Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Güdümlü Taliban füzeleri NATO’nun korkulu rüyası

Afganistan’da Taliban’a bağlı eylemcilerin havadan karaya ısı güdümlü gelişmiş füzeler kullandığı ve 22 Temmuz’da bir ABD uçağının bu füzelerin hedefi olduğu ortaya çıktı. İngiliz The Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, Afganistan’ın batısındaki Nimroz vilayetinde, 22 Temmuz günü Taliban’a bağlı eylemcilerin, C-130 Hercules tipi askeri nakliye uçağına ısıya güdümlü gelişmiş füze fırlattığı tespit edildi.

Mürettebatın yayınladığı raporda, uçağa bir roketin kitlenmesi üzerine, pilotun havada manevralar yaptığı ve roketin ön kısmındaki ısı algılayıcısını yanıltacak alev topları fırlatıldığı kaydedildi. Çok yakın mesafeden geçen füze, uçağa herhangi bir zarar vermedi.

Haberde, NATO ve ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin, bu tür silahların İran sınırından Afganistan’a geçtiğine inandıkları ve Taliban’ın askeri kabiliyetinin bu sayede arttırılmaya çalışıldığı belirtildi. Gazeteye açıklamalarda bulunan bir NATO sözcüsü ise, olayı doğrulamaktan kaçınarak, “Eğer böyle bir olay meydana gelmişse bile bu bilgi gizlidir. Olmuşsa bile bunu doğrulayamam” dedi.

Öte yandan, Afganistan’ın Helmand vilayetindeki sivil hava operatörleri, Taliban’ın gelişmiş güdümlü füze kullandığını doğruluyor. Haberde, MANPAD adı verilen ve omuza yerleştirilerek ateşlenen karadan havaya ısıya güdümlü füzelerin eski Sovyet ya da Çin yapımı SA7 cinsi füzeler olabileceği aktarıldı. İsmini vermek istemeyen bir yetkili, aynı füzelerin, Helmand’da alçak uçuş yapan İngiliz Chinook tipi askeri nakliye helikopterlerine karşı kullanıldığını da söyledi. Vilayette Mayıs ayında meydana gelen roketli saldırıda bir Chinook tipi helikopter düşürülmüş, 7 NATO askeri ölmüştü. Nimroz’da meydana gelen son olayda da yerden yaklaşık 4 bin metre yükseklikte olan C-130 Hercules uçağının, menzili 2.5 kilometre’yi bulan SA7 füzesinin hedefi olabileceği vurgulandı.

Bu arada, Afganistan’ın doğusundaki Nuristan vilayetinde NATO askerleriyle Taliban militanları arasında devam eden çatışmalarda 24 militanın öldüğü bildirildi.

Nuristan Valisi Tamim Nuristani, vilayette Taliban militanlarıylaçıkan çatışmada 2 NATO askeri ile bir Afgan askerinin öldüğünü, 13 askerin yaralandığını belirterek, çatışmaların sürdüğünü söyledi.

Taliban sözcüsü ise çatışmalarda sadece 3 militanın öldüğünü ifade ederek, NATO ve Afgan güçlerinin söylenenden daha fazla kayıp verdiğini ileri sürdü.

Bu arada ülkenin güneyinde çıkan başka bir çatışmada ise bir NATO askerinin öldüğü kaydedildi. Çatışmaların giderek yoğunlaştığı Afganistan’da bu yıl ölen yabancı askerlerin sayısı 90’ı aştı.

/ LONDRA

29.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Güdümlü Taliban füzeleri NATO’nun korkulu rüyası

  Azerbaycan, Arnavutluk’a nota verecek

  Şiî Kerreda semti ana baba günü

  Sırplar, Kosova iltiması için ABD’de

  Brown’dan Blair’e bypass

  İsrail’den Gazze izni

  ABD, Körfez’i silâha boğdu

  Bosna’da İslâmiyet 600 yaşında

  Cep telefonu ışığında ameliyat yaptılar

  Japon mimardan kâğıt köprü


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004