Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Baykal: Gül olmaz

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ‘’Cumhurbaşkanını Meclis seçecektir, milletvekilleri seçecektir ama milletvekilleri seçerken sadece kendilerini, partilerini düşünemezler. Tüm Türkiye’yi düşünecekler, geçmişe değil geleceğe bakacaklar’’ dedi. Baykal, CNN Türk televizyonunda, gazeteci Fikret Bila’nın sorularını cevapladı.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’in cumhurbaşkanı adaylığının sürmesi durumunda tutumlarının ne olacağının sorulması üzerine Baykal, bu konuya genel ve sürekli bir anlayışla yaklaştıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı seçiminin, bir partinin iç işi gibi algılanamayacağını ifade eden Baykal, seçilecek kişinin tüm Türkiye’yi kucaklayacak bir isim olması gerektiğini ve CHP’nin konuya bu anlayış içinde yaklaştığını belirtti.

Baykal, 23. Dönem parlamentosunun TBMM Başkanı’nı seçerken uzlaşmadan yana bir tavır izlediğini kaydederek, bu uzlaşma anlayışının cumhurbaşkanı seçimine da hakim olması gerektiğini kaydetti.

Gül hakkında, ‘’Türkiye Cumhuriyeti’nin temel kuruluş felsefesini içine sindirdiği konusunda güven vermeyen bir siyaset çizgisi ortaya koymuştur’’ değerlendirmesinde bulunan Baykal, ‘’Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanının Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş felsefesiyle problemi olması uygun değildir’’ şeklinde konuştu.

Deniz Baykal, Abdullah Gül’ün eşinin türbanlı olmasını cumhurbaşkanı olmasının önünde bir engel olarak görüp görmediğine yönelik soruya ise ‘’Hayır. Benim bakış açımda kılık kıyafet, eşinin kılık kıyafeti mevzu değildir. Kafasının içi konusunda güven veren herkes olabilir’’ cevabını verdi.

Abdullah Gül’ün başbakanlık yaptığı, halen Dışişleri Bakanlığı görevini yürüttüğünün hatırlatılması ve ‘’Neden cumhurbaşkanlığı yapamıyor?’’ sorusu üzerine de Baykal, cumhurbaşkanlığının sınırlı bir görev değil, tüm kurumların, devletin temel organlarının belirlenmesinde yetki kullanan bir makam olduğunu ifade etti.

Baykal, bir başka soru üzerine de, milli iradenin TBMM olduğunu vurgulayarak, Meclis’in demokratik kimliğini koruyarak Abdullah Gül’ün dışında bir başka isim belirleyebileceğini söyledi. Baykal, kendisinin cumhurbaşkanı seçimi sürecinin hiçbir aşamasında aday ismi telaffuz etmediğini de belirtti.

Baykal, Türkiye’nin cumhurbaşkanı seçimini bir kriz konusu haline getirmeden atlatması gerektiğini belirterek, ‘’Herkesin kafasına yatırdığı ‘falan kişiyi yapacağız’ inatlaşması dışında bir çözüme kavuşması, hiçbir şekilde Türkiye’de bir demokrasi zafiyeti olamaz’’ dedi.

/ ANKARA

14.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Susuz Ankara’ya Cumhuriyet kulesi

  BÜYÜK TEPKİ VAR

  Baykal: Gül olmaz

  Deniz otobüsü faciası

  Meclis su uyarısı yapmış

  Barajlar boşalıyor

  Kilise’de yağmur duâsı

  Rakıcıların gözü hükümette

  Betonlaşma sıcaklığı arttırdı

  İslâm dünyası Taşkent’te buluşuyor

  Büyükşehirlerde sulama hatası var

  Şahin: Devlet-millet kaynaşırsa işler düzelir

  Yeni hükümeti neler bekliyor?

  Toplu görüşme sistemi iflâs etti

  Memur, hükümetle masaya oturuyor

  CHP’li Hacaloğlu servetini açıkladı

  Belediyeye haciz geldi


 Son Dakika Haberleri