Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Sultanahmet Meydanından “hoşgörüye dâvet”

‘2007 Mevlânâ Yılı’’ etkinlikleri çerçevesinde Sultanahmet Meydanı’nda düzenlenen ‘’Hoşgörüye Dâvet’’ isimli ses ve ışık gösterisi, vatandaşlar ve yabancı turistlerden büyük ilgi görüyor. Sultanahmet Meydanı’nda 1 Ağustos akşamından itibaren her akşam düzenlenen gösteride, Mevlânâ’nın hayatı ve felsefesi, yerli ve yabancı turistlere Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinde anlatılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve İBB Kültür AŞ tarafından organize edilen ‘’Mevlânâ Yılı etkinlikleri’’ kapsamında gerçekleştirilen gösteride, kubbe ve duvarları ışıklandırılan Sultanahmet Camii’nin üzerinde lazerle oluşturulan semazen izlenebiliyor.

Gösteri hakkında bilgi veren İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Hüseyin Öztürk, 2007 yılının BM ve UNESCO tarafından “Mevlânâ Yılı’’ olarak ilan edildiğini hatırlatarak ‘’Biz de buradan hareketle bu yönde çalışmalar yapmaya başladık. Yaklaşık 3 aydır Mevlânâ ile ilgili benzer gösteriler ve sergiler düzenliyoruz. Bu faaliyetler Aralık ayının sonunu kadar devam edecek. ‘Hoşgörüye Dâvet’ gösterisi, programlarımızdan bir tanesi’’ dedi.

Gösterinin İstanbul’un turizm merkezi olan Sultanahmet Meydanı’nda düzenlenmesindeki amacın yabancı turistlerin de gösteriyi izleyebilmesi olduğunu ifade eden Öztürk, ‘’Yabancı turistlerin ilgisini çok çekiyor, çünkü Mevlânâ yurt dışında çok tanınan bir düşünür. O yüzden gösteriyi özellikle Sultanahmet’te düzenlemeye karar verdik’’ diye konuştu.

İBB Kültür Müdürlüğü olarak Mevlânâ ile ilgili ücretsiz yayınlar çıkardıklarını söyleyen Öztürk, basılan kitapların yurt dışında da aynı şekilde dağıtımının yapılarak Mevlânâ’nın tanıtıldığını kaydetti.

Her hafta sonu bir meydanda sema gösterisi düzenlediklerini ifade eden Öztürk, bu hafta sonu da Kadıköy Meydanı’nda sema gösterisi yapılacağını bildirdi.

Sultanahmet Meydanı’nda düzenlenen ‘’Hoşgörüye Davet’’ isimli ses ve ışık gösterisi, Ağustos ayı sonuna kadar her akşam saat 21.30’da izlenebilecek.

12.08.2007


 

Üsküdar’da tema Dolmabahçe

Üsküdar Belediyesi’nin 5’incisini düzenlediği ‘’Üsküdar’’ konulu resim yarışmasının bu yılki teması ‘’Dolmabahçe’den Üsküdar Manzaraları’’ olarak belirlendi. Üsküdar Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, ‘’19. Uluslararası Katibim Kültür ve Sanat Şenliği’’ kapsamında organize edilen yarışma, ‘’ilçenin zengin kültürel mozaiğine ışık tutmak, san'atçıyla san'atçıyı, toplumla san'atçıyı buluşturmak ve san'ata katkı sağlamak’’ amacını taşıyor.

Üsküdarlı ressam Hoca Ali Rıza hatırasına yapılacak yarışma, 26 Ağustos Pazar günü 10.00-17.30 saatleri arasında Dolmabahçe Sarayı’nın bahçesinde bulunan Saat Kulesi Kafeteryası’nda aktif çalışma şeklinde gerçekleştirilecek. Resimler, tuval üzerine yağlı boya tekniği uygulanarak çizilecek.

Yarışmaya katılmak isteyenlerin 1 adet fotoğraf ile en geç 24 Ağustos Cuma günü mesai bitimine kadar Üsküdar Belediyesi Eğitim Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne başvurmaları ve katılım formunu doldurmaları gerekiyor.

Yarışmada birincilik, ikincilik, üçüncülük ve 5 adet de mansiyondan oluşmak üzere 8 adet ödüle lâyık eser, resim öğretmenlerinin oluşturduğu jüri tarafından seçilecek. Birinci seçilecek resmi yapana 2 bin YTL, ikinciye 1500 YTL, üçüncüye 1000 YTL para ödülü verilecek. Ayrıca başarılı 5 eserin sahibi mansiyon ödülü olarak 500’er YTL almaya hak kazanacak.

Ödül töreninden sonra, yarışmada yer alan bütün eserler, bir hafta Üsküdar Belediyesince sergilenecek.

12.08.2007


 

Metrodan çıkan tarih

“Gün Işığında Marmaray, Metro, Sultanahmet Kazılarında İstanbul’un Sekiz Bin Yılı’’ konulu sergi, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde Aralık ayı sonuna kadar sergilenecek.

Alınan bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü tarafından Yenikapı semtinde Marmaray ve Metro projelerinin yer aldığı 58 bin metre karelik alanda 2004 yılında başlatılan arkeolojik kazılarda, Neolitik, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait mimari kalıntılar ile 7 bin 600 adet taşınabilir kültür varlığı gün ışığına çıkartıldı. Sirkeci ve Üsküdar’da da yine Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait mimari kalıntılar ile birlikte Roma ve Helenistik dönemlere ait çeşitli eserler bulundu.

Sultanahmet eski cezaevi bölgesinde 1997 yılında başlatılan ve halen devam eden 17 bin metre karelik alandaki kazılarda da Bizans Büyük Sarayı’na ait birçok yapı kalıntısı ve küçük buluntu gün ışığına çıkartıldı.

Kazılar sonucu ortaya çıkan kültür varlıkları İstanbul’daki denizcilik, ticaret, günlük yaşam ve topoğrafyaya ilişkin çok yeni bilgiler sunuyor.

12.08.2007


 

“Gül-Düşün”le Hoca’yı tanıtacaklar

Konya’nın Akşehir ilçesinde yaşları 18-24 arasında değişen gençler, Akşehir ve Nasreddin Hoca’nın daha fazla tanınmasını sağlamak için Gül-Düşün Bilim, Sanat, Kültür ve Turizm Derneği’ni kurdu.

Akşehir Gül-Düşün Bilim, Sanat, Kültür ve Turizm Derneği’nin geçici başkanı Özkan Dayıoğlu, bugüne kadar ülkede dernek ve vakıf gibi sivil toplum örgütlerinde genellikle genç beyinlere fazla değer verilmediğini söyledi.

Gençlerin önünün sürekli kesildiğini, bu yüzden genç beyinlerin yapıcı, üretici fikirlerinden yararlanılamadığını vurgulayan Dayıoğlu, “Akşehir’i ve Nasreddin Hoca’yı daha fazla tanıtabilmek için birçok fikrimiz var. Bunun için genç arkadaşlarımızla dernek kurmaya karar verdik. Yaşları 18-24 arasında değişen arkadaşlarla Gül-Düşün Bilim, Sanat, Kültür ve Turizm Derneği’ni kurduk’’ dedi.

İlk hedeflerinin ilçelerinin gelişmesine ve kalkınmasına katkıda bulunmak ve Nasreddin Hoca’yı bütün dünyaya tanıtmak olduğunu ifade eden Dayıoğlu, şunları kaydetti:

“Önce Akşehir’in daha sonra ülkemizin kültürel ve folklorik değerlerini korumayı, araştırmayı, geliştirmeyi, tanıtmayı ve yaşatmayı istiyoruz. Bunun için san'atsal, eğitsel, sosyal ve kültürel faaliyetler organize edeceğiz. Yurt içi ve dışında yaşayan Akşehirlileri buluşturacağız. Kış aylarında Nasreddin Hoca Şenlikleri yapmayı planlıyoruz. Yaz aylarında Akşehir Turizm Derneği ile Kaymakamlık ve Belediye bir şenlik yapıyor. Biz de ikincisini kış aylarında düzenleyeceğiz.’’

12.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri