Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Temmuz 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Büyüme için faizler düşmeli

Türkiye Denim Sanayici ve İşadamları Derneği (Denimder) Başkanı Nedim Özbek, ihracata dayalı büyüme için faizlerin düşmesi, kurun yükselmesi gerektiğini bildirdi. Özbek, yaptığı yazılı açıklamada, önümüzdeki dönemde ihracata dayalı büyüme hedefleyen hükümetin mevcut kur ve faiz sarmalıyla bunu başaramayacağını, ihracatçının artık maliyetleri finanse etme gücünün kalmadığını savundu.

Ekonomide istikrar sağlayan uygulamaların devamlılığı açısından seçim sonuçlarını olumlu değerlendirdiklerini belirten Özbek, ‘’İhracata dayalı büyüme için faizler düşmeli, kur yükselmeli. Faizler düşmedikçe, döviz yükselmedikçe ihracata devam etmek zor. Artık maliyetleri finanse etme pahasına ihracata devam etme gücümüz kalmadı’’ görüşünü aktardı.

İhracatta son dönemlerde kaydedilen gelişmelere değinen Özbek, uzun zamandır devam eden YTL’nin değer kazanması ve dolardaki düşmenin ihracata darbe vurmaya başladığını, seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra da dövizdeki düşmenin durmadığını kaydetti.

Nedim Özbek, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi: ‘’Bir yandan dalgalı kur politikasına devam edileceği açıklamalarını dinlerken, bir yandan da doları 1 YTL’ye eşitleme konusunda üstü örtülü bir çaba hissediyoruz. Hükümetin en acil düzenlemeyi, faizde ve dövizde yapması gerekiyor. Merkez Bankası, faizleri en az 4 puan geri çekmeli. Kurlar yeniden düzenlenmeli. Dolar kurunda yükselme bekliyoruz. Doların gerçek değerinin altında seyretmesine izin verilmemeli.’’

İhracatçıların dövizdeki düşüş sebebiyle alıcı firmalarla daha önce yaptıkları anlaşmaları yerine getirmede sıkıntı yaşadığını belirten Özbek, bu durumun devam etmesi halinde siparişleri gönderemeyeceklerini, Türk ihracatçılara güvenin sarsılacağını ve pazar kaybetmeye başlayacaklarını savundu.

/ İSTANBUL

31.07.2007


 

Özelleştirmede yanlış yapılmasın

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, özelleştirmede yabancı yatırımcıların endişeye düştüğünü belirterek, ‘’Ya başlangıçta bu firmalara, şirketlere ihaleye iştirak izni verilmemeli ya da kazanana mal teslim edilmeli” dedi.

Mevcut durumun hem sanayinin gücünden hem de politikanın ve demokrasinin olgunlaşmasından, tecrübeli hale gelmesinden kaynaklandığını ifade eden Rahmi Koç, ‘’Büyük bir politik sarsıntı geçirirsek mutlaka ekonomiye tesir edecektir. Geçtiğimiz günlerde ekonomi büyük zarar görmüştür. Tek parti, tek hükümet istikrarın en belirgin şartıdır’’ dedi.

İstihdam oluşturmak için yeni yatırımların yapılması gerektiğini ifade eden Koç, Türkiye’deki kaynakların yeterli olmadığını ve dış kaynağa ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Yabancı sermayeye her türlü kolaylığın gösterilmesi gerektiğini söyleyen Koç, şunları kaydetti:’’Yabancı, Türk ayrımı yapmamamız lazım. Yatırım yatırımdır, kaynak kaynaktır, para paradır. Buraya yapılan yatırımlar ülkenin malıdır, kimsenin cebine atıp götürecek hali yok.’’

Özelleştirme konusunda yaşanan tartışmalar nedeniyle ‘’hayretler içinde kaldığını’’ söyleyen Koç şöyle devam etti: ‘’Ya başlangıçta bu firmalara, şirketlere ihaleye iştirak izni verilmemeli ya da kazanana mal teslim edilmeli. Parasını ödemek şartıyla tabi. Özelleştirme ihalelerinde dış yatırımcılar tereddüte düşüyor, (Verirler mi vermezler mi?) diye.

Sanayideki elektrik kesintilerinin önüne geçmek için nükleer santral yapılması gerektiğini de dile getiren Koç, bu konunun yirmi senedir Türkiye’de konuşulduğunu ancak tam ihale aşamasına gelindiğinde ‘’görünmez bir el’’ tarafından durdurulduğunu ifade etti.

Sanayinin elektrik kesintisi nedeniyle durması ve tekrar çalışmasının ürünlere büyük maliyetler getirdiğini söyleyen Rahmi Koç, ‘’Alternatif kaynaklara bakmamız lazım. Rüzgar jeneratörleri var. Hidroelektrik santralleri yapmak lazım. Ülke büyüyor, sanayi gelişiyor’’ dedi.

/ İZMİR

31.07.2007


 

Az iş, çok kâr dönemi bitti

Konya Ticaret Odası Başkanı, TOBB Başkan Yardımcısı Hüseyin Üzülmez, az iş yapıp çok kâr etme döneminin bittiğini, bundan sonra aynı kâr oranı için daha fazla çalışıp daha kaliteli üretim yapılması gerektiğini bildirdi.

Üzülmez, yaptığı yazılı açıklamada, KOBİ’lerin esnek yapıları ve hızlı hareket edebilme yetenekleriyle ülke ekonomisinin lokomotifi olduğunu belirtti.

Üzülmez, artık az iş yapıp çok kâr etme döneminin bittiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: ‘’Bundan sonra aynı kâr oranı için daha fazla çalışıp daha kaliteli üretmek gerekmektedir. Çünkü dünyanın herhangi bir noktasında aynı işi daha ucuza yapan bir işletme mutlaka vardır. Bu bakımdan bir işletme gerekirse hem tedarikçi firması hem de dağıtımcı firması ile stratejik işbirliklerine gitmelidir. Amaç maliyeti düşürmek olmalı. Biz birbirimizin üzerinden kâr etme anlayışı ile devam edersek, dünyadaki bu yarışta en arkada kalırız. KOBİ’lere verilen özel krediler sevindirici ancak kredilerin KOBİ’lerin büyümesini teşvik edici olması daha önemli.’’

/ KONYA

31.07.2007


 

Teşvik, yatırımların önünü açacak

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Develi, KOBİ’lere yatırım teşviki uygulamasını Türkiye’de yatırımın önünü açacak bir girişim olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Develi, KOBİ’lerin yapacakları asgarî 200 bin YTL ile azami 2 milyon YTL tutarındaki yatırımların, teşvik uygulaması kapsamında olacağını hatırlattı.

Yatırım teşviki uygulamasını Türkiye’de yatırımın önünü açacak bir girişim olarak değerlendirdiklerini belirten Develi, ‘’Özellikle yeni yatırım yapmak isteyenlerin bazı konularda teşvik edilmesi gerekiyor. Son çıkan tebliğ de yatırım yapmak, istihdam oluşturmak ve teknolojisini yenilemek isteyen firmalar açısından oldukça yararlı olacak. Hükümet bu konuda yerinde bir değişiklik yaptı. Uygulama sayesinde yeni yatırımlar bir hayli fazla olacak’’ dedi.

Türkiye’de kayıtlı 1 milyon 700 bine yakın KOBİ bulunduğunu, bunlardan 240 bininin imalat sanayinde, geri kalanının ise hizmet sektöründe faaliyet gösterdiğini vurgulayan Develi, ‘’Yeni hükümetten vergi reformunu biran önce yaparak oranları aşağıya çekip vergiyi tabana yaymasını bekliyoruz’’ diye konuştu. Develi, istihdam üzerindeki vergi yüklerinin indirilmesinin istihdamı artıracağını, kayıt dışılığı da azaltacağını ifade ederek, enerji maliyetlerinin de aşağıya çekilmesini istedi.

/ ADANA

31.07.2007


 

İstanbul, ‘memur şehri’ oldu

Ankara, memur şehri olma ünvanını İstanbul’a kaptırdı. Günümüzde devlet memurlarının 1.084’ü 4.500 YTL ve üzerinde maaş alırken, 73 bin 19 memurun aylık maşı 750 YTL’nin altında kalıyor.

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü’ndealınan bilgiye göre, devletin harcama ve gelirlerinin günlük olarak takibine imkan sağlayan Say 2000i Projesi ile genel bütçeli kuruluşlar ve KİT’lerde çalışan 1 milyon 565 bin 108 memurun profili de ortaya kondu. Buna göre, bugüne kadar sürekli olarak Başkent Ankara, ‘’memur şehri’’ olarak anılırken, memur sayısının İstanbul’da, Ankara’nın yaklaşık 15 bin üzerinde bulunduğu dikkat çekti. Verilere göre, halen İstanbul’da 185 bin 865 devlet memuru görev yapıyor. İstanbul’u 170 bin 923 memur ile Ankara, 81 bin 115 memur ile de İzmir takip ediyor. Devlet memurlarının 45 bin 524’ünün görev yeri Bursa, 43 bin 834’ünün Konya, 38 bin 458’inin Antalya, 36 bin 359’unun Mersin, 32 bin 445’inin ise Samsun olarak belirleniyor. Memur sayısının en az olduğu il ise Bayburt olarak görülüyor. 2 bin 642 memurun istihdam edildiği bu şehrin yanı sıra, Ardahan 2 bin 738, Kilis 2 bin 930, Tunceli de 3 bin 682 ile memuru az iller arasında yer alıyor.

/ ANKARA

31.07.2007


 

Şanlıurfa Eylül’de doğalgaza kavuşacak

Şanlıurfa’da 2007 yılı Eylül ayı sonunda ilk olarak Yenişehir bölgesindeki 9 mahalleye doğal gaz verilmeye başlanacağı bildirildi.

Aksa Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketi bünyesinde faaliyet gösteren Urfa Doğalgaz Dağıtım Şirketi Şanlıurfa Bölge Müdürü Giray Heper, Şanlıurfa’nın 5 yıl sürecek doğal gaz alt yapı çalışmalarının yaklaşık 30 milyon dolara mal olacağını belirtti. Heper, kentte doğalgaz alt yapı çalışmalarına Mart ayında Yenişehir bölgesindeki Ertuğrul Gazi Mahallesi’nde başladıklarını hatırlattı. Yenişehir bölgesinin Eylül ayı sonunda doğal gaza kavuşacağı müjdesini veren Heper, 2008 yılında amaçlarının Bahçelievler ve diğer semtlere de doğal gaz getirmek olduğunu söyledi.

/ ŞANLIURFA

31.07.2007


 

Arçelik, Çin’de yatırım yapacak

Arçelik, Çin’de çamaşır makinesi üretim kapasiteli bir tesise sahip olan Changzhou Casa-Shinco Electrical Appliances Co. Ltd. şirketi hisselerinin yüzde 100’ünü satın aldı. Arçelik’ten yapılan yazılı açıklamada, uluslar arası pazarda markalarıyla büyüme stratejisi doğrultusunda uzun zamandır dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Çin’i yakından takip eden şirketin, bu pazarda yatırım kararı aldığı bildirildi.

Açıklamada, Arçelik’in yatırım kararını takiben yaptığı anlaşma ile yıllık 200 bin adet önden yüklemeli çamaşır makinesi üretim kapasiteli bir tesise sahip olan Changzhou Casa-Shinco Electrical Appliances Co. Ltd. şirketi hisselerinin yüzde 100’ünü 60 milyon Çin Yuan’ı (8 milyon dolar) karşılığı bedelle satın aldığı kaydedildi.

/ İSTANBUL

31.07.2007


 

Grev turizmi çok kötü etkiler

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Türk Hava Yolları’nda (THY) grev olduğunu düşünmek bile istemediğini belirterek, “Türk Hava Yolları’nda bir grev, turizmi çok kötü etkiler” dedi.

Bakanlık Toplantı Salonu’nda bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Koç, burada yaptığı açıklamada 2007 yılı Ocak-Haziran döneminde Türkiye’yi ziyaret eden yabancı sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.61 artarak 9 milyon 184 bin 321’e ulaştığını belirtti. Koç, böylece en yüksek artışın yaşandığı 2005 yılı rakamlarının da geçildiğini kaydetti.

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Koç, THY’de muhtemel bir grevin, turizmi ne ölçüde etkileyeceğinin sorulması üzerine, “Türk Hava Yolları’nda bir grev, turizmi çok kötü etkiler” cevabını verdi. “Böyle bir şeyi duymak bile istemiyorum.” diyen Koç, turizm alanında yakalanan başarılarda THY’nin de büyük katkısı olduğunu söyledi. Koç, “Temsilcilerimizin olmadığı ülkelerde, THY’nin dış temsilcilikleri bizim temsilcilerimiz gibi çalışıyor. Türkiye’nin tanıtımı ve turistlerin gelmesi konusunda THY’nin hizmetlerini inkar edemeyiz. “ diye konuştu.

/ ANKARA

31.07.2007


 

Antalya’ya turist aktı

Antalya Uluslararası Havalimanı’na, hafta sonunda, dakikada 36 turist geldi. Hafta sonunda, Antalya’ya hava yoluyla 102 bin 414 turist geldi. Gümrük polisleri, dakikada 36 turistin pasaportunu mühürleyerek, Türkiye’ye girmelerine izin verdi.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü istatistiklerine göre, 28 Temmuz Cumartesi günü Antalya’ya hava yoluyla 49 bin 597, 29 Temmuz Pazar günü ise 52 bin 827 turist geldi. Böylece son 48 saatte Antalya’ya 102 bin 424 yolcu indi. İstatistikler, yabancı dil bilen, güler yüzlü ve konusunda uzman pasaport polislerinin, her dakika 36 turistin Antalya’da tatil yapmak amacıyla Türkiye’ye girmelerine izin verdiğini ortaya koydu.

Bu arada, Antalya’ya gelen turist sayısı, turizmin altın yılı olarak bilinen 2005 yılını da geçti. Antalya’ya yıl başından bu yana hava yoluyla gelen turist sayısı 4 milyon 104 bin 472’ye ulaşarak, aynı döneme ilişkin 2005 rakamlarını 115 bin 602 aştı.

/ ANTALYA

31.07.2007


 

MTV’de son gün

Motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksit ödemeleri bugün akşam mesai saati bitiminde sona eriyor.

İlk taksiti Ocak ayı içinde yatırılan motorlu taşıtlar vergisinde, ikinci taksit ödemeleri 1 Temmuz’da başlamıştı. Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, taşıt sahiplerinin cezalı tahsilat ile karşılaşmamak için, vergisini zamanında yatırması çağrısında bulundu. Motorlu taşıtlar vergisi, vergi dairelerinin yanı sıra, vergi tahsiline yetkili bankalara yatırılabiliyor.

/ ANKARA

31.07.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004