Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Karanlık günler kapıda

Su sıkıntısının ardından şimdi de Ankara ve İstanbul’da elektrik kesintileri yaşanacak. İstanbul’da bazı semtlere 13- 20 Ağustos tarihleri arasında elektrik verilemeyecek. Başşehre de 13-15 Ağustos tarihleri arasında bazı yerlerde elektrikler kesilecek.

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ) tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul’un Avrupa yakasındaki Bayrampaşa, Bakırköy, Sarıyer, Güngören ve Sefaköy semtlerinde 13 Ağustos ile 20 Ağustos 2007 tarihleri arasında belirlenen saatlerde elektrik verilemeyecek. Açıklamada, elektrik kesintisinin genel bakım ve temizlik çalışması sebebiyle yapılacağı kaydedildi.

/ İSTANBUL

12.08.2007


 

YÜZDE 13.6 KAZANDIRDI

Standard and Poor’s’un Temmuz ayı araştırmasına göre Temmuz ayı hisse senedi getirisi açısından Türkiye, yatırımcılarına yüzde 13.6 kazandırdı. Araştırmaya göre Temmuz ayı itibarıyla son 12 aylık dönemde aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan piyasalar, gelişmiş ülkelerin piyasalarına oranla iki kat daha fazla getiri sağladı.

S&P’nin küresel borsa araştırmasına göre, son 12 aylık döneme göre gelişmiş ülkelerdeki hisse senedi piyasalarının getirisi yüzde 21.5 olurken, 27 yükselen piyasanın getirisi yüzde 53.9 olduğu bildirildi. Yükselen piyasalar arasında Türkiye’nin yanı sıra Tayland ve Çin kazandırdı. Meksika, Filipinler ve pakistan kaybettirdi. Türkiye’nin Temmuz ayı getirisi yüzde 13.6 olarak belirlendi. Araştırmaya göre diğer ülkelerin kazanç/kayıp durumu ise şu şekilde oldu:

Fransa: - yüzde 3,43

Almanya: - yüzde 3,52

Japonya: - yüzde 0,26

İngiltere: - yüzde 2,20

ABD: - yüzde 3,41

Çin: + yüzde 10,47

3 haftalık kayıp 15 milyar dolar

Piyasalar, dünyanın en büyük bankalarından Fransız BNP Paribas’nın 2.2 milyar dolarlık mortgage fonlarını dondurmasıyla sarsılmaya devam ediyor. Mortgage krizinin büyük kuruluşlara sıçramadan aşılabileceğini düşünen dünya piyasaları, bu açıklamanın ardından ilk kez olayın boyutlarının büyüyebileceği endişesine kapıldı.

BNP Paribas’nın açıklaması, Perşembe günü dünya borsalarında satış dalgası oluşturdu. Yeniden alevlenen mortgage tedirginliği ile Avrupa borsaları iki günde yüzde 4’ü aşkın değer kaybetti. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası da (İMKB) önceki gün de yüzde 1.58 değer yitirdi. Endeks haftayı 49 bin 186 puanla kapattı. Üç haftalık global dalganın Türk borsasına faturası 15 milyar dolara ulaştı. Dolar kuru 1.30 seviyesini aşarken, bono faizleri de etkilendi ve faiz yüzde 17.8’e yaklaştı.

/ İSTANBUL

12.08.2007


 

AKP'den muhafazakârlığa veda

AKP İstanbul Milletvekili ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Dış İlişkiler Danışmanı Egemen Bağış, “‘İslâmî kökenli’ ya da ‘İslâmcı’ gibi yanlış sıfatlarla anılsa da, AK Parti, Türkiye’nin liberal demokratik özgürlükler ve piyasa ekonomisi tercihini ve arzusunu yansıtan bir merkez partisidir.”

Bağış, Kanada’da yayımlanan Winnipeg Free Press gazetesinde yer alan mektubunda İslâm’daki hoşgörü anlayışına değindi. İslâm hoşgörüsünü Batı’da, Kanada’da ve diğer ülkelerde teyit ve destek görmesi gerektiğini belirten Bağış, yazısında, ‘’Batı ülkelerindeki Müslümanların dışlanmaması gerekiyor. Bu toplumlarda iç uyum hayatî önem taşımaktadır. Batı, İslâm dini ile radikalizm arasındaki farkı görmelidir. Batı, dünyada şiddete karşı olan ve çoğunluğu oluşturan Müslümanları kucaklamalıdır’’ ifadesine yer verdi.

ABD’nin önde gelen İslâm Araştırmaları Profesörü John Esposito’nun tespitlerine ve çözüm önerilerine katıldığını bildiren Bağış, İslâm ve Batı arasındaki medeniyetler çatışmasını önlemek zorunda olduklarını kaydetti. Bağış, yazısında şu görüşlere yer verdi: “Dünyanın bu çalkantılı köşesinde Türkiye, geleneksel köklere sahip bir ülkenin, Batılı laik ve liberal demokrasiyle uyumunun en canlı kanıtı olarak yükselmektedir. 22 Temmuz seçimleriyle Türk seçmeni anıtsal bir olgunluk ve öz güven sergileyip Ak Parti’yi hem yeniden iktidara getirmiş hem de büyük bir seçim zaferi hediye etmiştir. Bazen, ‘İslâmî kökenli’ ya da ‘İslamcı’ gibi yanlış sıfatlarla anılsa da, AKP, Türkiye’nin liberal demokratik özgürlükler ve piyasa ekonomisi tercihini ve arzusunu yansıtan bir merkez partisidir.

Türkiye’nin kendi geleneksel değerlerini Batılı değerlerle uyumlu hale getirme yolundaki büyük tecrübesi, dünyadaki bütün Müslümanların esin kaynağıdır. Türkiye’nin bu deneyiminin devamı, Müslüman dünyasının bundan sonra radikalizme mi, yoksa uyuma mı yöneleceğinin en önemli belirleyicisidir. Türkiye’nin yolu ve Türkiye usulü, medeniyetler çatışmasına çözümdür.’’

“TÜRKİYE DENEYİ’’

Türkiye deneyinin başarısı için Avrupa Birliği’nin (AB) de sorumluluklarını omuzlaması ve Türkiye’nin AB sürecinde attığı adımlara karşılık vermesi gerektiğini anlatan Bağış, AB’nin yarı yolda kuralları değiştirmesi sadece AB demokrasisinin inandırıcılığını zedeleyeceğini, AB’deki Müslüman nüfusu yabancılaştıracağını ve AB’nin global etkisini sınırlayacağını kaydetti. Bağış, yazısında, ‘’Dünyadaki 1.5 milyar Müslüman, AB’nin Türkiye’ye nasıl muamele ettiğini izliyor’’ görüşüne yer verdi.

/ ANKARA

12.08.2007


 

CHP de dini kullanacak

AKP’yi dinî duyguları sömürmekle suçlayan CHP, cami taaruzuna hazırlanıyor. Rakibinin dini kullanarak kendisini ezdiğini düşünen CHP’liler namaz kaçırmamaya kararlı.

Vatan Gazetesi’nde yer alan haberde, toplumda CHP’lilerin camiye gitmediği yönünde olumsuz ve yanlış bir imajın olduğunu, bunun da sandıklara yansıdığını öne süren CHP İzmir İl Başkan Vekili Zikri Dursun, özellikle Cuma namazlarını kaçırmayacaklarını söyledi. Dursun, namaz kılmak için camiye giden CHP’lilere “Rozetlerinizi takmayı unutmayın” diyeceklerini belirtti.

* Bu propagandaya neden ihtiyaç duydunuz?

AKP, CHP’yi dinsiz bir parti gibi gösterdi. Bizi topluma yanlış anlatıyorlar. Din, AKP’nin tekelinde değil. Doğruları anlatmak için camilere gidildiğinde partililerin yakalarına parti rozetini takmalarını ve CHP’nin dinsiz bir parti olmadığını anlatmalarını istiyoruz. AKP’nin oyunlarını bozmak lâzım. Ben namaz kılmam, oruç tutmam, Cuma namazına da gitmedim. Ama namaz kılıp oruç tutana da saygı duyarım. Bakın Mi’rac Kandili olduğu için bir sürü mesaj geliyor. Türkiye’nin bir gerçeği bu. İmamla yürümesini bilmiyorsanız öğrenceksiniz.

* Bu durumda din siyasete alet edilmiyor mu?

Bir yanlış anlaşılma olmasın. Ben AKP’nin takiye yaptığını ve bizi dinsiz bir partiymiş gibi göstermesinin yanlışlığını ortaya koymamız gerektiği için bunu yapmalıyız diyorum. Bakın CHP’li olup da dinî vecibelerini yerine getiren pekçok insan var.

* Rozetle, siyaset camiye girmiyor mu?

Bu, dini kullanan AKP’yi camiden çıkarmak için yapılacak. Çünkü AKP’liler parti rozetleriyle gidiyorlar camiye. Cuma namazlarında imamlar aracılığı ile propaganda yapıyorlar.

/ İSTANBUL

12.08.2007


 

Hava-İş’ten grev tehdidi

Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, amaçlarının grev olmadığını belirterek, ‘’Bizimle bu konuda restleşmesinler. Her türlü restlerini görürüz. Bu güce ve cesarete sahibiz’’ dedi.

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) Genel Başkanı Atilay Ayçin, Hava-İş Sendikası Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, THY AO ve THY Teknik AŞ yönetimini ‘’sağduyuya’’ dâvet etti.

Amaçlarının grev olmadığını ifade eden Ayçin, ‘’Bütün samimiyetimizle, içtenliğimizle, kurullarımızla tartışarak aldığımız kararı söylüyorum: Grevi bir tarafta tutuyoruz. Ta ki bütün ikna yolları, bütün girişimler ve iyiniyet çabamız karşılık görmezse... Mevcut tekliflerinde ısrarcı davranırlarsa... Biz grev konusunda tecrübeli bir sendikayız. Bizimle bu konuda restleşmesinler. Her türlü restlerini görürüz. Bu güce, örgütlülüğe, cesarete sahibiz’’ dedi.

Greve hazır olduklarını, üyelere güvendiklerini belirten Ayçin, grev oylamasını göze almış bir sendika için grevin hiç de zor olmayan bir yol olduğunu belirtti. Ayçin, ‘’Sendikamız bu anlamda 14 Ağustos Salı günü genişletilmiş Başkanlar Kurulu’nu, 15 Ağustos’ta genel temsilciler kurullarını toplayarak süreci daha net hâlâ getirerek kararlarını kamuoyuna açıklayacaktır’’ dedi.

12.08.2007


 

Listeler bir hafta daha askıda

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de öngören Anayasa değişikliği paketi için 21 Ekimde yapılacak halk oylamasında kullanılacak seçmen listeleri güncelleme için muhtarlıklarda askıda bulunuyor.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) belirlediği takvime göre, geçtiğimiz Pazartesi günü saat 08.00’de askıya çıkarılan listeler, 19 Ağustos Pazar günü saat 17.00’ye kadar askıda kalacak. Bu sürede 22 Temmuz milletvekili genel seçimindeki listeler güncellenecek.

Muhtarlık bölgesi askı listelerine veya daha sonra yapılan seçimlerde güncelleştirilen listelere herhangi bir sebeple yazılamamış olanlar, 21 Ekim 1989 tarihinde ve daha önce doğanlar, sürekli oturmak amacıyla başka bir muhtarlık bölgesine taşınanlar, kimlik ve adres bilgilerinde yanlışlık veya eksiklik bulunanlar ve özellikle Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası bulunmayanlar, askerlikten terhis olanlardan listede kaydı bulunmayanlar, taksirli suçlardan hükümlü veya tutuklu olduğu halde listeye yazılmayanlar muhtarlıklara başvurabilecek.

Kısıtlı veya kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar, silâh altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşlarıyla askerî öğrenciler listelere yazılamayacak.

/ ANKARA

12.08.2007


 

Karınlarını ‘sepet’ten doyuruyorlar

Batman’da hayırseverler vatandaşlar tarafından oluşturulan sepetten 30 bin kişi ekmek yedi. Raman Mahallesi 8. Cadde üzerinde bulunan Kervan Fırını’nda, hayırsever vatandaşlarca oluşturulan sepet sistemi sayesinde yoksul vatandaşlar karnını doyuruyor.

Fırından ekmek alan vatandaşlar, birkaç tane fazla alarak bu ekmekleri kurulan sepete koyuyor. Daha sonra fırına gelen yoksul vatandaşlar da sepetten ihtiyaçları kadar ekmeği ücretsiz alarak evine gidiyor.

Yaklaşık 6 ay önce kurulan sepetten bu güne kadar yaklaşık 30 bin kişinin ekmek yediği belirtildi. Hayırsever vatandaşların gün geçtikçe sepete ilgi gösterdiğini söyleyen fırın sahibi Vahdettin Kulin, Ramazan ayında yardım edenlerin sayısının daha da artacağını ifade etti.

/ BATMAN

12.08.2007


 

Toptan’ın görev süresi tartışılıyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na 450 oy alarak seçilen Köksal Toptan’ın görev süresinin ne zaman dolacağı şimdiden tartışma konusu oldu. Bazı çevreler Toptan’ın görev süresinin 2 yıl olduğunu iddia ederken, bazı çevreler de bu sürenin 14 ay olacağını belirttiler.

Toptan’ın görev süresinin 14 ay olduğunu iddia edenler, ilk kez yaz döneminde seçime gidildiğini ve 1 Ekim öncesinde Meclis açılarak yeni yasama dönemi gibi çalışma yapıldığına dikkat çekerek “1 Ekim’e kadar olan süre de yasama dönemi sayılacak. Bu nedenle ikinci yasama döneminin sonunda Toptan’ın görev süresi dolmuş olacak” yorumunu yaptılar.

Toptan’ın iki yıl görev yapması gerektiğini savunanlar 1. yasama yılının 1 Ekim tarihinde başlayacağını belirttiler. Bu konudaki bilinmezlik ve tartışma sürerken bununla ilgili 2. yasama döneminde Danışma Kurulu’nun bir karar alabileceği de belirtiliyor.

/ ANKARA

12.08.2007


 

Cumhurbaşkanlığı seçim süreci işliyor

Cumhurbaşkanlığı’na adaylık için başvuru süresi 19 Ağustos Pazar günü saat 00.00’da sona erecek. TBMM Genel Kurulu’nda yapılan seçimler sonucu, başkan dahil 17 kişilik Başkanlık Divanı oluştu. Böylece Köşk seçim süreci başladı.

10 gün süreyle adaylık başvuruları yapılacak. 20 Ağustos’ta seçime geçilecek. Üçer gün arayla yapılacak turların, ilk ikisinde 367 oy aranacak. Seçilmek için, 3’üncü turda, 276 oy gerekiyor. 341 milletvekiline sahip olan AKP, kendi adayını seçtirmek için 3’üncü turda yeterli oya ulaşabiliyor. İlk oylama, 20 Ağustos’ta yapılır ve seçim 3’üncü tura kalırsa, Türkiye’nin 11’inci cumhurbaşkanı 26 Ağustos’ta belli olacak. 3 turdan da sonuç alınamazsa cumhurbaşkanı seçiminin son turu 1 Eylül Cumartesi günü yapılacak. Meclis, cumhurbaşkanı seçimi yapılacak günlerde saat 15.00’te toplanacak.

Ankara kulislerinde, Meclis’in adaylık başvurularını alacağı 19 Ağustos’a kadar tatile gireceği konuşuluyor. Bu da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni hükümeti kurmak için yeni cumhurbaşkanını bekleyeceği şeklinde yorumlanıyor.

/ ANKARA

12.08.2007


 

Anavatan kongre yapacak

Anavatan Partisi Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) ve il başkanlarının yayınladığı ortak bildirgede, Genel Başkan Erkan Mumcu’nun olağanüstü kongre çağrısının yeniden yapılanma sürecinin başlangıcı için olumlu bir adım olduğu belirtildi.

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu başkanlığında ayrı ayrı gerçekleştirilen MKYK ve il başkanları toplantılarının ardından ortak sonuç bildirgesi yayınlandı. Bildirgede, yapılan toplantılarda seçim sonuçlarının değerlendirildiği belirtilerek, “Ortaya çıkan sonuçların hangi koşullar nedeniyle olursa olsun, millî iradenin demokratik yollardan ortaya konulmuş ifadesi olarak, tam bir saygı ve hüsnü kabulle karşılanması gereğinde birleşilmiştir’’ denildi.

/ ANKARA

12.08.2007


 

DP Genel İdare Kurulu toplanıyor

Demokrat Parti Genel İdare Kurulu (GİK) 15 Ağustos’ta toplanarak kongre tarihi ve Genel Başkanlığı vekalet konularının görüşüleceği Merkez Karar Kurulu ile yapılacak ortak toplantının tarihini belirleyecek.

Genel Başkan Yardımcısı Nevzat Ercan başkanlığında 25 Temmuz tarihinde yapılan GİK toplantısında, 15 Ağustos tarihinde tekrar toplanılması ve istifalar ile boşalan genel başkan yardımcılıklarına atam yapılması kararlaştırılmıştı. Partinin tüzüğüne göre Genel Başkanın yerine vekalet edecek kişinin GİK ve MKK’nın ortak toplantılarda belirleniyor. Partinin tüzüğüne göre genel başkanlığa vekâlet edecek kişinin belirlenmesinden 45 sonra ise olağanüstü kongreye gidilmesi gerekiyor.

Milletvekili Genel Seçimleri’nde ağır bir yenilgi alan DP’de genel başkanlığa Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün dışında açıklayan olmadı.

Mehmet Ağar ise kendisine dön çağrısında bulunan il başkanlarına, dönmesinin bu aşamadan sonra zor olacağını söylediği belirtildi.

/ ANKARA

12.08.2007


 

Irak pazarını kaybediyoruz

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ekonomisini ayakta tutan Habur Sınır Kapısı’nda yaşanan belirsizliğin sınır ticaretini etkilediği belirtilerek, Türkiye’nin Irak pazarındaki payının yüzde 90’dan yüzde 40’a gerilediği bildirildi.

Mardin Şoförler Odası Başkanı Ali Baraj, Türkiye başta olmak üzere Avrupa ülkelerini Irak ve Ortadoğu’ya bağlayan Habur Sınır Kapısı’nın kapanma noktasına gelebileceğini savundu. Ali Baraj, Habur’un siyasî gelişmelerden dolayı kapanma noktasına gelebileceğini belirterek, “Bölgenin en büyük geçim kaynağı sınır ticaretinin sekteye uğramaması için Habur’a alternatif bir sınır kapısı açılması gerekiyor. Başbakanımız başta olmak üzere kurulacak hükümetin çözüme kavuşturması gereken öncelikli konulardan biri de sınır ticaretidir” dedi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Mardin Çalışma Grubu Başkanı Tahir Aydoğan ise, 195 araç filosu ile çalıştıklarını belirterek, Türkiye’nin Irak pazarındaki payının yüzde 90’dan yüzde 40’a gerilediğini söyledi. Mardin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı M. Ali Tutaşı ise, Irak’ın Türkiye için büyük bir pazar olduğunu ifade ederek “Savaşla birlikte başta Türkiye olmak üzere Güneydoğu ekonomisi büyük zarara uğradı. Irak pazarı 2003 ve 2004 yıllarında çok iyiydi. Ancak 2005 yılının sonlarına doğru yaşanan istikrarsızlığın devam etmesi nedeniyle pazarı kaybetmeye başladık. Irak, Türkiye için ciddî bir pazar. Burayı elimizde tutmalıyız” diye konuştu.

/ MARDİN

12.08.2007


 

İslâmı, güzel yaşayarak örnek olmalıyız

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, ‘’Modern çağa ve gelişen teknolojiye ayak uydurmalıyız. 14 asırdır, bu topraklarda Müslümanlığı yaşıyoruz. Herkesin gözü bizim üzerimizde iken bizler de herkese güzel örnek olmalıyız. İslâmı ve dini konuşmak yerine onu en güzel şekilde yaşamalıyız’’ dedi.

Adıyaman’a gelen Bardakoğlu, Adıyaman Üniversitesi Vehbi Koç Vakfı Konferans Salonu’nda il genelinde görev yapan din görevlileri ile bilgilendirme ve değerlendirme toplantısı yaptı. Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, yaptığı konuşmada, huzurun ve barışın yayılmasında din görevlilerinin tıpkı güvenlik görevlisi gibi hizmet verdiğini söyledi.

Ülkemizde din hizmetlerinin İslâmı anlama, huzur ve barış içinde olması gerektiğini ifade eden Bardakoğlu, ‘’Diyanet İşleri Başkanlığı olarak dinimizi bireysel ve toplumsal ahlâkla birleştirip, kavrayalım. Sonra da bunu herkese anlatalım. Eğer ahlâk olmasa dindarlık da olmaz. Günlük işlerimizde ve aile hayatımızda insanî değerleri ön plana çıkarıp, dini güzel ahlâkla ve bilgili bir şekilde yaşamalıyız’’ diye konuştu. Ali Bardakoğlu, bu sebeple eğitim kurumlarına ve dinimizi anlatan doğru yayınlara önem verdiklerini belirterek, ‘’Beşikten mezara kadar eğitim diyoruz’’ dedi.

Modern çağa ve gelişen teknolojiye ayak uydurmak gerektiğini belirten Bardakoğlu, şunları kaydetti: ‘’14 asırdır bu topraklarda Müslümanlığı yaşıyoruz. Herkesin gözü bizim üzerimizde iken bizler de herkese güzel örnek olmalıyız. İslâmı ve dini konuşmak yerine onu en güzel şekilde yaşamalıyız. Bütün bu söylediklerimi yaşamak için din adamlarına ihtiyaç var. Herkesi kucaklamalı ve sevmeliyiz. Zaman zaman kusurlarımız olsa da herkese hizmet edip gönül penceremizi açıp, dini her türlü istismara kapalı olmalıyız.”

/ ADIYAMAN

12.08.2007


 

Sol’un köşk adayı Başesgioğlu

CHP lideri Deniz Baykal, gazetecilerin cumhurbaşkanlığı adaylığına “Çalışma Bakanı Başesgioğlu olur mu?” teklifine, “Böyle bir öneriyle gelirlerse ismi ağzımdan almış olurlar” diye cevap verirken DSP Genel Başkanı Zeki Sezer de, bir soru üzerine, “Sayın Başesgioğlu, uzun yıllardır parlamentoda ve Bakanlar Kurulu’nda görev yapan değerli bir siyasetçi ve devlet adamı. Açıkçası o ve benzerlerine itirazımız olmayabilir’’ dedi.

CHP lideri Baykal, MHP’nin cumhurbaşkanlığı oylamasına katılma kararı almasının kendisini şaşırttığını belirterek, “MHP’nin tavrından sonra durum değişti. Meclis içinden de birisi aday olabilir. Zaten uzlaşma için karşılıklı olarak oturup konuşmaya gerek yok. Bizim kabul edebileceğimiz bir adayı çıkarırlarsa uzlaşma sağlanmış olur” dedi.

“Kafanızda cumhurbaşkanı adayı olabilecek AKP’li var mı?” sorusunu cevapsız bırakan Baykal, “Çalışma Bakanı Başesgioğlu olur mu?” denilince, “Böyle bir öneriyle gelirlerse ismi ağzımdan almış olurlar” diye cevap verdi.

Cumhurbaşkanı adaylığı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu’nun isminin basında yer almasının hatırlatılması üzerine DSP Genel Başkanı Sezer de, ‘’Bunun için ben isim söylemeyeyim. Sayın Başesgioğlu, uzun yıllardır parlamentoda ve Bakanlar Kurulu’nda görev yapan değerli bir siyasetçi ve devlet adamı. Açıkçası o ve benzerlerine itirazımız olmayabilir’’ dedi.

Baykal’la aramızda kırgınlık yok

Sezer, bazı gazetelerde, ATO Başkanı Sinan Aygün’ün babasının cenaze töreninde Baykal ile bir araya gelmedikleri ve CHP listelerinden milletvekili seçilen DSP’lilerin acele bir şekilde CHP’den ayrılmaları nedeniyle gerginlik olduğu şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Baykal ile aralarında herhangi bir kırgınlığın söz konusu olmadığını vurgulayan Sezer, şöyle devam etti: ‘’Sayın Baykal’a saygım, sevgim sonsuz. Ayrıca ‘CHP’den ayrılma’ diye bir şey yok. Zaten iki ayrı partiydik. Biz bu işi konuşarak yaptık. O nedenle herhangi bir kırgınlık yok.”

/ ANKARA

12.08.2007


 

Hastahanelere içme suyu genelgesi

Sağlık Bakanlığı’nca, şebeke suyunun temin edilemediği durumlarda içme suyu olarak kullanılmak üzere hastane katlarında hasta ve yakınlarının bulunduğu uygun yerlerde yeterli miktarda güvenli su bulundurulması istendi.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Öner Odabaş tarafından hastanelerde içme suyu ihtiyacının karşılanmasına yönelik bir genelge yayınlandı. Genelgede, su kesintisi durumunda depolardaki suyun sirkülasyonun sağlanamaması ve şebeke suyunun zamanında ulaşmaması sebebiyle içme suyu sıkıntısının önlenmesi gerektiği belirtilerek, bu amaçla, şebeke suyunun kullanılamadığı durumlarda içme suyu olarak tüketilmek üzere hastane katlarında hasta ve yakınlarının bulunduğu uygun yerlerde yeterli miktarda güvenli su bulundurularak, içme suyu sıkıntısının giderilmesi yönünde gerekli tedbirlerin alınması gerektiği bildirildi.

/ ANKARA

12.08.2007


 

Cinnet faciası: 5 ölü

Trabzon’un Çaykara ilçesinde meydana gelen silâhlı kavgada 5 kişi öldü.

Alınan bilgiye göre, ilçeye bağlı Ulucami köyünde henüz belirlenemeyen bir sebeple akrabalar arasında tartışma yaşandı. Tartışmanın büyüyerek kavgaya dönüşmesi üzerine olay yerinde bulunan 5 kişi, henüz kimin ateş ettiği belirlenemeyen silâhla yaralandı. Yaralılardan 4’ü olay yerinde 1’i ise Of Devlet Hastanesine kaldırılırken yolda hayatını kaybetti. Olayla ilgili kimlik tesbit çalışmaları ve soruşturma devam ediyor.

/ TRABZON

12.08.2007


 

İlköğretimin yüzde 85’i internete ulaştı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Eğitim Teknolojileri (EĞİTEK) Genel Müdürü Nizami Aktürk, ‘’İlköğretim okulu öğrencilerinin yüzde 85’ine, ortaöğretim okulu öğrencilerinin ise yüzde 95’ine internet ulaşmış durumda’’ dedi.

MEB’in bilişim teknolojileri alanında verdiği hizmetleri anlatan Aktürk, Bakanlığın bilişim altyapısı konusuna ciddi önem verdiğini söyledi.

İnternetsiz okul kalmaması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Aktürk, şunları kaydetti: ‘’Türkiye genelinde 29 bin 500 okulda internet var. Sadece 10 bin okulda eksiklik var. Bunların 5 binine Türk Telekom bağlantı yapıyor. Diğer 5 bin okul ise uydu ile bağlantı yapacak. Bundan sonraki eğitim öğretim döneminde internete bağlı olmayan okul kalmayacak.’’

Okullardaki bilgisayar sayısının da arttığına dikkati çeken Aktürk, ‘’Şu anda 8 derslik üzerinde, birleştirilmiş sınıf olmayan bütün okullarda en az bir Bilişim Teknolojisi (BT) sınıfı var. Bilgisayar sınıfı olmayan okul yok. Birleştirilmiş sınıfların kimisinde 5, kimisinde de 10 bilgisayar var’’ diye konuştu. Aktürk, bilgisayarların eğitimde en iyi şekilde kullanılabilmesi için çalıştıklarını ifade ederek, ‘’Bundan sonra derdimiz ‘bilgisayar alalım’ değil. Bilgisayarı eğitimde daha iyi nasıl kullanırız, öğrencinin bilgi seviyesini nasıl yükseltiriz. Bunlara yöneldik’’ dedi.

/ ANKARA

12.08.2007


 

Yetenç: Sav’ı protesto için istifa ettim

CHP’den istifa eden Manisa Milletvekili Erdoğan Yetenç, Genel Sekreter Önder Sav’ın izlediği tutumu protesto için partisinden istifa ettiğini söyledi.

Yetenç, istifasının Meclis Grubu toplantısında gerçekleştirilen ve kendisinin de aday olduğu ancak kazanamadığı TBMM İdare Amirliği seçimi ile ilişkilendirilmemesi gerektiğini söyledi.

Yetenç, ‘’Tamamen Genel Sekreter’in izlediği tutumu protesto etmek için ve bu konuya Genel Başkan’ın dikkatini çekmek için yapılmış bir harekettir. Bu Genel Sekreter iş başında olduğu sürece, partinin büyümesi mümkün değildir’’ dedi. ‘’Kararını gözden geçirmesinin söz konusu olmadığını ve başka bir partide politika yapmayı düşünmediğini’’ ifade eden Yetenç, TBMM’de Manisa Bağımsız Milletvekili olarak görevini sürdüreceğini kaydetti. Yetenç, geçen dönem sürdürdüğü TBMM İdare Amirliği görevi için bu dönem de aday olmuştu.

/ ANKARA

12.08.2007


 

Mir'ac'ta duâlar yağmur oldu

Üç aylar içinde en önemli gecelerden biri olan Mi’rac Kandili’nde Diyarbakırlılar, camilere koştu. Recep Ayı’nın 27’si olan Mi’rac Kandili’nde Anadolu’nun ilk camisi Ulucamii’ne koşan Diyarbakırlılar, ellerine semaya açarak duâ etti.

Hz. Peygamber’in (asm) semaya yükselerek Rabb’i ile baş başa görüşme şerefine nail olduğu mübarek Mi’rac Kandili’nin yıldönümü bütün İslâm dünyasında büyük bir coşkuyla yâd edildi.

Beş vakit namazın da farz kılındığı mübarek Mi’rac Kandili, Recep Ayı içerisinde Regaib Kandili’nden sonra ikinci kandil özelliği taşıyor. Mi’rac Kandili münasebetiyle bu gece Diyarbakırlılar Ulucamii’ni doldurarak, bu gecenin rahmetinden istifade etmek için toplandılar.

Okunan Mevlid-i Şerifler, ilâhiler ve Kur’ân-ı Kerimler okundu; duâlar edildi. Ulucamii İmamı “milletin birliği, huzuru, geleceği, solan yüzlerin gülmesi, kaybolan ümitlerin tekrar gelmesi için sevgi, saygı, barış, hoşgörü ve kardeşliğin hakim olması, kötülük ve düşmanlıkların ortadan kalkması” temennisinde bulundu.

YAĞMUR DUÂSI

İstanbul Müftülüğü’nce Mi’rac Kandili dolayısıyla Sultan Ahmet Camii’nde Kur’ân-ı Kerim ve mevlit okutuldu.

Çok sayıda vatandaşın ve Müslüman turistin, Sultan Ahmet Camii’ne gelerek dinlediği mevlidin ardından, topluca duâ edildi. Duâ sırasında kuraklığın sona ermesi ve yağmur yağması için de duâda bulundu.

ELLER BAĞIMSIZLIK İÇİN KALKTI

Mi’rac Kandili dolayısıyla Kosova’da eller semaya Kosova’nın bağımsızlığı için kalktı.

İslâm âleminin kutsal gecelerinden Mi’rac Kandili dolayısıyla Kosova’nın camileri tıklım tıklım doldu. Osmanlı’dan kalma tarihi Sinan Paşa Camii’nde okunan mevlitte Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığı Kosova Temsilcisi ve Sinan Paşa Camii İmamı Tevfik Yücesoy, Kosova’nın bağımsızlık sürecinde en kısa zamanda bağımsızlığına ulaşması için duâ etti. Kalabalık cemaatin katıldığı gecede ilâhiler ve Kur’ân-ı Kerim de okundu.

/ DİYARBAKIR / İSTANBUL

12.08.2007


 

YURTKUR’dan, 761 bin öğrenciye kredi

Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’nca (YURTKUR), 2007 yılında 760 bin 619 öğrenciye burs ve öğrenim kredisi verdi.

2002 yılında 45 YTL olan öğrenim kredisi miktarı, 2007 yılında 150 YTL’ye yükseldi. Yüksek lisans öğrencilerine aylık öğrenim kredisi miktarının 2 katı (300 YTL), doktora öğrencilerine ise 3 katı (450 YTL) ödeniyor.

YURTKUR, 2007 yılı için üniversitelere 25 bin 663, Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Eğitim Genel Müdürlüğüne ise 3 bin 776 burs kontenjanı ayırdı. Burslar, öncelikli olarak ‘’görme engelli, felçli, bir-iki kolu/bacağı olmayan, anne babası vefat eden, Darüşşafaka Lisesi Mezunu, yetiştirme yurdunda barınan öğrenciler’’ ile ‘’gazi ve şehit çocuklarına’’ veriliyor. Kurum, 2003-2007 yılları arasında ödediği öğrenim kredisinin yaklaşık 717 milyon YTL’sini tahsil etti.

YURTKUR yurtlarında kalan öğrencilere günlük 3 YTL ‘’beslenme yardımı’’nda bulunuluyor. Devlet koruması altındaki öğrencilere yapılan günlük beslenme yardımı ise 10 YTL. Yurtlarda 2007 yılı itibariyle 12 bin 634 öğrenciye ücretsiz barınma imkânı veriliyor.

/ ANKARA

12.08.2007


 

Belediye’den eğitime büyük destek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, öğrencileri tebeşir tozundan kurtarmak amacıyla başlattığı “beyaz tahta” kampanyası ile 93 okula 1500 beyaz tahta, monte ettirdi.

Son olarak Torbalı’da, Ayrancılar Atatürk İlköğretim Okulu’na 20 adet “laminant” beyaz tahta monte ettiren Büyükşehir Belediyesi, böylece 2007 yılı içerisinde yaklaşık 100 bin YTL’lik bedelle 1500 adet yazı tahtasını sınıflara yerleştirmiş oldu. Okul Müdürü İrfan Görgülü, okullarını kara tahta ve tebeşir tozundan kurtaran İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne minnettar olduklarını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi ayrıca, İZBETON şirketi aracılığıyla ihtiyacı olan okulların bakım ve onarımını gerekleştiriyor. Önceki eğitim-öğretim döneminde Millî Eğitim müdürlükleri ve belediyeler aracılığı ile belirlenen 111 okuldaki 100 binden fazla öğrenciye, her hafta birer litre süt dağıtımına 2007 - 2008 öğretim yılında da devam edileceği bildirildi.

Bülent ERTEKİN / İZMİR

12.08.2007


 

Naylon poşetler riskli

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, pet şişe, kova ve tıbbi atık gibi maddelerin toplanarak tekrar işlenmesiyle üretilen kanserojen riski yüksek naylon poşetlerin (siyah) sağlık açısından risk taşıdığını bildirdi.

Özellikle kenar mahallelerdeki semt pazarlarında bu poşetlerin kullanımının hızla devam ettiğini kaydeden Göktaş, ABD ve Avrupa ülkelerinde 30 yıldır halk sağlığını tehdit etmeyen ve geri dönüşümü mümkün kâğıt torba kullanıldığını belirterek, ‘’Bu ülkelerde gerek halk ve gerekse ticari işletme sahipleri daha bilinçli olduğu için, naylon poşet kullanımı kesinlikle yok ve aynı zamanda yasak’’ dedi.

Göktaş, şöyle konuştu: ‘’İnsan sağlığı açısından risk taşıyan siyah renkli poşet tüketimi yıllık 260 bin tonu buluyor. Bu oran, birinci sınıf malzemeden yapılan naylon torbalarla katlanıyor. ÇETKODER olarak, bu tür malzemeler yerine kâğıt poşet kullanımının yaygınlaşması gerektiğine inanıyor, bunun için 15 yıldır çaba harcıyoruz.’’

/ ADANA

12.08.2007


 

Kiler’den bebeklere ‘kuvöz’ desteği

Kiler Hipermarketler Zinciri, bebek ölümlerinin azaltılmasına katkıda bulunmak amacıyla Türkiye çapındaki mağazalarında “Umuda Destek” kampanyası düzenledi.

15 Haziran-30 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen kampanya sonucunda Bitlis Devlet Hastanesi’nin bebek bakım ünitesi yenilendi ve hastanenin ihtiyacı olan 2 kuvöz ile 1 fototerapi cihazı temin edildi. Ayrıca Tatvan Kadın Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi’ne de ihtiyacı olan 2 fototerapi cihazı ve 1 kuvöz gönderildi.

Bitlis Devlet Hastanesi’nin yenilenen bebek bakım ünitesinin açılışı 9 Ağustos’ta, Kiler Genel Müdür Yardımcısı Hakan Baran, Bitlis Valisi Mevlüt Atbaş, Bitlis İl Sağlık Müdürü Burhan Kardaş ve Bitlis Devlet Hastanesi Başhekimi Murat Kanğın’ın katıldığı törenle yapıldı.

Kiler Genel Müdür Yardımcısı Hakan Baran kampanya ile ilgili yaptığı açıklamada, “Kiler olarak, Türkiye’de sağlık sorunlarında ilk sıralarda yer alan bebek ölümleriyle ilgili bir kampanyada yer alıyor olmak bizi son derece mutlu ediyor. Bu duyarlılığı sürdürmek ve daha çok katkıda bulunmak için elimizden geleni yapmaya gayret edeceğiz” dedi.

YENİ ASYA / İSTANBUL

12.08.2007


 

Birinciye ödül

Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya, ÖSS’de bütün puan türlerinde birinci olan ve Pendik’te yaşayan Elçin Ergin’e dizüstü bilgisayar hediye etti.

Pendik Belediye Başkanlığı makamında Elçin Ergin’e dizüstü bilgisayar hediyesini veren Başkan Erol Kaya, başarıyı teşvik etmek istediklerini belirterek, “ÖSS’de Türkiye genelinde birinci olan Elçin Ergin’in Pendikli olması bizleri mutlu etmiştir. Başarılarının devamını diliyorum” dedi. Türkiye genelinde ÖSS birincisi 27 kişiden biri olan Elçin Ergin de, stres yapılmaması gerektiğinin altını çizerek, “insan inandığı zaman, kendine güvendiği zaman başarıyor” diye konuştu. Başarıyı yakalamasının öğrencilik yıllarından başlayan bir süreç olduğunu ifade eden Ergin, ODTÜ Endüstri Mühendisliğini tercih ettiğini de açıkladı.

YENİ ASYA / İSTANBUL

12.08.2007


 

Her gün 400 yoksula yemek

Halil İbrahim Sofrası Aşevi’nde hazırlattığı yemeklerle yardıma muhtaç vatandaşlarının yüzünü güldüren Ümraniye Belediyesi, her gün 400 kişilik yemeği yoksul ve kimsesiz vatandaşların kapısına kadar götürüyor.

Sosyal Belediyecilik hizmetleri çerçevesinde yardıma muhtaç vatandaşlarına katkılarda bulunan Ümraniye Belediyesi, yardımlarını çeşitli vesilelerle ulaştırmaya devam ediyor. Bu hizmetler çerçevesinde geçtiğimiz yıl açılışı gerçekleştirilen Halil İbrahim Sofrası Aşevi, ilçede yaşayan yoksulların adeta dayanağı haline geldi. Evinde erzak olduğu halde yaşlılık, hastalık, düşkünlük v.b sebeplerle yemek yapamayan aileleri belirleyen Ümraniye Belediyesi, her gün 400 kişilik yemeği, belirlenen kişilerin kapısına kadar götürüyor. Aşevine ait bir arabayla götürülen yemekler 3 çeşitten oluşuyor.

Ömer AKYOL / İSTANBUL

12.08.2007


 

Sağlıklı bebek için, gebelikte iyi beslenin

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için gebelik süresince annenin nasıl beslenmesi gerektiğini anlattı.

Gebelik döneminde bebeğin tek besin kaynağı vardır o da anne! Bunun bilinciyle gebelik döneminde ve gebelikten sonraki emziklilik döneminde çocuğa optimal bir beslenme sağlanması gerekir.

Gebe kaldığınızda;

* Ağırlığınız normal ise (şişman ya da zayıf değilseniz) her ay 1-1.5 kg ağırlık kazanmalısınız.

* Çok zayıfsanız her ay 1.5-2 kg ağırlık kazanmalısınız.

* Şişmansanız gebelik süresince 7 kg ağırlık kazanmanız yeterlidir.

Yetersiz ve dengesiz

beslenmenin çocuk sağlığına etkileri:

* Ölü doğum

* Erken doğum (prematüre)

* Düşük doğum ağırlığı

* Bedensel ve zihinsel özürlü çocuk doğumu

Beslenme tavsiyeleri:

* Fazla kilo alımını önlemek için şekerli, unlu yağlı besinler az tüketilmeli

* Beyaz et (tavuk, balık) tercih edilmeli

* Kırmızı et tüketimi azaltılmalı, tüketildiğinde yağsız olmalı

* Organ etleri, sosis, salam, sucuk, pastırma gibi ürünlerin tüketimi bırakılmalı

* Kızartma, kavurma yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme tercih edilmeli

* Yiyecekler az tuzlu olmalı, sofrada tuz kullanılmamalı, tuz iyotlu olmalı.

* Sebze/meyve, kurubaklagil ve tahıllar birtakım kimyasal maddeler (pestisit) içerebildiğinden iyice yıkanmalı.

* Kahve-çay tüketimi azaltılmalı ve yemeklerden en az 45 dk. önce veya sonra içilmeli

* Her öğünde 4 besin grubundan da yiyecek tüketmeye özen gösterilmelidir.

* Bulantı ve kusma durumlarında; küçük, sık öğün tüketilmeli ve sabah yataktan kalkmadan kraker, tost, sıcak bitkisel içecek gibi besinler tüketilmeli.

/ İSTANBUL

12.08.2007


 

Diyet yemekler çocuğu şişman yapabilir

Yapılan bir araştırma, diyetle uyumlu olarak tüketilmeleri için üretilen gıdaların, çocukların sağlığı için risk oluşturabileceğini ortaya koydu.

Bilim adamları bu tip gıdaların istemeyerek de olsa şişmanlığa yol açabileceğini söylüyor. Kanadalı bilim adamları genç fareler üzerinde yaptıkları deneylerde onlara yiyeceklerin düşük kalorili olanlarını verdiler. Deneyler sonucunda bu gıdaların farelerin sonra daha fazla yemek yemelerine sebep olduğu belirlendi. Bilim adamları düşük kalorili gıdaların esasında çocuklar ve gençlerin vücutlarının mekanizmalarını bozduğunu belirtiyor. Deneylerde düşük kolorili gıdalarla beslenen daha yaşlı ve ergin farelerde ise aynı sonuç gözlenmedi. Bilim adamları bu duruma gerekçe olarak ise yaşlı ve ergin farelerin, yiyeceklerinin enerji değerini daha iyi tespit edebilmelerinin gösterdi.

/ LONDRA

12.08.2007


 

Engelli çocuklara uzay terapisi

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde faaliyet gösteren Özel Mavi Boncuk Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi’nde engelli çocuklara uzay terapisi uygulanmaya başlandı.

Uzay terapisi için özel olarak tasarlanan kıyafetin kullanılması ile ilgili bilgi vermek amacıyla Rusya’dan gelen fizyoterapist Fatima Kazıeva kıyafet hakkında açıklamalarda bulundu.

Kazıeva, ‘’Bu kıyafet dünyada Türkiye ile beraber 56 ülkede kullanılıyor. Özellikle doğuştan spastik veya sonradan beyin felci geçirmiş, kas erimesi ve kas hastalıkları olan çocuklarda kullanılıyor. Fizik tedavi yöntemleri ile cevap alınamayan hastadan bu şekilde az da olsa mutlaka sonuç alınıyor ve genellikle yüzde 95 başarı sağlanıyor’’ dedi.

Uzay terapi sisteminin hiç yan etkisi olmadığını anlatan Rus Fizyoterapist Kazıeva, hastaların ortopedist ve nörologlarla beraber seçildiğini, uygun olanlara bu eğitimin verildiğini söyledi.

Kazıeva, hastanın hiç çalışmayan kaslarını çalıştıran bu yöntemle beyine uyarılar gittiğini ve beynin zamanla bu uyarılara cevap vererek kendiliğinden çalıştığını anlattı.

Kazıeva, ‘’Beyin sağlıklı olmayan bir sinyal gönderiyor, bu yüzden çocuk kasılıyor. Bu kıyafet giyildiğinde kıyafet kaslara baskı yapıyor doğru bir pozisyonu bulduktan sonra ise artık kaslar doğru hareketi öğreniyor ve kaslar beyine doğru bir sinyal gönderiyor. Beyin de buna alışa alışa doğru sinyal göndermeye başlıyor’’ dedi. Engelli çocuklara uygulanması gereken seansların 20 dakika ile 90 dakika arasında olduğunu ve çocuğun 168 gün boyunca her gün seansa girmesi gerektiğini belirten Kazıeva, aksi takdirde başarının düşeceğinin altını çizdi.

Özel Mavi Boncuk Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Güllü Erdoğan, ‘’Engelli çocuklarımıza faydalı olacağını düşündüğümüzden bu kıyafetleri aldık ve eğitime başlıyoruz.” şeklinde konuştu.

/ OSMANİYE

12.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri