlu, bu eserlerden biri olan Yeni Edirne Sarayı’nın gün yüzüne çıkarılarak, şehre kazandırılmasının önemli olduğunu belirtti.

Edirne’de 1994 yılından bu yana süren saray kazısı, 3 sanat tarihçisi, 2 arkeolog, 1 restoratör, 1 mimar, 2 öğrenci ve 20 işçiden oluşan ekip tarafından gerçekleştiriliyor.

Kazı ekibi, öncelikle sarayın temellerinin çıkarılması için toprak hafriyatı ve otların temizlenmesi çalışmalarını yapıyor.

YENİ EDİRNE SARAYI

Tunca Nehri kenarına kurulan Yeni Edirne Sarayı’nın yapımına, II. Murat’ın emriyle 1450 yılında başlandı.

II. Murat’ın vefatından sonra Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, I. Ahmet, II. Ahmet, Sultan Mustafa, III. Süleyman ve IV. Mehmet (Avcı Mehmet) saraya yeni yapılar ekleyerek genişletti.

Saray, 1874’te Osmanlı-Rus Savaşı’nda, Edirne’nin istilâ edileceği düşünülerek, dönemin Edirne Valisi Cemil Paşa’nın emriyle Rusların eline geçmemesi için yıktırıldı.

1994 yılında başlanılan kazılarda bugüne kadar eski dönemlere ait su kanalları, Balkan savaşından kalma mermi kovanları, top gülleleri, Osmanlı ordusunun kullandığı ocak kalıntıları, sikkeler, seramikler, silâh parçaları bulundu.

27.07.2007


 

Türkiye, Siyasî Filmler Festivali’nin konuğu

İspanya’daki festivalde, 1962-2006 yılları arasında çekilmiş 11 Türk filmi gösterilecek.

İspanya’nın Barcelona şehrinde 27 Eylül-2 Ekim arasında yapılacak 3. Siyasi Filmler Festivali’nin bu yılki konuk ülkesinin Türkiye olacağı açıklandı.

Barcelona Belediyesi, Barcelona’daki Fransız Enstitüsü ve FNC firmasının sponsorluğunda organize edilen festivalde, 1962-2006 yılları arasında çekilmiş 11 Türk filminin gösterileceği bildirildi.

Festival boyunca gösterilecek Türk filmleri arasında, Metin Erksan’ın “Yılanların Öcü” (1962), Tunç Okan’ın “Otobüs” (1974), Şerif Gören ve Yılmaz Güney’in “Yol” (1981), Atıf Yılmaz’ın “Asiye Nasıl Kurtulur?”(1986), Tunç Başaran’ın “Uçurtmayı Vurmasınlar” (1989), Yeşim Ustaoğlu’nun “Güneşe Yolculuk” (1999), Tayfun Pirselimoğlu’nun “Hiçbir yerde” (2002), Çağan Irmak’ın “Babam ve Oğlum” (2005) ve Özer Kızıltan’ın “Takva” (2006) filmleri bulunuyor.

Aralarında Uluslar arası İstanbul Film Festivali’nin Direktör Yardımcısı Kerem Ayan’ın da olduğu Siyasî Filmler Festivali’nin yönetimi, Türk filmlerinin gösterimlerinin İspanya’da henüz çok yeni olması ve Türk sinemasının bilinmemesi sebebiyle bu yıl Türkiye’nin davet edildiğini söylediler.

Uluslar arası yarışma bölümünün de bulunduğu festivalde, siyasi muhtevalı kısa metrajlı filmler ve dünyadan çeşitli belgeseller de gösterilecek.

27.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004