Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

Arada kaynamasın

Danıştay’a düzenlenen silahlı saldırı, Ümraniye’de ele geçirilen bombaların üzerindeki sis perdesinin kalkmasının ardından çözülecekmiş... Dünkü gazetelerde okudum. Hatırlarsınız...

Danıştay saldırısını gerçekleştiren sanıkların Cumhuriyet Gazetesi’ne attığı bombalarla Ümraniye’de ele geçirilen bombaların aynı tip olduğu ortaya çıkmıştı.

Aslında... Bu haberi de yeniden bir hatırlamalı. Çünkü... Jandarma’ya ait...

Ulusal cephanelikten çalınan bu bombalarla 14 saldırının gerçekleştirildiği belirlendi.

***

Biliyorsunuz... İstanbul Emniyeti Müdürlüğü Kriminal Şubesi tarafından tamamlanan inceleme raporu, Beşiktaş’taki Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Ümraniye’de ele geçen bombaların üzerinde yapılan parmak izi tespit çalışmasında ise bir numaralı zanlı emekli Astsubay Oktay Yıldırım’ın parmak izi bulundu.

12 Haziran’da Ümraniye’deki bir gecekonduya yapılan baskında yakalanan 27 adet el bombasından üçünün kullanılmış olabileceği üzerinde durulmuştu. Cumhuriyet Gazetesi’ne atılan bombaların Ümraniye’de ele geçen bombalarla aynı seriden ve türden olduğu ‘Bomba İnceleme ve İmha Daire Başkanlığı’ tarafından tespit edildi. Buna göre Ümraniye’de bir gecekonduda özel kasada ele geçen bombalar, 1983 ve 1999 tarihlerinde Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) tarafından üretilip Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı’na iki ayrı seri halinde teslim edildi.

***

Aynı kafile... Ve aynı stok numaralı bombalarla 14 ayrı bombalama olayı gerçekleştirilmiş. Tespit edilen olaylar arasında; 10 Mayıs 2006’da Cumhuriyet Gazetesi’nin bombalanması... 26 Mayıs 1999’da Trabzon’da yapılan bombalı saldırı ile bir kişinin ölümü ve üç kişinin yaralanması... 2 Ekim 2006’da İzmir’de yapılan 1 kişinin öldüğü, 12 kişinin de yaralandığı saldırının olduğu belirlendi.

***

Biliyorsunuz... İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ile Beşiktaş’taki Ağır Ceza Mahkemesi savcılığı tarafından ortaklaşa yapılan soruşturma kapsamında hep bilinen; ama bir türlü ulaşılamayan ‘Ergenekon’ örgütünün de izinin bulunduğu belirtiliyor.

Ele geçirilen belgelerin, ‘Ergenekon Lobi’ başlığı altında başta Oktay Yıldırım olmak üzere diğer zanlıların bilgisayarlarından ele geçirilen belgelerle devamlılık arz ettiği de belirtiliyor.

İstanbul’daki ‘cephanelik ev’de bulunan bombaların 3’ü eksikti.

Trabzon jandarmasına gelen bir ihbar üzerine 12 Haziran 2007’de İstanbul Ümraniye’de bir gecekonduya yapılan baskında 27 adet el bombası, TNT kalıpları ve fünye ele geçirilmişti. Güvenlik uzmanları, kasanın 30 el bombası kapasiteli olduğunu, 3 bombanın kayıp olduğunu dile getirmişti. Ümraniye’deki cephanelik evle ilgili başlatılan soruşturmada bombaların emekli Astsubay Oktay Yıldırım’a ait olduğu tespit edildi.

***

Bu hatırlatmadan sonra... Biz gene önceki güne dönelim... Danıştay 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin’in ölümü, 4 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan Danıştay saldırısı davasına devam edildi. Duruşmada ne oldu?

Duruşmada, sanık avukatı ve cumhuriyet savcısı, soruşturmanın genişletilerek Vatansever Kuvvetler Güç Birliği Örgütü’ne yönelik düzenlenen ‘Girdap’ operasyonunun dosyalarının istenmesini talep etti. Sanık Süleyman Esen’in avukatı Mehmet Ener, ‘Girdap’ operasyonu zanlısı Taner Ünal’ın, Danıştay saldırısını Muzaffer Tekin ve arkadaşlarının tertiplediği yönünde ifade verdiğini hatırlatarak, soruşturmaya dahil edilmesini istedi. Duruşma savcısı Salim Demirci de, ‘Girdap’ operasyonuyla ilgili evrakların savunmaya yönelik olması nedeniyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan istenmesi yönünde görüş bildirdi. Ama... Önceki duruşmada Ümraniye operasyonuyla ilgili dosyaların getirtilmesini isteyen mahkeme, ‘Girdap’ operasyonunun soruşturmaya dahil edilmesi talebini ise reddetti.

***

Halbuki... Vatanseverler Güç Birliği Örgütü Başkanı... Ve Girdap Operasyonu sanığı Taner Ünal şaşırtıcı şeyler söylemişti.

Anlaşılan mahkeme bombaları izleyecek ama bombalarla ilgili örgüt yapılanmasına girmeyecek. Neyse... Danıştay Baskını... Bombalar... Girdap Operasyonu... Ergenekon... Vatanseverler Güç Birliği Örgütü... Türkiye’nin toplumsal ve siyasal istikrarı ile bunlar arasında ters orantı var. Son gelişmeler ertesindeki sakinlik de bunu ispatlıyor sanki.

Eğer siyasal ve toplumsal bir istikrar istiyorsak... Yukarda yeniden anımsattığım haberler... İlişki ağları... Gözden ırak edilmemeli. Türkiye’nin karanlık yüzünün resmi, güncel siyasetin gölgesinde kalmamalı.

Star, 28 Temmuz 2007

Mehmet ALTAN

29.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Annecim! Askeriye’den mektup var!!

  Arada kaynamasın

  Ağar, sözünde duran tek siyasî...

  Üskül: Anayasa’da Kemalizme vurgu yersiz


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004