Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ağustos 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Meteorolojiden sonbahar tahmini

Sonbahardaki yağışların, iç ve batı kesimlerde yaşanan ‘’hidrolojik kuraklığı’’ ortadan kaldırma ihtimalinin düşük olduğu bildirildi. Alınan bilgiye göre, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Ağustos-Eylül-Ekim aylarını kapsayan meteorolojik tahminler raporu hazırladı.

Rapora göre, Ağustos ayında güney ve iç kesimlerin Basra alçak basıncının etkisinde kalacak olması nedeniyle sıcak ve kurak dönem etkisini sürdürecek. Sıcaklık değerlerinin, ortalamaların 2-4 derece üzerinde seyredeceği ağustos ayında kuzey kesimlerde görülecek kısa süreli yağış geçişlerinin dışında önemli derecede yağış beklenmiyor.

Eylül-Ekim aylarında ise yurdun kuzey ve iç kesimlerinde görülecek alçak basınç sistemleri ve cephesel geçişlere bağlı olarak özellikle kuzey ve iç kesimlerde mevsime uygun yağışların görüleceği tahmin ediliyor. Bu zaman periyodunda sıcaklık değerlerinin mevsim normallerinin 1-2 derece üzerinde seyretmesi bekleniyor. Raporda, şu görüşlere yer verildi: ‘’2007 Şubat-Mart döneminde yağış azlığına bağlı gelişen meteorolojik kuraklığı, ilkbahar yağışlarının yetersizliği, oldukça kurak ve sıcak yaz şartları besledi. Bunun sonucunda başta Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgeleri olmak üzere ülkemizin iç ve batı kesimlerinin ‘hidrolojik kuraklık’ aşamasına geldiği göz önüne alındığında mevsimsel şartlara bağlı görülebilecek sonbahar yağışlarının ülkemizin iç ve batı kesimlerinde yaşanan hidrolojik kuraklığı önümüzdeki 4-5 aylık süreçte ortadan kaldırması olasılığı düşüktür.’’

Raporda, ‘’Yağış azlığı olarak tanımlanan ‘Meteorolojik Kuraklık’ yağışların artış göstereceği dönemlere bağlı olarak ortadan kalksa dahi baraj, göl, nehir havzalarındaki hidrolojik kuraklığın ortadan kalkması için daha uzun süreli yağışlı dönemlere ihtiyaç vardır’’ denildi.

AĞAÇ DİKİMİ İÇİN DE “YAĞIŞ” BEKLENİYOR

Çevre ve Orman Bakanlığı, yılın 7 ayında yanan 7 bin hektarlık ormanlık alanı ağaçlandırmak için sonbahar yağışlarını bekliyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, küresel ısınma ve kuraklık, ağaçlandırma yapılacak alanlarda uygun ortam oluşturma açısından sıkıntıya yol açtı.

Yılın 7 ayında Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde çıkan yangınlarda toplam 7 bin hektar ormanlık alanın yandığını bildiren yetkililer, geçen yılın aynı döneminde bin 250 olan orman yangını sayısının bu yıl bin 868’e yükseldiğini belirttiler.

Kurak bir dönem yaşandığını ifade eden yetkililer, orman yangınlarının olduğu bölgelerde bakanlığa bağlı ekiplerin yanan bölgelerde ‘’kesim çalışması’’ yaptığını kaydettiler. Yeniden dikim yapmak için bol su ve yağışlı bir iklime gereksinim duyulduğuna dikkati çeken yetkililer, şunları söylediler: “Başta Ankara olmak üzere ülke genelinde su sıkıntısı sorunu yaşıyoruz. Önümüzdeki dönemlerde de bol yağış beklenmiyor. Yağışların sonbahardan itibaren etkili olmasının beklenmesi nedeniyle de yanan ormanlık alanlara o dönemde ağaçlandırma çalışması yapılacak. Çünkü dikilen ağaçların ihtiyacı olan suyu bulamayarak, kurumasını istemiyoruz. Yanan alanların bir metre karesini dahi ağaçlandırmadan bırakmayacağız.’’

YAĞIŞ AZLIĞI

Raporda, Ekim 2006-Temmuz 2007 periyodunda alınan yağışlarla ilgili değerlendirmeye de yer verildi. Türkiye genelinde yağışların toplam miktarında yüzde 16.8 azalma görüldüğü vurgulanan raporda, Ege bölgesinde yüzde 44, Marmara bölgesinde yüzde 33, İç Anadolu bölgesinde yüzde 22 azalma olduğu kaydedildi.

Kentsel bazda ise aynı dönemde İzmir ve İstanbul yüzde 49, Ankara ise yüzde 35 oranında daha az yağış aldı.

Raporda, Türkiye’nin coğrafi konum itibariyle yarı-kurak iklim kuşağında olduğu ve topografyası gereği düzensiz yağış rejimine sahip olduğu hatırlatılarak, ‘’Sürekli kuraklık riskine maruz kalan bir ülke özelliği göz önüne alınarak su tasarrufunun azami ölçüde sürdürülmesi, sektörel planlamaların mevcut analiz ve öngörüler doğrultusunda yapılması yararlı olacaktır’’ denildi.

/ ANKARA

16.08.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İş dünyasından Gül’e destek

  YENİ HÜKÜMETTEN TALEPLER

  Seçim derken ekonomi, dış politika ve AB’yi unuttuk

  Türk-İş’ten milli iradenin tecellisine saygı çağrısı

  Gül’e destek artıyor

  “Eşim değim ben adayım”

  Gül: Anayasa yol göstericim

  Yetkileri kısıtlanacak mı?

  TSK bu tabloda ‘halka rağmen’ hareket edemez

  Bin 465 ölü, 64 bin yaralı

  Hava ve denizde devir-teslim hazırlığı sürüyor

  Gökçek: Başbakanla aramızda sorun yok

  Tek suçlu küresel ısınma değil

  Meteorolojiden sonbahar tahmini

  Hisarcıklıoğlu: Sayın Gül, gerekli meziyetlere sahiptir

  Bugün DTP’yi ziyaret edecek

  KESK toplu görüşmelere katılmayacak

  Habur’da “glock” tabanca ele geçirildi

  TİSK: Gül, bizim için tatmin edici

  Ağar, kongreye kadar geri dönüyor

  Depremden ders alınmadı

  Küresel ısınma, insan sağlığına da zararlı

  Diş fırçalamak diş etlerini güçlendiriyor

  Hipertansiyon sinsidir, teşhis çok önemli

  Saka’nın nesli tehlikede

  Kapadokya’yı balonla keşfediyorlar

  Okul telâşı başladı

  Genç Siviller: “Cesur bir hükümet bekliyoruz”

  Fazla suya, fazla ücrette İzmir önde

  Ankara’nın yeşil alanlarını sulama maliyeti 20 milyon YTL

  Muhtaçların yüzü güldü

  Ağaçlandırma için umut sonbahar yağmurlarında

  Kızılay Antep’te lojistik merkez kuruyor


 Son Dakika Haberleri