Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Kosova bölünüyor mu?

BBC(Londra)-Kosova’nın gelecekteki statüsünü ele alan görüşmelerden AB’yi temsil eden diplomat, tarafların kabul etmesi halinde, bölgenin Sırplar ve Arnavutlar arasında bölünmesi de dahil tüm seçeneklerin uygulanabileceğini söyledi.

Kosova konusu, BM Güvenlik Konseyi’nin önceliği Avrupa Birliği temsilcisi Wolfgang Ischinger’in bu sözleri, daha önceki görüşmelerde, hep bir bütün olarak tutulmak istenen bölgenin kaderiyle ilgili bir politika değişikliğine işaret ediyor.

Dünya politikasının büyük güçleri, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve Avrupa Birliği’nin Troyka olarak adlandırılan temsilcilerinin, Kosova’nın geleceğiyle ilgili tüm tarafların kabul edebileceği bir çözüm bulmak gibi pek de imrenilmeyecek bir görevi var.

İvar nehri sınır olabilir

Temsilciler, Priştine’de ilk toplantılarını yaptı. Görüşmelerin ardından, Avrupa Birliği temsilcisi Wolfgang Ischinger, kilitlenen süreci yeniden ilerletmek için bütün seçeneklenin masada olduğnu söyledi. Kosova’ya şartlı bağımsızlık verilmesini öngören teklif, Rusya’nın muhalefeti sebebiyle kabul görmemişti.

Troyka, Kasım’a kadar bundan daha iyi bir çözüm bulmak zorunda.

Kosova’nın İvar nehri boyunca bölünmesi, Belgrad’daki etkin çevreler tarafından bir süredir konuşuluyordu.

Ancak Arnavut liderler ve nehrin güneyindeki bazı yerlerde yaşayan Sırplar, buna karşı. Sırpların tarihi öneme sahip bazı dini eserleri, bu öneriyle Arnavut tarafında kalıyor. Prizren, Gıraçanitza, Peç ve Deçane’deki manastır ve kiliseler gibi.

Bölgenin ana kenti Mitrovitza’nın kuzeyinin de Sırplara verilmesi, önerinin Kosova Parlamentosunda kabul edilme şansını azaltıyor. Teklifi ayrıca, Balkanların diğer bölgelerindeki bölünme korkularını körükleyebilir. Meselâ, Sırbistan’ın güneyindeki Preşevo Vadisi ya da daha da önemlisi Bosna Hersek’te.

14.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İstanbul randevusu iptal

  Kosova bölünüyor mu?

  İsrail basını: Suriye askeri varlığını güçlendiriyor

  Karl Rove da Bush’a veda ediyor

  Olağanüstü hal Müşerref’in kılıcı

  Blair’in, Hamas boykotu zarar veriyor

  İngiliz istihbaratında yaprak dökümü


 Son Dakika Haberleri