Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

BÜYÜK TEPKİ VAR

Eşi başörtülü bir ismin cumhurbaşkanı olup olamayacağı tartışmaları gündemde iken, Hürriyet’in, eşi başörtülü milletvekili listesi yayınlaması manidar bulundu. 28 Şubat sürecindeki fişlemeleri andıran listeyi yayınlayan ve manşetine taşıyan gazetenin, bir yerlere mesaj verme gayreti içinde olduğu belirtildi. Özel hayata müdahale mânâsı taşıyan bu habere kadın dernekleri ve insan hakları kuruluşları büyük tepki gösterdiler.

Dünkü manşetinde “Mecliste Türbanlı Eş Azaldı” başlığıyla eşleri başörtülü milletvekillerinin ve eşlerinin isim listesini yayınlayan Hürriyet, sivil toplum kuruluşu temsilcileri tarafından kınandı.

AKDER Başkanı Dr. Refia Kızılhan, sözkonusu haberde eşler üzerinden ayırımcılık yapıldığını söyledi. Kızılhan, “Bazı kadın milletvekillerinin kendilerinin değil birisinin eşi olarak tanıtılması, referans kaynağı olarak kendi yaptıkları değil, eşlerinin mesleğinin verilmesine karşı olduğumuz gibi, erkek milletvekillerinin eşlerinin kıyafetleti üzerinden listelenmesine de karşıyız” dedi.

“Habere baktığımızda tam bir fişleme mantığıyla bütün milletvekillerinin aile durumları incelenip birilerine mesaj verilmeye çalışıldığını görüyoruz” diyen ÖZGÜRDER Genel Başkanı Hülya Şekerci de, insanların büyük çoğunluğunun Müslüman olduğu bir ülkede bazı vekillerin eşlerinin örtülü olmasının tabii bir durum olduğunu vurguladı. Şekerci., “Türkiye’de basının oligarşik sistemin devamında, uygulanmasında oynadığı rolü bu tür haberler, yazılar en güzel şekilde gösteriyor” dedi.

Demokrat Hukukçular Derneği Başkanı Av. Halil Doğan ise “Cumhurbaşkanı seçimleri öncesi çok manidar” dediği manşet ile Hürriyet Gazetesinin, objektif gibi görünüp, aba altından sopa gösteren bir yaklaşımda bulunduğunu söyledi. “Eşi başörtülü olduğu için cumhurbaşkanlığı seçtirilmeyen Gül’ün cumhurbaşkanlığının engellenmesi için uzlaşma, fedakârlık formülleriyle yetinmeyen Hürriyet, yine türban meselesini gündeme taşıyarak bir taşla pardon bir haberle birkaç kuş vurmaya çalışıyor” diyen Doğan, gazetenin, siyasilere siyasi hesapla vurmanın ötesinde dindarlara da türban vasıtasıyla vurmaya devam ettiğini söyledi. Doğan, haberin devamında aktarılan anketi de “toplum mühendisliği projesi” olarak gördüğünü belirtti.

Hukukçular Derneği Başkan Yardımcısı Av. Yasin Şamlı da sözkonusu haberin iki açıdan hukuka aykırı olduğuna dikkat çekti. “Birilerine hedef göstermek anlamında, özel hayatın gizliliği ilkesine aykırılık anlamında bu haber hukuka aykıdır” diyen Şamlı, haberde başörtülü olan-olmayan ayırımının bilfiil yapıldığını, bunun da eski 312. maddeye göre bir suç olduğunu söyledi. Şamlı, sözkonusu haberi, “Toplumda kutuplaşmayı körükleyen, doku bozulmasına sebep olan artniyetli bir haber” olarak yorumladı.

Listede eşi çarşaflı gösterilen AK Parti Sakarya milletvekili Recep Yıldırım da, haberi görünce çok büyük bir üzüntü duyduğunu ve bu tavrı utanç verici olarak değerlendirdiğini belirtti. Bu haberle ayrımcılık yapıldığını ifade eden Yıldırım, “Bu çağda, demokrasi için mücadele verildiği bu ortamda, bütün insan hak ve hürriyetlerine aykırı olarak ele alınmış bu haber sebebiyle çok büyük bir üzüntü içerisindeyim. Bizim ve eşlerimizin birer suçlu gibi liste yayınlanması çok acı ve utanç verici bir olaydır” dedi. Eşinin örtüsüne saygı duyduğunu ifade eden Yıldırım, hukukçularla görüşerek, ayrımcılık yapan bu habere dava açabileceklerini kaydetti.

YENİ ASYA / İSTANBUL

14.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Susuz Ankara’ya Cumhuriyet kulesi

  BÜYÜK TEPKİ VAR

  Baykal: Gül olmaz

  Deniz otobüsü faciası

  Meclis su uyarısı yapmış

  Barajlar boşalıyor

  Kilise’de yağmur duâsı

  Rakıcıların gözü hükümette

  Betonlaşma sıcaklığı arttırdı

  İslâm dünyası Taşkent’te buluşuyor

  Büyükşehirlerde sulama hatası var

  Şahin: Devlet-millet kaynaşırsa işler düzelir

  Yeni hükümeti neler bekliyor?

  Toplu görüşme sistemi iflâs etti

  Memur, hükümetle masaya oturuyor

  CHP’li Hacaloğlu servetini açıkladı

  Belediyeye haciz geldi


 Son Dakika Haberleri