Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Harput’ta kazı sonrası restorasyon

Elazığ’ın eski yerleşim yeri Harput’ta bulunan tarihî kale içerisinde yapılan kazı çalışmalarının bu yılki bölümünün, Ağustos ayında başlayacağı bildirildi.

Kazı bilimsel sorumlusu emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Veli Sevin, 2004 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sağladığı ödenekle Harput Kalesi Kale İçi Osmanlı Mahallesi Arkeoloji kazısını başlattıklarını söyledi.

Kazının bu yılki bölümünün geçmiş yıllara göre daha uzun olacağını ve 40-45 gün süreceğini belirten Prof. Dr. Sevin, kazıda Fırat Üniversitesi’nden öğretim üyeleri ile çeşitli üniversitelerin arkeoloji bölümü ve mezun öğrencilerinin görev alacağını kaydetti.

Bugüne kadarki kazı çalışmalarında Türkiye’de en eski kale içi camilerinden olduğunu tahmin ettikleri Artuklu döneminden kalan bir cami bulduklarını, 2 katlı 2 konut ile bir kalaycı dükkânını ortaya çıkardıklarını bildiren Prof. Dr. Sevin, şöyle dedi:

‘’Kale her açıdan ihmal edilmiş. Caminin etrafında bir meydan var. Orayı temizleyip, tarihî dokuyu ortaya koyarak, izleyiciyi tatmin edecek seviyeye getirmek istiyoruz. Öncelikle restorasyona yönelik planlarımız olacak. Bunun için Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden restorasyon projesi için yardım istedik. Bu yılki bölümde ortaya çıkan yapıların restorasyonunu da öngörüyoruz.’’

Prof. Dr. Sevin, amaçlarının kazı sonucu ortaya çıkan eserlerin tekrar üzerlerini kapatmak değil, onlara işlev kazandırıp, sergilemek olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Sevin, ‘’Ortaya çıkan camide namaz kılınabilmeli. Restore edilen bir ev kafeye dönüştürülüp, insanların kullanımına açılabilmeli. Onlara fonksiyon kazandırmak da istiyoruz’’ diye konuştu.

29.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Özel sektör san'atta yok

  Harput’ta kazı sonrası restorasyon

  Bahçelievler’e 3 yeni kültür merkezi

  Gezici kütüphane okurlarla buluştu


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004