Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Piyasanın sıkıntıları devam ediyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın her ay düzenli gerçekleştirerek sonuçlarını kamuoyuyla paylaştığı İç Piyasa Anketi’nin Temmuz ayı sonuçları, reel piyasaların kronik hale gelen, başta ‘nakit sıkıntısı’ olmak üzere, sorunların, satışların da azalmasıyla tavan yaptığını gösteriyor.

Anket, özellikle tekstil ve konfeksiyon sektöründe, sezon sonundan faydalanmak isteyen tüketicilerin Ağustos indirimlerini beklemesinin satışların düşmesinde etkili olduğuna işaret ediyor. Satışlarını arttıranların oranında bir önceki aya göre yüzde 17’ye yakın gerileme görülen anket sonuçlarına göre, değişen; sadece oranlar, piyasaki olumsuz şartlar aynen devam ediyor. Gerçekleştirilen ankete katılan işyeri sahipleri ve yetkililerinin yüzde 42.85’i ‘Temmuz ayında satışlarınızın durumu ne oldu?’sorusuna ‘azaldı’ cevabı verdi.

/ BURSA

10.08.2007


 

Vergi reformu çalışmaları başladı

Hükümet yeni dönemde önemli vergi reformlarına imza atacak. Gelir Vergisi Yasası sil baştan yeniden yazılacak. Hükümetin vergi indiriminde önceliği istihdam üzerindeki yükler olacak. Kısa vadede, ÖTV ve diğer vergi türlerinde indirim beklenmiyor.

Ntv’nin haberine göre, Maliye Bakanlığı yeni dönemde öncelikle gelir vergisi reformunu hayata geçirecek. Yıl sonuna kadar tasarının hazırlanıp, tarafların görüşüne sunulması bekleniyor. Gelir vergisi dilimlerinde oranı aşağı çekme konusunun tartışılacağı ancak bütçeye getireceği yük sebebiyle kısa vadede uygulama imkânının zor olduğu belirtiliyor.

2008 yılı başında düzenlemenin Meclis gündemine gelerek yasalaşma süreci başlatılacak. Düzenlemede özellikle bütün kesimlerin haklarının dengeli bir şekilde gözetileceğinin altı çiziliyor. Önümüzdeki yıl başında yine turizmde KDV’nin yüzde 18’den 8’e indirilmesi planlanıyor. Hükümet daha önce açıklanan bu indirimin dışında harcama kalemlerinde yapılacak bütün tasarrufları istihdamda işveren üzerindeki SSK prim yükünü azaltmada kullanacak.

ÖTV ve diğer vergi türlerinde ise kısa vadede indirim beklenmiyor. Bu yöndeki indirimlerin harcamalarda daha fazla kesintiye sebep olacağı ve özellikle yatırımların durma noktasına gelebileceği tehlikesine dikkat çekiliyor.

Öte yandan Eylül ayında gelecek IMF heyeti ile bütçenin harcama ve gelir kalemlerindeki gerçekleşmelere bakılarak, ek tedbir ihtiyacının masaya yatırılacağı belirtiliyor. Öncesinde de Hazine, Maliye ve Devlet Planlama Teşkilâtı bir araya gelerek rakamlar üzerinde çalışacak. Ancak alınabilecek tedbirlerin cari harcamalarda biraz daha tasarruf ve yatırım ödeneğini aşan kurumlara yönelik düzenlemeden oluşabileceği vurgulanıyor.

/ ANKARA

10.08.2007


 

6 aylık cari açık 19.6 milyar dolar

Cari işlemler açığı Haziran ayında yüzde 15.7 artarak 3.3 milyar dolara yükseldi. Merkez Bankası verilerine göre, Haziran’da dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14.8 oranında artarak 4.2 milyar dolara çıkarken, hizmetler dengesindeki fazla yüze 2.4 oranında büyüyerek 1.3 milyar dolara ulaştı.

Ocak-Haziran döneminde cari açık, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0.1 oranında artarak 19 milyar 598 milyon dolardan 19 milyar 612 milyon dolara yükseldi. Yılın ilk altı ayında dış ticaret dengesi, yüzde 0.7 azalarak 21 milyar dolar oldu. Net turizm gelirleri yüzde 1.5 oranında küçülerek 4.3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Doğrudan yatırımlar kaleminde gerçekleşen net girişler, yılın altı ayında geçen yılki 9.1 milyar dolardan 10.3 milyar dolara çıktı. Portföy yatırımlarında ise 950 milyon dolarlık net sermaye çıkışı gözlemlendi.

Hazine de, 7 ayda 18.4 milyar YTL açık verdi

Hazine kasası, yılın ilk yedi ayında 18.4 milyar YTL açık verirken, 13 milyar YTL’de faiz dışı fazla oluştu. Hazine, Temmuz ayına ilişkin nakit dengesi gerçekleşmelerini açıkladı. Ocak-Temmuz döneminde nakit bazda toplam 97 milyar 845 milyon YTL gelir elde edildi. 84 milyar 836 milyon YTL faiz dışı gider, 31 milyar 444 milyon YTL faiz gideri ile toplam 116 milyar 280 milyon YTL nakit gider oluştu. 13 milyar 9 milyon YTL faiz dışı fazla verilirken, 18 milyar 435 milyon YTL nakit açığı meydana geldi.

Hazine kasası, Temmuz ayında, 12 milyar 201 milyon YTL gelir elde etti. 12 milyar 665 milyon YTL’si faiz dışı, 5 milyar 520 milyon YTL’si faiz olmak üzere 17 milyar 665 milyon YTL nakit gideri oluştu. 56 milyon YTL faiz dışı fazla verildi. Temmuz ayında Hazine kasası 5 milyar 464 milyon YTL açık verdi.

/ ANKARA

10.08.2007


 

Bakliyat fiyatlarına kuraklık zammı

Kış aylarında ve yaklaşan Ramazanda sofraları süsleyecek nohut, kuru fasulye, mercimek ve pirinç gibi ürünlerde kuraklık yüzünden rekolte kayıplarının yaşanacağı, bu durumun, Ramazan ayının da etkisiyle fiyatların artmasına neden olacağı belirtildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ile bazı il ve ilçelerin ziraat odalarından aldığı bilgilere göre, fasulye, nohut, pirinç ve mercimekte kuraklığa bağlı olarak rekolte kayıpları bekleniyor. Türkiye’de yılda yaklaşık 250 bin ton kuru fasulye, 600 bin tonun üzerinde nohut, 550 bin tondan fazla mercimek ve yaklaşık 400 bin ton pirinç üretimi yapılıyor.

TZOB’a göre nohutta, bazı bölgelerde yüzde 50’leri geçen rekolte kaybı ülke genelinde yüzde 17.6, mercimekte ise bazı bölgelerde çok olmakla birlikte ülke genelinde yüzde 4.6 rekolte kaybı bekleniyor.

Bakliyatta, rekolte düşüklüğü ve yaklaşan Ramazan ayının etkisiyle fiyatların kıpırdamaya başladığını belirten Konya ve Karaman’da bakliyat ticareti yapan bazı firmaların yetkilileri, ‘’Fiyatlar yükselmeye başladı. Özellikle fasulye, nohut ve mercimekte önemli artışlar olacak. Mercimekte borsa satışlarında bile Haziran ayına göre yüzde 40’ın üzerinde artışlar oluyor. Bu artışların Ramazan ayı ve sonrasında tüketiciye yüzde 10-25 arasında yansıması bekleniyor’’ dedi.

/ KONYA

10.08.2007


 

TOKİ, gelir sınırını 1090’a yükseltti

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), alt gelir grubuna yönelik konutlar için başvurulara kolaylık sağlamak amacıyla, aranan azamî gelir sınırını yükseltti.

TOKİ, en son bu yıl Ocak ayında, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) artışını dikkate alarak, alt gelir grubuna yönelik konut satışlarında azami net gelir şartını, 765 YTL’den 840 YTL’ye yükseltmişti. Ancak, en düşük memur maaşı dikkate alınarak ve alt gelir grubundaki bir ailede bir memur ve bir asgarî ücretle çalışanın aynı anda olabileceği varsayımından hareket eden TOKİ, azami net gelir sınırını, 840 YTL’den , 1090 YTL’ye yükseltti. TOKİ yetkilileri, bu yükseltmeyi alt gelir grubuna yönelik konutlara başvurularda kolaylık sağlamak için yaptıklarını belirttiler.

Bu projelerden konut almak isteyenler, 4-5 bin YTL peşinat ödüyor. Taksitler konut tesliminden sonra başlıyor ve 15 yıl vade uygulanıyor. Taksitleri de projeye göre 180-200 YTL’den başlıyor. Bu projelerden konut alan vatandaşlar, konutun borcu bitene kadar konutu devredemiyor ve ayrıca ikamet şartı aranıyor.

/ ANKARA

10.08.2007


 

Piyasalarda yine mortgage endişesi

ABD ekonomisinin orta hızla büyümeye devam edeceğinin açıklanmasıyla toparlanan piyasaları yine mortgage endişesi sardı.

Fransız bankası BNP Paribas’ın ABD yüksek riskli mortgage sektöründeki sorunlar sebebiyle, üç fonunun değerinin hesaplanmasını geçici olarak durduğunu açıklamasının ardından borsa düşüşe geçerken, dolarda yükseliş yaşandı. İMKB Ulusal 100 Endeksi, açılışta 52 bin 390 puana yükseldi. Ancak BNP Paribas’ın açıklaması sonrasında borsa tekrar 52 bin puanın altına geriledi.

Dün sabah saatlerinde 1,24 YTL seviyesini test eden dolar ilerleyen vakitlerde yeniden 1,26’nın üzerine çıktı. Bankalararası piyasada dolar 1,2710 YTL’ye kadar yükseldi.

‘PİYASALAR DALGALI OLMAYA DEVAM EDECEK’

Süha Yaygın (Toronto Dominion Bank Trader): Üç gündür devam eden olumlu hava bir anda dağılmış durumda. Piyasalar dalgalı olmaya devam edecek. ‘Her şey düzeldi’ demek çok zor. Finansal sistemde bir sorun var mı yok mu, bu sorgulanıyor. Fed’in söyledikleri durum tespitiydi. Benzer riskler sürüyor, o yüzden piyasalarda telaşlı hareketler olacaktır.

/ İSTANBUL

10.08.2007


 

ÖYK satışları onayladı

Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) Tekel’e ait 22 taşınmazın satışını onayladı. Satıştan 6 milyon 662 bin YTL gelir elde edecek.

Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun Tekel’e ait bazı taşınmazların satışı ile ilgili kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. Tekel’e ait 22 taşınmazın satılmasına karar veren Tekel, satıştan 6 milyon 662 bin YTL gelir elde edecek. Alıcılar teklif ettikler ödeme şeklini satış sözleşmesi imza tarihinden önce bir defaya mahsus olmak üzere değiştirebilecek. Vadeli ödeme yapacak olan alıcılardan bakiye borç, faizi ve cezai şartın da eklenmesiyle bulunacak meblâğ kadar ilk talepte ödemeli, süresiz, kesin teminat mektubu alınacak.

/ ANKARA

10.08.2007


 

Şırnak’ın ilk fabrikası açıldı

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Ortaköy köyünde kurulan PVC plastik boru fabrikası, düzenlenen törenle faaliyete geçti.

Şırnak’ın tek fabrikası konumunda olan ve bölgenin ilk boru fabrikası olan PVC plastik fabrikasının açılışında konuşan Şırnak Valisi Selahattin Aparı, Irak’la olan ticaret ve ilişkilerin düzeltilmesine bağlı olarak şehirde bu tip yatırımların devam edeceğine inandığını belirtti. “Şırnak tarihinde bu fabrika bir ilktir. İlimizde bu tip yatırımlar teşvik için iki tane organize sanayi bölgesini oluşturduk. Birisi Şırnak’ta 24 fabrika kapasiteli diğeri de Cizre ilçemizde 50 fabrika kapasiteli olmak üzere organize sanayi bölgeleri inşa ediyoruz “ dedi.

Fabrika Sahibi Beşir Tatar ise sanayinin il için ne kadar önem taşıdığını ve bunu ancak Şırnaklılar’ın anlayacağını kaydederek, “Çünkü burada en çok acı çeken ve bedel ödeyen onlardır. İşsizlik azaldıkça terör de azalacak, Doğu ve Güneydoğu’daki insanlar teröre geçit vermeyecekler” diye konuştu.

/ ŞIRNAK

10.08.2007


 

Erzurum'daki İlânlar süpermarketleri kızdırdı

Erzurum’da, bazı sivil toplum kuruluşlarınca şehirdeki panolara asılan ve halkı süpermarketler zincirlerinden alış veriş yapmamaya çağıran ilânlar tepki çekti.

Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası ve Erzurum Ticaret Borsası tarafından caddelerindeki bilboardlara asılan ilanlarda, ‘’Erzurum çarşı pazarlar yok olmasın. Bu ne SA, BİM, Mİ’yet. Lütfen samimi olalım. Kazancımız Erzurum’da kalsın’’ ifadelerine yer verilmesine, ülke genelinde faaliyet gösteren bir süpermarketler zinciri, bazı yerel gazetelere ilân vererek, tepki gösterdi.

Gazetelere verilen ilânda, Erzurum halkına süpermarketlerden alış veriş yapılmaması çağrısında bulunulduğuna dikkat çekilerek, “yapılan bu saldırıya ve ayrımcılığa karşı cezaî ve hukuki her türlü yola başvurulacaktır’’ denildi.

/ ERZURUM

10.08.2007


 

Araç muayene istasyonları devredilecek

Araç muayene istasyonlarının devri için geri sayım başlarken, imtiyaz sözleşmesinin önümüzdeki hafta imzalanması bekleniyor.

Sözleşmenin imzalanması ve paranın ödenmesi ile yetki devri gerçekleşecek. Devrin ardından, ihaleyi kazanan Doğuş-Akfen-TÜV SÜD konsorsiyumu tarafından kurulan Tüvturk, 20 yıllığına araç muayene istasyonlarının yeni işleticisi olacak. İş ortaklığı modeli ile yapılandırılacak olan sistemin tüm Türkiye’de faaliyete geçmesi 18 aylık bir süreç sonrasında gerçekleşecek. Bu süreç tamamlanıncaya kadar olan dönemde ise Karayolları Genel Müdürlüğü mevcut muayene istasyonları ile hizmet vermeye devam edecek. Konsorsiyum, 18 ay içinde 189’u sabit 38’i de gezici olmak üzere en az 227 adet AB standartlarında yeni muayene istasyonunun işletime açılacağını bildirmişti.

Yeni sistemde trafiğe çıkış onayı alamayan araçlar, trafikten men edilecek. Muayenesi olmayan ve bu nedenle bağlanan araçlara geçici izin belgesi ile muayene olma hakkı tanınacak. Muayene olmayan araçlara her ay için yüzde 5 faizli ceza uygulanacak.

/ ANKARA

10.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri