Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Suyu ‘damla damla’ kullanın

Yaşanan su sıkıntısını aşmada, tarım arazilerinde kullanılacak damla sulama tekniğinin, yüzde 50 su tasarrufu, verimde ise 2 kat artış sağladığı bildirildi. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Taner Alagöz, son günlerde su kaynaklarında yaşanan sıkıntının başta çiftçiler olmak üzere, herkese büyük sorumluluklar yüklediğini söyledi.

Yanlış kullanım sebebiyle özellikle tarım arazilerinin sulanması sırasında büyük su kayıpları yaşandığına dikkati çeken Alagöz, ‘’Salma ve yağmurlama sisteminde suyun büyük bölümü buharlaşarak yok oluyor’’ dedi.

Alagöz, damla sulama tekniği ile mevcut kısıtlı kaynakların en verimli ve doğru şekilde kullanılacağını belirterek, şöyle konuştu: ‘’Damla sulamanın ilk yatırım masrafı fazla olmasına rağmen, uzun ömrü, su tasarrufu sağlaması ve bitkinin suyu alımı kolaylaştırması yönünden diğer yöntemlere göre daha avantajlıdır. Saatte 4 litre suyun verildiği sistemle, yüzde 50 su tasarrufu sağlanırken, verimde ise 2 kata varan artış elde edilir.’’

/ ADANA

12.08.2007


 

Sulama kuyusundan sıcak su çıktı

Konya’nın Karapınar ilçesinde bir çiftçinin sulama kuyusundan çıkan sıcak suyla ilgili MTA’nın inceleme yaptığı bildirildi.

Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, ilçeye yaklaşık 10 kilometre uzaklıkta bulunan Mısırlı yaylasında oturan çiftçi Ali Öztürk’ün sulama kuyusundan sıcak su çıktığını söyledi. Bir süre önce MTA’dan gelen görevlilerin sıcak suyla ilgili inceleme yaptığını ifade eden Mugayıtoğlu, görevlilerin 31 derece sıcaklığındaki suyun kaplıca veya sera alanında değerlendirilebileceği yolunda görüş bildirdiğini kaydetti.

Bu konuda geniş çaplı araştırmaların 2008 yılında başlayacağını belirten Mugayıtoğlu, ‘’Bu sıcak suyun değerlendirilmesi Karapınar’a ekonomik açıdan büyük yarar sağlayacak. Umarım 2008 yılında yapılacak araştırmalardan olumlu sonuç alınır ve suyu verimli kullanabiliriz’’ dedi.

/ KARAPINAR

12.08.2007


 

Süte kuraklık zammı

Türkiye’nin büyük bölümününde hissedilen kuraklık, süt üretimini de olumsuz etkiledi, süt fiyatları tırmanışa geçti. Süt işleme fabrikalarının yoğun alım yaptığı bölgelerde üretimde geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 25’e varan oranda düşüş yaşandı.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Erdal Bahçıvan, süt üretiminde düşüş gözlendiğini, bunun alım fiyatlarına yüzde 15-20 artışla yansıdığını belirtti. Üretim düşüşünün daha ne kadar süreceğini tahmin etmenin güç olduğunu dile getiren Bahçıvan, ‘’Üretim düşüşünün Ramazan ayı öncesine rastlaması kötü oldu. Gıdada hareketliliğin en yüksek olduğu bu dönemde süt alım fiyatlarına gelen zammın raf fiyatlarına yansıması kaçınılmaz hale geldi. Bazı firmalar fiyatlarını artırmaya başladı. Asıl artış Eylül ayı itibarıyla yaşanacak. Üretimde nasıl bir seyir izlenecek, bunu görmek zor, bu sebeple sektörün geleceğiyle ilgili de şu an için bir şey söyleyemiyoruz’’ dedi.

Bahçıvan, bir süredir kampanyalarla artırılmaya çalışılan süt ve süt ürünleri tüketiminin, bu fiyat artışı sebebiyle düşmesinden endişe ettiklerini, firmaların pazarı daraltmamak için kârlarından fedakârlık ederek zam oranını en alt seviyede tutmaya çalışacağını kaydetti.

Temmuzda belirlenen 50-55 YKr’lik fiyat bir ay geçmeden yaklaşık 5 YKr zamlanarak 55-60 YKr seviyesine yükseldi.

/ İZMİR

12.08.2007


 

Maden sahasına kamulaştırma

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı, Gümüşhane’de 63 bin 977,29 metrekarelik bir alanı maden sahası için kamulaştıracak.

Bakanlar Kurulunun kamulaştırılmaya ilişkin kararı, Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre, Gümüşhane Merkez İlçesi sınırları içinde bulunan Koza Altın İşletmeleri A.Ş. uhdesindeki maden sahasında yapılacak üretim faaliyetleri ile üretim sonrası tesisler için gerekli olan 63 bin 977,29 metrekarelik alanın, kamu yararına sunulması kararlaştırıldı. Bu karar çerçevesinde, söz konusu alanda ada numarası 102’den 134’e kadar olan kısımda kamulaştırma yapılacak.

/ ANKARA

12.08.2007


 

İran’la elektrikte de işbirliği yapılacak

Türkiye ve İran, doğalgaz ve petrol konusunda uzlaşmaya vardıkları işbirliğinden, ABD’den gelen baskılara rağmen vazgeçmiyor. İki ülke elektrikte de stratejik işbirliğine gitme kararı aldı.

İki ülke sınırına yakın bölgelerde büyük doğalgaz santralleri kurularak, dönüşümlü şekilde ihtiyaca göre işletilip elektrik üretilecek. Enerji Bakanlığı bürokratları önümüzdeki hafta başında İran’a giderek doğalgaz, petrol ve elektrik üretimi konusundaki projelerin teknik detaylarına son şeklini verecek.

İran gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak boru hattının güzergâhı bu görüşmelerde netleşecek. Türkiye’nin doğalgaz çıkaracağı Güney Pars sahasının işletme şartları ve Türkiye’nin petrol arayacağı bölgeler de görüşmelerde karara bağlanacak. Projelerin maliyetleri de belirlenecek.

Enerji Bakanı Hilmi Güler de 19 Ağustos’ta İran’a gidecek. İki bakan bürokratların hazırladıkları son detayları onayladıktan sonra yapım aşamasına geçilecek. Enerji Bakanı Güler’in İran’a ziyareti sırasında ortak elektrik üretimi anlaşmasına da imza atılması planlanıyor.

/ ANKARA

12.08.2007


 

Kuru sebzelere gurbetçi ilgisi

Tatillerini geçirmek için Türkiye’ye gelen gurbetçiler, yurt dışında sebze fiyatlarının yüksek olması sebebiyle, kış mevsimi için memleketlerinde kuruttukları patlıcan, domates, biber gibi sebzeleri yanlarında götürüyor.

Birkaç yıl öncesine kadar İç Anadolu Bölgesi’nde yaşayanların en kışlık hazırlıkları arasında yer alan kurutmalık sebze artık ilgi görmüyor.

Önceden Ağustos ayında patlıcan, biber, domates, kabak gibi kurutmalık sebzeleri almak için pazarlara akın eden ve kasalarla ürün alarak kış hazırlıklarını yapmaya başlayan vatandaşlar, bu ürünlerin kışın da seralarda yetiştirilmeye başlaması ve fiyatların çok yüksek olmaması sebebiyle artık kurutmaya fazla talep göstermiyor. Pazarcılar, kurutmalık sebze satışlarını tatillerini geçirmek için memleketlerine gelen gurbetçilere yapıyor. Gurbetçiler, yurt dışında sebze fiyatlarının yüksek olması sebebiyle Türkiye’deki pazarlardan aldıkları sebzeleri kurutup, dönüşlerinde yanlarında götürüyor.

/ KONYA

12.08.2007


 

İGDAŞ devler liginde

İGDAŞ, Türkiye’nin en büyük 500 özel şirketi arasında 30 unculuğa yükseldi.

Capital Dergisi tarafından 10 yıldır gerçekleştirilen “Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi” araştırmasında İGDAŞ 30. sırada yer aldı.

İGDAŞ, 3,5 milyona yaklaşan abone sayısı, 13 bin kilometreye ulaşan altyapı yatırımları ve yıllık 2 katrilyonluk cirosuyla, sanayiden bilişime kadar pek çok sektörün içinde bulunduğu Türkiye’nin en büyük 500 özel şirketinin yer aldığı devler liginde büyük bir başarı gösterdi ve otuzunculuğa yükseldi. İGDAŞ Genel Müdürü K.Levent Tüfekçi çevreci, konforlu, ekonomik ve modern bir yakıt olan doğalgazı 7 gün 24 saat en güvenli şekilde İstanbullu’lara ulaştırmak için büyük bir özveriyle çalıştıklarını belirtirken araştırma sonucunun kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

YENİ ASYA / İSTANBUL

12.08.2007


 

Datron şimdi daha hızlı

Intel’in dizüstüler için geliştirdiği Santa Rosa kod adlı platformu Centrino Pro’yu kullanan TW7 serisi Datron notebooklar, Haziran sonu itibari ile mağazalardaki yerini aldı.

Yine Intel’in Core2Duo Merom işlemcilerini kullandığı bu platformdaki işlemciler, eski Meromlara göre daha hızlı. Eski Meromlar 667 MHz FSB’ye sahipken Centrino Pro platformunda kullanılan Merom işlemciler 800 MHz FSB’ye sahip. Centrino platformuna göre daha yüksek performans, daha fazla pil ömrü, gelişmiş kablosuz ağ desteği ve NAND belleklerden sistem açma gibi ekstralara sahip olan Centrino Pro platformundaki Datron notebooklar içlerinde, 2 GB’ye kadar bellek kullanımı, 15.4 inç parlak ekran, bluetooth, kızılötesi, multimedia kart yuvası gibi özellikleri barındırıyor.

12.08.2007


 

Sivrice’ye 15 milyon avroluk yatırım

Elazığ’ın Sivrice ilçesinde Hazar Pınarı Doğal Kaynak Suyu Dolum Tesisleri kuruldu.

Irmaklar Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Irmak, Sivrice’nin Sürek köyü Yazıbaşı mevkisinde 1000 metrekare kapalı alan olmak üzere toplam 5 bin 600 metrekare üzerine dolum tesisi kurduklarını bildirdi. İçme suyu şişeleme tesisinin ilk etapta saatte 1200 damaca doldurma kapasitesine sahip olduğunu ifade eden Irmak, tesisin kurulması için şu anda kadar 3 milyon avro harcadıklarını ifade etti.

Tesisin tamamlanmasıyla yatırımlarının miktarının 15 milyon avroyu bulacağını ifade eden Irmak, şöyle dedi: ‘’Suyun kaynağından saniyede 10 litre su alıyoruz. Yaklaşık 20 gün sonra doluma başlamayı düşünüyoruz. Tesis tam kapasiteyle çalışmaya başladığında ilçemizde 80 kişiyi istihdam edeceğiz. Tesis, Elazığ ve Sivrice’nin tanıtımı olacak. Suyumuz sektörde marka olacak.’’

/ ELAZIĞ

12.08.2007


 

Elektrikte kamu ortaklığı fonu kaldırıldı

Elektrik satış tarifesi üzerinden hidroelektrik santralleri ile termik santrallerden alınan Kamu Ortaklığı Fonu payı kaldırıldı.

Fon payı 2005 yılından bu yana tahakkuk ettirilmiyordu. Resmî Gazete’de yayınlanan konuyla ilgili tebliğe göre, Bakanlar Kurulu kararı ile değiştirilebilen ve hidroelektrik santrallerinden yüzde 10, termik santrallerden yüzde 5 oranında ayrılacak ve satış bedelinden tenzil edilerek görevli şirket tarafından Kamu Ortaklığı Fonu’na yatırılan Kamu Ortalığı Fonu Payına ilişkin düzenleme uygulamadan kaldırıldı.

/ ANKARA

12.08.2007


 

Balıkçılık politikamız yok

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İşmen, ‘’Türkiye’nin Avrupa Birliğine (AB) uyum sürecinde, balıkçılık sektörüyle ilgili politikası bulunmuyor’’ dedi.

Prof. Dr. İşmen, Türk balıkçılık sektörünün, AB katılım öncesi yasal uyum çerçevesinde değişim sürecinden geçtiğini belirterek, AB’de balıkçılığın, ‘’Ortak Balıkçılık Politikası’’ ile düzenlendiğini söyledi. Bu politikanın, balıkçılık kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir işletimi amacını taşıdığını anlatan Prof.Dr. İşmen, ‘’AB Balıkçılık Mevzuatı’na uyumla ilgili 2003 yılında açıklanan Katılım Ortaklığı Belgesi’nde (KOB) kısa ve orta vadede yapılması gereken öneriler yer aldı’’ dedi.

Prof. Dr. İşmen, KOB’da ‘’balıkçılık idaresinin kurumsal kapasitesinin yeniden organize edilmesi ve artırılması, balıkçılık işletiminin, kontrol, pazarlama ve yapısal uyumun geliştirilmesi, bilgisayar destekli balıkçılık, gemi kayıt ve istatistiki bilgi sisteminin geliştirilmesi ve uygulanması’’ gibi konuların yer aldığını belirtti.

/ ÇANAKKALE

12.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri