Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Özel sektör san'atta yok

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Vekili Mustafa Atalar, özel sektörün “san’atın öneminin farkında olmadığı için, gereken desteği gereken yerlere yapmadığını’’ söyledi.

Dünyanın her yerinde büyük san’atçıların ancak ilgi ve destekle ayakta durduğunu belirten Atalar, Türkiye’deki bu tablo sebebiyle san’atçı yetişmediğini dile getirdi. Atalar, ‘’Rönesans varsa sadece devletle değil, zengin ailelerin san’atçıları destekleriyle olmuştur. Biz zannediyoruz ki, san’at, kültür devletin işidir. Devlet bir yere kadar. Devlet, bin 400 san’atçıya maaş veriyor. Opera, tiyatro hariç...’’ dedi.

Mustafa Atalar, Türkiye’de özel sektörün kendi kendine ‘’Bizim bu topluma, millete, san’at borcumuz var ve bunları nasıl yerine getirebiliriz’’ diye sorması ve san’ata yatırım yapması gerektiğini söyledi.

‘’Yapılan destek vergiden düşülebiliyor, imkânlar sağlanıyor ama bizim özel sektörümüz, san’atın öneminin farkında olmadığı için gereken destek gereken yerlere yapılamıyor’’ diyen Atalar, şöyle devam etti:

‘’Aslında işbirliği içerisinde çok daha mükemmel şeyler yapılabilir. Biz harcırahlarını bile ödemekte güçlük çekiyoruz bazen san’atçıların ama birlikte olursak, el birliği ile olursak, biz devlet olarak işin koordinasyon, işbirliği ve personel desteğinde bulunuruz, onlar da belli konularda destek verebilseler ve bu da mümkündür, çok mükemmel ve büyük işler yapabiliriz kısa zamanda.

Ancak bunun anlatılması lâzım insanlara. San’at ve kültür hepimizin meselesidir. Dolayısıyla herkes ‘Ben ne yapabilirim, ne kadar katkıda bulunabilirim?’ diye düşünmeli. Bakanlık ile kurtulmuyor her şey.’’

“San’atta kabiliyetliyiz, ama geliştirilmesi lâzım”

‘’Biz asırlardan beri altını, gümüşü en güzel şekilde işlemişiz. Mimar Sinan dünyaca tanınıyor, Mevlânâ bugün ABD’de en çok okunanlar arasında. Bu san’atçılar bizden çıkmış, bizim insanımız. San’at, edebiyat alanında çok kabiliyetli bir milletiz ama o kabiliyetin işlenmesi gerekiyor. İşlenmezse bir işe yaramaz’’ diyen Atalar, bunun için önce Türkiye’de ‘’dünden bugüne müzikten el işlemelerine kadar san’atta neler yapıldığını en iyi şekilde ortaya koymak istediklerini’’ söyledi.

Atalar, daha sonra Türk san’atını ‘’hem kendimize hem dünyaya tanıtmak’’ için çalışmalara başlayacaklarını, temel eserleri belirleyip, kitap, DVD gibi tanıtıcı materyal hazırlamayı planladıklarını bildirdi.

Mustafa Atalar, ‘’Türk san’atını anlatmak için yapılması gereken çok şey var. Bakanlık olarak yapmamız gereken prestij kitabı. Özel sektörün yapması kârlı olmadığı için devlet olarak buna öncülük edilmeli. Güzel sanatlar konusunda bunu düşünüyoruz’’ dedi.

Ayrıca, 28 san’at kuruluşu olduğunu, ‘’bunların sorunlarının da çözülerek daha etkin ve verimli hale gelmeleri gerektiğini’’ de anlatan Atalar, sanat kuruluşlarının ‘’daha fazla uygulamaya ve araştırma yönelik olmaları’’ için çalışma yapacaklarını duyurdu.

Atalar, Türk Müziği Formları Beste Yarışması’na da yoğun ilgi olduğunu belirterek, ‘’Başvurular şu ana kadar 300’ü geçti, 500’e ulaşmasını bekliyoruz. Eylül ayına kadar devam edecek’’ diye konuştu.

29.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Özel sektör san'atta yok

  Harput’ta kazı sonrası restorasyon

  Bahçelievler’e 3 yeni kültür merkezi

  Gezici kütüphane okurlarla buluştu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004