Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Gıdalar yeterince denetlenmiyor

Türkiye’de gıda sektöründe üretim ve satış yapan firmaların yüz bini aştığı, buna rağmen ülkedeki 5 bin gıda kontrolörü tarafından bu firmaların denetiminin çok güç yapılabildiği bildirildi.

Gıda Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilcisi Petek Erdem, yaptığı açıklamada, 5179 sayılı gıda kanununun gıda denetimininde yetkileri tek elde toplamak üzere hazırlandığını ancak çelişkili ifadelerle dolu olduğu için ardından yayınlanan 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve 5393 sayılı Belediye Kanunu ile belediyelerin de gıda denetimi yapmasına imkân sağlandığını belirtti. Erdem, buna rağmen belediyelerde denetim yapacak gıda mühendisi sayısının da yetersiz olduğunu ifade etti. Gıda güvenliğinin sağlanmasının son günlerde hayatî öneme sahip bir konu olarak ön plana çıktığını anlatan Erdem, ‘’Ülkemizde yaklaşık 30 bin gıda işletmesi olduğu, satış yerleriyle bu rakamın yüz binleri aştığı biliniyor. Ülkede bulunan 5 bin gıda kontrolörü ise çok yetersiz kalmaktadır’’ dedi.

Bu işletmelerin en az yılda iki kez denetlenmesinin gerektiğine değinen Erdem, şöyle dedi: “Ayrıca ihbar ve şüpheye yönelik denetimler ve ithalat, ihracat denetimleri yapılması ile de gereken denetimlerin sayısı milyonlara ulaşmaktadır. Buna rağmen yeterli sayıda gıda mühendisleri istihdam edilmemektedir.’’

Gıda güvenliğinde iş yeri sorumluluğunun da önemli olduğunu vurgulayan Erdem, şöyle devam etti: “Türkiye genelinde küçük ölçekli işletme sayısı diğer işletmelere göre daha fazladır ve bunları da genellikle fırın, pastane, şekerleme alanında faaliyet gösteren işletmeler oluşturuyor. Bu işletmelere bakıldığında çalışanlarının tamamına yakınının eğitimsiz olduğu gözlenmektedir ve hijyen anlayışından da yoksundur. İş yeri sahiplerinin de çalışanlarına bu alışkanlığı kazandırabilecek vizyona ve eğitime sahip olmamaları sebebiyle gıda güvenliği önemli bir konu haline gelmektedir. Ekonomik faktörler de işin içine girince iş yeri sahipleri sağlıksız koşullarda üretime devam etmektedir.’’

Gelişmiş ülkelerin gıda güvenliği sorununu çözdüklerini ve gıda güvenliği kriterlerinin yükseltilmesiyle dünya piyasalarıyla rekabet edebilecek noktaya geldiklerini anlatan Erdem, AB’ye aday olan Türkiye’de gıda ve gıda ile temas eden malzemeler üreten iş yerleri ve gıda satış yerlerinin etkin bir biçimde denetim ve kontrollerinin yapılarak tüketiciye güvenli gıda arzının sağlanmasının hedeflendiğini bildirdi.

Gıda sanayinin yüzde 14’ünün hayvansal ürünler üreten tesislerden, yüzde 86’sının ise bitkisel ve diğer ürünleri üreten tesislerden oluştuğunu dile getiren Erdem, şöyle konuştu: “AB ülkelerinde bu tam tersi oranlardadır ve ülkemiz gıda sanayi çok geniş bir ürün ve üretim yelpazesinden oluşmaktadır. Ülkemiz ve AB ülkelerini gıda sanayide bu anlamda değerlendirdiğimizde büyük çapta yapısal farklılıklar vardır. O yüzden de ülkemizde uygulanması gereken çeşitli konular olması gerekmektedir. AB uyum yasasında çıkarılması gereken gıda hijyeni ile ilgili yasalar, gıda sektörü çok iyi analiz edilerek hazırlanmalı ve uygulama detayları bu yapıya uygun hale getirilmelidir. Çünkü en azından yasaların açık sade, öz, anlaşılabilir genel esasları belirtilen hükümlerle yazılması gerekir.’’

/ KOCAELİ

30.07.2007


 

Standart dışı akaryakıt satanlar teşhir edilsin

Tüketici Hakları Merkezi TÜ-MER Genel Başkanı Ömer Keser, “standart dışı akaryakıt satan firmalar teşhir edilsin” dedi.

Geçen yıl yapılan denetimlerde standart dışı akaryakıt satan firmalara cezaî işlem uygulanması ile ilgili süreci değerlendiren TÜ-MER Genel Başkanı Ömer Keser, “tüketiciler standart dışı akaryakıt satan firmaları bilmek istemektedir” dedi.

TÜ-MER Genel Başkanı Ömer Keser’in konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: “Geçtiğimiz yıl Ağustos ayı içersinde EPDK tarafından Türkiye’nin önde gelen akaryakıt dağıtım şirketlerine ait 22 akaryakıt deposuna bağlı 62 tankta gerçekleştirilen denetimler neticesinde; 10 deponun içersinde standart dışı akaryakıt belirlenmişti. Bu durum, tüketicilere, ülkedeki akaryakıt depolarının yarısından standart dışı akaryakıt satıldığının göstergesidir.”

Keser şöyle devam etti: “TÜBİTAK, Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Gümrük Müsteşarlığı tarafından hazırlanan raporlara rağmen cezaî işlem uygulamayan EPDK yetkilileri tüketiciye standart dışı benzin satan firmaları adeta cesaretlendirmektedir.

Öte yandan standart dışı akaryakıt satan firmalar tüketiciyi ekonomik olarak büyük zararlara uğratmaktadır. Katkılı-standart dışı akaryakıt sebebiyle aracı bozulan tüketicilerin hukukî mücadeleleri bütün zorluklara rağmen devam etmektedir. Yetkililer, standart dışı akaryakıt satmak suretiyle tüketiciyi zarara uğratan firmaları tesbit ederek zararlarının tazmin edilmesini ivedilikle sağlamalıdır.”

Keser, Petrol Kanunu'nda, standart dışı akaryakıt satan firmalara, para cezasının yanı sıra faaliyetlerin geçici olarak durdurulması ve lisans iptali gibi cezaların verilmesi gibi öngörüldüğünü belirterek, “Tüketicileri aldatan söz konusu firmaların teşhir edilmesi ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Evrensel Tüketici Hakları ile tüketicilerin “Bilgilenme Hakkı” güvence altına alınmıştır. Buna göre; yapılan denetimler neticesinde tüketicileri aldatan firmalar kamuoyunda teşhir edilmelidir” görüşünü dile getirdi.

Ekonomi Servisi / İSTANBUL

30.07.2007


 

Çalışanların talepleri dikkate alınsın

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, hükümet programı sunulmadan önce Ekonomik ve Sosyal Konsey toplanarak çalışanların taleplerinin dikkate alınmasını istedi.

Uslu, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin ardından çalışanlar için öncelikli konunun hazırlanacak hükümet programı olduğunu belirterek, programın ekonomik ve sosyal açıdan dengeli olması gerektiğini ifade etti.

Uslu, şunları kaydetti: ‘’Geçen iktidar döneminde ekonomi alanında başarılı çalışmalara imza atılırken, sosyal politikaların güçlendirilmesi gerekmektedir. Sosyal tarafların katılımı etkin bir şekilde sağlanarak bir uzlaşma ve motivasyon ile etkin bir uygulama süreci işletilmelidir. Bu amaçla hükümet programı sunulmadan önce Ekonomik ve Sosyal Konsey toplanarak çalışanların talepleri dikkate alınmalıdır. Hak-İş olarak istihdamı, yatırımı, ihracatı, büyümeyi esas alan, demokratik sosyal hukuk devleti olgusunun hayata geçirilmesi temelinde oluşturulacak ve halkımızın desteğini alacak bir programın uygulanmasını kaçınılmaz bir zorunluluk olarak görmekteyiz. Hükümet programının da bu temel öncelikler etrafında şekillenmesi en önemli ve öncelikli talebimizdir.’’

/ ANKARA

30.07.2007


 

10 emekliden 9’u aç

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) Erzurum Şube Başkanı Hikmet Ateş, her 10 emekliden 9’unun açlık sınırının altında yaşadığını söyledi.

Ülke genelinde 5 milyon 500 bin işçi emeklisi ile bunların dul ve yetimlerinin bulunduğunu ifade eden Hikmet Ateş, söz konusu kesimin yüzde 90’nın sefalet içerisinde yaşadığını kaydetti. Açlık sınırının 630 YTL olduğunu belirten Ateş, emeklilerin tamamına yakının 507 YTL maaşla ay sonunu getirmeye çalıştığını dile getirdi. Ekonomide yaşanan iyileşmelerin emekli aylıklarına yeteri kadar yansımadığını kaydeden TİED Başkanı Ateş, “Ekonomide belli bir iyileşme var. Ancak bu emekli maaşlarına yeteri kadar olumlu yansımıyor. Bugün her 10 emekliden 9’u açlık sınırının altında yaşıyor. Yaşam standartlarımızı yükseltebilmek, açlık sınırından kurtarılabilmemiz için taban maaşlarımızın yükseltilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

/ ERZURUM

30.07.2007


 

Çiftçiye, 7 üründe destekleme primi ödenecek

Çiftçilere, 2007-2011 döneminde kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağı için desteleme primi ödenecek.

‘’2007-2011 Döneminde Kütlü Pamuk, Yağlık Ayçiçeği, Soya Fasulyesi, Kanola, Dane Mısır, Aspir ve Zeytinyağı Üreticilerine Destekleme Primi Ödenmesine Dair’’ Bakanlar Kurulu Kararı, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Karara göre, 2007-2011 döneminde kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağı satışı sonucunda üreticilere verilecek prim miktarları, son başvuru tarihi ve ödeme şekli Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu’nca karar alınarak belirlenecek.

Hububatta kilo başına prim

Bu arada Yurt içinde 2007 yılında üretilen buğday, arpa, çavdar, yulaf ve çeltik üreticilerine satış belgesinin ibrazı şartı ile kilogram başına destekleme primi ödenecek.

‘’Hububat Üreticilerine Destekleme Primi Ödenmesine Dair’’ Bakanlar Kurulu Kararı, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Karara göre, prim miktarları ve başvuru süresi Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu tarafından belirlenecek. Destekleme primi ödemeleri için gerekli finansman, bütçenin ilgili harcama kaleminden karşılanacak ve Ziraat Bankası’na aktarılacak.

Destekleme priminden kamu tüzel kişileri hariç 2007 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olan gerçek ve tüzel kişiler yararlanacak.

/ ANKARA

30.07.2007


 

Hataylı çiftçilerden proje bekleniyor

Hatay’da, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından başlatılan ‘’Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı’’ kapsamında yetiştirilen ürünlerin yerinde işlenip katma değer kazanabilmesi için çiftçilerden proje beklendiği bildirildi.

Tarım İl Müdür Vekili Hasan Özyılmaz, yaptığı açıklamada, zeytin, narenciye, pamuk gibi birçok sanayi ürünü yetişmesine rağmen bunları işleyecek tesislerinin bulunmaması sebebiyle şehrin gelişemediğini söyledi.

Çiftçilerin ürünlerini, işleyecek tesislerin bulunmaması nedeniyle yok pahasına sattığını ve emeğinin karşılığını alamadığını ifade eden Özyılmaz, bakanlık tarafından 3 yıl önce başlatılan proje kapsamda çiftçilerin gelir düzeyini yükseltmeyi ve köyden şehre göçün önüne geçmeyi hedeflediklerini belirtti. Özyılmaz, proje için şu ana kadar 46 başvurunun yapıldığını ve bunların değerlendirilerek Bakanlığa gönderildiğini kaydetti.

Yehrin kurulacak sanayi tesisleri ile gelişmesinin önündeki engellerin kalkacağını belirten Özyılmaz, ‘’Böylelikle de üreticilerin yok pahasına sattıkları ürünler değer kazanacak’’ dedi.

/ HATAY

30.07.2007


 

Liman paraları demiryollarına

Bazı limanların özelleştirilmesinden elde edilecek gelirin, Türkiye Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne devredilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı, Resmî Gazetenin dünkü sayısında yayımlandı.

Karara göre, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Bandırma, İzmir, Samsun, Derince, Mersin ve İskenderun limanlarının özelleştirilmesinden elde ettiği ve hesaplarına giren özelleştirme gelirlerini 15 gün içinde Hazineye aktaracak. Hazine, hesaplarına aktarılan bu özelleştirme gelirlerini, demiryolu araçlarının alımı ve yeni demiryolu inşaatı ile mevcut demiryollarının bakım, onarım ve iyileştirilmesinde kullanılması kaydıyla 15 gün içinde Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü (TCDD) hesabına aktarılacak.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca, özelleştirme bedellerinin taksitle tahsil edilmesi halinde her tahsilattan sonra söz konusu esas ve süreler içinde aktarmalar yapılacak. Öte yandan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin 17 Nisan 2006 tarihli Bakanlar Kurulu kararında değişiklik öngören düzenleme de Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Bu karar ile Özel Hizmet Tazminatı başlıklı II sayılı cetvelin üst yönetim ve genel idare hizmetleri bölümünün 10. grubunda yer alan ‘’muhakemat müdürü’’ unvanı, 8. grup kapsamına taşındı. Karar, 15 Nisan 2007 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

/ ANKARA

30.07.2007


 

ARGE projelerine destekleme ödenecek

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ve tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu öncelikli konulara ilişkin bilgi ve teknolojilerin geliştirilmesi ve çiftçiler ile tarımsal sanayicilere aktarılması amacıyla uygun görülen araştırma geliştirme projelerine, destekleme ödemesi yapılacak.

“Araştırma ve Geliştirme Projelerine Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair’’ Bakanlar Kurulu Kararı, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Karara göre, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın ve tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu öncelikli konulara ilişkin bilgi ve teknolojilerin geliştirilmesi ve çiftçiler ile tarımsal sanayicilere aktarılması amacıyla uygun görülen araştırma geliştirme projelerine, 2007 yılı bütçe ödeneğini aşmamak üzere destekleme ödemesi yapılacak.

Araştırma ve geliştirme projelerine destekleme ödemesi yapılmasına ilişkin uygulama esasları, Maliye Bakanlığı’nın görüşü alınarak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca çıkarılacak tebliğ ile düzenlenecek.

/ ANKARA

30.07.2007


 

Antep Havalimanına gümrük kurulacak

Gümrük Müsteşarlığı taşra teşkilâtında Gaziantep Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne bağlı olarak Gaziantep Havalimanı Gümrük Müdürlüğü kurulacak.

Bakanlar Kurulu’nun, Gaziantep Gümrük Müdürlüğü kurulmasına ilişkin kararı, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı.

Kararda, ‘’Gümrük Müsteşarlığı taşra teşkilatında Gaziantep Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğüne bağlı olarak Gaziantep Havalimanı Gümrük Müdürlüğünün kurulması; Bakanlar Kurulu’nca 3 Temmuz 2007’de kararlaştırılmıştır’’ denildi.

/ ANKARA

30.07.2007


 

Serbest bölgelerde ticaret hacmi arttı

Türkiye’deki serbest bölgelerde yılın ilk yarısında ticaret hacmi, yüzde 1,7 artarak 11 milyar 889 milyon 946 bin dolar olarak gerçekleşti.

İstanbul Deri Serbest Bölgesi, ticaret hacminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,4 gerilemesine rağmen, en fazla ticaretin yapıldığı bölge oldu. İstanbul Deri Serbest Bölgesinde 3,1 milyar dolarlık ticaret gerçekleştirilirken, Ege Serbest Bölgesinde 2,2 milyar dolarlık, İstanbul Atatürk Hava Limanı’nda ise 1,7 milyar dolarlık ticaret yapıldı. Dış Ticaret Müsteşarlığı verilerinden derlenen bilgilere göre, İstanbul Deri Serbest Bölgesinde geçen yılın aynı döneminde 3,4 milyar dolarlık, Ege Serbest Bölgesi’nde 1,9 milyar dolarlık, İstanbul Atatürk Hava Limanı’nda da 1,5 milyar dolarlık ticaret gerçekleştirildi. İstanbul Trakya Serbest Bölgesinde yüzde 6,9 gerileme ile 1,1 milyar dolarlık ticaret yapılırken, Mersin Serbest Bölgesi’nde yüzde 27,7 artışla 1,1 milyar dolarlık, Bursa Serbest Bölgesinde yüzde 21,1 gerileme ile 836,1 milyon dolarlık ticaret yapıldı. İlk yarıda en az ticaretin yapıldığı 3 serbest bölge ise Mardin, Rize ve Trabzon Serbest Bölgeleri oldu.

/ ANKARA

30.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004