Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Müşerref’in kirli pazarlığı

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in, sürgündeki muhalefet lideri eski Başbakan Benazir Butto ile gizli görüşme yaptığı kaydedildi. Basında, Müşerref’in yeniden aday olmayı planladığı yıl sonundaki devlet başkanlığı seçimi konusunda Butto ile ittifak arayışları içinde olduğu haberleri yer alırken, Demiryolları Bakanı Şeyh Raşid Ahmed, Müşerref ile Butto’nun dün Birleşik Ara Emirlikleri’nde ‘’başarılı bir görüşme’’ yaptığını söyledi.

Bakan, görüşmeyle ilgili ayrıntı vermedi ancak, ülkedeki en büyük muhalefet grubu olan Butto’nun Pakistan Halk Partisi’nin ‘’İnşallah, gelecek devlet başkanlığı seçimlerinde Müşerref’i destekleyeceği’’ ifadesini kullandı. Pakistan basın yayın kuruluşlarında ise Müşerref ile Butto arasında önceki yapılan görüşmenin bir saat sürdüğü ve bir anlaşmaya varılmadan sona erdiği haberleri yer aldı.

Bir televizyon kanalı, adını açıklamadığı kaynaklara dayanarak, görüşmenin, sürgünde bulunduğu Londra’dan partiye liderlik yapan Butto’nun, Genelkurmay Başkanlığından istifa etmemesi durumunda Müşerref’i desteklemeyi reddetmesi sebebiyle tıkandığını kaydetti.

Pervez Müşerref’i destekleyen, koalisyon hükümetinde Devlet Bakanı Afganhan Niyazi, Müşerref’in meclis tarafından yeniden devlet başkanı seçilmesi ve Butto’un ülkeye dönerek yeniden başbakan olması yolunun açılmasına yönelik bir anlaşmaya varılmak istendiğini ifade etti. Bunun için anayasadaki, bir kişinin iki defadan fazla başbakan olmasını engelleyen maddenin değiştirilmesi gerekiyor.

1980’ler ve 1990’larda iki kez başbakanlık yapan Butto, kurduğu ikinci hükümetin düşmesinden sonra yolsuzluk suçlamalarıyla ilgili yargılanmamak için sürgüne gitmişti.

Halk Partisinden Rıza Rabbani ise İslamabad’daki parti yetkililerinin toplantıyı doğrulamadıklarını söyledi. Butto, geçen aylarda gazetecilere yaptığı açıklamada, Müşerref ile siyasi uzlaşmaya varabileceğini ancak önce Müşerref’in Genelkurmay Başkanlığı’ndan ayrılması gerektiğini ifade etmişti.

/ İSLAMABAD

30.07.2007


 

Putin’den Stalin uygulamaları

Rusya’da muhalif bir kadın gazetecinin siyasî faaliyetlerinden ötürü zor kullanılarak akıl hastanesine kapatıldığı bildirildi.

Devlet Başkanı Vladimir Putin’in muhalifi eski Dünya Satranç Şampiyonu Garry Kasparov’un Birleşik Vatandaş Cephesi hareketinin Murmansk şehri şubesinin Başkanı Elena Vassilieva, Larissa Arap adlı muhalif gazetecinin 6 Temmuzda Murmansk’da, sürücü ehliyeti için gerekli tıbbî muayeneden geçmek için bir klinikte beklerken zorla gözaltına alındığını belirtti.

Vassilieva, doktorun koridorda beklemesini söylediği Arap’ın aniden bir ambülansla gelen polis memurlarınca gözaltına alınarak, zorla götürüldüğünü kaydetti. Bir süre bir klinikte tutulan Arap’ın geçen Perşembe şehre 150 km uzaklıktaki bir akıl hastanesine götürüldüğünü belirten muhalif Vassilieva, “Onun hasta olduğunu düşünmüyoruz, hiçbir zaman kendisini kaybetmezdi. Bu Stalin usulü baskılar dönemine dönüş anlamına geliyor” diye konuştu.

Larrisa Arap kısa süre önce akıl hastanelerinde çocuklara yönelik kötü muameleden ve Birleşik Vatandaş Cephesi’nin Hazirandaki bir gösterisinden bahseden bir makale yazmıştı. Kasparovun kurduğu Cephe, Martta yapılacak devlet başkanlığı seçimleri öncesinde Putin aleyhinde kampanya yürütüyor.

/ MOSKOVA

30.07.2007


 

İsrail, iki Filistinli’yi öldürdü

İsrail askerlerinin, Gazze Şeridi’nden saldırı düzenlemek üzere sınıra yaklaşan 2 Filistinli militanı öldürdüğü bildirildi. İsrail ordu sözcüsü askerlerin, Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Lahiya yakınında, sınıra patlayıcı düzeneği yerleştirmeye çalışan 2 militana ateş açtığını kaydetti.

El Fetih örgütünün silâhlı kanadı El Aksa Şehitleri Tugayı da 2 militanlarının, İsrail’e havan topu saldırısı düzenlemeye çalışırken öldürüldüğünü açıkladı.

Gazze’nin kontrolü geçen ay, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın liderliğindeki El Fetih’e bağlı güçleri bozguna uğratan Hamas’ın eline geçmişti.

Abbas, bu gelişmeler üzerine Hamas liderliğindeki hükümeti feshederek, Batı Şeria’da Başbakan Selam Feyyad liderliğindeki hükümeti atamıştı.

/ GAZZE

30.07.2007


 

ABD’den, İsrail’e sınırsız askerî yardım

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, ABD’nin önümüzdeki 10 yıl boyunca ülkesine 30 milyar dolarlık askerî yardım yapacağını söyledi.

Olmert, haftalık bakanlar kurulu toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, ABD Başkanı George Bush’la son görüşmelerinde İsrail’e her yıl 3 milyar dolarlık yardım yapılması konusunda mutabakat sağlandığını kaydetti. ABD daha önce Tel Aviv yönetimine silâh ve savunma alanında yılda 2,4 milyar dolarlık yardım yapıyordu. Ehud Olmert, yüzde 25 oranında artan yeni yardımın İsrail’in güvenliği için çok önemli bir unsur olduğunu vurguladı.

Bush ve Olmert, 19 Haziran’da Beyaz Saray’da bir araya gelmişti.

Olmert’in açıklaması ABD’nin Suudi Arabistan’la 20 milyar dolarlık silâh anlaşmasına vardığı yönündeki haberlerden sonra geldi. Başbakan Olmert, Bush’la görüşmesinde yardım miktarındaki artışın yanısıra, İsrail’in Arap ülkeleri üzerindeki üstünlüğünün devam edeceğine dair net ve detaylı bir taahhüt aldıklarını dile getirdi.

İsrail Başbakanı, Washington’un Suudi Arabistan’a silâh satışıyla ilgili olarak, “ABD’nin İran’a karşı İsrail’le birlikte ortak cephede yer alan ılımlı ülkelere yardım etme arzusunu anlıyoruz” ifadelerini kullandı.

/ KUDÜS

30.07.2007


 

Türkmen Partisi bürosuna saldırı

Irak’ın kuzeyindeki Kerkük şehri yakınlarında, Irak Türkmen Cephesi (ITC) ofisinin önünde düzenlenen silâhlı saldırıda 8 kişi öldü, 2 kişi yaralandı.

Kerkük’e 100 kilometre mesafedeki Yengice’de ITC temsilciliğine önceki gece gelen saldırganlar partinin Yengice temsilcisi ile oğlu ve yakınlarının da aralarında bulunduğu 6 kişiyi öldürdü. Görgü şahitleri, en az 4 kişinin yaralandığı olayda saldırganların siyah bir BMW marka otomobilden yaylım ateşi açtığını ifade etti.

Bu arada, Irak’ın Kerkük şehrinde, kadın kılığına girmiş kişilerin Irak askerî kontrol noktasına düzenlediği saldırıda 3 askerin öldüğü bildirildi.

Güvenlik yetkilileri, şehrin batı kesiminde düzenlenen bu saldırıda bir askerin de yaralandığını, olayın ardından çıkan çatışmada çok sayıda saldırganın yaralandığını, birinin de tutuklandığını belirtti. Çatışmada ölen veya yaralanan saldırgan sayısı hakkında bilgi verilmedi. Askerlerin, olayın ardından civardaki bir köye operasyon düzenlediği ve bu saldırıyla bağlantılı olduklarından şüphelendikleri 14 kişiyi gözaltına aldıkları kaydedildi.

Bu arada, yine Kerkük’ün aynı kesiminde bir devriye aracına düzenlenen bombalı saldırıda 2 Iraklı askerin öldüğü, 2 askerin de yaralandığı belirtildi.

/ KERKÜK

30.07.2007


 

Maliki, Ağustos ayında geliyor

Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin Türkiye ziyaretinin tarihinin kesinleştiğini açıklayan Irak Hükümeti, “ağustos ayının ikinci haftasında” olacağını bildirdiği ziyaretin kesin tarihini güvenlik gerekçeleriyle vermedi.

Hükümet sözcüsü Ali el Dabbagh, dün yaptığı açıklamada, “ziyaret güvenlikle ve siyasetle ilgili olacak. İki komşu ülke arasında, Irak’ın kuzeyindeki terör örgütü PKK varlığı gibi, çok önemli birçok konu var” dedi. Irak Hükümetinin, seçimlerden yeni çıkmış olan Türkiye ile ikili ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiğini kaydeden sözcü, Türkiye’nin, Irak’ın önemli bir partneri olması arzusunda olduklarını sözlerine ekledi.

/ BAĞDAT

30.07.2007


 

İhsanoğlu’ndan Pakistan’da kanın durması çağrısı

İslâm Konferansı Teşkilâtı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, “Pakistan’ı kana bulayan ve İslâma ters düşen kör şiddet döngüsüne” son verilmesi çağrısı yaptı.

İhsanoğlu, yayınladığı açıklamada, İslamabad’daki Lal Mescidi Camisi civarında 14 kişinin ölümüne sebep olan intihar saldırısını kınayarak, saldırıyı sorumluları adalet önüne çıkarılması gereken alçakça bir suç olarak niteledi. Ekmeleddin İhsanoğlu, bildirisinde, Pakistan’da, barışı öğütleyen İslâmın ilke ve buyruklarına ters düşen kör şiddet döngüsüne son verilmesi için ilgili bütün taraflara çağrıda bulundu.

/ CİDDE

30.07.2007


 

Taliban pazarlığı kesti

Güney Koreli 22 kişiyi rehin tutan Taliban, Afganistan hükümetiyle görüşmeleri kesti.

Afganistan İçişleri Bakanlığının adı açıklanmayan bir yetkilisi, Reuters’a önceki gün yaptığı açıklamada, “müzakereler başarısız olursa, rehineleri kurtarmak için güç kullanabiliriz” derken, Taliban sözcüsü Kuari Muhammet Yusuf dün yaptığı açıklamada, hükümeti, güç kullanmaması konusunda uyardı ve bunun tercih edilmesi halinde rehinelerin öldürülebileceğini ima etti. Rehinelerin bırakılmasının tek yolunun, tutuklu bulunan Taliban militanlarının serbest bırakılması olduğunu belirten Yusuf, “hükümet ile yeni görüşmelere gerek yok. Biz, serbest bırakılmasını istediğimiz kişilerin listesini hükümet yetkililerine verdik. Bizim ana talebimiz budur” dedi.

/ KABİL

30.07.2007


 

Kosova’da yüzyılın sıcakları

Küresel ısınmanın etkilediği bölgelerden Kosova’da mevsim normallerinin 15 derece üzerinde seyreden sıcaklar halkı bunaltıyor.

45 dereceyi bulan sıcaklıklar sebebiyle vatandaşlar serinlemek için gölgelik alan ararken ülkenin dört bir yanında çıkan orman yangınlarında yüzlerce hektarlık orman kül oldu. Kosova Hükümeti acil durum ilân etti. Son 1 ayda sadece Prizren’de 150’nin üzerinde yangın çıktığı bildirildi. Çıkan yangınlarda toplam 110 hektar ormanlık alan yanarken yangınlardan evler de nasibini aldı. Dragaş kasabasında geçen hafta çıkan yangında 5 ev hasar gördü.

Prizren Belediye Başkanı Ekrem Krüeziu başkanlığında oluşturulan kriz masası yetkilileri, piknik yapan halkın daha dikkatli olmaları isterken vatandaşlardan zorunlu olmadıkça 11:00-18:00 saatleri arası sokağa çıkmamaları istendi.

/ PRİZREN

30.07.2007


 

Japonlardan yeni keşif

Japon bilim adamları, yaptığı çalışmalar sonucu suyun donmasını önleyen bir maddeyi keşfetti.

Japonya Kyodo haber ajansının haberine göre, Japon bilim adamları bitki pigmentleri üzerinde yaptıkları çalışmalar sırasında suyun eksi 10 derecede bile donmasını engelleyen bir madde keşfettiler. Söz konusu maddenin etkili olması için içerisine konulduğu suyun yüzde 0,01’i kadar olması yeterli. Bu önemli maddenin keşfinin bitkilerin aşılanmasında kullanılan kısımlarının soğuk ortamlarda muhafaza edilmesi süresini büyük oranda uzatacağı belirtiliyor.

/ PEKİN

30.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004